JAK MIEĆ DOBRE WYNIKI KRWI CHOROBY KRWI I OCZYSZCZANIE CZĘŚĆ I

Krew jest płynem ustrojowym, który składa się z osocza (około 55% objętości krwi) i zawieszonych w nim krwinek (około 45% objętości krwi). Krew jest częścią układu krwionośnego, krąży w naczyniach krwionośnych tworząc układ krwionośny zamknięty i w jamie ciała tworząc układ krwionośny otwarty. W organizmie człowieka produkuje jej w ilości około 70-80 % ml na 1 kg masy ciała, co daje około 5,5 – 6 l krwi u dorosłego człowieka.

Osocze inaczej plazma to roztwór wodny przede wszystkim białek odpowiada za transport wody i substancji odżywczych do komórek oraz za odprowadzanie ubocznych produktów przemiany materii do wątroby, nerek i płuc. Wyróżnia się osocze krwi (płynna część krwi) lub osocze limfy (osocze limfy bez krwinek). W skład osocza krwi wchodzą:

  • albuminy – rodzaj białka
  • globuliny – rodzaj białka
  • niektóre cukry
  • witaminy
  • sole mineralne
  • hormony
  • fibrynogen jest białkiem włókienkowym osocza krwi niezbędnym w procesie krzepnięcia krwi, podczas którego wytrąca się jako włókniak tworząc podłoże skrzepu. Podłoże bez fibrynogenu wytrąconego z fibryny nazywane jest surowicą. Fibryna – włóknik to nierozpuszczalne białko włókienkowe powstające z fibrynogenu w procesie krzepnięcia krwi.

oraz krwinki:

  • leukocyty (białe krwinki)
  • erytrocyty (czerwone krwinki)
  • trombocyty (płytki krwi)

Leukocyty WBC (białe krwinki) część leukocytów powstaje w szpiku kostnym, a część z nich w węzłach chłonnych, narządach chłonnych i tkance chłonnej śledziony. Leukocyty są podstawą systemu odpornościowego, mają zdolność do samodzielnego poruszania się w obrębie organizmu, przenikają przez ściany naczyń włosowatych docierając do miejsca zagrożenia, gdzie zwalczają wirusy i bakterie po czym giną (są składnikiem ropy w miejscu zakażenia).

Krwinki białe dzielą się na:

  • Granulocyty, których rola jest zabezpieczanie odporności komórkowej w organizmie.
  • Limfocyty, których rolą jest produkcja przeciwciał neutralizujących rozpoznają obce antygeny  i wytwarzają przeciwciała przeciw toksynom bakteryjnym, aż 99% limfocytów znajduje się poza krwią.
  • Fagocyty – rozpoznają w ciele źródła zakażenia, docierają do niego i niszczą bezpośrednio bakterie. Do najaktywniejszych fagocytów zalicza się monocyty, które są najbardziej aktywne, ich rolą jest pochłanianie bakterii, obcych komórek oraz obumarłych, szkodliwych elementów własnych tkanek.

Erytrocyty RBC (czerwone krwinki)

  • Czerwone krwinki (erytrocyty), którym krew zawdzięcza czerwoną barwę. Czerwona barwa krwinek czerwonych to białko, które nosi nazwę hemoglobina, która je wypełnia. Erytrocyty powstają w szpiku kostnym i żyją około 100 dni, po czym zostają zniszczone w śledzionie a w ich miejsce powstają nowe.

Hemoglobina (Hb) – jest białkiem złożonym z globiny i hemu, zdolna do odwracalnego łączenia się z tlenem i dzięki temu pełniąca funkcje przenoszenia tlenu w organizmie.

Globiny – to grupa białek rozpuszczalnych w rozcieńczonych roztworach soli stanowią część białkową hemoglobiny i mioglobiny.

Hem – to połączenie chemiczne żelaza występującego na II stopniu utleniania Fe 2+ z jedną z porfiryn (protoporfiryna IX)

Mioglobina – to białko należące do hemoprotein, zbudowana jest z łańcucha peptydowego i hemu.

Trombocyty PLT (płytki krwi) – biorą udział w  procesie krzepnięciu krwi, który polega na zahamowaniu wypływu krwi z uszkodzonego naczynia krwionośnego poprzez powstanie skrzepu i formowaniu strupa.

JAKIE FUNKCJE PEŁNI KREW

  • Obrona organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi (leukocyty)
  • Transport tlenu do każdej komórki z płuc do wszystkich tkanek i narządów (erytrocyty)
  • Usuwanie z płuc dwutlenku węgla z tkanek i narządów do płuc, dwutlenek węgla powstaje jako uboczny produkt przemiany materii, zostaje wydalony z organizmu wraz z wydychanym powietrzem (funkcje te pełnią erytrocyty)
  • Rozprowadzanie substancji odżywczych mikroelementów i witamin wchłoniętych w jelicie, które zostają przetransportowane do poszczególnych tkanek i narządów (rolę tę pełnią białka osocza)
  • Hamowanie krwawienia np. po zranieniu się, w miejscu uszkodzonego naczynia powstaje skrzep a następnie strup (rolę tę pełnią płytki krwi i osoczowe białka krzepnięcia)
  • Termoregulacja, utrzymanie odpowiedniej ciepłoty ciała.

CO WPŁYWA NA ZŁY STAN KRWI

  • Niedobór płynów. Odwodnienie wpływa bardzo niekorzystnie na stan naszej krwi, jako, że osocze jest roztworem wodnym, który zawiera ją w dużej mierze, spadek nawodnienia organizmu przynosi bardzo niekorzystny wpływ na jakość krwi. Objawem złego nawodnienia organizmu są np. bóle głowy, zły nastrój, znużenie, ogólne osłabienie, przemęczenie, nagły brak sił witalnych lub przybieranie na wadze. Kolejnym objawem odwodnienia jest np. podwyższone tętno, podwyższona ciepłota a ma to związek z tym, że organizm ze znacznym utrudnieniem tłoczy krew w żyłach i naczyniach. Jeśli więc opróżniasz pęcherz rzadziej aniżeli 4-7 x dziennie to znak, że jesteś odwodniony. Dorosły przeciętnie powinien wypijać około 8 szklanek wody na dobę. Jednym z objawów słabego nawodnienia jest apetyt na słodycze, dzieje się tak dlatego, że dochodzi do zaburzeń w procesie przetwarzania glikogenu w glukozę, którą organizm potrzebuje do wykonywania podstawowych funkcji życiowych. Słabe nawodnienie jest bardzo niebezpieczne nie tylko dla krwi i powstałych z nim zagrożeń chorób zakrzepowych, sercowych, udarów i zawałów, musisz mieć na uwadze, że krew musi dotrzeć do wszystkich tkanek organizmu by te mogły spełniać swe nienaganne funkcje. Słabe nawodnienie skutkuje zlepianiem się płytek krwi, krew staje się bardziej lepka zwiększa się jej krzepliwość.
  • Niedobór witaminy E wpływa na zwiększenie tendencji erytrocytów do hemolizy (czytaj niżej). Witamina E wpływa korzystnie na odpowiedz immunologiczną (aktywacja limfocytów pomocniczych Th i komórek NK), zwiększa płynność i elastyczność błony komórkowej erytrocytów, wpływa na oddychanie komórkowe (mikrokrążenie). Witamina E ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, zmniejsza syntezę białka CRP.
  • Niedobór kwasów omega 3. Kwasy omega 3 mają silne działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe i obniżające stężenie triglicerydów we krwi. Kwasy omega 3 (EPA i DHA) rozszerzają naczynia krwionośne i zmniejszają agregacje płytek. Niedobór przyczynia się do zaburzeń gospodarki lipidowej, zwiększa zachorowalność i śmiertelność na choroby układu krążenia np. choroba niedokrwienna serca, arytmia, nadciśnienie, choroba wieńcowa, hipertrójglicerydemia.
  • Niedobór witaminy B12. Witamina B12 (metylokobalamina) jest niezbędna do prawidłowo funkcjonowania układu krwionośnego, zapobiega  anemii, jej niedobór chroni przed rozpadem krwinek czerwonych, jej niedobór ma związek z syntezą dużych ilości niedojrzałej hemoglobiny związanej z powstawaniem patologicznych krwinek czerwonych ubogich w hemoglobinę. Niedobór B12 wpływa również niekorzystnie na układ immunologiczny poprzez upośledzony rozwój i różnicowanie krwinek białych (leukocytów).
  • Niedobór folianów. Kwas foliowy jest niezbędny do powielania liczby komórek tych szybko rosnących i dzielących się, które są wytwarzane w szpiku kostnym: erytrocyty i komórki skóry. Kwas foliowy ma związek z metabolizmem żelaza i witaminy B12.
  • Niedobór witaminy C. Witamina C wraz z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza dojrzewanie krwinek czerwonych. Niedobór witaminy C często jest objawem anemii.
  • Nadużywanie antybiotyków i leków wpływa niekorzystnie na stan krwi, często jest przyczyną przedwczesnego rozpadu erytrocytów (hemolizy czytaj niżej). Pozostałości niewchłoniętych leków krążą w ustroju przez klika miesięcy często nawet lat, trafiają do wątroby po czym się odrywają  i znów trafiają do obiegu i krążą dlatego ważne jest przeprowadzanie regularnie oczyszczania krwi oraz wątroby.
  • Niedobór żelaza. Żelazo wiąże tlen dostarczając go do wszystkich tkanek i narządów, jego niedobór wiąże się z niedotlenieniem, skutkuje również anemią.
  • Cukier (sacharoza) -należy do grupy węglowodanów prostych można go znaleźć w słodyczach, słodkich napojach, ciastkach, ciastkach, konfiturach itp. charakteryzuje się szybkim wchłanianiem i wpływa na wzrost glukozy we krwi (nadużywanie cukru wpływa na zachorowanie na cukrzycę typu II). Wzrost glukozy we krwi wprowadza w stan radości i odczucie szczęścia, co ma związek ze wzrostem serotoniny we krwi odpowiedzialnej za te pozytywne doznania. Serotonina potocznie nazywana jest „hormonem szczęścia” niestety wraz ze spadkiem glukozy we krwi spada również nasze dobre samopoczucie, doznajemy spadku nastroju, stajemy się głodni i znów mamy apetyt na zjedzenie czegoś słodkiego.
  • Tłuszcze nasycone – spożywany ich nadmiar w diecie ma negatywny wpływ na profil lipidowy krwi, spożywany nadmiar wypiera dobre tłuszcze przez co wpływa niekorzystnie na wzrost triglicerydów we krwi (triglicerydy to współczynnik pomiędzy LDL a HDL), wzrost czynnika triglicerydów zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Leukocyty (WBC white blood cells)) białe krwinki – to bardzo ważny składnik krwi wraz z narządami limfatycznymi z pomocą specjalistycznych białek tworzy układ limfatyczny. Rolą białych krwinek jest ochrona organizmu przed patogenami takimi, jak wirusy, bakterie.

Żelazo Fe – obniżony poziom żelaza we krwi objawia się min. spadkiem energii i ogólnym osłabieniem organizmu. Żelazo odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, jest nośnikiem tlenu wiąże go z płuc i transportuje poprzez krew do wszystkich komórek, tkanek i narządów. Żelazo bierze udział w zwalczaniu patogenów.

CRP  to białko C reaktywne (C Reactive Protein) należy do białek tzw. ostrej fazy i jest wytwarzane przez wątrobę oraz komórki tłuszczowe i transportowane do krwi. Białko CRP bierze udział w odpowiedzi immunologicznej, jego wzrost stężenia we krwi występuje w stanach zapalnych toczących się w organizmie, w zakażeniach, urazach, przy zawale serca i chorobach nowotworowych. Wzrost czynnika CRP nie objawia się przy chorobach wirusowych dlatego ważne jest oznaczanie tego czynnika przy każdej infekcji, często dotyka nas infekcja wirusowa, grypa, przeziębienie, na które to choroby nie stosuje się antybiotyków ponieważ one nie działają na choroby wirusowe, więc przyjmowanie antybiotyków przy infekcji wirusowej jest pozbawione sensu. Dlatego podczas infekcji zanim udamy się do lekarza powinniśmy wykonać oznaczenie CRP we krwi i udać się w wynikiem do lekarza. Pozytywny wpływ na obniżenie czynnika CRP ma dieta uboga w węglowodany i bogata w oleje roślinne (witamina E) oraz tran (olej rybi).

CHOROBY KRWI

Hemoliza erytrocytów – to rozpad krwinek czerwonych (erytrocytów). Erytrocyty żyją około 120 dni po upływie tego czasu dochodzi do ich rozpadu a w ich miejsce produkowane są nowe krwinki czerwone, jeśli dochodzi do zwiększonego rozpadu erytrocytów wówczas mówimy o hemolizie. Do hemolizy dochodzi na skutek niedoboru witaminy E (tokoferolu), niedoboru witaminy B12 (metylokobalaminy), która wpływa na dojrzewanie krwinek czerwonych i aktywacje folianów, do hemolizy dochodzi również na skutek:

  • nadużywania leków: antybiotyków (penicyliny, cefalosporyny) inne leki jak ibuprofen, interferon, rybawiryna.
  • zakażenia bakteriami np. gronkowca, paciorkowca – odpowiedzialnego za czynnik chorobotwórczy anginy lub pneumoniae – wywołujący np. zapalenie płuc, zapalenie ucha środkowego
  • zakażenia wirusami np. mononukleoza
  • zatrucie ołowiem
  • ukąszenia owadów i węży

Tempo rozpadu erytrocytów może być tak duże, że produkcja nowych krwinek może okazać się niewystarczająca, co może objawiać się anemią hemolityczną. Wówczas hemolizie towarzyszy niedokrwistość oraz inne objawy taki, jak : zwiększony poziomu żelaza we krwi, podwyższony poziom bilirubiny we krwi.

Agregacja płytek – to fizjologiczny stan zlepianie się płytek krwi, który następuje w procesie hemostazy. Wyróżnia się również patologiczną dysfunkcje układu antykoagulacyjnego polegającego na osadzaniu się płytek krwi na ścianach naczyń krwionośnych, które powodują zatory w układzie krążenia.

Do agregacji płytek przyczynia się odwodnienie, niedobór  niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT  w diecie, nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych, niedobór witaminy E, folianów i witaminy B12.

WAŻNE MIKROSKŁADNIKI BY UTRZYMAĆ ZDROWĄ KREW

  • Suplementacja witaminy C z bioflawonoidami, szczególne w okresie zwiększonego zachorowania na wirusy jest niezbędna do utrzymania dobrego zdrowia. Utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy C pozwoli zapobiegać zakażeniom chorobami wirusowymi. Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, organizm nie utrzymuje jej zapasów, wyzbywa się jej wraz z potem i moczem dlatego niezbędne jest jej dostarczanie codziennie w dawkach podzielonych np. 2 x na dobę, w przypadku chorób wątroby i innych infekcji nawet 3 x na dobę lub więcej. Nie można jej przedawkować, nadmiar witaminy C organizm uwolni z moczem lub wraz z luźnym stolcem (ale to w większych dawkach).
  • Witamina A jest kluczowa w walce przeciwko zakażeniom bakteryjnym, wirusowym i pasożytniczym, wpływa korzystnie na funkcje obronne organizmu, odpowiada za syntezę przeciwciał, aktywację makrofagów, komórek NK i limfocytów. Stanowi pierwszą linię obrony przeciwko zakażeniom bakteryjnym, wirusowym i pasożytniczym.
  • Dieta bogata w probiotyki, pozwoli uchronić organizm przed chorobami o podłożu grzybiczym (Candida albicans).
  • Dieta bogata w kwasy omega 3 (EPA, DHA) pozwoli utrzymać prawidłowy profil lipidowy tj. obniży poziom złego poziomu cholesterolu, podniesie poziom dobrego poziomu cholesterolu przy czym wyrówna poziom triglicerydów we krwi. Olej rybi zawarty w kwasach omega 3 ma silne działanie przeciwzapalne, wykazuje duży potencjał leczniczy i ochronny w wielu stanach zapalnych i chorobach degeneracyjnych. Pozytywny wpływ oleju rybiego obserwuje się przy chorobach nowotworowych, alergiach, ADHD, zapaleniu oskrzeli, obturacyjnej chorobie płuc, nadciśnieniu tętniczemu, arytmii, chorobie wieńcowej, demencji starczej, Alzheimerze, depresji, cukrzycy, zaburzeniu metabolizmy lipidów (hipertrójglicerydemii), chorobie oczu (zwyrodnienie plamki żółtej, jaskra, barwnikowe zwyrodnienie siatkówki), stłuszczenie wątroby, zapalenie jelit, choroba Crohna, SM, PMS, schizofremia, choroby skóry, reumatoidalne zapalenie stawów.
  • Cynk bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego, ma działanie przeciwzapalne, jego niedobór w diecie sprzyja powstawaniu infekcji wirusowych.
  • Selen wspomaga układ odpornościowy, ma silne działanie przeciwzapalne, to jego niedobór przyczynia się do skłonności do infekcji. Jego odpowiednie stężenie w organizmie wspomaga walkę w drobnoustrojami (bakteriami, grzybami, wirusami).
  • Q10 jego niedobór przyczynia się do zaburzeń immunologicznych, jest niezbędny do wzrostu nowych i regeneracji wszystkich komórek oraz tkanek organizmu.
  • Jod ma silne właściwości przeciwzapalne, jego odpowiedni poziom w organizmie wspomaga odporność organizmu, jest naturalnym antybiotykiem działa przeciwbakteryjnie, przeciwnowotworowo, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo.
  • Witamina E – silne działanie przeciwzapalne.

W PRZYPADKU CHORÓB KRWI NALEŻY PRZEPROWADZIĆ NIEZWŁOCZNIE OCZYSZCZANIE KRWI I LIMFY

Krew, to w niej zalegają i krążą pozostałości po lekach, toksyny, wirusy, grzyby i bakterie. Długotrwałe zanieczyszczenie, nieprawidłowa dieta (głównie śmieciowe jedzenie, cukier), niedobór mikroskładników przez lata skutkuje złym stanem krwi, co sprzyja podatności na infekcje, trudnym gojeniem się ran, powstawaniem stanów zapalnych w obrębie skóry, czyraków, tłuszczaków, wrzodów, bolących ropnych pryszczy. Na dłoniach można zauważyć widoczne poszerzone żyły, przez które „z trudnością tłoczy krew”, z morfologii można zaobserwować zaniżone lub podwyższone poszczególne parametry krwi, które pociągają za sobą nieprawidłowości i dysfunkcje w organizmie. Złych parametrów krwi nie należy bagatelizować, badania należy wykonywać 1 x w roku profilaktycznie, a w przypadku nieprawidłowości częściej, do skutku do poprawy parametrów krwi.

OCZYSZCZANIE KRWI ZIELONĄ HERBATĄ

Oczyszczanie krwi za pomocą zielonej herbaty nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy zalać zieloną herbatę wodą w temperaturze około 80 stopni Celsjusza i odczekać minimum 5 minut aż się zaparzy. Herbatę należy pić rano ze szczyptą soli morskiej lub himalajskiej, a wieczorem z pełnotłustym mlekiem (tak zwaną bawarkę). Czynność tę należy powtarzać przez około 14 dni.

Oczyszczanie krwi i limfy według Michała Tombaka to bardziej pracochłonny proces oczyszczania krwi ale przynosi bardzo korzystny wpływ na poprawę parametrów krwi. Oczyszczona krew, wolna od toksyn i szkodliwych substancji lepiej wykonuje swe funkcje.

OCZYSZCZANIE KRWI I LIMFY WEDŁUG MICHAŁA TOMBAKA

Przeprowadzanie procesu oczyszczania krwi i limfy zaleca się nie tylko w przypadku złych parametrów krwi, kurację oczyszczania zaleca się również przeprowadzać w okresie wczesnej wiosny i jesienią w okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe, bakteryjne przy czym kuracja ta pozwoli zabić bakterie bez użycia antybiotyków.

SKŁADNIKI PORCJA NA 1 DZIEŃ OCZYSZCZANIA

  • 800 ml świeżo wyciśniętego soku z grejprfruta
  • 800 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 200 ml wody destylowanej

oraz

  • 1 łyżeczka soli gorzkiej do kupienia w aptece
  • 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody

JAK PRZEPROWADZIĆ OCZYSZCZANIE KRWI I LIMFY

Oczyszczanie najlepiej wykonać w weekend lub w wolne dni od pracy, należy ubrać się ciepło

Rano na czczo należy wypić szklankę ciepłej wody z solą gorzką. Przygotuj mieszankę soków z wyciśniętych owoców i wody destylowanej, z których wyjdzie około 2 l soku, który należy wypić przez cały dzień, pić co 30 minut po około 100 ml. Podczas oczyszczania nie należy nic jeść prócz pomarańczy i grejpfrutów obranych ze skóry wraz z białą błoną. Podczas oczyszczania może występować osłabienie i mogą występować wzmożone poty, dlatego warto te 3 dni oczyszczania spędzić na odpoczynku.

2 i 3 dzień powtarzamy tę samą czynność

Po oczyszczaniu warto rozpocząć dzień od diety łatwostrawnej, więcej o diecie łatwostrawnej znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/dieta-latwostrawna-z-ograniczeniem-tluszczu-na-czym-polega/

NIEZBĘDNE JEST RÓWNIEŻ RZEPROWADZENIE OCZYSZCZANIA WĄTROBY

OCZYSZCZANIE WĄTROBY KORĄ KRUSZYNY I MNISZKIEM LEKARSKIM

Oczyszczanie wątroby za pomocą kory kruszyny i mniszka lekarskiego przynosi bardzo pozytywne efekty. Słabo funkcjonująca wątroba daje wiele oznak dolegliwości, nie tylko w profilu lipidowym, podwyższonym poziomie bilirubiny ale także w problemach suchej skóry, łuszczycy, przebarwień, plam piegów. Warto przeprowadzić oczyszczanie wątroby w pierwszej kolejności przed przeprowadzeniem oczyszczania krwi i limfy.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka kory kruszyny
  • 2 łyżki mniszka lekarskiego
  • słoik litrowy z zakrętką
  • gorąca woda

PRZYGOTOWANIE

Wieczorem należy przygotować napar, wystarczy wsypać do słoja 1 łyżkę kory kruszyny oraz 2 łyżki mniszka lekarskiego, zalać gorąca wodą i zakręcić. Napar należy pić 2 x dziennie rano na czczo należy wypić 3/4 szklanki odcedzonego naparu 20 minut przed posiłkiem oraz wieczorem 20 min przed posiłkiem. Kurację należy stosować przez 2 tyg. Jeśli nastąpi taka potrzeba czynność należy powtórzyć po około 14 dniach.

Pamiętaj zdrowa krew to zdrowy organizm, nie bagatelizuj niepoprawnych parametrów z krwi obwodowej. Każdy odchył od normy w jedną czy druga stronę ma swoją przyczynę, często przyczyna odchyłów jest tak błaha, polega na niedoborach mikroskładników, których uzupełnienie skutkuje poprawą jej stanu. Jednak długotrwale utrzymujący się nieprawidłowy stan skutkuje powstawaniem dysfunkcji, pojawia się zagrożenie powstania zatoru, zawału, udaru czy chorobami krwi, częstymi infekcjami, organizm staje się podatny na wirusy, grzyby lub bakterie, te ostatnie są szczególnie niebezpieczne zwłaszcza jeśli czeka Cię pobyt w szpitalu, i gdzie organizm może być narażony na zainfekowanie bakterią szpitalną podczas pobytu, zabiegu czy operacji wówczas zły wręcz słaby stan krwi może nie poradzić sobie z patogenem, który może wywołać posocznicę (sepsę) czyli zakażenie krwi a w następstwie zakażenie całego organizmu. Możesz temu zapobiec dbając o krew, oczyszczając ją, prawidłowo się odżywiając, uzupełniając niezbędne mikroskładniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwi bo jak wiemy z pustego to i Salomin nie naleje. Dieta dzisiejszych czasów nie jest odpowiednia, brak czasu sprawia, że jemy szybko i byle jak, często monotonnie w kółko jedno i to samo, wydaje nam się, że zdrowo się odżywiamy, że odpowiednio dbamy o zdrowie a często jednak nie do końca jest tak, jak powinno być skoro wyniki krwi nie są dobre. Możesz to zmienić.

Źródło: www.zss.radom.pl/hdk/krewiskladniki.htm, www.encyklopedia.pwn.pl, „Jak Żyć długo i Zdrowo” Michał Tombak, www.wikipedia.pl, „Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »