KAPSAICYNA CZYM JEST JAKIE MA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Kapsaicyna jest substancją znajdującą się w ostrych paprykach, oddziałuje na receptory bólu, powoduje uczucie gorąca i pieczenia w jamie ustnej. Jest znana przede wszystkim jako składnik przypraw, a także tabletek na odchudzanie. Kapsaicyna posiada liczne właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Rdzenni Amerykanie stosowali już 7000 lat temu suszone ostre papryki, używali ich m.in. jako przyprawy oraz żuli na uśmierzenie bólu zębów i na ból gardła. Kapsaicyna również dziś jest ceniona w medycynie.

CZYM JEST KAPSAICYNA

Kapsaicyna jest naturalną substancją wytwarzaną przez rośliny w celu odstraszenia roślinożernych zwierząt. Odpowiada za piekący i niezwykle ostry smak papryczki chili. Kapsaicyna działa na receptory bólu, czyli bezpośrednio na receptory układu nerwowego, zaś te wysyłają sygnały do mózgu, które są odbierane jako wrażenie bólu i uczucie gorąca, stąd uczucie pieczenia i palenie w naszym gardle, gdy ugryziemy ostrą papryczkę. Czysta kapsaicyna oceniana jest na 15–16 mln jednostek w skali Scoville’a (SHU, Scoville Hotness Units). Kapsaicyna wykazuje właściwości lecznicze tylko w bardzo małych dawkach, stosowana w nadmiernych ilościach staje się substancją wysoce toksyczną.

WŁAŚCIWOŚCI

  • przeciwnowotworowe – wykazano, że kapsaicyna zarówno chroni przed rozwojem nowotworów, jak i hamuje już istniejące komórki nowotworowe. Z części badań wynika, że może ona być skuteczna w leczeniu nowotworów: płuc, okrężnicy, prostaty, glejaka oraz czerniaka.
  • antyoksydacyjne – kapsaicyna pomaga obniżyć zawartość „złego” cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Regularne spożywanie ostrej papryki wspomaga pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, uelastycznia naczynia krwionośne, a także spowalnia postęp procesów miażdżycowych.

  • pomocna przy odchudzaniu – hamuje apetyt, kontroluje przetwarzanie węglowodanów i wpływa korzystnie na tempo spalania tłuszczu w organizmie. Spożywanie papryki przed treningiem fizycznym działa korzystnie, gdyż kapsaicyna ułatwia spalanie kalorii. Rutynowe spożywanie papryki o ogólnej minimalnej zwartości kapsaicyny około 0,25%, pozwala zmniejszyć ilość spożywanych kalorii o 10–15% dziennie.
  • przeciwbakteryjne – w medycynie ludowej jest ona używana do dezynfekcji ran po oparzeniach i ukąszeniach. Wykazano także hamujący wpływ kapsaicyny na rozwój różnych gatunków bakterii, jak np. Salmonella. Dowiedziono  również, że kapsaicyna hamuje wzrost Helicobacter  pylori, bakterii stanowiącej najczęstszą przyczynę choroby wrzodowej.
  • przeciwbólowe – inaktywuje działanie receptorów, których rolą jest wywoływanie wrażenia bólu w odpowiedzi na m.in. temperaturę powyżej 43oC oraz silnie kwaśne pH roztworów. Używa się jej także do produkcji maści i plastrów dla osób cierpiących na zaburzenia mięśniowo-szkieletowe, bóle reumatyczne, artretyczne i neuropatyczne. W migrenach kapsaicyna hamuje produkcję neuropeptydów, które drażnią zakończenia nerwowe.
  • termoregulacyjne – kapsaicyna uczestniczy w procesie termoregulacji. Potrawy z ostrą papryką zwiększają potliwość, a dzięki temu pomagają się ochłodzić. Ciepło wydzielone po spożyciu ostrej papryki pomaga także złagodzić przekrwienie śluzówki i zwalczyć zapalenie zatok.

CENNE UWAGI

  •  możliwe jest, szczególnie przy dużych dawkach, oparzenie kapsaicyną, która powoduje podrażnienie oczu i otwartych ran,  podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego. Do neutralizacji kapsaicyny zalecane jest wypicie pełnotłustego mleka czy spożycie kilku łyżek pełnotłustego jogurtu. Wypicie szklanki wody będzie nieskuteczne.
  • kapsaicyna jest substancją, której dotyczy zjawisko hormezy, co oznacza że w małych dawkach ma działanie lecznicze, a w wysokich jest szkodliwa, a nawet śmiertelna.
  • istnieje ryzyko śmiertelnego zatrucia kapsaicyną w wyniku paraliżu oddechowego. Za dawkę śmiertelną uznaje się ilość od 56 do 512 mg/kg masy ciała.
  • kapsaicyna w wysokim stężeniu jest substancją neurotoksyczną, która zaburza rozwój układu nerwowego, a w bezpośrednim kontakcie uszkadza neurony.
  • kapsaicyna jest również składnikiem gazu pieprzowego, jej ilość w gazie nie przekracza 15%. Dzięki kapsaicynie, gaz pieprzowy działa poprzez wywołanie uczucia silnego pieczenia, połączonego z trudnością oddychania i utrzymania otwartych oczu oraz dezorientację, dzięki czemu jest on idealny do samoobrony.
  • jako składnik codziennej diety zalecana jest w ilości, która dostarcza 8–25 milimoli kapsaicyny na dobę.

Źródło: wylecz.to ” kapsaicyna – co to jest, właściwości, zastosowanie, skutki uboczne”, medonet ”kapsaicyna – środek nie tylko na odchudzanie?”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »