JAK ZROBIĆ ZAKWAS Z BURAKÓW PRZEPIS

Buraki, to z ich dobrodziejstwa możemy korzystać przez cały rok, jednak to właśnie teraz po zbiorach są najsmaczniejsze o słodkawym, delikatnym smaku i bez posmaku goryczki, dlatego teraz warto z nich przygotować przetwory na zimę i zakwas buraczany. Burak to warzywo o bardzo cennych właściwościach zdrowotnych a nawet leczniczych, działa krwiotwórczo, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek i może być spożywany przez dzieci, dorosłych, kobiety w ciąży oraz przez osoby starsze. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów, bogaty jest również w antyutleniacze. Stosowany jest jako środek krwiotwórczy w leczeniu anemii, reguluje równowagę kwasowo-zasadową, wspomaga walkę z wirusami, a także z nowotworami.

ZAKWAS BURACZANY BOGACTWO CENNYH ZWIĄZKÓW

  • witaminy A
  • witamin z grupy B (B1, B2, B3,B4,B5, B6, B9 (kwas foliowy), B12, C, K
  • żelaza
  • magnezu
  • wapnia
  • potasu
  • fosforu
  • miedzi
  • cynku
  • fluoru
  • manganu
  • sodu
  • kobaltu
  • molibdenu
  • beta karotenu
  • błonnika
  • betaniny – czerwień buraczana to naturalny barwnik spożywczy, czerwony pigment buraka zawiera antyutleniacz chroniący przed nowotworami, zwalcza wolne rodniki.

PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY

Składniki

  • buraki 3 kg
  • woda przegotowana
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • liść laurowy  3 sztuki
  • 1,5 – 1 szklanka soku z ogórków kiszonych
  • 4- 5 ząbków czosnku

Przygotowanie

20161130_200025

Buraki umyj, odetnij końce i pokrój w plastry o grubości 1 – 1,5 cm, wyłóż w naczyniu, dodaj obrany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, zalej zimną lub letnią wodą tak, by przykryć całe buraki, dodaj sok z ogórków kiszonych. Dociąż buraki talerzem, przykryj ścierką bawełnianą. Mieszaj 1 raz dziennie drewnianą, suchą i czystą łyżką. Zakwas jest gotowy po 3- 5 dniach (spróbuj czy smak jest odpowiedni) im dłużej będzie poddany kiszeniu, tym bardziej intensywny będzie miał smak. Gdy smak już nam odpowiada przelewamy zakwas do słoików i przechowujemy go w lodówce. Spożywamy 1 raz dziennie po 3/4 szklanki 20 minut przed jedzeniem lub 1 godzinę po posiłku. W przypadku dużej anemii można spożywać 2 razy dziennie.

CENNNE UWAGI

  • Nie wyrzucaj buraków po odcedzeniu zakwasu, przełóż je do pojemnika, zamknij szczelnie i przechowuj w lodówce. Możesz z nich przygotowywać surówki, wystarczy, że obierzesz z nich skórkę i zatrzesz na tarce wraz z jabłkiem, dodasz oliwy, soli i pierzu
  • Zakwas buraczany wraz z burakami możesz użyć do barszczu. Ugotuj warzywa na włoszczyźnie dodaj ziemniaki, liść laurowy, na koniec gotowania 1 szklankę zakwasu (po dodaniu zagotuj na małym ogniu i wyłącz by barszcz nie zbladł).
  • Do przygotowania zakwasu najlepiej użyć szklanego słoja

Smacznego!

Udostępnij!

1 Komentarz

  1. Monika
    Październik 28, 2018

    Świetny, łatwy i bardzo dobry przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »