Kiszone pomidory – receptura ta przywędrowała do Polski z Ukrainy, kto choć raz ich posmakował, ten wie, że zagoszczą w jego domu na zawsze. Sezon na pomidory trwa, to właśnie teraz są najsmaczniejsze, bo dojrzewane w słońcu. Niestety nie każdy może cieszyć się owocnymi zbiorami we własnym ogrodzie ale to nie powód by rezygnować z ich dobrodziejstwa, na targu jest szeroki dostęp różnych odmian pomidorów, gdzie ogrodnicy chętnie dzielą się swoimi zbiorami za niewielką opłatą dlatego warto zakupić ich większą ilość i przygotować z nich przetwory na zimę. Przygotowanie pomidorów kiszonych nie zajmuje wiele pracy, albowiem kiszenie to jeden z najprostszych przepisów jeśli chodzi o domowe przetwory i nie ma obaw, że coś może nam się nie udać. Warto zachować smak lata na dłużej i smakować pyszności w długie, zimowe wieczory, a choćby dlatego, że pomidory są bardzo zdrowe ponieaż zawierają między innymi cenny likopen należący do grupy karotenów a jego spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.
SKŁADNIKI
- pomidory całe
- czosnek 3-4 ząbki na słoik litrowy
- koper 1 – 2 wiązki
- liście porzeczki lub winogron
- liść laurowy 2 -3 listki na słoik
- gorczyca 1 łyżeczka
- opcjonalnie korzeń chrzanu, tymianek pół łyżeczki
ZALEWA
- nieodfiltrowana woda
- sól niejodowana kamienna, do przetworów 40 g (około 1,5 łyżki) / na 1 litr wody
Zalewę przygotowuje się z wody nieodfilrowanej, do której dodaje się 40 g soli
PRZYGOTOWANIE
- Włóż na dno umytego słoja 1-2 wiązki kopru, 2 liście winogron i powkładaj pomidory tak, by nie popękały, następnie włóż 3-4 ząbki czosnku, 2 – 3 liście laurowe, łyżeczkę gorczycy i opcjonalnie pół łyżeczki tymianku.
- Przygotuj zalewę : wlej do garnka wodę, dodaj sól i zagotuj, gdy lekko przestygnie ale będzie jeszcze dość ciepła zalej nią pomidory (woda nie może być zbyt gorąca by pomidory nie popękały).
- Zakręć słoiki i odstaw na 1-2 dni w ciepłym pomieszczeniu by proces kiszenia rozpoczął się, później przenieś weki w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego !