JAGODY CZARNE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Jagoda czarna to roślina występująca w lasach iglastych, sosnowych borach, w górach, na torfowiskach i wrzosowiskach. Owoce czarnej jagody zbiera się w okresie od czerwca do września.

JAGODY CZARNE BOGATE ŹRÓDŁO WITAMIN I MINERAŁÓW

  • Witaminy A
  • Beta karotenu
  • Witaminy B1 (tiamina)
  • Witaminy B2 (ryboflawina)
  • Witaminy B3 (niacyna)
  • Witaminy B9 (kwasu foliowego)
  • Witaminy C
  • Witaminy E
  • Potasu
  • Wapnia
  • Fosforu
  • Magnezu
  • Żelaza
  • Cynku
  • Selenu
  • Miedzi
  • Manganu

JAGODY SĄ BOGATE W CENNE ZWIĄZKI

  • Flawonoidy
  • Antyoksydanty
  • Związki triterpenowe
  • Garbniki
  • Pektyny
  • Antocyjany
  • Procyjanidy

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE OWOCÓW JAGODY

  • Przeciwzapalne
  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwgrzybicze
  • Antyoksydacyjne
  • Przeciwbiegunkowe
  • Rozkurczowe
  • Antytoksyczne

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

  • Jagody wykazują bardzo silne działanie antyoksydacyjne, zwalczają wolne rodniki, co ma szczególne znaczenie w walce z namnażaniem się komórek nowotworowych.
  • Owoce czarnej jagody mają pozytywny wpływ na oczy, ich silne działanie zwalczające wolne rodniki chronią przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Swe zastosowanie znajdują również w walce z cukrzycą, dzięki bogactwu witamin i minerałów niezbędnych do pobudzania wydzielania enzymów trzustkowych przez co wspomagają pracę trzustki stymulując wydzielanie przez nią insuliny.
  • Obniżają poziom złego cholesterolu poprzez wspomaganie utleniania się tłuszczu w wątrobie.
  • Wspomagają odchudzanie poprzez redukcje tkanki tłuszczowej.
  • Czarne jagody mają swe zastosowanie w walce z rozwolnieniem oraz zatruciem pokarmowym (zawdzięczają to związkom o nazwie garbniki). Owoce jagody mają zdolność wiązania toksycznych substancji, które przedostały się do przewodu pokarmowego. Picie soku z czarnych jagód wraz ze zjadaniem owoców wpływa hamująco na luźny stolec podczas niestrawności czy grypy jelitowej. Może być stosowany również przez małe dzieci, kobiety w ciąży.
  • Działają rozkurczowo łagodząc bóle brzucha, niestrawność i przeciwzapalnie na przewód pokarmowy.
  • Zastosowane owoców jagody czarnej znajdziemy również w kosmetyce jako środek silnie przeciwstarzeniowy co zawdzięcza zawartym antyoksydantom. Wyciąg z owoców czarnej jagody posiada również silne działanie nawilżające, odżywiające, przeciwzapalne, uszczelniające naczynia krwionośne oraz ściągające, wspomagają dbałość o cerę trądzikową, naczynkową i dojrzałą.
  • Napar z liści jagody czarnej stosowany jest jako preparat moczopędny wspomagający pracę nerek, jako środek silnie przeciwzapalny i wspomagający oczyszczanie z kamieni nerkowych.
  • Silne działanie przeciwbakteryjne czarnej jagody znajduje swe zastosowanie w leczeniu gronkowca oraz paciorkowca (paciorkowiec jest sprawcą nawracających zapaleń gardła oraz angin ropnych).
  • Bogate źródło antyoksydantów i przeciwutleniaczy, które wspomagają usuwanie wolnych rodników co wpływa korzystnie zapobieganie wielu chorobom takim, jak : nowotwory, choroba Alzheimera, Parkinsona, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, choroby serca, miażdżyca, udar mózgu.

OWOCE CZARNEJ JAGODY MOŻNA STOSOWAĆ JAKO

  • Świeże owoce w okresie od czerwca do września
  • Owoce suszone dostępne w aptece lub sklepie zielarskim przez cały rok
  • Owoce mrożone dostępne w sklepach
  • W postaci syropu z owoców dostępne w sklepach, aptekach, można też przygotować syrop samemu przepis znajdziesz poniżej.

UWAGA NIE WOLNO ZJADAĆ OWOCÓW LEŚNYCH BEZ DOKŁADNEGO MYCIA

Owoce leśne spożywane bez dokładnego umycia mogą być zagrożeniem zarażenia pasożytem tasiemca wieńcogłowego wywołanego przez bąblowca dlatego wymagane jest dokładne mycie owoców leśnych. Szczególną ostrożność należy zachować u dzieci i kobiet w ciąży wówczas najbezpieczniej jest nie spożywać ich w stanie surowym jeśli nie mamy pewności, że owoce zostały dokładnie umyte. Szczególną uwagę należy zwrócić w restauracjach i lodziarniach gdyż owoce używane jako dekoracja deserów nie są myte przed podaniem w szczególności to dotyczy (jagód, borówek, malin).

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE JAGÓD W 100 g PRODUKTU

Źródło : „Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda

  • Wartość energetyczna 51 kcal
  • Węglowodany 12,2 g / 100 g produktu
  • Sacharoza 0,4 g / 100  g produktu
  • Błonnik pokarmowy 3,2 g / 100 g produktu
  • Białko 0,8 g / 100 g produktu
  • Tłuszcze 0.6 g / 100 g produktu w tym :
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,07 g / 100 g produktu
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,39 g / 100 g produktu
  • Sód 1 mg / 100 g produktu
  • Wapń 15 mg / 100 g produktu
  • Potas 62 mg / 100 g produktu
  • Fosfor 14 mg / 100 g produktu
  • Magnez 2 mg / 100 g produktu
  • Żelazo 2 mg / 100 g produktu
  • Witamina A 6 uq na / 100 g produktu
  • Beta karoten 32 uq na / 100 g produktu
  • Witamina E 1,88 uq na / 100 g produktu
  • Witamina B1 (tiamina) 0,018 mg / 100 g produktu
  • Witamina B2 (ryboflawina) 0,18 mg / 100 g produktu
  • Witamina B3 (niacyna) 0,28 mg / 100 g produktu
  • Witamina C 14,7 mg / 100 g produktu

PRZEPIS NA SYROP Z OWOCÓW CZARNEJ JAGODY

Sezon na czarne jagody jest w pełni korzystajmy więc z dobrodziejstw natury. Warto przygotować przetwory na okres zimy by mieć w zapasie pod ręką syrop z owoców jagód – to produkt numer 1 w walce z grypą jelitową i rozwolnieniem doskonały dla niemowląt, dzieci i osób starszych. Jeśli w domu masz niemowlaka przygotuj sok z jagód bez cukru. Zalej jagody odrobiną wody i zapasteryzuj. Jako, że cukier konserwuje sok bez cukru przechowuj w lodówce. Możesz też zamrozić jagody w całości w razie potrzeby wyjmij z zamrażalki, zalej odrobiną wody i zagotuj by uzyskać sok.

SKŁADNIKI

  • Owoce czarnej jagody
  • Cukier
  • Słoik z pokrywką

PRZYGOTOWANIE

Dokładnie przelej jagody przez sito, przełóż do umytych i wysuszonych słoików w ilości około 2/3 owoców na słoik, zasyp cukrem w ilości 1/3 (około 2 czubate łyżki).

Zakręć słoiki niezbyt mocno i przemieszaj tak, by owoce były obtoczone cukrem, następnie odstaw słoiki na 24 godziny od czasu do czasu mieszając ich zawartość.

Po upływie około 24 godzin wstaw słoiki do garnka wyłożonego papierem lub ścierką, zalej wodą do wysokości 1/3 wolnej od nakrętki i gotuj przez około 30 minut na małym ogniu.

Pu upływie tego czasu delikatnie wyjmij słoik za pomocą rękawicy, dokręć nakrętkę do oporu i obróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Po upływie tego czasu przechowuj słoiki w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »