KASZA MANNA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Kasza manna na mleku to smak z dzieciństwa niejednego z nas. Doskonała dla dzieci i dorosłych, warto umilić sobie nią dzień jedząc ją na deser lub nawet na obiad w gorące dni. Kasza ma to do siebie, że szybko zaspokaja głód i po jej zjedzeniu czujemy się syci. Kasza manna jest alternatywą ziemniaków ryżu i makaronu, podobnie jak inne kasze to bogate źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6, B6 i kwasu foliowego) minerałów (potasu, magnezu) oraz żelaza i jodu. Można ją przygotować na wiele sposobów z cynamonem i masłem lub z owocami, ja wybieram opcję z truskawkami.

SKŁADNIKI NA KASZĘ (2-3 porcje)

  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • Cukier do smaku lub cukier waniliowy (ilość zależna od upodobań)
  • Szczypta soli morskiej lub himalajskiej

PRZYGOTOWANIE

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i zagotowujemy mieszając. Gdy mleko się zagotuje ściągamy z ognia i dodajemy kaszę mannę ciągle mieszając aby nie przywarła do dna garnka. Następne stawiamy znowu garnek na gaz i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut ciągle mieszając by kasza się nie przypaliła. Następnie ściągamy garnek z ognia i przekładamy kaszę do salaterek lub miseczki, jemy w zależności od upodobania (od razu ciepłą, bądź wstawiamy do lodówki na około godzinę i jemy schłodzoną wraz z truskawkami).

SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY (2-3 porcje)

  • 250 gram truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 125 gram jogurtu naturalnego lub greckiego
  • cukier do smaku

WERSJA BEZ JOGURTU

  • Truskawki lub dowolne owoce
  • Cukier do smaku opcjonalnie miód, syrop klonowy, melasa, cukier kokosowy

PRZYGOTOWANIE

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, dodajemy jogurt i cukier, następnie miksujemy blenderem lub zagniatamy i gotowe.

Kaszę polej sosem. Smacznego!

Kaszę można gotować na dowolnym mleku (sojowym, ryżowym, migdałowym lub na wodzie). Sos możesz wykonać z dowolnych sezonowych lub mrożonych owoców (truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni itp.). Jako zamiennik cukru możesz użyć (ksylitolu, miodu, syropu klonowego, erytrolu, cukru kokosowego).

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »