JOD WŁAŚCIWOŚCI, ZASTOSOWANIE, WYSTĘPOWANIE

Jod nosi miano pierwiastka śladowego pomimo, że jest niezbędnym mikroelementem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wykorzystywany jest przez każdą komórkę ciała ludzkiego i wspomaga funkcjonowanie:

  • Układu nerwowego
  • Hormonów:  tarczycy, nadnerczy, przysadki mózgowej
  • Gruczołów narządów płciowych, gruczołów ślinowych
  • Szyszynki
  • Oraz funkcje: grasicy, trzustki, żołądka

Jod wraz z selenem jest niezbędny by tarczyca mogła wytwarzać odpowiedni poziom hormonów, to od ich wartości w organizmie uzależnione jest wydzielanie trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4), które regulują metabolizm komórkowy a dzięki nim możliwe jest utrzymanie prawidłowej masy ciała.

KTO CIERPI NA NIEDOBÓR JODU

Na niedobór jodu cierpi całe społeczeństwo w tym dzieci, młodzież, kobiety, kobiety w ciąży, mężczyźni i osoby starsze, w szczególności niedobór dotyka osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Do jego niedoboru przyczynia się nie tylko dieta uboga w ten pierwiastek ale stosowanie nieodfiltrowanej wody z kranu, która jest bogata w fluor i chlor oraz stosowanie past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej zawierających fluor. Największe zagrożenie niedoboru jodu dotyka dzieci i młodzież, gdyż to ich dieta jest uboga w produkty zawierające jod np. ryby oraz poddaje się je zabiegom takim jak fluoryzacja uzębienia. Fluor i chlor wpływa niekorzystnie na wchłaniani jodu, fluor zamienia się z jodem miejscem i prowadzi między innymi do niedoczynności tarczycy.

WŁAŚCIWOŚCI JODU

  • Ma silne właściwości przeciwzapalne
  • Przeciwnowotworowe
  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwwirusowe
  • Przeciwgrzybicze
  • Odpowiada za prawidłową pracę gruczołu tarczycy a ta z kolei za prawidłową pracę układu nerwowego i przemianę materii
  • Wspomaga pracę gruczołów płciowych
  • Wpływa na prawidłową regulacje ciepłoty ciała, poprawia krążenie krwi
  • Wspomaga odporność organizmu
  • Jest naturalnym antybiotykiem

OBJAWY NIEDOBORU JODU

  • Niedoczynność tarczycy (TSH przekraczający wartość 5 mj.m/l we krwi świadczy już o niedoborze jodu)
  • Powiększenie gruczołu tarczycy
  • Wole (przerost gruczołu tarczycy)
  • Chrypka na skutek obrzmienia strun głosowych
  • U dzieci niedobór jodu może przyczynić się do opóźnienia umysłowego, do zahamowania wzrostu oraz do nadpobudliwości ruchowej
  • U kobiet w ciąży niedobór jodu może przyczynić się do poronienia
  • Wzrost masy ciała, problem z redukcją wagi
  • Brak energii
  • Senność
  • Problemy z pamięcią i koncentracją, przytępienie umysłowe
  • Zły nastrój
  • Stany depresyjne
  • Słaba odporność na stres
  • Pogorszony stan włosów (suche i wypadające)
  • Łamliwe paznokcie
  • Suchość skóry
  • Zimne dłonie i stopy
  • Zaparcia
  • Podwyższony poziom złego cholesterolu
  • Torbiele oraz nowotwory piersi
  • Przerost gruczołu prostaty, nowotwór prostaty (wraz z selenem przyczynia się do prawidłowej funkcji gruczołu prostaty).
  • Jako, że jod wspomaga funkcjonowanie jajników oraz, że pierwiastek ten znajduje się w nich to jego niedobór ma związek z zachorowaniem na torbiele jajników (PCOS) oraz na nowotwory jajników.
  • Jako, że jod znajduje się w gruczołach ślinowych (śliniankach) i wspomaga ich pracę jego niedobór może przyczyniać się do zachorowania na nowotwory ślinianek przyusznych.
  • Nieregularne miesiączkowanie
  • Bezpłodność – brak jajeczkowania
  • Rozrost błony śluzowej macicy (endometrioza)
  • Hemoroidy
  • Migrenowe bóle głowy
  • Bliznowce
  • Skurcze mięśni i bóle mięśni

WPŁYW NIEDOBORU JODU NA NIEPŁODNOŚĆ

Jod odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego. Jego niedobór przyczynia się do zaburzenia miesiączkowania. Rezerwy jodu znajdują się w jajnikach a w przypadku jego niedoboru dochodzi do zaburzeń jajeczkowania, przedwczesnego wygaśnięcia pracy jajników za czym idzie przedwczesna menopauza. W przypadku, gdy dojdzie do zapłodnienia a pojawi się jego niedobór w organizmie może być to powodem poronienia na skutek niedoczynności tarczycy jakie to konsekwencji jego brak pociąga za sobą. Niedobór tego pierwiastka przyczynia się do zachorowania na zespół policystycznych jajników (PCOS), co prowadzi do zaburzeń jajeczkowania a tym samym problemu z zajściem w ciążę. Suplementacja jodu w przypadku PCOS przyczynia się do zmniejszenia torbielowatości jajników i przywrócenia im ich prawidłowej funkcji. Dlatego w szczególności zadbaj o dietę bogatą w jod jeszcze przed planowaną ciążą, przyjmuj suplementy witaminowe zawierające jod np. Prenatal już w momencie starania się o ciążę, w trakcie całej ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Poniżej znajdziesz tabelę składników bogatych w jod, jednak, największym źródłem tego pierwiastka i najszybszym do uzupełnienia niedoboru jest suplementacja spiruliny lub jodu z alg.

ZALECANE DZIENNE SPOŻYCIE JODU (RDA)

Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej, nowelizacja M. Jarosz Instytut Żywności i Żywienia.

  • Niemowlęta 110 ug
  • Dzieci od 5 miesiąca życia do 1 roku życia 120 ug
  • Dzieci od 1 do 6 roku życia 90 ug
  • Dzieci od 7 do 9 roku życia 100 ug
  • Chłopcy od 10 do 12 roku życia 120 ug
  • Chłopcy od 13-18 roku życia 150 ug
  • Kobiety 150 ug
  • Kobiety w ciąży 220 ug
  • Kobiety karmiące 290 ug
  • Mężczyźni 150 ug

Bogatym źródłem jodu są algi morskie lub spirulina. Jod zapewni Ci odporność. Niedobór jodu objawia się niedoczynnością tarczycy za czym idzie zmęczenie, spadek energii, łamliwość paznokci, sucha skóra, bóle mięśniowe, przyrost masy ciała. Algi prócz jodu zawierają dużo mikroelementów (żelazo, wapń, potas, cynk, selen witaminy z grupy A,E,B oraz omega 3). Świetnie dbają o naszą skórę, włosy, paznokcie.

PRODUKTY BOGATE W JOD

  • Sól kuchenna 2293,0 ug/100 g produktu
  • Węgorz 146,3 ug/100 g produktu
  • Dorsz świeży 110 ug/100 g produktu
  • Mintaj świeży 103 ug/100 g produktu
  • Dorsz świeży filet bez skóry 70,2 ug/100 g produktu
  • Ostrygi 57,70 ug/100 g produktu
  • Łosoś świeży 44 ug/100 g produktu
  • Makrela wędzona 40 ug/100 g produktu
  • Ser rokpol pełnotłusty 40 ug/100 g produktu
  • Mleko odtłuszczone w proszku 36 ug/100 g produktu
  • Ser gouda tłusty 35 ug/100 g produktu
  • Otręby pszenne 31 ug/100 g produktu
  • Ser edamski tłusty 30,0 ug/100 g produktu
  • Śledź solony 30 ug/100 g produktu
  • Łosoś wędzony 30 ug/100 g produktu
  • Śledź wędzony „Pikling” ug/100 g produktu
  • Mleko pełne w proszku 27 ug/100 g produktu
  • Tuńczyk w oleju 25 ug/100 g produktu
  • Sardynka w oleju 25 ug/100 g produktu
  • Sardynka w pomidorach 25 ug/100 g produktu
  • Śledź świeży 24,3 ug/100 g produktu
  • Śledź marynowany 24,3 ug/100 g produktu
  • Tuńczyk w wodzie 20 ug/100 g produktu
  • Flądra świeża 20 ug/100 g produktu
  • Mleko zagęszczone solone 18 ug/100 g produktu
  • Orzechy laskowe 17 ug/100 g produktu
  • Brokuły 15 ug/100 g produktu
  • Chleb chrupki 14 ug/100 g produktu
  • Groch nasiona suche 13,9 ug/100 g produktu
  • Pstrąg świeży 13 ug/100 g produktu
  • Orzechy arachidowe 13 ug/100 g produktu
  • Szpinak 12 ug/100 g produktu
  • Żółtko jaja kurzego 12 ug/100 g produktu
  • Ser camembert pełnotłusty 11,9
  • Ser brie pełnotłusty 11,2 ug/100 g produktu
  • Ser twarogowy ziarnisty 10 ug/100 g produktu

Wchłanianie jodu wspomaga: żelazo, selen, witamina A

PRZEDAWKOWANIE JODU

Przedawkowanie jodu jest niemalże niemożliwe objawy pojawiają się dopiero przy trzydziestokrotnym przekroczeniu górnej granicy mierzalnej w surowicy krwi lub w moczu.

OBJAWY PRZEDAWKOWANIA JODU

  • Obrzmienie ślinianek przyusznych
  • Metaliczny posmak w ustach
  • Utrata wagi
  • Nudności
  • Wymioty
  • Biegunka
  • Wytrzeszcz oczu
  • Obrzęk języka
  • Wrzody w jamie ustnej

JAK SPRAWDZIĆ POZIOM JODU W ORGANIZMIE

Poziom jodu można oznaczyć z krwi oraz z moczu jednak badania te są bardzo drogie kształtują się w granicy ceny 180-210 zł. Można wykonać domowy test na poziom jodu a będziesz do niego potrzebować jodyny, patyczka do uszu i plastra. Wykonaj test tuż przed położeniem się spać, w okolicy nadgarstka lub łokcia po wewnętrznej stronie zakrop 1-2 krople jodyny i rozetrzyj patyczkiem do uszu, następnie zaklej plastrem, plaster uchroni posmarowane miejsce przed odparowaniem jodyny. Rano odklej plaster i jeśli na skórze nie będzie śladu po jodynie lub jeśli będzie słabe zabarwienie wówczas oznacza to, że cierpisz na poważny niedobór jodu (organizm przez skórę chłonie jak gąbka, w przypadku niedoboru jodu wciągnie go przez skórę bardzo szybko) a jeśli ślad po jodynie pozostanie dość intensywny będzie oznaczało, że poziom jodu w Twoim organizmie jest wystarczający. Jeśli wyjdzie u Ciebie niedobór jodu rozpocznij jego suplementacje a następnie za jakiś czas powtórz test.

Źródło pozyskane wartości jodu: „Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »