KAROB WŁAŚCIWOŚCI, ZASTOSOWANIE, SKŁADNIKI ODŻYWCZE

Karob (chleb świętojański) to drzewo, które rośnie w krajach śródziemnomorskich, gdzie króluje klimat suchy uniemożliwiający rozpowszechnianie się szkodników, pleśni i grzybów w związku z czym do jego uprawy nie stosuje się środków ochrony roślin. Nie alergizuje nadaje się dla małych dzieci, nie zawiera glutenu w związku z czym świetnie sprawdza się w diecie bezglutenowej. Chleb świętojański jest cennym źródłem witamin i minerałów, zastosowanie swe znajduje w przemyśle spożywczym jak i farmaceutycznym.

WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE KAROBU

  • Jako zamiennik czekolady nie zawiera kofeiny i teobrominy. Kofeina i teobromina działa uzależniająco  to stymulanty metaboliczne silnie uzależniają działają bezpośrednio na mózg i układ nerwowy powodując nadpobudliwość i nerwowość, przyspieszoną akcje serca, nudności i palpitacje. Czekolada podobnie jak kofeina wypłukuje z organizmu witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminę C oraz witaminy z grupy B, potas oraz magnez).
  • Jako zamiennik kakao.
  • Jako zamiennik cukru.
  • W leczeniu anemii ze względu za dużą zawartość żelaza oraz witamin z grupy B.
  • W leczeniu nadciśnienia tętniczego, ze względu na dużą zawartość potasu obniża (reguluje) nadciśnienie tętnicze. Nie zawiera kofeiny w przeciwieństwie do czekolady, która wypłukuje magnez, potas i witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca.
  • W obniżaniu LDL złego cholesterolu jako zamiennik czekolady nie zawiera złego cholesterolu jak produkty czekoladowe.
  • Działa wspomagająco w leczeniu rozwolnienia.
  • Działa wspomagająco w leczeniu przeziębienia, kaszlu i grypy posiada właściwości wykrztuśne, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antyseptycznie.
  • Przeciwdziała osteoporozie, osłabieniu układu kostnego z uwagi na dużą zawartość wapnia i fosforu. Nie zawiera kwasu szczawianowego, który blokuje wchłanianie wapnia i cynku, nie zawiera również cukru w przeciwieństwie do produktów czekoladowych (spożywanie nadmiaru cukru skutkuje niedoborem wapnia).
  • Działa wspomagająco na trawienie.
  • Pozytywne działanie wykazuje problemach gastrycznych, zapobiega cofaniu się treści żołądkowej, nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do kakao, działa alkalizująco.
  • Wspomaga pracę tarczycy ze względu na zawartość selenu.
  • Chroni przed rozrostem gruczołu prostaty (nowotworem prostaty), wykazuje także pozytywny wpływ na płodność męską, poprawia jakość nasienia a to wszystko dzięki zawartości selenu.
  • Wspomaga dobre widzenie z uwagi na bogate źródło selenu, To jego niski poziom w organizmie jest powodem zachorowania na zaćmę oraz powstanie zwyrodnienia plamki żółtej w oku wraz z wiekiem u osób starszych.
  • Jest antyoksydantem dzięki witaminie E.

SKŁADNIKI ODŻYWCZE

  • Wapń 290 mg  100 g
  • Potas 800 mg / 100 g
  • Fosfor 81 mg / 100 g
  • Żelazo 2,95 mg /100 g
  • Selen 5,30 mg / 100 g
  • Białko 4600 mg / 100 g (4,6 g)
  • Błonnik 40000 mg / 100 g (40 g)
  • Węglowodany 49000 mg / 100 g (49 g) w tym 41000 mg to cukry (41 g)
  • Tłuszcze NNKT 700 mg / 100 g (0,7 g)
  • Witamina A
  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B3)
  • Witamina E
  • Witamina D
  • Wartość energetyczna 222 kcal / 100 g

W JAKIEJ POSTACI WYSTĘPUJE KAROB

W przemyśle farmaceutycznym jako składnik syropów wykrztuśnych, wspomaga proces leczenia przeziębień i grypy, posiada właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

W przemyśle spożywczym stosowany jest do produkcji czekoladek, cukierków, deserów, ciast, napoi, dodawany jest do lodów w postaci polewy czekoladowej, jak również jako dodatek to alkoholi (win i likierów).

  • Karob w strąkach, karob cięty. Przed spożyciem wymaga gotowania na wodzie przez około 10 min na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się łuski.
  • Karob mielony (mączka z chleba świętojańskiego). Do stosowania jako zamiennik kakao, do wyrobów ciast, deserów oraz do zagęszczania sosów. Karob jest produktem bezglutenowym i może być stosowany u osób z nietolerancją glutenu.

  • Karob melasa z chleba świętojańskiego. Zastosowanie znajduje jako zamiennik cukru do słodzenia ciepłych i zimnych napoi, ciast i deserów (370 g cena około 11 zł).

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »