JAK DBAĆ O WŁOSY OD WEWNĄTRZ

Zapatrzone w reklamy przeróżnych preparatów kosmetycznych i obiecane rezultaty po ich zastosowaniu zapominamy, że aby włosy naprawdę były zdrowe i dobrze odżywione, należy o nie zadbać również od wewnątrz. Jeśli stosowanie różnego rodzaju kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji i stylizacji włosów nie daje oczekiwanych efektów, zacznij szukać przyczyn złego stanu włosa, które znajdują się wewnątrz organizmu, a są nimi po prostu braki spowodowane niedoborem odpowiednich witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do utrzymania dobrej kondycji włosów. Poniżej dowiesz się, które składniki odżywcze są niezbędne w procesie odżywiania włosów.

WITAMINY

  • Witamina B1 – zapobiega matowieniu oraz łamaniu się włosów, a także przetłuszczaniu się skóry głowy. Dostarczając do organizmu odpowiednią dawkę tej witaminy, Twoje włosy nie będą osłabione. Tiamina znajduje się w produktach takich jak drożdże, kasza gryczana, orzechy arachidowe, włoskie i laskowe, migdały, a także w jajka, pomidory, kalafior, ziemniaki, kapusta, grejpfrut, groch, fasola, płatki owsiane, gryka oraz chleb z mąki razowej.
  • Witamina B2 – wspomaga procesy wzrostu włosów. Ryboflawinę znajdziemy głównie w w drożdżach, boćwinie, selerze, papryce zielonej, pietruszce, szpinaku, zielonym groszku, otrębach i zarodkach zbóż, w kukurydzy, kalafiorze, jabłkach.
  • Witamina B3 (PP) – dostarcza energię niezbędna do wzrostu włosa oraz odpowiada za prawidłową budowę łodygi włosa. Niacynę znajdziemy w w ziarnach słonecznika, orzechach, szparagach, jarmużu, szpinaku i brukwi i mące z pełnego przemiału.
  • Witamina B5 – odpowiada za wzmocnienie włosów, a także wspomaga proces pigmentacji włosów, opóźniając przy tym siwienie włosów. Kwas pantotenowy znajdziemy w otrębach, fasoli, kapuście, pyłku pszczelim, kapuście, kalafiorze, w jajkach, pietruszce, truskawkach, owocach cytrusowych, rybach słodkowodnych, drobiu.
  • Witamina B6 – zapobiega nadmiernej utracie włosów, odpowiada za kolor włosów, nadaje im blasku, a także jest pomocna przy łojotokowym zapaleniu skóry. Pirydoksynę znajdziemy głównie w w marchwi, szparagach, ziemniakach, bananach, kaszy gryczanej, kapuście, orzechach i szpinaku.
  • Biotyna – zapobiega rozdwajaniu się końcówek włosów. Jej brak w diecie powoduje suchość oraz zmatowienie włosów. Znajdziesz ją w w chmielu piwowarskim, w naturalnym ryżu, żółtku jaj, nerkach, wątróbce, grzybach, drobiu, orzechach, owocach morza i soi.
  • Kwas foliowy – głównie wpływa na odżywianie włosów oraz na to jak szybko włosy rosną. Organizm krótko go magazynuje, więc wciąż trzeba uzupełniać jego braki. Znajdziemy go głównie w marchwi, pomarańczach, pietruszce, fasoli, bobie, brokułach, ziemniakach i szpinaku.
  • Witamina C zapobiega łamliwości włosów oraz chroni je przed działaniem wolnych rodników. Najwięcej jest jej w czarnej porzeczce, pomarańczach, kapuście, kiwi, pomidorach, agreście, żurawinie, czarnych jagodach, owocach dzikiej róży i jabłkach.
  • Witamina E jest niezbędna do prawidłowego wzrostu włosów, znajduje się w olejach tłoczonych na zimno, w pestkach słonecznika, migdałach, ryżu, szparagach, w brokułach, selerze, ciemnym chlebie.

MINERAŁY

  • Krzem jest pierwiastkiem budulcowym włosa, a organizm bardzo szybko go traci, szczególnie, gdy człowiekowi przybywa lat. Dodatkowo nadaje włosom połysk, przeciwdziałając ich wypadaniu. Krzem znajdziemy w daktylach, bananach, owocach morza, produktach zbożowych. Potrzebujemy go niewiele  bo od 5–20 mg dziennie, lecz organizm wchłania tylko 30–50 proc. dostarczonego pierwiastka. Nie zabraknie go w Twoim organizmie, jeżeli zjesz codziennie 2 kromki razowego pieczywa z ziarnami lub porcję płatków owsianych i włączysz do diety ryby.

  • Żelazo – jony żelaza są związane z oddychaniem komórkowym, które dostarcza energii komórkom macierzy, a to właśnie dzięki nim powstają włosy. Dodatkowo żelazo wpływa na działanie enzymu wpływającego na prawidłową budowę i termin wzrostu włosa. Jeśli w naszym organizmie następuje niedobór żelaza, dostarcza on go w pierwszej kolejności do najważniejszych organów, takich jak serce czy płuca, przez co komórki naszych cebulek włosowych dostają go najmniej, co skutkuje osłabieniem i wypadanie naszych włosów. Ważne jest więc utrzymanie stałe poziomu żelaza i jedzenia produktów bogatych w niego, ale również w witaminę C, gdyż to ona ułatwia przyswajanie żelaza. Żelazo znajdziemy w produktach takich jak drożdże, czerwone mięso, wątroba, płatki owsiane, pszenica, ryż, śliwki, miód, orzechy, czekolada, kakao, jajka, tłuste ryby, pestki dyni, buraki.

  • Magnez brak tego minerału skutkuje wzmożonym wypadaniem włosów. Dodatkowo brak odpowiedniej ilości magnezu w diecie może powodować kruchość włosów i szybsze rozdwajanie na końcach. Aby uzupełniać braki magnezu spożywaj produkty bogate w magnez: buraki, owoce dzikiego bzu, migdały, banany, żółty ser, szpinak, siemię lniane, kasze (jęczmienną, gryczaną, mannę), groch, fasolę, koncentrat pomidorowy, mleko, orzechy, ryby.

  • Cynk bierze udział w syntezie białka, więc od tego, ile go spożywamy w diecie zależy stan paznokci oraz włosów. Oznaką niedoboru cynku są łamiące się i rozdwajające paznokcie oraz matowe, wypadające włosy. Cynk znajdziemy w bardzo wielu pokarmach, lecz jest on bardzo kapryśny, gdyż w towarzystwie niektórych pokarmów i witamin po prostu nie jest wchłaniany do organizmu. Jeśli jemy słodycze lub błonnik, to przyjęty w takim zestawie cynk się nie wchłonie. Wówczas, mimo teoretycznie zbilansowanej diety, mogą występować duże niedobory cynku. Warto więc stosować dodatkową suplementację cynku, szczególnie wtedy gdy zauważysz, że stan Twoich włosów znacznie się pogorszył. Produkty szczególnie bogate w cynk to: ostrygi, wątroba wołowa, wątroba cielęca, indyk, arbuz, gorzka czekolada, nasiona dyni, czosnek, sezam, migdały, dziki ryż.

  • Miedź – nadaje włosom zdrowy wygląd oraz bierze udział w tworzeniu melaniny, która jest naturalnym ciemnym pigmentem znajdującym się w naszych włosach, który chroni je przed odbarwieniem. Brak miedzi w organizmie, uniemożliwia produkcję odpowiedniej ilości melaniny, wskutek czego włosy mogą być częściowo odbarwione, a nawet siwe (oczywiście na czas jego niedoboru w organizmie), gdyż po jej uzupełnieniu włos wyrasta w naturalnym kolorze. Jeśli zauważysz na swojej głowie siwego włosa, nie panikuj, lecz zastanów się czy to nie przypadkiem objaw niedoboru miedzi. Pamiętaj, aby nie przesadzić z miedzią, gdyż jej nadmiar może być dla organizmu bardzo szkodliwy. Miedź znajduje się głównie w szparagach, czarnych i czerwonych porzeczkach, ziemniakach, czerwonym mięsie, podrobach, jajach, bananach, soi i rybach.

  • Siarka – oprócz ważnych funkcji w organizmie, siarka wpływa również na porost włosów. Bierze udział w syntezie keratyny, która jest budulcem włosa. W skład keratyny wchodzą aminokwasy siarkowe takie jak cysteina i metionina, które nie powstałyby bez udziału siarki. Należy jednak zwrócić uwagę, iż regularne spożywanie organicznej siarki prowadzi do rozrzedzania krwi, a to może być niekorzystne dla osób, które stosują leki wpływające na jej rozrzedzenie (Aspiryna, Acard, Clexane, Fraksyparyna). Siarkę znajdziemy w rzeżusze, jajkach, mleku, rybach oraz w warzywach strączkowych i kapustnych.

NIEZBĘDNE SKŁADNIKI WCHODZĄCE W SKŁAD WŁOSÓW

  • Metionina – jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że organizm nie jest w stanie wytworzyć jej samodzielnie. Metionina jest ważnym aminokwasem dla włosów, gdyż wpływa zarówno na ich porost, kondycję i zapobiega przedwczesnej utracie włosów. Dobrymi źródłami metioniny są między innymi ziarna zbóż, sezam, ryby, mięso i orzechy brazylijskie.
  • Cysteina – organizm wytwarza ją samodzielnie, aczkolwiek jej produkcja może spadać wraz w wydolnością organizmu związaną głównie ze stresem, chorobami, starzeniem się. To aminokwas niezbędny do produkcji włosów – zwiększenie podaży cysteiny w diecie może znacząco zwiększyć tempo wzrostu włosów. Dobrymi źródłami cysteiny jest mięso, wędliny, jaja, jogurty, białko serwatkowe, ser, kiełki pszenicy, owies, czosnek, brokuły, cebula i czerwona papryka oraz brukselka.
  • Tauryna – jej niedobór odbija się na jakości włosów, które stają się cienkie i słabe. Dobrym źródłem tauryny jest przede wszystkim mięso i owoce morza.
  • L-arginina stymuluje porost włosów, przez co jest ważnym prekursorem tlenku azotu, związku kluczowego dla wydolności organizmu i sprawnego przebiegu krążenia, a dzięki sprawnemu krążeniu mieszki otrzymują tlen i składniki odżywcze, z których mogą wytwarzać włosy. Nasz organizm jest w stanie sam ją syntetyzować, lecz nie zawsze to robi i nie zawsze wytwarza argininę w odpowiednich ilościach. Przeszkadzają mu w tym choroby, starzenie się ciała czy nawet stres. Pokarmowymi źródłami argininy są orzechy laskowe, nerkowca, orzechy ziemne i kokosowe. Dostarczysz jej sobie jedząc także słonecznik, sezam, kiełki pszenicy oraz wołowinę, ryby, a nawet drób i produkty mleczne.

PRODUKTY SPOŻYWCZE, KTÓRE WARTO WŁĄCZYĆ DO CODZIENNEJ DIETY ABY ODŻYWIĆ WŁOSY

  • Pestki dyni – mają zbawienne działanie na problemy z wypadaniem włosów. Zawierają witaminy z grupy B tj. B1, B2, B3 i B9, mikroelementy, takie jak: mangan, magnez, żelazo, fosfor liczone w kilkudziesięciu procentach dziennego zapotrzebowania, dodatkową są one skarbnica cynku.
  • Papryka – to prawdziwa bomba witaminowa, w samym  strąku jest prawie komplet witamin i soli mineralnych. Świeży strąk jest bogaty w białko, barwniki roślinne, cukry, olejki lotne oraz witaminy. Najwięcej jest witaminy C, B1, PP, pozostałych z kompleksu B, sporo witaminy A i E.
  • Jaja – zawierają pełnowartościowe białko oraz witaminy A,D i z grupy B. Dzięki swoim właściwościom wpływają na wzmocnienie włosów, a także na ich grubość i wytrzymałość.
  • Wołowina – stanowi bogate źródło żelaza, cynku oraz protein, które są budulcem włosa. Spożywaj ją przynajmniej dwa razy w tygodniu.
  • Gotowana fasola – zawiera spore ilości żelaza oraz protein, niezbędnych dla procesu wzrostu włosa.
  • Chleb razowy i ciemny ryż – w zewnętrznej otoczce ziarna zbóż znajdują się spore ilości witamin z grupy B oraz witaminy E, a także żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Ten odżywczy zestaw doskonale wzmacnia włosy i sprawia, że są gęste oraz zyskują połysk.
  • Orzechy – wpływają na gęstość i połysk włosów, dzięki zawartości kwasu omega-3, cynku, selenu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D oraz E.
  • Ciemnozielone warzywa – jest to grupa warzyw, która powinna na stałe zagościć w naszej codziennej diecie, gdyż zawierają duże ilości żelaza oraz witamin A i C, które w znaczącym stopniu wpływają na zdrowie i wygląd włosów. Witaminy te są niezbędne do produkcji sebum, zaś niedobór żelaza powoduje wypadanie włosów.

TEGO UNIKAJ, ABY MIEĆ ZDROWE WŁOSY

  • picia dużej ilości mocnej kawy i herbaty
  • częstego picia alkoholu
  • częstego spożywania fast foodów – hamburgerów, hot-dogów czy frytek
  • nadmiaru cukru, słodyczy
  • nadmiaru białego pieczywa
  • nie przesadzaj ze szpinakiem, botwinką i rabarbarem, gdyż występują w nich szczawiany, które utrudniają przyswajanie magnezu i cynku.

Źródło: udietetyków.pl, poradyherrbaty.pl, polki.pl.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »