Kasza manna na mleku to smak z dzieciństwa niejednego z nas. Doskonała dla dzieci i dorosłych, warto umilić sobie nią dzień jedząc ją na deser lub nawet na obiad w gorące dni. Kasza ma to do siebie, że szybko zaspokaja głód i po jej zjedzeniu czujemy się syci. Kasza manna jest alternatywą ziemniaków ryżu i makaronu, podobnie jak inne kasze to bogate źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6, B6 i kwasu foliowego) minerałów (potasu, magnezu) oraz żelaza i jodu. Można ją przygotować na wiele sposobów z cynamonem i masłem lub z owocami, ja wybieram opcję z truskawkami.
SKŁADNIKI NA KASZĘ (2-3 porcje)
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- Cukier do smaku lub cukier waniliowy (ilość zależna od upodobań)
- Szczypta soli morskiej lub himalajskiej
PRZYGOTOWANIE
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i zagotowujemy mieszając. Gdy mleko się zagotuje ściągamy z ognia i dodajemy kaszę mannę ciągle mieszając aby nie przywarła do dna garnka. Następne stawiamy znowu garnek na gaz i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut ciągle mieszając by kasza się nie przypaliła. Następnie ściągamy garnek z ognia i przekładamy kaszę do salaterek lub miseczki, jemy w zależności od upodobania (od razu ciepłą, bądź wstawiamy do lodówki na około godzinę i jemy schłodzoną wraz z truskawkami).
SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY (2-3 porcje)
- 250 gram truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 125 gram jogurtu naturalnego lub greckiego
- cukier do smaku
WERSJA BEZ JOGURTU
- Truskawki lub dowolne owoce
- Cukier do smaku opcjonalnie miód, syrop klonowy, melasa, cukier kokosowy
PRZYGOTOWANIE
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, dodajemy jogurt i cukier, następnie miksujemy blenderem lub zagniatamy i gotowe.
Kaszę polej sosem. Smacznego!
Kaszę można gotować na dowolnym mleku (sojowym, ryżowym, migdałowym lub na wodzie). Sos możesz wykonać z dowolnych sezonowych lub mrożonych owoców (truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni itp.). Jako zamiennik cukru możesz użyć (ksylitolu, miodu, syropu klonowego, erytrolu, cukru kokosowego).
Posted by Ola