Równowaga kwasowo-zasadowa to utrzymanie odczynu zasadowego w organizmie (wewnątrz komórki ) o odczynie pH około 7 a w przestrzeni zewnętrznej organizmu utrzymanie pH około 7,35- 7,45. Im wyższa skala odczynu pH, tym odczyn jest bardziej zasadowy, im niższa skala odczynu pH tym mamy do czynienia z większą kwasowością wewnątrz organizmu.
Skala pH – to skala kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych.
Wszystkie komórki naszego ciała podczas produkcji przemiany materii wydzielają odczyn kwaśny (produkt uboczny przemiany materii), który musi zostać zneutralizowany do odczynu alkalicznego (zasadowego) a jest to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek i pełnienia prze nie funkcji życiowych organizmu by móc zachować dobry stan zdrowia.
PRZYCZYNY BRAKU ZACHOWANIA RÓWNOWAGI KWASOWO-ZASADOWEJ
- Nieprawidłowa dieta bogata w produkty kwasowe. Gównie produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, cukry rafinowane, tłuszcze trans)
- Nieprawidłowa dieta uboga w produkty zasadowe (głównie owoce, warzywa)
- Duża aktywność fizyczna (podczas której doznajemy dużej utraty potu wraz z którym uwalniają się minerały niezbędne do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej), przetrenowanie się (pojawiające się zakwasy na skutek wytwarzania się kwasu mlekowego).
OBJAWY ZAKWASZENIA ORGANIZMU
- Zgaga
- Bóle brzucha
- Brzydki zapach z ust
- Refluks żołądkowo- jelitowy
- Odbijanie
- Wzdęcia
- Wypadanie włosów
- Nadmierne przetłuszczanie się włosów
- Łupież
- Przemęczenie
- Senność po zjedzeniu posiłkiu
- Stany podłamania, stany depresyjne, spadki nastroju, agresja
- Infekcje układu moczowego, zapalenie pęcherza
- Infekcje grzybicze, stany zapalne pochwy
- Grzybica stóp (pocenie się stóp, nieprzyjemny zapach)
- Wydzielanie potu o nieprzyjemnym zapachu
- Częste przeziębienia, infekcje
- Biały nalot na języku
- Problemy ze skórą
- Bezsenność
- Bóle głowy
- Zakwasy
Długotrwałe utrzymywanie w organizmie odczynu kwasowego na skutek nieprawidłowej diety, która prowadzi do nadmiernego zużywania się minerałów niezbędnych do odkwaszania środowiska prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych i chorób. Środowisko kwasowe jest pożywką dla bakterii, wirusów, grzybów i namnażania się komórek nowotworowych. Długotrwale utrzymujący się stan zakwaszenia organizmu prowadzi do zachorowania na nowotwory (komórki chore, guzy nowotworowe wykazują pH o wartości pomiędzy 6,5 – 6,9, komórki zdrowe wykazują pH o wartości 7,2-7,5). Na skutek spadku stężenia magnezu i potasu w organizmie oraz długotrwałego niedoboru tych pierwiastków organizm jest zagrożony zachorowaniem na arytmie serca. Niedobór wapnia w organizmie oraz składników niezbędnych do jego wchłaniania (D3,K2, magnezu, witamin z grupy B) skutkuje zachorowaniem na osteoporozę a długotrwałe niedobory zagrażają zachorowaniu na nowotwór szpiku kostnego, białaczkę. Im więcej jest produktów kwasowych w diecie, tym organizm wykazuje większe zapotrzebowanie na witaminy i minerały niezbędne do uzyskania równowagi kwasowo-zasadowej a należą do nich:
- Wapń
- Magnez
- Potas
- Cynk
- Witamina D3
- Witamina K2
- Witaminy z grupy B
PRODUKTY ZASADOWE (ALKALIZUJĄCE) ORAZ NEUTRALNE
- Alkalizująca woda z jonizatora o pH 10
- Woda z filtra odwróconej osmozy z mineralizatorem odczyn pH 7
- Wody mineralne o pH od 8 – 9
- Wszystkie owoce w tym o pH 10 : cytryna, limonka, o pH 9,0 : arbuz, kiwi, winogrona, mango, papaja, figi, daktyle, mandarynki, gruszki, borówki o pH 8,0 : jabłka, awokado, rabarbar, ananas, morele, czereśnie, truskawki, melon, brzoskwinie, banany, pomarańcze, grejpfruty, porzeczki, soki owocowe świeżo wyciskane.
- Wszystkie warzywa w tym o pH 10 : surowy szpinak, surowe brokuły, kapusta czerwona, karczochy, surowy seler, marchew, surowa pietruszka, natka pietruszki, koper, skórka z ziemniaka, ogórek, jarmuż, surowy bakłażan, cebula, czosnek, szparagi, wodorosty, soki warzywne świeżo wyciskane, o pH 9,0: różne rodzaje sałat, surowa cukinia, słodkie ziemniaki, surowy groszek, surowa zielona fasola, botwina, soja, papryka, o pH 8,0 pomidory, świeża kukurydza, pieczarki, rzodkiewka, oliwki, biała rzodkiew.
- Kiełki brukselki, kiełki zbóż pH 10
- Kasza jaglana, ryż dziki o pH 8,0
- Migdały o pH 8,0. Zawierają związki potasu, mają działanie odkwaszające (podobnie jak pestki z moreli czy pestki z jabłek są bogate w potas) dodatkowo zawierają wapń, żelazo, magnez, cynk, witaminy z grupy B (kwas foliowy, witaminę B1,B2, B3,B6).
- Pestki dyni o pH 8,0. Mają silne działanie alkalizujące podobnie jak migdały. Zawdzięczają to zawartości witamin B1,B2,B6,A,E,D,C, beta karotenowi oraz minerałom: potas, cynk, selen.
- Rodzynki o pH 8,5
- Oliwa z oliwek, olej z ogórecznika o pH 9,0
- Herbata zielona o pH 9,0 podobnie jak herbaty ziołowe
- Pieprz cayenne o pH 8,0
- Pestki moreli gorzkie, pestki jabłek o pH 10
- Pozostałe oleje oprócz oliwy z oliwek i oleju kokosowego o pH 7,0
- Woda wodociągowa o pH 7,0
- Soda oczyszczona o pH 10,3 i choć jest wysoko zasadowa i posiada silne właściwości odkwaszające nie zaleca się jednak jej stosowania by uzyskać odczyn alkaliczny. Ma właściwości żrące i uszkadza błonę śluzową przewodu pokarmowego, żołądka doprowadzając do ran i nadżerek.
- Dodatkowo silnie alkaliczne produkty: sól morska, celtycka, pestki dyni, orzechy sojowe, lecytyna sojowa, trawy, algi, mniszek lekarski.
- Dodatkowo produkty średnio alkalizujące słodziki: (stewia, cykoria), sezam, kminek, kmin rzymski, tofu, chrzan, rzepa, szczypior, kalarepa, komosa ryżowa, kasza gryczana, zioła przyprawy.
PRODUKTY KWASOWE
- Mięso: baranina, wołowina o pH 3,0, kurczak, indyk, wątróbka o pH 5,0
- Owoce morza o pH 3,0
- Nabiał: sery, sery kozie o pH 3,0. Jogurt naturalny, jaja o pH 6,0, masło 82%, surowe świeże mleko, śmietana o pH 7,0. Maślanka, sery topione o pH 4,0
- Ryby: łosoś, tuńczyk, ryby oceaniczne, ostrygi o pH 6,0
- Produkty zbożowe: Ryż brązowy, większość zbóż, jęczmień, orkisz, pieczywo żytnie, chleb pszenny, owsianka o pH 6,0
- Rośliny strączkowe: fasola Jaś , fasola czerwona, cieciorka, soczewica o pH 5,0
- Biały ryż o pH 5,0
- Mleko sojowe, mleko migdałowe, mleko kozie o pH 6,0
- Rosół o pH 6
- Gotowany szpinak o pH 6,0
- Makarony o pH 3,0
- Kokos, mleko kokosowe, olej kokosowy o pH 6,0
- Kakao o pH 6,0
- Żurawina, czarna jagoda o pH 4,0
- Ciastka, ciasta, czekolada o pH 3,0
- Wódka Żołądkowa Gorzka o pH 6,5
- Whisky o pH 5
- Piwo o pH 5,0
- Wino o pH 3,0
- Kawa o pH 4,0
- Herbata czarna o pH 6
- Cukier, melasa o pH 5,0
- Biały chleb, pszenica, produkty pszenne o pH 4,0
- Soki pasteryzowane o pH 6,0
- Napoje gazowane o pH 3,0
- Coca-cola, Pepsi o pH 1,5 – 2,3
- Dym nikotynowy o pH 3,0
- Stres, brak snu, przepracowanie o pH 3,0
- Sól himalajska, celtycka z wodą o odwróconej osmozie o pH 6
- Orzeszki ziemne, pistacje, pozostałe orzechy o pH 4,0
- Sos pomidorowy o pH 4,0
- Ocet o pH 3,0
- Produkty wysoko przetworzone o pH 3,0
- Słodziki o pH 3,0
- Leki przeciwzapalne, antybiotyki poniżej pH 2,0
Produkty znajdujące się w skali od 10 – 8 pH – to produkty alkalizujące
Produkty znajdujące się w granicy 7,0 pH – neutralne
Produkty znajdujące się w skali 6 – 2,3 lub mniej to produkty zakwaszające
Produkty o optymalnym pH dla ludzkiej krwi to 7,365. Im niższa wartość pH tym produkty wykazują większą kwasowość. Zaleca się ograniczanie lub wyeliminowanie z diety te produkty o wartości pH od 4,0 – 2,3 lub mniej z uwagi na właściwości silnie zakwaszające organizm.
JAK ZACHOWAĆ RÓWNOWAGĘ KWASOWO-ZASADOWĄ
- Aby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, spożywaj produkty żywnościowe w proporcji 50% / 50 % . Ile na Twoim talerzu jest produktów kwasowych tyle samo powinno znajdować się produktów zasadowych. Jeśli zauważysz u siebie objawy zakwaszenia włącz suplementacje składników niezbędnych do utrzymania prawidłowego odczynu pH.
- Przyjmuj witaminę C z bioflawonoidów (cytrusów). Cytryna zawiera odczyn pH 10 i jest jednym z najbardziej alkalizujących pokarmów, pomaga stworzyć środowisko alkaliczne wewnątrz ciała. Jej poziom w organizmie nie utrzymuje się dlatego ważne jest dostarczanie jej codziennie w dawkach minimum 1000 mg/ dobę. Dla przykładu sok z całej cytryny zawiera 50 mg witaminy C, papryka czerwona w 100 g 140 mg witaminy C, 100 g czarnej porzeczki 180 mg witaminy C, pozostałe owoce i warzywa zawierają jej dużo mniej.
- Uzupełniaj potas. Stosuj 2 pestki z moreli gorzkiej lub zawartość pestek z jednego jabłka codziennie.
- Zjadaj migdały (zamknięta garść migdałów w skórce), uzupełni niedobory wapnia.
- Pij soki warzywne, owocowe lub mieszane 20 min przed głównym posiłkiem lub 1-1,5 godziny po posiłku. Soki zawierające owoce i warzywa surowe mają silnie właściwości alkalizujące. Duża część warzyw po ugotowaniu staje się bardziej kwasowa.
- Uzupełniaj magnez codziennie jeśli pijesz kawę, żyjesz w stresie, lub jesteś aktywny fizycznie. Najlepszym źródłem magnezu jest sól EPSOM lub siarczan magnezu stosowana do kąpieli lub moczenia stóp.
- Jeśli w Twojej diecie znalazły się pokarmy o dużej zawartości cukrów uzupełnij poziom wapnia, magnezu, witaminy K2, D3 oraz cynku. Najlepszym źródłem wapnia są skorupki jaj lub preparat magnezowy dobrej jakości np. Strong Bones z magnezem cena około 46 zł 100 tabl. Cynk znajdziesz w pestkach dyni. Jeśli podjadasz słodycze skontroluj poziom wapnia we krwi, przyjmuj witaminę K2 i D3.
- Jeśli regularnie uprawiasz aktywność fizyczną, co skutkuje zakwaszeniem organizmu w związku z wytwarzaniem się kwasu mlekowego niezbędna jest suplementacja wszystkich składników odkwaszających każdorazowo po treningu lub stosowanie proszku zasadowego o niskiej zawartości sodu (0,006 g), takiego preparatu jak np. Dr. Jacob`s cena około 80 zł. Uważaj na tanie proszki zasadowe ich zawartość wykazuje duża zawartość sodu, który nie jest wskazany w dużych ilościach.
- Uzupełniaj witaminy i minerały odkwaszające regularnie, gdy Twoja dieta nie jest idealna lub jeśli doznasz objawów zakwaszenia.
- Aby potwierdzić stan zakwaszenia organizmu dokonuj analizy moczu samodzielnie w domu przy użyciu papierka lakmusowego (cena za 1 metr około 3 zł dostępne na allegro). Paskiem lakmusowym można wykonać badanie wszystkich płynów ustrojowych. Stosując skalę:
1-3 odczyn silnie kwasowy
4-6 odczyn kwasowy
7 odczyn neutralny
8-11 odczyn alkaliczny
12- 14 odczyn wysoce alkaliczny
Źródło: www.wikipedia.pl