Kalafior jest rośliną uprawną, uznawaną za odmianę kapusty warzywnej lub efektu mutacji brokułu. Na podstawie źródeł historycznych można stwierdzić, że kalafior pochodzi z Cypru, uprawiano go już w starożytnej Grecji i w Rzymie. W Polsce warzywo pojawiło się na przełomie wieku XVI i XVI. Uważany był za talizman, chroniący przed złem. Dziś dobrze znane są jego właściwości zdrowotne m.in. te antynowotworowe. Jest warzywem uniwersalnym, ponieważ można zrobić z niego różne dania np. zupy, sałatki, można go ugotować, a nawet podać na surowo.
KALAFIOR JEST BOGATY W WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE TAKIE JAK
- kwas foliowy
- witamina C
- witamina K
- niacyna
- wapń
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
KALAFIOR JEST BOGATY W CENNE ZWIĄZKI
- fitosterole
- sulforafan
- glukorafaniny
- izotiocyjany
- cholina
WŁAŚCIWOŚCI

- przeciwnowotworwe – badania naukowe potwierdzają, że kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Spożywanie kalafiora, może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty – przekonują naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady na łamach pisma “Journal of the National Cancer Institute”. Również badacze z Rutgers’ Ernest Mario School of Pharmac są zdania, że kalafior to skuteczna broń w profilaktyce raka prostaty, zwłaszcza w połączeniu z curry. Z kolei amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Stanu Teksas, którzy wyniki swoich badań opublikowali w “International Journal of Cancer”, twierdzą, że kalafior może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka pęcherza, dzięki właściwościom przeciwutleniaczy z grupy izotiocyjanów (do których należy m.in sulforafan), które neutralizują wolne rodniki, mogące przyczynić się do rozwoju nowotworów.
- ochrona przed wrzodami – po kalafior powinny sięgać osoby zmagające się z wrzodami. Izotiocyjany znajdujące się w kalafiorze posiadają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori – bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Poza tym mogą ochronić przed innymi schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie przełyku, a nawet rak żołądka – przekonują naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore (USA).
- na reumatoidalne zapalenie stawów – naukowcy przez ponad 10 lat obserwowali grupę starszych kobiet i odkryli, że u pacjentek jedzących większe ilości warzyw z rodziny kapustowatych ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów jest mniejsze. Kalafior jest też zalecane w diecie osób zmagających się z RZS.
- na pamięć – zawarta w kalafiorze cholina ułatwia zasypianie, naukę i zapamiętywanie. Wspiera także proces utrzymywania odpowiedniej struktury błon komórkowych i usprawnia przenoszenie bodźców nerwowych
- przeciw osteoporozie – kalafior zawiera witaminę K, ułatwiającą wchłanianie wapnia i ograniczającą jego wydalanie z organizmu, spożycie tego warzywa pozwala zmniejszyć ryzyko złamań kości i osteoporozy
- wspomaganie układu krążenia – witamina K zawarta w kalafiorze ma właściwości przeciwzapalne i wpływa na lepsze krążenie krwi. To z kolei pomaga zapobiegać nagromadzeniu tłuszczu we krwi, który może wywołać problemy krążeniowe, w tym miażdżycę. Sulforafan obecny w kalafiorach pomaga obniżać ciśnienie krwi
- przeciw zwyrodnieniom plamki żółtej – Kalafior bardzo korzystnie wpływa na zdrowie oczu. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy. Mogą one pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniom plamki żółtej. W niektórych przypadkach pomagają też w walce z utratą wzroku.
CENNE UWAGI
- kalafior jest ciężkostrawny, dlatego lepiej nie jeść go na kolację, poza tym ma właściwości gazotwórcze. Aby je złagodzić, kalafior należy podać z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem
- kalafior razem z innymi warzywami z rodziny kapustnych, tj. kapusta, brokuły, zalicza się do grupy warzy wolotwórczych. Zawierają one substancje, które zaburzają wchłanianie jodu z pożywienia, przez co spożywanie dużych ilości kalafiora, nie jest zalecane dla osób z niedoczynnością tarczycy
- kalafior należy przechowywać w lodówce, do góry łodygą, co zapobiegnie gromadzeniu się wilgoci i szybkiemu psuciu. Najlepiej trzymać go w komorze na warzywa i owoce i zjeść w ciągu 5 dni od zakupu
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA W 100 GRAMACH PRODUKTU

- wartość energetyczna 23 kcal/ 100 gram
- białko 1,84 g/ 100 gram
- tłuszcz 0,45 g/ 100 gram
- węglowodany 4,11 g/ 100 gram
- błonnik 2,3 g/ 100 gram
- witamina C 44,3 mg/ 100 gram
- tiamina 0,042 mg/ 100 gram
- ryboflawina 0,052 mg/ 100 gram
- niacyna 0,41 mg/ 100 gram
- witamina B6 0,173 mg/ 100 gram
- kwas foliowy 44 µg/ 100 gram
- witamina A 12 IU/ 100 gram
- witamina E 0,07 mg/ 100 gram
- witamina K 13,8 µg/ 100 gram
- wapń 16 mg/ 100 gram
- żelazo 0,32 mg/ 100 gram
- magnez 9 mg / 100 gram
- fosfor 32 mg/ 100 gram
- potas 142 mg/ 100 gram
- sód 15 mg/ 100 gram
- cynk 0,17 mg / 100 gram
Źródło: krokdozdrowia.com ”kalafior – 10 leczniczych właściwości”, spirulinabio.pl ”kalafior – jakie właściwości lecznice posiada?”, ekologia.pl ”kalafior warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalafiora”, zajadam.pl ”kalafior”.
Posted by Ola