JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO DIETY WARZYWNO-OWOCOWEJ DR EWY DĄBROWSKIEJ CENNE WSKAZÓWKI

Decyzja o podjęciu diety zawsze ma swoje podłoże, sięgając po nią kierujemy się chęcią utraty zbędnych kilogramów, poprawy kondycji, złego samopoczucia czy stanu naszego zdrowia, czasem robimy to profilaktycznie, po to by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem czy tryskac energią, a czasem po prostu kierujemy się chęcią przemiany duchowej. Zmiana nawyków żywieniowych wymaga czasu, silnej woli i wytrwałości, przed rozpoczęciem każdej diety nurtuje nas wiele pytań, często zadajemy sobie pytania co mogę jeść i pić, a czego mi nie wolno, co robić w przypadku, gdy będę głodny lub jeśli źle się poczuję. O tym jak postępować, jakie zioła wybierać i jakie produkty ma zawierać lista zakupów przeczytasz poniżej.

Do przeprowadzenia postu dobrze jest przygotowywać się systematycznie ograniczając spożywanie poszczególnych grup produktów:

  • używek (kawa, alkohol)
  • pokarmów typu fast food
  • słodyczy
  • słonych przekąsek
  • ograniczając spożywanie mięsa
  • ograniczając spożywani nabiału

Wprowadź :

  • odpowiednie nawadnianie (30 ml / 1 kg masy ciała przy prawidłowym BMI)
  • wprowadź do diety kiszonki są bogatym źródłem probiotyków i witaminy K

Wykonaj:

  • wykonaj test na nietolerancję pokarmową z krwi cena badania, panel pokarmowy cena badania z krwi około 115 zł, wówczas będzie możliwe wykluczenie z diety pokarmów nietolerowanych

Potrzebne sprzęty kuchenne:

  • wyciskarka wolnoobrotowa – do przygotowania soków
  • blender – niezbędny do przygotownia koktajli czy zupy krem
  • szatkownica – przyda się do szybkiego szatkowania surówki z kapusty
  • temperówka do warzyw lub spiralizer – pozwoli na przygotowanie warzywnych makaronów
  • kiełkownica lub słoiki – do hodowania kiełek

Jak jeść na diecie warzywno-owocowej

  • najpierw surowe – surówki, kiszonki, musy, świeżo wyciskane soki, koktajle to one są najcenniejsze ponieważ zawierają enzymy, antyoksydanty, witaminę C, E, beta karoten, chlorofil, mikroelementy i błonnik
  • potem gotowane – warzywa pieczone, gotowane, duszone, zupy, kompoty, musy z gotowanych warzyw i owoców, pasteryzowane soki. podczas obróbki termicznej powyżej 40 stopni Celsjusza wiele enzymów ulega uszkodzeniu dlatego gotowane i duszone potrawy powinny być jak najkrócej poddawane obróbce termicznej.
  • nie jedz w biegu
  • planuj czas na posiłki
  • dokładnie przeżuwaj każdy kęs

Jak myć owoce i warzywa

  • owoce należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie wykonać pięciominutową kąpiel w roztworze z octu jabłkowego w proporcji 1/2 szklanki octu na 1 litr wody lub sokiem z cytryny w proporcji 2 łyżki na 1 litr wody opcjonalnie sokiem z ogórków kiszonych (2 łyżki na 1 litr wody), taka kąpiel pozwoli pozbyć się drobnoustrojów, które nie lubią kwaśnego pH. Po kąpieli wystarczy przepłukać owoce i warzywa pod bieżącą wodą.
  • pięciominutowa kąpiel w roztworze sody oczyszczonej (2 płaskie łyżki na 1 litr wody) to doskonały sposób na pozbycie się pestycydów. Po kąpieli wystarczy przepłukać owoce i warzywa pod bieżącą wodą.

CENNE WSKAZÓWKI

  • W pierwszej kolejności warto przygotować zakwas buraczany, nim dojdzie zejdzie kilka dni (przepis poniżej), akurat przez ten czas przygotujesz się do nowej diety. Zaopatrz się w zioła, przyprawy, herbatki ziołowe, kup witaminę B12 (metylokobalaminę), kompleks witamin z grupy B oraz witaminę D3 i zrób wstępną listę zakupów.
  • W pierwszych dniach diety dostosuj wielkość porcji do własnych potrzeb. Głód dobrze zaspokoją surówki z sałatą czerwoną lub białą kapustą czy połówką jabłka.
  • Jeśli odczuwasz głód między posiłkami możesz sobie pozwolić na przekąskę: pomidor, świeżo pokrojoną kalarepę.
  • Pory posiłków dostosuj do swojego planu dnia. Pamiętaj aby odstępy między posiłkami nie były większe niż 4 godziny.
  • Spożywając posiłek, najpierw jedz surowe warzywa, pij świeżo przygotowane soki i koktajle, a następnie sięgaj po warzywa gotowane i przetwarzane termicznie (gotowane na parze, duszone).
  • W trakcie postu dbaj o nawodnienie organizmu – zalecana dawka dziennie to 30 ml płynu na 1 kg masy ciała (czyli osoba ważąca 60 km powinna wypijać 1,8 l płynów na dobę. Pij wodę i herbatki ziołowe
  • Aby uniknąć zaparć, przed posiłkiem wypij szklankę ciepłej wody. Smak można urozmaicać kilkoma kroplami soku z cytryny lub łyżeczką octu jabłkowego.
  • Osoby, którym mimo wszystko dokuczają zaparcia powinny zwiększyć ilość wody w diecie np. pić przed głównymi posiłkami dwie dodatkowe szklanki płynu. Mogą też zażywać babkę płesznik lub Raphacholin (wyciąg z rzodkwi), a także wykonać lewatywę lub hydrokolonoterapię.
  • W przypadku wzdęć warto dodawać do potraw zmielony kminek z majerankiem. Można też przejść na kilka dni na dietę wyłącznie sokową.
  • W razie wystąpienia wysypki możesz zwiększyć ilość wody w diecie i wykonać lewatywę.
  • W trakcie postu pamiętaj o aktywności fizycznej. Wybieraj proste ćwiczenia: spacery, jazdę na rowerze, gimnastykę poranną, nordic walking, pływanie). Minimum 30 minut dziennie oraz odpowiednie nawodnienie.
  • Jeśli nie ma przeciwskazań korzystaj z sauny (wypocisz toksyny i zrelaksujesz się).
  • Gdy cierpisz na bóle głowy pamiętaj o piciu płynów. Przyspieszą metabolizm, a tym samym wydalanie toksyn. Aby przyspieszyć proces wydalania toksyn warto zrobić oczyszczanie jelita grubego (płukanie okrężnicy – lewatywę).
  • Lewatywy z kawy lub hydrokolonoterapia z użyciem różnych wlewek to świetne metody na zaparcia i oczyszczanie jelit ze złogów zwłaszcza u chorych po nowotworach ponieważ usuwają również toksyny z organizmu.
  • Niewskazane jest korzystanie z leków przeczyszczających, które są zbyt drażniące. Dobrym sposobem jest posiłkowanie się ziołami działającymi przeczyszczająco (babka płesznik, len) moczopędnie (pokrzywa, chrzan, pietruszka) i poprawiające trawienie (anyż, imbir, kurkuma, tymianek).
  • Sprawdzonym sposobem na dokuczające zaparcia, bóle głowy czy brak apetytu oraz niechęć do surówek jest przejście na jedno lub dwudniową diet płynną -sokową.

LISTA ZAKUPÓW NA PIERWSZE DNI DIETY

  • brokuł
  • 1 kg brukselki
  • 2 kg buraków na zakwas
  • 4 cebule
  • 1 mała cukinia
  • 2 cytryny
  • 2 główki czosnku
  • granat
  • 2 grejpfruty
  • 4 jabłka
  • jarmuż
  • kalafior
  • kalarepa
  • mała kapusta czerwona
  • kapusta kiszona
  • kapusta pekińska
  • kapusta włoska
  • kiełki lub nasiona na kiełki
  • kiwi
  • koperek
  • 6 marchewek
  • ocet jabłkowy
  • kilka ogórków gruntowych
  • ogórki kiszone
  • 2 papryki
  • natka pietruszki
  • 3 średnie pomidory
  • por
  • ulubione przyprawy
  • pęczek rzodkiewki
  • seler
  • seler naciowy
  • sól kłodowska lub himalajska
  • ulubione zioła
  • suszone dozwolone owoce i warzywa (śliwki, jabłka, burak)

ZIOŁA I PRZYPRAWY WSKAZANE W DIECIE

Podczas postu stosuj naturalne przyprawy, unikaj gotowych mieszanek ze wzmacniaczami smaku. Bardzo ważne jest zachowanie umiaru ponieważ nadmiar ziół może podrażniać błonę śluzową układu pokarmowego. Stosuj więc przyprawy tak, jak lubisz, by wzmocnić smak potrawy i pobudzić apetyt.

  • anyż
  • bazylia
  • cebula dymka
  • cynamon w laskach
  • cynamon mielony, cynamon w laskach
  • curry
  • estragon
  • gałka muszkatołowa
  • goździki
  • imbir świeży, imbir suszony
  • kardamon
  • kminek
  • kmin rzymski
  • kolendra
  • kurkuma
  • liść laurowy
  • majeranek
  • pierz biały
  • papryka
  • pieprz cayenne (chili)
  • pierz czarny
  • pierz ziołowy
  • rozmaryn
  • sól o pochodzeniu naturalnym (sól kamienna, sól kłodowska, sól himalajska)
  • szczypiorek
  • tymianek
  • zielona pietruszka
  • zielony koperek
  • zielony seler
  • zioła prowansalskie
  • liście stewii

HERBATY ZIOŁOWE

  • łopian (odtruwa organizm, poprawia trawienie)
  • mięta (poprawia trawienie, działa bakteriobójczo, zabija pasożyty)
  • mniszek lekarski (poprawia trawienie, leczy zgagę, utrzymuje niski poziom cukru we krwi)
  • kolendra (reguluje trawienie, pobudza perystaltykę jelit)
  • dzika róża (jest doskonałym źródłem witaminy C)
  • rumianek (działa przeciwzapalnie i uspokajająco)
  • nagietek (działa przeciwzapalnie, zmniejsza bóle menstruacyjne, łagodzi objawy klimakterium)
  • pokrzywa (poprawia trawienie, obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwkrwotocznie)

WITAMINY PODCZAS DIETY

  • B12 (metylokobalamina) – dieta uboga w pokarmy zwierzęce będzie powodowała niedobory mikroskładników dlatego niezbędna jest jej suplementacja, wegetarianie i weganie szczególnie są narażeni na niedobory B12 oraz witamin z grupy B.
  • kwas foliowy – niezbędny do wchłaniania witaminy B12
  • kompleks witamin z grupy B
  • witamina D3
  • wakame – to wodorosty znane z wysokiej zawartości składników odżywczych i mineralnych. Można je dodawać świeży lub suszony do dań na gorąco, sałatek, zup – świetnie uzupełnia smak potraw warzywnych

PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY

Burak wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek i jest najlepiej przyswajalnym źródłem pozyskania żelaza, przeznaczony dla dzieci, dorosłych, kobiet w ciąży i osób starszych. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12 i C dodatkowo żelazo, magnez, wapń potas, fosfor, miedź, cynk, fluor,  chlor, lit, mangan ,sód, kobalt, molibden, beta karoten, błonnik.

Składniki:

  • Buraki 3 kg
  • Woda przegotowana
  • Ziele angielskie 4 szt
  • Liść laurowy  3 szt
  • 1 szklanka soku z ogórków kiszonych
  • 1 główka czosnku

Przygotowanie:

20161130_200025

Buraki umyj, odetnij końce i pokrój w plastry o grubości 1 cm, wyłóż w naczyniu, dodaj obrany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, zalej zimną lub letnią wodą tak, by przykryć całe buraki, dodaj sok z ogórków kiszonych. Dociąż buraki talerzem, przykryj ścierką bawełnianą. Mieszaj 1 x dziennie drewnianą, suchą i czystą łyżką. Zakwas jest gotowy po 3- 5 dniach (spróbuj czy smak jest odpowiedni) im dłużej będzie poddany kiszeniu, tym bardziej intensywny będzie miał smak.

Zakwas buraczany możesz użyć do barszczu, po dodaniu zagotuj na małym ogniu i wyłącz by barszcz nie zbladł.

Źródło „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej” przepisy Beata Anna Dąbrowska

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »