Jagody Goji, znane również jako kolcowój pospolity lub szkarłatny, rosną na wiecznie zielonych krzakach w umiarkowanym i podzwrotnikowym klimacie Chin, Tybetu i Mongolii. W ostatnim czasie jagody goji stały się bardzo popularne w środowisku osób zdrowo odżywiających się. Najczęściej w sklepach spotykamy jagody Goji w postaci ususzonych owoców i w tej samej postaci stosowane są w Chinach w celach medycznych. Ciekawostką jest to, że świeżych jagód Goji nie powinno się dotykać gołymi rękami, ponieważ zachodzi wtedy proces utleniania i jagoda Goji przybiera czarny kolor. Owoce Goji zbiera się metodą strząsania na specjalne maty. Dostępny jest też sok z owoców Goji, który polecany jest ze względu na zawartość antyoksydantów. Suszone owoce goji smakują podobnie jak żurawina. Są lekko słodkie i cierpkie zarazem. Posiadają delikatny posmak ziołowy.
JAGODY GOJI SĄ BOGATYM ŹRÓDŁEM WITAMIN I MINERAŁÓW TAKICH JAK
- witamina C
- witamina A
- witamina B2
- witamina B6
- witamina E
- żelazo
- wapń
- cynk
- miedź
- fosfor
- selen
- german
JAGODY GOJI SĄ BOGATE W CENNE ZWIĄZKI
- beta karoten
- kwas linolowy
- kwas omega 6
- antyoksydanty
- luteina
- zeaksantyna
- kompleks polisacharydowy LBP
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE JAGÓD GOJI
- Odchudzające, choć bezpośrednio jagody goji nie przyczyniają się do chudnięcia, mogą jednak stanowić część diety, której celem jest utrata wagi. Bogaty skład i smak jagód oraz błonnik, mogą zapewnić większe uczucie sytości bez większych wyrzeczeń. Po zjedzeniu jagód poziom cukru nie wzrasta gwałtownie, co zdarza się często w przypadku innych owoców. Jagody goji mogą być stosowane jako przekąska między posiłkami lub po treningu. Jest to przede wszystkim świetna alternatywa dla innych przekąsek opartych o rafinowany cukier czy tłuszcze.
- Na zahamowanie nowotworu, a wszystko dzięki kompleksowi LBP, który według przeprowadzonych badań hamuje wzrost komórek raka żołądka, komórek raka okrężnicy oraz komórek raka płuc, indukując ich śmierć komórkową. W znaczący sposób powstrzymuje także rozwój komórek raka gruczołu krokowego i skutecznie hamuje wzrost komórek raka piersi. Kompleks ten wykazuje właściwości antyproliferacyjne, czyli takie które hamują namnażanie komórek nowotworowych.
- Na obniżenie poziomu cukru – naukowcy przeprowadzili badania na zwierzętach z badań których wynika, że podawanie kompleksu polisacharydowego LBP może zmniejszać także hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę. Ponadto zaobserwowano, że kompleks LBP może poprawiać wrażliwość na insulinę, a tym samym zmniejszać insulinooporność.
- Doskonałe na nadciśnienie i cholesterol, gdyż jagody goji zawierają cyperon, który korzystnie wpływa na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi, oraz betainę wykorzystywaną do produkcji choliny,która odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca. Ponadto w jagodach znajduje się β-sitosterol i kompleks LBP, czyli substancje, które obniżają poziom cholesterolu. Prozdrowotne działanie jagód goji potwierdzają badania na szczurach z hiperlipidemią. Wynika z nich, że owoce goji obniżają poziom triglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz „złego” cholesterolu LDL w surowicy krwi, a także przyczyniają się do wzrostu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL.
- Pomagają zapewnić dobry wzrok, a wszystko dzięki luteinie i zeaksantynie, które mają właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
- Ochrona wątroby – z samych badań na myszach wynika, że zawarty w jagodach goji kompleks polisacharydowy hamuje oksydacyjne uszkodzenia wątroby, wywołane dietą wysokotłuszczową.
JAK SPOŻYWAĆ JAGODY GOJI
Przed dodaniem jagód goji do potraw powinno się je odgotować, a dopiero potem dodać je do ciasta, farszu lub mięs. Gotowane jagody goji mogą być również przyrządzane jako herbata. Z większych ilości jagód produkuje się soki wina i nalewki a także suplementy diety. Suszone jagody goji można jadać jak rodzynki, czyli bezpośrednio, jako dodatek do musli, jogurtów, szejków czy nawet z kaszą lub ryżem. Bardzo dobre połączenie to również mieszanka jagód goji z chrupiącymi orzechami i nasionami.
CENNA RADA
Zaleca się, by przed uzupełnieniem diety o jagody goji skonsultować się z lekarzem, ponieważ składniki zawarte w tych owocach mogą wchodzić w interakcję z niektórymi lekami przeciwzakrzepowymi, powodując niepożądane skutki uboczne.
Nie zaleca się także spożywania więcej niż 10 gram jagód dziennie. Nie powinno spożywać się jagód również podczas ciąży i karmienia piersią. Spożywanie niedojrzałych owoców może być toksyczne dla organizmu. Zatrucie objawia się upośledzeniem funkcji układu pokarmowego.
Źródło pieknojestwtobie.com ”jagody goji wartości odżywcze właściwości oraz przeciwwskazania”.
Posted by Ola