Buraki, to z ich dobrodziejstwa możemy korzystać przez cały rok, jednak to właśnie teraz po zbiorach są najsmaczniejsze o słodkawym, delikatnym smaku i bez posmaku goryczki, dlatego teraz warto z nich przygotować przetwory na zimę i zakwas buraczany. Burak to warzywo o bardzo cennych właściwościach zdrowotnych a nawet leczniczych, działa krwiotwórczo, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek i może być spożywany przez dzieci, dorosłych, kobiety w ciąży oraz przez osoby starsze. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów, bogaty jest również w antyutleniacze. Stosowany jest jako środek krwiotwórczy w leczeniu anemii, reguluje równowagę kwasowo-zasadową, wspomaga walkę z wirusami, a także z nowotworami.
ZAKWAS BURACZANY BOGACTWO CENNYH ZWIĄZKÓW
- witaminy A
- witamin z grupy B (B1, B2, B3,B4,B5, B6, B9 (kwas foliowy), B12, C, K
- żelaza
- magnezu
- wapnia
- potasu
- fosforu
- miedzi
- cynku
- fluoru
- manganu
- sodu
- kobaltu
- molibdenu
- beta karotenu
- błonnika
- betaniny – czerwień buraczana to naturalny barwnik spożywczy, czerwony pigment buraka zawiera antyutleniacz chroniący przed nowotworami, zwalcza wolne rodniki.
PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY
Składniki
- buraki 3 kg
- woda przegotowana
- ziele angielskie 4 sztuki
- liść laurowy 3 sztuki
- 1,5 – 1 szklanka soku z ogórków kiszonych
- 4- 5 ząbków czosnku
Przygotowanie
Buraki umyj, odetnij końce i pokrój w plastry o grubości 1 – 1,5 cm, wyłóż w naczyniu, dodaj obrany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, zalej zimną lub letnią wodą tak, by przykryć całe buraki, dodaj sok z ogórków kiszonych. Dociąż buraki talerzem, przykryj ścierką bawełnianą. Mieszaj 1 raz dziennie drewnianą, suchą i czystą łyżką. Zakwas jest gotowy po 3- 5 dniach (spróbuj czy smak jest odpowiedni) im dłużej będzie poddany kiszeniu, tym bardziej intensywny będzie miał smak. Gdy smak już nam odpowiada przelewamy zakwas do słoików i przechowujemy go w lodówce. Spożywamy 1 raz dziennie po 3/4 szklanki 20 minut przed jedzeniem lub 1 godzinę po posiłku. W przypadku dużej anemii można spożywać 2 razy dziennie.
CENNNE UWAGI
- Nie wyrzucaj buraków po odcedzeniu zakwasu, przełóż je do pojemnika, zamknij szczelnie i przechowuj w lodówce. Możesz z nich przygotowywać surówki, wystarczy, że obierzesz z nich skórkę i zatrzesz na tarce wraz z jabłkiem, dodasz oliwy, soli i pierzu
- Zakwas buraczany wraz z burakami możesz użyć do barszczu. Ugotuj warzywa na włoszczyźnie dodaj ziemniaki, liść laurowy, na koniec gotowania 1 szklankę zakwasu (po dodaniu zagotuj na małym ogniu i wyłącz by barszcz nie zbladł).
- Do przygotowania zakwasu najlepiej użyć szklanego słoja
Smacznego!
28 października, 2018
Świetny, łatwy i bardzo dobry przepis!