JAK ZROBIĆ DOMOWĄ MASECZKĘ DO TWARZY ŁAGODZĄCĄ OCZYSZCZAJĄCĄ NAWILŻAJĄCĄ I ODŻYWCZĄ

Maseczkę do twarzy bardzo łatwo można przygotować w domu, wykorzystując do tego najlepszej klasy produkty, mogą to być oleje, owoce, warzywa, ziarna lub przyprawy, które znajdziesz w swojej kuchni, i które nie kosztują zbyt wiele. Maskę możesz dobrać do swojego typu cery, przygotowanie jej nie zajmie Ci wiele czasu, a stosowana regularnie poprawi kondycję Twojej skóry. Maski do skóry twarzy stosuje się według przeznaczenia i np. łagodzące będą idealne do skóry wrażliwej i alergicznej, oczyszczające – ich zadaniem jest zebranie nadmiaru nagromadzonego sebum, maski odżywcze mają za zadanie zregenerować skórę i dodać jej natychmiastowego rozświetlenia i wygładzenia, antybakteryjne natomiast przeznaczone są dla skóry zmagającej się z trądzikiem, a matujące zastosowanie znajdują dla skóry tłustej ze skłonnością do świecenia się.

MASKI NAWILŻAJĄCE

Maski nawilżające, jak sama nazwa na to wskazuje ich celem jest nawilżenie odwodnionej skóry, która daje uczucie ściągania, na której widoczne jest przesuszenie i zmarszczki. Mają zatem właściwości nawadniające, uelastyczniające i nadające wygląd promiennej twarzy.

Maska bananowa z oliwą 

Dla cery wymagającej nawilżenia polecana będzie maska, która w swym składzie znajduje banany. Maska bananowa przeznaczona jest do każdego rodzaju cery, banany bowiem są bogate w magnez, potas, beta karoten, aminokwasy i witaminę C.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka oliwy w oliwek extra virgin

Wykonanie i stosowanie:

Rozgnieć dokładnie banana widelcem, dodaj lekko podgrzaną oliwę i wymieszaj na jednolitą papkę. Tak przygotowaną maseczkę wmasuj na oczyszczoną skórę i pozostaw na około 20 minut. Następnie zmyj maskę ciepłą, a następnie zimną wodą i osusz twarz ręcznikiem.

Maska z awokado i limonką 

Do celów nawilżających sprawdzi się także maska z awokado. Awokado bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i witaminy z grupy B, ma działanie regenerujące, pobudza syntezę kolagenu, natłuszcza i wygładza.

Składniki:

  • 1 miękkie awokado
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z limonki opcjonalnie cytryny

Wykonanie i stosowanie:

Rozgnieć dokładnie awokado, wymieszaj z białkiem i sokiem z limonki do uzyskania gładkiej masy. Nałóż na oczyszczoną twarz, szyję i dekolt, pozostaw na około 25 minut, po czym zmyj ciepłą wodą.

MASKI ŁAGODZĄCE

Maski łagodzące przeznaczone są dla skóry wrażliwej i alergicznej, minimalizują podrażnienia, zaczerwienienia, dodatkowo nawilżają i sprawiają, że skóra jest uspokojona, zrelaksowana i przynosi uczucie chłodu. Maski łagodzące można stosować codziennie.

Maska z aloesu i wody różanej 

Aloes nawilża i łagodzi, ma właściwości antybakteryjne. Woda różana wspomaga gojenie się ran, zmiękcza, nawilża i ujędrnia skórę.

Składniki:

  • 2 łyżki miąższu ze świeżego aloesu
  • pół świeżego ogórka
  • 1 łyżeczka wody różanej

Wykonanie i stosowanie:

Ogórka zblenduj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z aloesem i wodą różaną. Nałóż maskę na twarz małymi, okrężnymi ruchami i pozostaw na 15 minut, możesz również na oczy nałożyć plastry świeżego ogórka, następnie zmyj maskę letnią wodą.

Maska pomidorowa z aloesem

Pomidor zawiera kwas salicylowy, który jest składnikiem wielu kosmetyków o działaniu łagodzącym, bogaty jest w witaminy A, C, E, K i B6, w połączeniu z aloesem przyniesie ukojenie podrażnionej skórze.

Składniki:

  • 2 łyżki gęstego soku pomidorowego bez dodatków (100 %)
  • 1 łyżka miąższu z aloesu

Wykonanie i stosowanie:

Wymieszaj składniki ze sobą, umyj dokładnie skórę twarzy ciepłą wodą, która otworzy pory dzięki czemu maska lepiej się wchłonie, nałóż przygotowaną maskę i pozostaw na 15 minut, następnie zmyj letnią wodą.

MASKI OCZYSZCZAJĄCE 

Maski oczyszczające najlepiej nakładać nie częściej aniżeli 2 razy w tygodniu. Ich zadaniem jest zbieranie sebum ponieważ mają dość silne działanie. Oprócz oczyszczania maski te zwężają pory, działają aseptycznie. Należy pamiętać aby maski oczyszczające nakładać omijając okolice ust i oczu ponieważ skóra w tych partiach jest wrażliwa i nadmierne jej oczyszczanie może wysuszać i podrażniać.

Maska z solą morską

Sól morska ma właściwości oczyszczające i peelingujące, jest bogata w minerały takie, jak wapń, magnez, jod i sód, działa bakteriobójczo i lekko ściągająco.

Składniki:

  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Wykonanie i stosowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą aż utworzą jednolitą masę. Maskę nałóż okrężnymi ruchami na twarz i dekolt, pozostaw na 5 minut i zmyj chłodną wodą.

Maska owsiana z lawendą 

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika, witaminy z grupy B, wapń, magnez, sód, potas i miedź, działają odżywczo i oczyszczająco na skórę, lawenda sprawi, że skóra będzie zrelaksowana i odprężona.

Składniki:

  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka rozdrobnionych kwiatów lawendy

Wykonanie i stosowanie:

Kwiaty lawendy zalej filiżanką gorącej wody,gotuj przez około 1 minutę i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po upływie tego czasu odcedź wywar od kwiatków (nie wylewaj wywaru!). Płatki owsiane zmiksuj na gładko z odcedzonym wywarem z lawendy, nałóż na twarz i pozostaw na 30 minut, po czym zmyj ciepłą wodą.

MASKI ODŻYWCZE

Maski odżywcze mają za zadanie wnikanie w skórę i jej regeneracje, po jej nałożeniu widoczny jest efekt wygładzenia i świeżości, powinno się je stosować 2- 3 razy w tygodniu.

Maska z alg i oleju arganowego

Olej arganowy to bogactwo witaminy E, związków fenolowych przez co działa antyoksydacyjnie – ochronnie na skórę, algi zaś mają właściwości utleniające, chronią przed promieniowaniem UV.

Składniki:

  • 2 łyżki sproszkowanych alg (spirulina lub chlorella)
  • 2 łyżeczki oleju arganowego
  • 2 krople olejku eterycznego cytrynowego
  • odrobina ciepłej wody

Wykonanie i stosowanie:

Wszystkie składniki połącz ze sobą tak, aby utworzyły konsystencję pasty, maskę nałóż na twarz na około 20 minut, po czym zmyj letnią wodą.

MASKI ANTYBAKTERYJNE

Maski antybakteryjne polecane są dla osób zmagających się z trądzikiem, mają działanie antybakteryjne, odkażające i ujednolicają skórę. Oczyszczają twarz z toksyn, dostarczają minerałów i witamin, wykazują również lekkie działanie złuszczające dzięki czemu efekt oczyszczenia i regeneracji jest bardziej widoczny.MAski antybakteryjne należy stosować 2-3 razy w tygodniu.

Maska miodowa z kakao

Składniki:

  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kakao nieodtłuszczonego

Wykonanie i stosowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, powstałą masę nałóż na twarz lekko ją wmasowując. Pozostaw na 20 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą.

Maska jogurtowa z kurkumą

Kurkuma przynosi ulgę w podrażnieniach i przebarwieniach, jogurt łagodzi i nawilża skórę, ocet jabłkowy sprawi, że skóra stanie się promienna i odżywiona.

Składniki:

  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki jogurtu naturalnego

Wykonanie i stosowanie:

Do jogurtu dodaj pozostałe składniki i porządnie wymiesza, delikatnie nałóż na twarz, szyję i dekolt, pozostaw na 15 minut, po czym zmyj ciepłą  wodą.

MASKI MATUJĄCE

Maski matujące przeznaczone są dla osób, które posiadają cerę tłustą lub mieszaną ze skłonnością do błyszczenia w okolicach strefy „T” (czoło i nos). Ich działanie polega na zwężaniu porów i oczyszczaniu skóry z nadmiaru sebum. Po jej zastosowaniu cera staje się gładka, miękka w dotyku i jednolita.

Maska truskawkowa z cytryną 

Składniki:

  • 3 świeże truskawki
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie i stosowanie:

Rozgnieć dokładnie truskawki i wymieszaj z miodem, białkiem i sokiem cytryny. Mieszankę nałóż na skórę i pozostaw na 10 minut. Zmyj letnią wodą.

Maska ciecierzycowa z migdałami

Migdały delikatnie złuszczają skórę, ciecierzyca odżywia skórę, mleko i limonka wygładzają i dodają blasku.

Składniki:

  • 6 migdałów
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka mleka
  • 3 krople soku z limonki

Wykonanie i stosowanie:

Migdały namocz przez noc, obierz ze skórek i zblenduj na gładko. Połącz ze sobą wszystkie składniki, nałóż na twarz i pozostaw na 20 minut, następnie zmyj maskę letnią wodą.

Źródło: Gotuj w stylu eko.pl nr 6 jesień 2018

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »