Jogurtowe ciasto ze śliwkami to bardzo szybkie do przyrządzenia ucierane ciasto, przy tym delikatne i bardzo apetyczne. Doskonale smakuje jeszcze na ciepło, lekko kwaśna śliwka przełamuje smak słodkości ciasta. I choć ciasto jest proste, zachwyci swoim smakiem niejednego gościa. Korzystajmy więc jeszcze z owoców śliwy gdyż są bardzo zdrowe i zawierają cenne składniki odżywcze, niezawodne są dla pobudzenia pracy jelit, a zawarta w nich witamina B6 i magnez wpływają kojąco na układ nerwowy.
SKŁADNIKI
- 250 g margaryny
- szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 7 śliwek
PRZYGOTOWANIE
- Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodawaj po jednym jajku cały czas miksując masę.
- Po czym dodawaj po pół kubka mąki pszennej, następnie ziemniaczanej cały czas miksując.
- Na koniec wsyp proszek do pieczenia.
- Gdy cała masa będzie wymieszana dodaj jogurt naturalny i mieszaj do całkowitego połączenia.
6. Tak powstałą masę wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – u mnie 24 x 35 cm, ale może być nieco mniejsza.
7. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza grzanie góra i dół
8. W tym czasie obierz śliwki, przekrój na cztery połówki i układaj na masie.
9. W tym czasie obierz śliwki, przekrój na cztery połówki i układaj na masie.
10. Ciasto piecz przez 50 minut.
Smacznego! 🙂
Posted by Ola