KISZONE POMIDORY PRZEPIS JAK ZACHOWAĆ SMAK LATA NA DŁUŻEJ

Kiszone pomidory – receptura ta przywędrowała do Polski z Ukrainy, kto choć raz ich posmakował, ten wie, że zagoszczą w jego domu na zawsze. Sezon na pomidory trwa, to właśnie teraz są najsmaczniejsze, bo dojrzewane w słońcu. Niestety nie każdy może cieszyć się owocnymi zbiorami we własnym ogrodzie ale to nie powód by rezygnować z ich dobrodziejstwa, na targu jest szeroki dostęp różnych odmian pomidorów, gdzie ogrodnicy chętnie dzielą się swoimi zbiorami za niewielką opłatą dlatego warto zakupić ich większą ilość i przygotować z nich przetwory na zimę. Przygotowanie pomidorów kiszonych nie zajmuje wiele pracy, albowiem kiszenie to jeden z najprostszych przepisów jeśli chodzi o domowe przetwory i nie ma obaw, że coś może nam się nie udać. Warto zachować smak lata na dłużej i smakować pyszności w długie, zimowe wieczory, a choćby dlatego, że pomidory są bardzo zdrowe ponieaż zawierają między innymi cenny likopen należący do grupy karotenów a jego spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.

SKŁADNIKI

  • pomidory całe
  • czosnek 3-4 ząbki na słoik litrowy
  • koper 1 – 2 wiązki
  • liście porzeczki lub winogron
  • liść laurowy 2 -3 listki na słoik
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • opcjonalnie korzeń chrzanu, tymianek pół łyżeczki

ZALEWA

  • nieodfiltrowana woda
  • sól niejodowana kamienna, do przetworów 40 g  (około 1,5 łyżki) / na 1 litr wody

Zalewę przygotowuje się z wody nieodfilrowanej, do której dodaje się 40 g soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Włóż na dno umytego słoja 1-2 wiązki kopru, 2 liście winogron i powkładaj pomidory tak, by nie popękały, następnie włóż 3-4 ząbki czosnku, 2 – 3 liście laurowe, łyżeczkę gorczycy i opcjonalnie pół łyżeczki tymianku.
  2. Przygotuj zalewę : wlej do garnka wodę, dodaj sól i zagotuj, gdy lekko przestygnie ale będzie jeszcze dość ciepła zalej nią pomidory (woda nie może być zbyt gorąca by pomidory nie popękały).
  3. Zakręć słoiki i odstaw na 1-2 dni w ciepłym pomieszczeniu by proces kiszenia rozpoczął się, później przenieś weki w chłodne i ciemne miejsce.

Smacznego !

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »