Kamienie

KEKS BOŻONARODZENIOWY PYSZNE I SZYBKIE CIASTO NA WIGILIJNY STÓŁ

keks-bozonarodzeniowy-pyszne-i-szybkie-ciasto-na-wigilijny-stol.jpg

Keks Bożonarodzeniowy to pyszny i sprawdzony przepis na wigilijny stół. Osobiście nie wyobrażam sobie Świąt bez niego i właśnie każdego roku czekam na ten dzień, w którym będę mogła go znowu przygotować. Ta pyszność znika tak szybko, że nie zdąży się zestarzeć choć sam w sobie ze względu na bakalie oraz jabłko długo utrzymuje w sobie wilgoć, zarazem świeżość. Jeśli nie masz pomysłu na ciasto świąteczne, ten przepis jest wprost dla Ciebie. W bardzo łatwy sposób możesz przygotować pachnący Świętami keks, który prócz smaku przecudnie się prezentuje na wigilijnym stole. Tym rarytasem zachwycisz domowników przez co zapamiętają ten smak na długo.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 100 g bakalii (u mnie: morele, rodzynki, figi)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 małe jabłka lub 1 duże
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

PRZYGOTOWANIE

  1. Bakalie zalej wrzątkiem na 30 minut, następnie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.

2. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z funkcją góra-dół termo obieg.

3. Jabłka umyj obierz ze skórki. Jedno jabłko pokrój w kostkę, drugie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Oba    jabłka przełóż do misy z bakaliami, dodaj, imbir, kardamon, skórkę pomarańczową oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

4. Żółtka oddziel od białek. Utrzyj żółtka z cukrem oraz z miękkim masłem na puszystą masę.

5. Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą, dodaj do masy i ubijaj dalej, dodaj pastę waniliową.

6. Wyłącz mikser, dodaj do masy bakalie i wymieszaj delikatnie łyżką.

7. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli w osobnym naczyniu.

8. Dodaj pianę z białek do masy i delikatnie wymieszaj.

9. Przełóż masę do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem keksówki (ja używam formy sylikonowej, która nie wymaga smarowania).

10. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut

11. Po upieczeniu wyjmij keks z foremki i studź na kratce.

12. Jeśli chcesz aby Twój keks był oprószony cukrem pudrem to właśnie jest ten moment aby to zrobić. Oprószony na ciepło utrzyma się, a nie wchłonie.

13. Możesz polać keks lukrem i posypać skórką pomarańczową. Do przygotowania lukru potrzebujesz cukru pudru oraz wody lub soku z cytryny.

 

keks-bozonarodeniowy.jpg

Smacznego!

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »