JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ U DZIECI

Odporność u dzieci buduje się już w łonie matki, zdrowe żywienie w okresie ciąży przyszłej mamy ma kluczowy wpływ na późniejsze zdrowie dziecka i jego odporność. Bardzo ważne jest więc dostarczanie w diecie okresie ciąży wszystkich niezbędnych składników odżywczych tj. witamin, minerałów, żelaza i kwasów omega. Zdecydowanie niekorzystny wpływ na odporność mamy zarówno dziecka ma spożywanie cukrów rafinowanych, tłuszczy trans, żywności wysoko przetworzonej, w diecie ograniczone powinny zostać również takie produkty, jak : biała mąka, biały ryż i makaron ponieważ nadmiar w diecie tych pokarmów ma niekorzystny wpływ na niedobory wapnia, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Ważne jest monitorowanie poziomu żelaza we krwi u kobiet w ciąży, jak i u dzieci, którego spadek w diecie będzie skutkował zaniżoną odpornością mamy zarówno dziecka. Ważne jest również monitorowanie poziomu wapnia i witaminy D we krwi mamy, i malucha, niedobór jednego czy obu składników może mieć wpływ na rozwój układu kostnego, szpiku i odporności.

UKŁAD ODPORNOŚCIOWY STANOWI

  • śledziona
  • grasica
  • węzły chłonne

WAŻNE MIKROSKŁADNIKI ODŻYWCZE BY ZACHOWAĆ ODPORNOŚĆ

 

  1. Probiotyki. Jelita są głównym narządem odpornościowym, zdrowe jelita to zdrowy organizm. W jelitach a właściwie w błonie śluzowej jelit znajduje się większość komórek układu odpornościowego bo aż 70 % z wszystkich limfocytów znajdujących się w organizmie człowieka. Limfocyty w jelitach i tworzą skomplikowany system odpornościowy, który nosi nazwę systemu GALT, w którego skład wchodzą min. limfocyty T (T przeciwzapalne i T regulujące odpowiedź immunologiczną, które chronią przed powstaniem chorób o podłożu autoimmunologicznym w tym alergii i chorób zapalnych) i limfocyty B (produkcja IgA), makrofagi, komórki dendrytyczne i zawarte w nabłonkach pokrywających kosmki jelitowe limfocyty śródnabłonkowe. GALT pełnią ważną funkcję obronną organizmu poprzez wydzielanie przeciwciał w klasie IgA, co zapobiega wtargnięciu patogenom, alergenom w głąb organizmu. Do rozwoju systemu GALT niezbędne są bakterie jelitowe zamieszkujące w przewodzie pokarmowym, zatem jelita są głównym narządem komórek odpornościowych i regulują odpowiedź immunologiczną organizmu. Nieprawidłowa flora jelitowa przyczynia się nie tylko do zaburzeń odporności ale również do zaburzeń wchłaniania jelitowego, złe wchłanianie prowadzi do niedoborów składników odżywczych. Preparaty z probiotykami dostępne są w aptekach i mogą być stosowane już od pierwszego dnia życia malucha, noworodek rodzi się ze sterylnym przewodem pokarmowym, do którego wraz z mlekiem matki trafiają kultury bakterii, które aktywują niedojrzały układ odpornościowy, a ten w pełni jest ukształtowany jak u dorosłego około 2 roku życia dziecka. Jeśli maluch jest łasuchem i w jego diecie znajduje się cukier (zabójca dobrych bakterii) dostępny pod różnymi postaciami to niestety w jego brzuszku występuje zaburzenie ekosystemu flory jelitowej.

2. Jod odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest naturalnym antybiotykiem, jego niedobór sprzyja zachorowaniu na zapalenie gardła, migdałków podniebiennych i ogólnie nawracaniu częstych infekcji, objawem niedoboru jodu jest np. występowanie chrypki. Bogatym źródłem jodu są ryby morskie szczególnie obfity w jod jest szczupak, sporo jest go również w algach morskich. Więcej o produktach bogatej w jod znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/jod-wlasciwosci-zastosowanie-wystepowanie/

3. Herbata z fiołka trójbarwnego (bratka) oraz selen wpływają korzystnie na poprawę funkcji węzłów chłonnych, wspomagają usuwanie z nich szkodliwych związków. Płynąca w węzłach limfa (chłonka) to płyn ustrojowy, który ma za zadanie wyłapywanie i zwalczanie szkodliwych dla organizmu toksyn, wirusów i bakterii. Jeśli więc węzły są powiększone w trakcie i po infekcji korzystny wpływ na powrót ich do pierwotnych rozmiarów mają właśnie te składniki.

4. Kwasy omega 3 to kwas alfa-linolenowy (olej lniany, rzepakowy lub sojowy), EPA i DHA (ryby, owoce morza, algi). Dieta malucha jest uboga w kwasy omega 3 ponieważ dziecku nie podaje się ryby do około 1 roku życia w związku z ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznej dlatego niezbędne jest zadbanie o suplementacje kwasów omega 3 już podczas ciąży i karmienia piersią oraz u malucha od pierwszych dni życia. Kluczowe więc znaczenie dla najmniejszych jaki i dla mamy w okresie ciąży ma suplementacja DHA. NNKT to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe jak sama nazwa wskazuje są niezbędne dla organizmu człowieka, organizm kwasów omega 3 nie wytwarza samodzielnie, w związku z czym muszą być dostarczane w diecie, są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu, serca, oczu u dziecka, to ich niedobór u matki w okresie ciąży może mieć wpływ na choroby serca u rozwijającego się płodu, problemy ze wzrokiem czy atopie skóry już we wczesnym dzieciństwie. Kwasy omega 3 wpływają korzystnie na wzmocnienie odporności organizmu, wpływają na produkcje białych krwinek, które chronią przed infekcjami.

5. Cynk bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego stymuluje produkcje hormonu tymuliny produkowanego w grasicy. Tymulina stymuluje produkcje białych krwinek (limfocytów), które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Cynk odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, wzmacnia odporność ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Bogatym źródłem cynku są pestki dyni, które warto zmielone podawać dziecku do potraw. Mają specyficzny smak, który nie zawsze jest przez nie akceptowany. Uprażone pestki na suchej patelni są łatwiej przyswajalne i też lepiej smakują, mogą stanowić przegryzkę lub dodatek do musli dla większych maluchów, bogatym źródłem cynku są również algi morskie.

6. Witamina D produkowana jest w organizmie z cholesterolu podczas ekspozycji na słońce a jest to możliwe wyłącznie w okresie od kwietnia do września (dotyczy ekspozycji na poddanie promieni UVB ze słońca, nie dotyczy promieni UVA emitowanych w solarium). Ważne jest by eksponować jak największe partie ciała na słońce bez użycia kremów z wysokimi filtrami, gdyż wtedy właśnie produkcja witaminy D nie dochodzi do skutku (podczas opalania zaleca się stosowanie  filtrów z naturalnym faktorem tj. oleje pochodzenia naturalnego jak kokosowy, olejek z pestek malin, więcej o bezpiecznym opalaniu znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/naturalne-bezpieczne-kosmetyki-do-opalania/ ). To właśnie spadek witaminy D w organizmie przyczynia się do wzrostu infekcji tj. przeziębień, kataru, depresji, chorób sercowo-naczyniowych. Witamina D chroni przed zwałem serca, udarem mózgu, otyłością i nowotworami (około 16 nowotworów ma związek z niedoborem witaminy D). Ważne jest oznaczenie jej poziomu we krwi ponieważ często zdarza się, że jej poziom we krwi jest zbyt mały pomimo suplementacji, co może mieć związek z przyjmowaniem zbyt małej dawki suplementu witaminy D3 lub z niedoborem witaminy A. Witamina D dba o zdrowie kości i zębów, częstym objawem niedoborów witaminy D jest próchnica zębów, krzywica, koślawe nóżki u małych dzieci, deformacja główki u niemowląt, złamania kości u dzieci lub u osób starszych mają związek z niedoborem witaminy D, niedobór witaminy D skutkuje również w zachorowaniu na chorobę tarczycy Hashimoto oraz cukrzycę. To właśnie spadek jej zapasów w organizmie skutkuje zwiększoną zachorowalnością na górne drogi oddechowe w obrębie błon śluzowych (np. katar, ból gardła) jej niedobór to również cichy sprawca chorób takich, jak próchnica, katar, przeziębienie, nowotwory, cukrzyca, częste infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębianie się. Suplementacja witaminy D3 jest więc niezbędna w okresie wrzesień – marzec codziennie. Najlepiej jest udać się dzieckiem na oznaczenie poziomu witaminy D z krwi, jest to bardzo ważne ponieważ może okazać się, że podawana dawka jest zbyt mała. Niska wartość witaminy D (dolna granica, lub niewiele ponad normę, co wystarcza jedynie na utrzymanie stabilnych kości, na tyle by nie uległy złamaniu, kości często ulegają złamaniu podczas niegroźnych upadków dziecka).

7. Selen wpływa wzmacniająco na układ odpornościowy zwiększa poziom limfocytów i makrofagów. Selen działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo, ma silne działanie przeciwzapalne jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Niedobór selenu przyczynia się do powstawania częstych infekcji, na jego niedobór cierpią głównie osoby, których dieta jest obfita w cukier i węglowodany, wówczas dochodzi do zaburzeń wchłaniania tego pierwiastka z diety, niedobór zwiększa ryzyko chorób o podłożu bakteryjnym i wirusowym.

8. Witamina C wpływa korzystnie na odporność organizmu, wspomaga leczenie chorób o podłożu wirusowym i leczenie przeziębień, organizm nie wytwarza jej samodzielnie i nie magazynuje ponieważ jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, w związku z czym musi być dostarczana z pokarmem codziennie.

9. Żelazo – spadek poziomu żelaza w diecie skutkuje niską odpornością i częstymi infekcjami. Poproś o badanie żelaza z krwi lub po prostu wykonaj je na własny koszt. Szczególnie jeśli Twoje dziecko zaczyna często chorować ale po co czekać do utraty żelaza. Przygotuj przed zimą lub w każdym terminie zakwas buraczany dla całej rodziny. Przepis znajdziesz poniżej.

10. Magnez z wapniem i witaminą D buduje zęby i kości, suplementacja magnezu jest ważna jest w profilaktyce chorób takich, jak np. zapalenie oskrzeli czy płuc oraz astma oskrzelowa, magnez rozszerza drogi oddechowe, co wpływa korzystnie na wentylacje, oczyszczenie dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny, zapobiega napadom duszności.

12. Witamina A w organizmie pełni funkcje pierwszej linii obrony przeciwko zakażeniom bakteryjnym, wirusowym i pasożytniczym. Syntezuje przeciwciała, aktywuje makrofagi, komórki NK i limfocyty. Uwaga! kobiety w ciąży nie zaleca się przekraczania dziennej dawki witaminy A ustalonej w kompleksie witaminowym przeznaczonym dla kobiet w ciąży. Witaminę A znajdziemy w tłuszczach zwierzęcych, maśle, tłustych serach, żółtku jaja, których spożywanie nawet w okresie ciąży nie jest szkodliwe a wręcz wskazane za wyjątkiem wątróbki, pasztetów, których to pokarmów nie należy spożywać w nadmiarze.

11. Beta karoten – aktywuje witaminę A, jest aktywatorem odpowiedzi immunologicznej, pobudza aktywność komórek NK i proliferacji komórek B i T. Bogatym źródłem beta karotenu są owoce i warzywa o barwie żółtej, czerwonej i pomarańczowej, których w diecie nie powinno zabraknąć (np. soki marchwiowe, pomarańczowe, czerwona, pomarańczowa i żółta papryka i inne owoce i warzywa o zbliżonej barwie).

PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY

Burak wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek i jest najlepiej przyswajalnym źródłem pozyskanego żelaza, przeznaczony dla dzieci, dorosłych, kobiet w ciąży i osób starszych. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12 i C dodatkowo żelazo, magnez, wapń potas, fosfor, miedź, cynk, fluor, mangan, sód, kobalt, molibden, beta karoten, błonnik.

Składniki:

  • Buraki 3 kg
  • Woda przegotowana
  • Ziele angielskie 4 szt
  • Liść laurowy  3 szt
  • 1 szklanka soku z ogórków kiszonych
  • 1 główka czosnku

Przygotowanie:

20161130_200025

Buraki umyj, odetnij końce i pokrój w plastry o grubości 1 cm, wyłóż w naczyniu, dodaj obrany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, zalej zimną lub letnią wodą tak, by przykryć całe buraki, dodaj sok z ogórków kiszonych. Dociąż buraki talerzem, przykryj ścierką bawełnianą. Mieszaj 1 x dziennie drewnianą, suchą i czystą łyżką. Zakwas jest gotowy po 3- 5 dniach (spróbuj czy smak jest odpowiedni) im dłużej będzie poddany kiszeniu, tym bardziej intensywny będzie miał smak. Gdy smak nam odpowiada przelewamy do słoików i przechowujemy go w lodówce. Zakwas z dodatkiem soku z ogórków kiszonych szybciej dojrzewa i nie pleśnieje podczas dojrzewania, co często zdarza się jeśli użyjemy chleba. Zakwas pijemy po 3/4 szklanki (dawka dla dorosłego) 2 x dziennie przed posiłkiem 20 min lub 1 – 1,5 h po posiłku. Dziecku dajemy mniejszą porcje np. 1/3 -1/2 szklanki lub nawet mniej i to nie dlatego, że może zaszkodzić ale dziecko nie chętnie taką ilość zakwasu wypije. Z przygotowanego zakwasu można przygotować barszcz. Zakwas przechowujemy zlany do słoika w lodówce nawet do kilku miesięcy.

Zakwas buraczany możesz użyć do barszczu. Ugotuj warzywa na włoszczyźnie dodaj ziemniaki, liść laurowy, na koniec gotowania 1 szklankę zakwasu (po dodaniu zagotuj na małym ogniu i wyłącz by barszcz nie zbladł).

JAK SZYBKO PODNIEŚĆ POZIOM ŻELAZA

Można w aptece kupić syrop Floradix żelazo i podawać go zgodnie z instrukcją jak zaleca producent. Nim zakwas dojrzeje warto go kupić, preparat zawiera naturalne żelazo pochodzące z buraków i innych owoców, wzbogacone w witaminy z grupy B i witaminę C, które są niezbędne do wchłaniania żelaza.

20161130_213300

Suplement diety zawierający żelazo pochodzenia roślinnego np. Floradix żelazo dla dorosłych, dzieci i kobiet w ciąży cena około 50 zł za 500 ml. W swym składzie zawiera witaminę C, witaminy z grupy B niezbędne do wchłaniania żelaza.

Należy pamiętać, że do wchłaniania żelaza w przypadku anemii niezbędne jest uzupełnienia witaminy B12, kwasu foliowego i witaminy C.

PRODUKTY BOGATE W ŻELAZO

  • Pestki dyni, słonecznika, orzechy nerkowca, sezam, siemię lniane
  • Jarmuż , wodorosty, mech irlandzki
  • Brokuły, botwina
  • Szpinak gotowany
  • Koper
  • Cukinia
  • Kasza jaglana (B1,B2,B6 i żelazo)
  • Kapusta, ziemniaki pieczone, pietruszka korzeń, marchew suszona
  • Mięso : wołowe, wieprzowe, drób
  • Rodzynki, suszone: morele, jabłka, śliwki
  • Fasola , ciecierzyca , soczewica
  • Otręby, mąka żytnia, orkisz, kiełki pszenicy, amarantus, owies, quinoa
  • Grzyby kurki
  • Przyprawy: kminek, kurkuma, kozieradka, liść laurowy, szałwia, cząber, anyż
  • Maliny, świeże, suszone, mrożone lub w syropie wzmacniają układ odpornościowy zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i kwas foliowy) oraz witaminę  C oraz minerały (wapń, potas, magnez, żelazo). Spożywanie malin wykazują dobroczynny wpływ przy niedoborze żelaza.

JAK SZYBKO ZWERYFIKOWAĆ CZY POZIOM ŻELAZA W ORGANIŹMIE JEST ODPOWIEDNI

Odchyl dolna powiekę i jeśli jej wewnętrzna powierzchnia jest koloru bladego oznacza, że występuje u Ciebie niski poziom hemoglobiny we krwi, natomiast gdy jest krwisto czerwona oznacza, że poziom hemoglobiny jest w normie.

RUCH NA ŚWIEŻYM POWIETRZU

Ruch na świeżym powietrzu jest niezbędny by nasze pociechy zachowały odpowiednie zdrowie, wentyluje drogi oddechowe, u dzieci spędzających dużo czasu w pomieszczeniach często dochodzi do zalegania wydzieliny oskrzeli co powoduje zapalenie oskrzeli i płuc. Zupełnie podobna sytuacja spotyka pacjentów unieruchomionych leżących w domach czy w szpitalach, wówczas niezbędne jest oklepywanie pleców by wspomóc oczyszczanie zalegającej wydzieliny i zapobiegać zachorowaniu na zapalenie oskrzeli i płuc.

W okresie zimy, gdy aktywność maluchów na świeżym powietrzu jest mocno ograniczona warto pomyśleć nad inną formą aktywności fizycznej włączając inne sporty halowe lub ćwiczenia w domu. Wówczas zadbaj o dokładne przewietrzenie pomieszczenia i wdrożenie ćwiczeń poprzez zabawę. Jest dużo fajnych treningów gier i zabaw na youtube, które można wdrażać w warunkach domowych na dywanie czy macie, a na pewno wpłynie to pozytywnie na zdrowie dziecka i pozostałych domowników. Możesz też włączyć muzykę w TV lub w radio i po prostu z dzieckiem potańczyć 1-2 piosenki dziennie.

UNIKAJ MOCZENIA USZU DZIECKA

Moczenie uszu dziecka często kończy się bólem ucha czy jego zapaleniem, co ma związek z niedostateczną ilością wydzieliny ochronnej w uszach, która chroni je przed wniknięciem wody. Problem dotyka dzieci, u których występuje niedobór kwasów omega 3, których niedobór organizm rekompensuje nadmiernym odkładaniem się woskowiny pozyskanej z tłuszczy nasyconych, wówczas woskowina o żółtawym kolorze jest usuwana nadmiernie z uszu w celach estetycznych, co powoduje utratę ochrony przed dostaniem się wody do uszu. Odpowiedni poziom kwasów omega 3 w diecie skutkuje brakiem żółtawej wydzieliny w uszach, wówczas uszy są czyste i nie wymagają tak częstego czyszczenia z woskowiny. Mycie głowy prysznicem lub kąpiel pod prysznicem często kończy się bólem ucha, aby tego uniknąć pilnuj by podczas mycia nie zalać uszu. Po myciu głowy dziecka lub gdy do uszu mogła dostać się woda osusz uszy malucha ręcznikiem i nałóż mu ręcznik lub kaptur jeśli przenosisz go z nagrzanej łazienki do pomieszczenia o niższej temperaturze, wówczas uszy ulegają przewianiu, co zwiększa ich podatność na infekcje. Po basenie ważne jest też osuszyć suszarką uszy ze znacznej odległości by usunąć z nich nadmiar wody. Infekcje uszu również występują o podłożu wirusowym czy też na skutek zalegającego kataru lub po wymiotach.

NIE PRZEGRZEWAJ MALUCHA

Nie ma nic gorszego aniżeli przegrzewanie pomieszczeń, w których przebywamy. Organizm przegrzewany szybciej się przeziębia, traci odporność na zmianę – obniżenie temperatury. Pod wpływem wysokiej temperatury organizm zaczyna się pocić, by ochłodzić temperaturę, wówczas rozszerzeniu ulegają naczynia krwionośne, wówczas temperatura ciała ulega gwałtownemu obniżeniu, co wiąże się z chwilowym osłabieniem układu immunologicznego a to zwiększa podatność na infekcje, bakterie, wirusy, które bytują w przestrzeni nosowo- gardłowej i łatwo przedostają się w głąb organizmu.

UBIERAJ CIEPŁO OD STÓP

Lato się skończyło, dbaj o to by dziecko nie zmarzło od stóp, zimno od dołu ciągnie w górę, co prowadzi do wyziębienia ciała i narządów wewnętrznych. Ubieraj dziecku kapcie i ciepłe buty na zewnątrz. Jeśli maluch zmarznie w stopy organizm odczuwając zagrożenie wyziębienia transportuje większość krwi obwodowej do narządów wewnętrznych znajdujących się w okolicach brzucha, by chronić je przed wyziębieniem, wówczas krew w kończynach słabiej krąży. Efektem jest przeziębienie – katar, zalegająca i spływająca wydzielina do gardła często podrażnia śluzówkę co kończy się infekcją gardła.

PILNUJ NAKRYCIA GŁOWY DZIECKA

Nakrycie głowy nie tylko latem jest niezbędne w okresie jesienno-ziomowym, ważne jest by czapka zakrywała czoło a nie tylko włosy. Powinna zawsze sięgać do wysokości brwi, gdyż w ten sposób zatoki czołowe są chronione przed wyziębieniem. W przypadku wietrznych dni najlepiej ograniczyć wyjścia na zewnątrz do minimum ponieważ nie tylko wiatr przeniknie do gardła wysuszając śluzówkę i umożliwiając wtargnięciu patogenom ale przewieje maluchowi zatoki nosowe zlokalizowane w okolicach twarzoczaszki.

MASAŻ CIAŁA

Masaż ciała wykonywany codziennie lub co drugi dzień przynosi bardzo korzystny wpływ na zdrowie malucha

Masaż tradycyjny relaksuje, odpręża, poprawia krążenie krwi i przepływ limfy, obniża poziom kortyzolu, z którego nadmiarem zmagają się osoby zestresowane.

Masaż chiński akupresura

Akupresura to metoda leczenia pochodząca z Chin, polega na dotykaniu, głaskaniu, uciskaniu określonych miejsc na ciele człowieka. Naciski wpływają korzystnie na obwodowy i ośrodkowy układ nerwowy, pobudza zakończenia nerwowe a powstałe w ten sposób impulsy biegną drogami nerwowymi do ośrodkowego układu nerwowego , dochodzą do kory mózgowej a stamtąd drogami nerwowymi do poszczególnego narządu przez co poprawia jego funkcje.

Poprzez wykonywanie masażu całego ciała stymulują się wszystkie punkty w tym odpornościowe i nie trzeba szukać specjalisty w tej dziedzinie jeśli nic poważnego ze zdrowiem się nie dzieje. W przypadkach znacznego obniżenia odporności warto znaleźć specjalistę, który specjalizuje się w masażu chińskim i wykonuje akupresurę (akupresura to alternatywa dla akupunktury). Chiński masaż ciała odblokowuje przepływ energii Yin i yang (punkty, przez które przepływa energia życiowa). Zablokowane kanały są powodem powstawania wielu chorób, dysfunkcji poszczególnych organów i znacznego spadku odporności.

JAK WYKONAĆ MASAŻ DZIECKU

Wykonuj dziecku masaż relaksacyjny każdego dnia po kąpieli począwszy od stóp, kończąc na głowie. Masaż całego ciała przynosi bardzo korzystny wpływ na zdrowie dziecka stymuluje jego rozwój psychomotoryczny, wspomaga rozwój fizyczny, emocjonalny i psychiczny działa relaksująco, wycisza, ułatwia zasypianie, zwiększa odporność. Masaż przeznaczony jest zarówno dla noworodków, małych dzieci, dla dzieci w wieku szkolnym, nawet dla dorosłych. Działa relaksująco, zmniejsza nadpobudliwość, nerwowość, zalecany jest również u dzieci, które miewają kłopoty z pamięcią, koncentracją i nauką. Masaż stosowany systematycznie pozytywnie wpływa na proces przyswajania wiedzy. Masaż połączony z odpowiednimi ćwiczeniami fizycznymi pozwoli także zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej.

SOKI ŚWIEŻOWYCISKANE BOGATE W WITAMINY

Niemalże niezbędna jest suplementacja witamin i minerałów w okresie zwiększonej zachorowalności na choroby, dlatego niezbędna jest dieta bogata w witaminy, których źródłem są surowe owoce i warzywa. Warto więc nie tylko jeść owoce i warzywa ale przyrządzać z nich soki, w takiej postaci możesz przemycić dziecku nawet szpinak, który jest zmorą małych dzieci. Początkowo przygotowuj soki owocowe i stopniowo dodawaj warzywa, staną się niewyczuwalne dla niejadka. Szczególne ważne jest wzbogacenie diety o siarkę, którą można znaleźć w warzywach surowych a najwięcej jej jest w kapuście białej i czerwonej. Przepuść przez sokowirówkę plaster kapusty wraz ze słodkim owocem, wówczas kapusta będzie niewyczuwalna. Przygotowanie soków może być świetną zabawą dla maluchów jeśli utrwalisz tę czynność będziesz mieć pomocnika w kuchni 🙂

NIEDOBÓR WITAMINY C SPRAWCA INFEKCJI WIRUSOWYCH

Głównie spadek witaminy C powoduje infekcje wirusowe u maluchów ale także u dorosłych. Dlatego niezbędne jest w okresie zwiększonej podatności na infekcje uzupełniać jej niedobory w dawkach podzielonych 2 x dziennie będzie tworzyć płaszcz ochronny przed chorobami o podłoży wirusowym, a w okresie rekonwalescencji nawet 3 x dziennie. Podawanie jej np. co godzinę w okresie pierwszych symptomów choroby (przeziębienia, grypy) wpływa korzystnie na zahamowanie choroby bądź na skrócenie czasu jej trwania. Z niedoboru witaminy C powstaje nie tylko szkorbut (choroba dziąseł już dzisiaj mało spotykana choroba) ale np. szkarlatyna, bostonka czyli inne choroby wirusowe i wiele innych chorób wirusowych. Lepiej zapobiegać aniżeli leczyć. Bardzo łatwo sprawdzić czy dziecko lub dorosły ma niedobór witaminy C. Sprawdzaj kolor dziąseł u malucha codziennie, jeśli są, czerwone lub krwiste lub jeśli dziąsła krwawią podczas mycia zębów to znak, że w organizmie występuje znaczny niedobór witaminy C. Kolor dziąseł o odcieniu bladym wskazuje i prawidłowym poziomi witaminy C.

Witamina A i beta karoten obie te substancje w przyrodzie występują łącznie dlatego nie powinno się ich rozdzielać. Beta karoten jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna do wchłaniania i utrzymywania zapasów cynku, odpowiada również za wchłanianie witaminy D (z najnowszych badań wynika, że suplementacja witaminy D bez uzupełniania witaminy A jest pozbawiana sensu).

Witamina E – zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę wykazują wcześniaki i małe dzieci, do jej niedoboru dochodzi u maluchów z niedoborem selenu i witaminy C. Bogatym źródłem są oleje, orzechy, pestki i nasiona. Jej niedobór przyczynia się do powstawania procesów zapalnych w obrębie skóry, krwi, tkanek, rany źle się goją, skóra staje się atopowa i wysuszona a krew zanieczyszczona. Warto maluchowi dodawać oliwę z oliwek do zup i potraw w formie nieprzetworzonej (na koniec przygotowywania potraw) a w okresie częstych infekcji rozważyć jej suplementacje w postaci tokeferolu ponieważ wpływa na regeneracje szpiku i krwi. Do objawów niedoboru witaminy E należą min. choroby oskrzelowo-płucne, zwiększona podatność na infekcje, choroby oczu, jej niedobór pośrednio ma związek z zachorowaniem na ostrą białaczkę szpikową u dzieci. Uwaga !!! witaminy E nie powinno się suplementować z witaminą K2 (albo K2 albo witamina E) ponieważ w połączeniu obie skutkują obniżeniem krzepliwości krwi co może powodować tendencje do siniaków, krwawień, obniżonej krzepliwości po skaleczeniu czy po pobraniu krwi, lub krwawień z nosa.

NATURALNE ANTYBIOTYKI CZYLI WARZYWA BIOBÓJCZE W WALCE I NAPRZECIW INFEKCJOM

  • Czosnek zwiększa aktywność białych krwinek, które odpowiadają za odporność. Dodawaj go dziecku do potraw tuż przed zakończeniem gotowania np. zupy, gotowanie go powinno być bardzo krótkie by nie utracił swych cennych właściwości. Jest naturalnym antybiotykiem, ma działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, hamuje rozwój bakterii, zwalcza wirusy, jest bogaty w minerały: magnez, potas, wapń, kobalt, chrom i witaminy: A, z grupy B oraz C.

  • Cebula – to również bardzo cenne jakże nieznane warzywo w diecie dzieci, cebula mało kto wie poddana obróbce gotowania, pieczenia, smażenie nie traci swych cennych właściwości a po ugotowaniu nadaje potrawie przyjemny słodkawy smak. Cebula jest bogatym źródłem minerałów zawiera krzem, siarkę, cynk, wapń i potas oraz witamin : B, C, E, K i prowitaminę A. Jest naturalnym antybiotykiem, ma działanie przeciw wirusowe, wykrztuśne działa wspomagająco w chorobach takich jak kaszel, grypa, angina czy przeziębienie.

 CUKIER SŁODKI ZABÓJCA

Zdecydowanie ogranicz dziecku możliwość spożywania cukru. Cukier ukryty jest niemalże wszędzie, nie tylko w cukierniczce, słodyczach, ciastach, ciastkach, syropach na kaszel, innych wzmacniających i napojach typu cola. Cukier kryje się pod nazwą syrop glukozowo fruktozowy, który przybiera inną postać i jest w formie prostej dostarczany bezpośrednio do organizmu. Z dwojga złego może wyrządzić jeszcze więcej szkód aniżeli zwykły cukier, ponieważ ten pierwszy zostaje przez organizm przetwarzany, na co organizm zużywa pokłady energii a ten w postaci syropu glukozowo fruktozowy bez przetwarzania odkłada się bezpośrednio w wątrobie. Syrop glukozowo fruktozowy zastępuje zwykły cukier więc niech nas nie myli napis „nie zawiera cukru” czytaj zawsze etykiety. Uważaj na soki, jeśli dziecko nie lubi pić wody staraj się by pił soki świeże wyciskane, lub inne 100% naturalne ale staraj się je zawsze rozrzedzać z wodą, systematycznie coraz więcej wody a mniej soku aż dziecko przyzwyczai się do picia mniej. Dzieci, które zjadają duże ilości cukru chorują najczęściej. Cukier zakwasza, do wyrównania pH zostają zużywane pokłady, wapnia, magnezu, cynku, witaminy C przez co organizm jest na dużym deficycie, niedobór tych składników, dochodzi do zaburzeń flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, czego skutkiem jest zapadanie na wiele dolegliwości takich jak: zapalenie pęcherza, zapalenie pochwy, próchnica, wysypki, choroby skórne o podłożu grzybiczym, choroby grzybicze, refluks żołądkowy, alergie, duszności.

Nie kupuj gotowych ciast i ciastek. Przygotuj zdrowszą wersję słodyczy w domu samodzielnie. Gotowe ciasta i ciastka zawierają nie tylko cukier ale również tłuszcze trans. Przygotowanie babeczek czy ciasteczek z dzieckiem to fajna zabawa, łakocie można schować w pojemniku i wyjąć na czarną godzinę. Ty decydujesz ile cukru dodasz. Ciasteczka czy zwykły biszkopt z owocami możesz wykonać zawsze, ponieważ w ich skład wchodzą takie składniki jakie zawsze masz w domu.

WIECEJ OWOCÓW I WARZYW

Owoce i warzywa to pokarmy zasadotwórcze, ich brak w diecie prowadzi do zaburzenia równowagi kwasowo- zasadowej. Staraj się więc do każdego posiłku dodać warzywo a do dań deserowych surowy owoc. Jeśli dziecko nie chętnie zjada owoce miksuj je podawaj w postaci koktajli i soków. Przyrządzanie ich wraz z dzieckiem może być fajną zabawą.

 ZA DUŻO ZŁYCH TŁUSZCZY (NASYCONYCH)

To, że tłuszcze trans są niezdrowe każdy to wie jednak nie każdy wie, jak często je spożywa. Złe tłuszcze to nie tylko smalec ale także nutella, czekolada i wyroby czekoladowe, pączki, frytki i tp. Nadmiar złych tłuszczy w organizmie wypiera dobre tłuszcze.

ZA MAŁO DOBRYCH TŁUSZCZY (NIENASYCONYCH) W DIECIE

  • Kwasy omega 3 to król wśród kwasów tłuszczowych, największa ilość społeczeństwa nie tylko dzieci cierpi na jego niedobór, często spożywanie ryb 1-2 x w tygodniu nie wystarczy by pokryć zapotrzebowanie na kwasy omega 3. Do jego niedoboru przyczynia się obfita dieta w tłuszcze nasycone, które wypierają te nienasycone. Niedobór NNKT są sprawcą wielu dolegliwości np. chorób skóry, oczu, pogarszającego się wzroku, problemu z nadpobudliwością psychoruchową, cukrzycą, problemu z nauką, sercem, infekcjami, zapaleniem uszu. Bogate źródło kwasów omega 3 to kwas alfa-linolenowy (olej lniany, rzepakowy, sojowy) EPA, DHA (ryby, owoce morza, algi).
  • Kwasy omega 6 – jego niedobory rzadziej się zdarzają, jego źródłem jest kwas linolenowy (olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, olej krokoszowy)
  • Kwasy omega 9 jego niedobory również rzadziej się zdarzają to kwas oleinowy, który w małych ilościach jest wytwarzany przez organizm.

JAK WSPOMAGAĆ ODPORNOŚĆ ŚRODKAMI Z APTEKI

  • Pyrosal – to syrop, który zawiera naturalne składniki takie, jak wyciąg z kory wierzby, kwiatu bzu czarnego, kwiatostanu lipy i liścia podbiału. który zalecany jest jako środek pomocniczy w stanach podgorączkowych, w przebiegu stanów zapalnych głównie górnych dróg oddechowych. Dawkowanie według wskazań producenta. Wspomagająco w leczeniu warto zastosować do naprzemiennie z Esberitoxem.
  • Esberitox N – zawiera ekstrakt z jeżówki purpurowej, ekstrakt z żywotnika zachodniego, ekstrakt z indygo. Preparat dostępny jest w formie tabletek lub płynu, wzmacnia odporność organizmu, skraca czas leczenia chorób takich, jak(przeziębienie, grypa, zakażenie dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli i płuc). Dawkowanie według wskazań producenta. Wspomagająco w leczeniu warto zastosować do naprzemiennie z Pyrosalem.
  • Sambucol (wybierz opcje dla najmłodszych bez cukru) zawiera ekstrakt z owoców czarnego bzu, to preparat wskazany w profilaktyce przeziębień, grypy w celu wspomagania naturalnych funkcji układu immunologicznego, zaleca się podawanie go w okresie wzmożonych infekcji  dawkowanie według wskazań producenta.
  • Echinacea wyciąg z jeżówki – to środek wspomagający odporność u dzieci oraz skracający czas choroby. Więcej o jeżówce przeczytasz tutaj: https://blessyou.pl/jezowka-purpurowa-echinacea-wlasciwosci-zastosowanie/

Źródło: „Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar, www.wikipedia.pl, www.doz.pl, www.zywnoscdlazdrowia.pl.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »