JOGURTOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Jogurtowe ciasto ze śliwkami to bardzo szybkie do przyrządzenia ucierane ciasto, przy tym delikatne i bardzo apetyczne. Doskonale smakuje jeszcze na ciepło, lekko kwaśna śliwka przełamuje smak słodkości ciasta. I choć ciasto jest proste, zachwyci swoim smakiem niejednego gościa. Korzystajmy więc jeszcze z owoców śliwy gdyż są bardzo zdrowe i zawierają cenne składniki odżywcze, niezawodne są dla pobudzenia pracy jelit, a zawarta w nich witamina B6 i magnez wpływają kojąco na układ nerwowy.

SKŁADNIKI

  • 250 g margaryny
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 7 śliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Następnie dodawaj po jednym jajku cały czas miksując masę.
  3. Po czym dodawaj po pół kubka mąki pszennej, następnie ziemniaczanej cały czas miksując.
  4. Na koniec wsyp proszek do pieczenia.
  5. Gdy cała masa będzie wymieszana dodaj jogurt naturalny i mieszaj do całkowitego połączenia.

6. Tak powstałą masę wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – u mnie 24 x 35 cm, ale może być nieco mniejsza.

7. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza grzanie góra i dół

8. W tym czasie obierz śliwki, przekrój na cztery połówki i układaj na masie.

9. W tym czasie obierz śliwki, przekrój na cztery połówki i układaj na masie.

10. Ciasto piecz przez 50 minut.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »