JAGODA KAMCZACKA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Wiciokrzew kamczacki pochodzi z północno-wschodniej Azji, uprawiany jest w wielu krajach świata w tym także w Polsce. Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną (żyje około 35 lat) i jest łatwa w uprawie. Roślina ta zakwita w pierwszej połowie kwietnia, jej owoce pojawiają się już w maju, są mięsiste, wydłużone o fioletowoczerwonej barwie, osiągają wielkość 2-3 cm i szerokość 1 cm, posiadają słodko-kwaśny smak i charakteryzują się goryczką. Jagodę kamcacką spożywa się na surowo, nadaje się również do różnego rodzaju przetworów, można z nich wykonywać dżemy, soki, owoce można je mrozić oraz suszyć. Warto tę roślinę uprawiać w przydomowych ogródkach działkowych, zwłaszcza, że roślina ta nie jest wymagająca, a owoce mają bardzo wiele właściwości zdrowotnych.

BOGATA W CENNE SKŁADNIKI

Owoce jagody kamczackiej zawierają cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały

  • związki fenolowe, które zapobiegają licznym chorobom cywilizacyjnym, a należą do nich (flawonoidy, antocyjany, proantocyjanidyny, kwasy fenolowe) związki te wpływają na neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, posiadają właściwości przeciwutleniające.
  • witamina C
  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • żelazo
  • magnez
  • mangan
  • krzem
  • miedź
  • fosfor

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE JAGODY KAMCZACKIEJ

W medycynie naturalnej jagodę kamczacką stosuje się jako środek na wiele dolegliwości:

  • wspomaga trawienie
  • wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego – zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy
  • ze względu na zawartość żelaza spożywanie owoców jagody kamczackiej zapobiega anemii
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy – spożywanie owoców jagody kamczackiej wpływa na obniżenie złego poziomu cholesterolu we krwi
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz otyłości – stabilizuje metabolizm glukozy i lipidów
  • spożywanie owoców jagody wspomaga wydalanie toksyn z organizmu w tym metali ciężkich
  • ma działanie przeciwwirusowe
  • działa przeciwbakteryjnie
  • antyseptycznie

CENNE UWAGI

  • jagoda kamczacka jest pyszna na surowo
  • przygotować z niej można różnego rodzaju przetwory (dżemy, konfitury)
  • wyrabia się z niej nalewki
  • może być dodatekiem do ciast i deserów
  • owoce nadają się do suszenia
  • owoce jagody kamczackiej można również mrozić

Źródło: www.medonet.pl 

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »