JAK ZACHOWAĆ PRAWIDŁOWY WZROK DO PÓŹNEJ STAROŚCI

Aby zachować dobry wzrok do późnej starości w Twojej diecie nie może zabraknąć cennych mikroskładników. Witaminy i minerały są niezbędne do utrzymania prawidłowego widzenia w każdym wieku, zarówno u dzieci jak i u dorosłych. To właśnie niedobory cennych mikroskładników są przyczyną powstawania wielu chorób oczu takich, jak np. krótkowzroczność, zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma, kurza ślepota, katarakta, zespół suchego oka czy pogarszającego się wzroku związanego wraz z wiekiem. Problemy ze wzrokiem coraz częściej dotykają małe dzieci, którym można zapobiec – już teraz mamo powinnaś zacząć dbać o oczy swoje i Twojego jeszcze nienarodzonego dziecka, dlatego choćby w Twojej diecie oraz w diecie Twojego malucha w przyszłości nie powinno zabraknąć np. kwasów omega 3.

NIEZBĘDNE SKŁADNIKI DO UTRZYMANIA PRAWIDŁOWEGO WIDZENIA

Antyoksydanty. Niedobór antyoksydantów w diecie przyczynia się do problemów z ostrością widzenia. Antyoksydanty to neutralizatory wolnych rodników, które mają negatywny wpływ na siatkówkę oka oraz nerw wzrokowy. Wolne rodniki przyczyniają się do nieodwracalnych uszkodzeń w obrębie oka.

  • Witamina A  jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych i zachowanie w nich odpowiednią wilgotność. Jej niedobór przyczynia się do pogorszenia widzenia, obniżonego dobrego widzenie o zmroku, jest odpowiedzialna za tak zwaną kurzą ślepotę, złe widzenie o zmroku a przypadłość ta jest pierwszym objawem niedoboru tej witaminy. Objawem niedoboru jest również suchość gałki oka (brak łez), uczucie piasku w oczach, rozmiękanie rogówki (keratomalacja). Niedobory najczęściej występują u dzieci poniżej 5 roku życia, u osób starszych oraz u osób stosujących dietę ubogą w tłuszcze zwierzęce np. wegetarianie i weganie. Palenie papierosów i alkohol zwiększa zapotrzebowanie na tę witaminę. Uzupełnienie niedoborów poprawia wzrok. Na poprawę wchłaniania witaminy A wpływają witaminy B,C,D,E, tłuszcze i minerały (wapń, cynk, fosfor)

Wyróżniamy trzy źródła witaminy A

Witamina A – źródło witaminy A to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masła, margaryny).

Beta karoten (prowitamina A pochodzenia roślinnego) jest prekursorem witaminy A. Produkty bogate w karetonoidy to pomarańczowe, czerwone i zielone owoce i warzywa (marchew, papryka, dynia, pomidory, szpinak, sałata, rzeżucha, brokuły, boćwina, natka pietruszki, koperek, szczaw, kapusta pekińska, cykoria, morele, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, melon.

Retinol – powstaje w wątrobie z beta karotenu (z prowitaminy A). Retinol jest niezbędnym składnikiem dla siatkówki oka, odpowiada za prawidłowe widzenie kolorów. Źródło retinolu to (tran, żółtko jaj, marchew, owoce cytrusowe).

Nie jest możliwe pokrycie zapotrzebowania witaminy A dla organizmu wyłącznie roślinami, niezbędne jest również pozyskiwanie jej ze źródeł pochodzenia zwierzęcego (ryby, mięso, wątróbka, mleko, tłuszcze, żółtko jaja). Wegetarianie lub weganie powinny włączyć do diety w/w produkty lub włączyć suplementacje.

  • Witamina C z bioflawonoidów wzmacnia naczynia krwionośne, odżywia soczewkę oka, reguluje prawidłowy proces wytwarzania płynu łzowego.

  • Glikozydy flawonowe i antocyjany, które znajdziemy w owocach i liściach czarnej jagody (borówki czernicy) i borówki amerykańskiej. Glikozydy flawonowe to antyoksydanty natomiast antocyjany ich funkcją jest wzmacnianie budowy naczyń włosowatych, wpływają pozytywnie na prawidłową krzepliwość krwi, chronią kolagen przed degeneracją.

  • Witamina E jest najsilniejszym przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki, zapobiega utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, utrzymuje prawidłowy poziom witaminy A w organizmie, wpływa na poprawę wchłaniania Beta karotenu w jelicie cienkim. Źródła bogate w witaminę E są (oleje, margaryny, orzechy laskowe, pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały).

  • Luteina należy do grupy karotenoidów i ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne, gromadzi się w soczewce i plamce żółtej oka, zapobiega jej degeneracji (degeneracja plamki żółtej w szczególności objawia się w wieku starszym). Luteina ma za zadanie ochronę przed promieniowaniem UVA oraz przed promieniowaniem jonizującym (TV, PC). Organizm nie wytwarza jej dlatego niezbędne jest jej dostarczanie jej z pożywienia. Luteina zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę. Luteina występuje w zielonych liściach warzyw oraz w czerwonych, żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach, źródła bogate w luteinę : jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, natka pietruszki, cukinia, papryka, nektaryny, jeżyny, agrest, maliny, awokado, czarne porzeczki, kiwi.

  • Cynk jest minerałem niezbędnym do utrzymania prawidłowego widzenia, zapobiega ślepocie starczej, znajduje się w siatkówce oka, jego niedobór prowadzi do krótkowzroczności. Cynk jest niezbędny do utrzymania prawidłowego poziomu witaminy A w organizmie, przyswajanie cynku zwiększa selen i miedź. Źródła bogate w cynk to : ostrygi, pestki dyni, ziarna sezamu, orzeszki ziemne, gorzka czekolada, wątróbka cielęca, jagnięcina, arbuz.

  • Selen jest pierwiastkiem niezbędnym do ochrony oka przed zachorowaniem na zaćmę ponadto jest silnym antyoksydantem bogate w selen są orzechy brazylijskie, łosoś, tuńczyk.

  • Kwasy Omega 3. Nieprawidłowa dieta uboga w kwasy Omega 3, których źródłem są ryby, owoce morza, algi morskie, olej lniany, sojowy, rzepakowy odpowiedzialny jest za zwyrodnienie plamki żółtej oka. Dotyka głównie osoby po 50 roku życia i jest przyczyną pogarszającego się wzroku wraz z wiekiem. Zaburzenia w obrębie siatkówki prowadzą do nieodwracalnych zmian polegających na upośledzeniu widzenia częściowego lub prowadzącego do całkowitej utraty wzroku.

  • Witamina B2 (ryboflawina) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, przynosi ulgę zmęczonym oczom, zapobiega łzawieniu oczu i powstawaniu katarakty. Wraz z witamina A odpowiada za prawidłową budowę błony śluzowej. Źródłem witaminy B2 są : wątroba wieprzowa, tłuste ryby, groch, soja, fasola, migdały, pieczywo pełnoziarniste, natka pietruszki, szpinak, sery twarogowe i żółte, kasza jaglana.

JAK ZADBAĆ O PRAWIDŁOWY WZROK U DZIECI

Problemy  z prawidłowym  funkcjonowaniem narządu wzroku u dzieci również ma związek z niedoborami niezbędnych dla oczu składników. Niedobory często sięgają jeszcze życia płodowego, na skutek nieprawidłowej diety mamy w okresie ciąży. Za prawidłowy rozwój mózgu i oczu u dzieci odpowiadają kwasy DHA (kwasy omega 3). Zaleca się ich suplementacje kobietom w ciąży w dbałości o nienarodzone dziecko, aż do rozwiązania ciąży oraz przez okres karmienia piersią. Jeśli dziecko nie jest karmione piersią zaleca się uzupełnianie suplementu diety (kwasy omega 3 przeznaczone dla niemowląt i dzieci). Dieta małych dzieci jest uboga w ryby, owoce morza i algi dlatego brak suplementacji przyczynia się między innymi do postępującego pogorszenia się wady wzroku oraz często występującego AZS atopowego zapalenia skóry. Pozostałe wyżej wymienione witaminy i minerały obowiązują tak samo, jak u dorosłych w diecie lub w 1/3 dawki jak dla dorosłego.

  • Krótkowzroczność u dzieci – przyczyną krótkowzroczności jest niedobór cynku
  • Kurza ślepota u dzieci – przyczyną jest niedobór witaminy A

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »