JABŁKA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Jabłko jest najbardziej popularnym owocem w naszym kraju, a nie ma się temu co dziwić, gdyż to właśnie Polska jest głównym producentem jabłek na świecie. Owoce te były znane już ok. 6500 r. p.n.e. w regionie położonym pomiędzy Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Jabłka swoje niezwykłe właściwości zawdzięczają wysokiej zawartości antyoksydantów oraz pektyn, które niosą pomoc w zwalczaniu działania wolnych rodników i pobudzających naturalny detoks organizmu. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia –jedno rano dla urody, a wieczorem drugie dla dobrego zdrowia.

JABŁKA SĄ CENNYM  ŹRÓDŁEM WITAMIN TAKICH JAK

  • witamina A
  • witamina C
  • witamina K
  • niacyna
  • wapń
  • potas
  • magnez

JABŁKA SĄ BOGATE W CENNE ZWIĄZKI

  • flawonoidy
  • kwercetyna
  • antyoksydanty

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE JABŁEK

  • przeciwnowotworowe – dzięki zawartości błonnika, jabłka regulują pracę jelit, chroniąc tym samym przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Ryzyko zachorowania mogą zmniejszyć także zawarte w nich flawonoidy, co wykazali polscy naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Z ich badań wynika, że osoby zjadające duże ilości jabłek, o 50 % zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Jabłka należy jeść jednak ze skórką, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów.
  • chronią przed miażdżycą i zawałem – ponownie dzięki zawartości błonnika jabłka chronią nasz organizm, tym razem zmniejszają wchłanianie cholesterolu, co skutecznie zapobiega miażdżycy i chroni przed zawałem. Naukowcy z University of Oxford obliczyli, że gdyby każda osoba po 50 roku życia codziennie spożywała jabłko, to w samej Wielkiej Brytanii można by uniknąć co roku tysięcy zgonów z powodu zawału serca i udaru.

  • wspierają pracę mózgu – badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że jabłka mogą ochronić mózg przed uszkodzeniami komórek mającymi wpływ na utratę pamięci. Na podstawie innych badań stwierdzono, że skoncentrowany sok jabłkowy dodany do pożywienia zwierząt zapobiega utlenianiu składników tkanki mózgowej i upośledzeniu zdolności poznawczych.
  • oczyszczają organizm z toksyn – pektyny, które znajdują się jabłkach oczyszczają organizm z toksyn. Podczas trawienia błonnik wiąże niektóre metale ciężkie np. kobalt i ołów, w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. O jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi, np. drukarze.
  • eliminują zatrzymywanie się płynów w organizmie -dzięki wysokiej zawartości potasu jabłka stanowią naturalny środek moczopędny zwalczający problem zatrzymywania wody w organizmie.
  • zwalczają zaparcia i biegunkę – wysoka zawartość nierozpuszczalnego błonnika w skórce jabłka wspomaga regularne wypróżnianie się, przez co chroni nas przed zaparciami. Miąższ jabłka zawiera rodzaj błonnika znany jako pektyna, która wspomaga odpowiednią perystaltykę jelit i ogranicza ilość wody, jaką tracimy podczas biegunki.

  • korzystnie wpływają na zęby – jedząc jabłka, pobudzasz wytwarzanie śliny w ustach i w ten sposób wspomagasz zmniejszanie ilości obecnych tam bakterii wywołujących próchnicę i inne problemy jamy ustnej.
  • chronią przed chorobą parkinsona – spożywanie produktów bogatych w błonnik, takich jak jabłka, odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobie Parkinsona. Choroba ta charakteryzujące się zamieraniem komórek nerwowych mózgu odpowiedzialnych za produkcję dopaminy. Naukowcy wierzą, że na rozwój tej osłabiającej organizm choroby może mieć wpływ również obecność wolnych rodników. Zatem spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty, przede wszystkim jabłek, może być istotnym czynnikiem w zapobieganiu chorobie.
  • zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych – kamienie żółciowe powstają na skutek zbyt dużego poziomu cholesterolu we krwi, przez co żółć nie jest w stanie odpowiednio rozłożyć tłuszczy. Niezużyta więc żółć zastyga, formując kamienie żółciowe, które wywołują wiele objawów i pogarszają zdrowie całego organizmu. Utrzymywanie diety bogatej w błonnik, który znajduje się w jabłkach, zapobiega powstawaniu złogów cholesterolu i znacznie obniża ryzyko otyłości.

ODMIANY JABŁEK

  • antonówka – ta odmiana jabłka pochodzi z Rosji, owoc ma średnią wielkość i jest stosunkowo twarde. Kolor skórki od jasnozielonej do żółtej, a miąższ posiada ścisły, gruboziarnisty, biały, z odcieniem kremowym lub zielonkawym. Rodzaj tych jabłek jest często wykorzystywany do produkcji soków, dżemów, są one kruche, bardzo soczyste i mają lekko kwaskowaty smak, dojrzałe wydzielają silny landrynkowy zapach. Antonówki mogą być przechowywane do 2 miesięcy.
  • golden delicious -ten rodzaj pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, jabłka golden są średniej wielkości i jest to odmiana zimowa. Kolor skórki jest od zielonkawożółtej do żółtej i posiada kremowo żółty miąższ. Owoce odmiany Golden Delicious posiadają winnosłodki smak i przyjemny aromat, są średnio soczyste. Tą odmianę wykorzystuje się do jedzenia na surowo oraz na przetwory i nie nadają się one do długiego przechowywania.
  • gala -ta odmiana jabłek pochodzi z Nowej Zelandii, a jej owoce mają stożkowaty kształt oraz skłonność do pękania, jest to odmiana zimowa. Kolor skórki jest zmienny, w miarę dojrzewania ich barwa zmienia się z zielonkawej do złocistożółtej, z pomarańczowożółtym rumieńcem, skórka jest gładka i lekko błyszcząca. Jabłko Gala posiada drobnoziarnisty, ścisły, chrupiący miąższ koloru lekko zielonkawego, słodki smak i aromatyczny zapach. Tą odmianę można spożywać na surowo, nadaje się również idealnie do sałatek. Można długo przechowywać.
  • delikates – jest to polski rodzaj jabłoni domowej, która ma owoce średniej lub dużej wielkości, jest to odmiana jesienna. Kolor skórki zielony z żywoczerwonym rumieńcem, zazwyczaj pokryta tłustawym nalotem. Jabłko delikates posiada drobnoziarnisty, delikatny miąższ o białym kolorze, owoce są soczyste i delikatnie winne. Jabłka można spożywać na surowo, idealnie nadarzą się również do deserów. Można je przechowywać do 4 miesięcy.
  • reneta -jest to zbiór 4 grup jabłoni domowych tj.złota, czerwona, jednobarwna, bursztynówki. Reneta nazywana jest królową jabłek, a jej odmiany występują od wczesnojesiennych do zimowych. Kolor skórki Renety jest od bursztynowej poprzez zielonożółtą i bladożółtą do złotożółtej z rumieńcemi posiada bladożółty, kruchy i bardzo soczysty miąższ. Owoce tej odmiany charakteryzują się kwaśnym smakiem, z lekko korzennym posmakiem.
    Ten rodzaj jabłek wykorzystywany jest na przetwory – kompoty i do spożywania na surowo. Reneta nie nadaje się do długiego przechowywania.

  • champion – jest to rodzaj jabłka pochodzący z terenów dawnej Czechosłowacji i jest jedną z najczęściej uprawianych w Polsce odmian. Jest to odmiana jesienna i została wyhodowana z odmian Golden Delicious i Koksa Pomarańczowa. Kolor skórki Championa jest zielonkawożółty z czerwonopomarańczowym rumieńcem, skórka jest gładka i sucha i posiada średnioziarnisty, kruchy miąższ o biało kremowej barwie. Owoce odmiany Szampion charakteryzują się słodkim, delikatnie kwaskowatym smakiem, o gruszkowym posmaku, są bardzo aromatyczne i smaczne. Nadają się do spożywania na surowo oraz do przecierów i soków. Ta odmiana może być przechowywana do 4 miesięcy.
  • ligol – jest to odmiana polska, zimowa, owoce są dużych rozmiarów, a kolor skórki w miarę dojrzewania zmienia się z zielonkawej na żółtą, pokrytą jaskrawoczerwonym rumieńcem, skórka jest mocna, gruba, błyszcząca, z lekkim, tłustym nalotem. Owoce odmiany Ligol posiadają kruchy i soczysty miąższ o barwie kremowej, słodkokwaskowaty smak i aromatyczny zapach. Nadają się do spożywania na surowo oraz do sałatek. Jabłka ligol nie nadaje się do długiego przechowywania.
  • papierówka – ten rodzaj jabłek pochodzi z terenów krajów nadbałtyckich i jest najwcześniejszą ze wszystkich odmian, gdyż do spożycia nadaje się już w lipcu. Owoce papierówki są małych rozmiarów, a kolor skórki jest jasnozielonożółty, w trakcie dojrzewania skórka bieleje i pokrywa się białym nalotem, skórka jest gładka, cienka, sucha. Owoce Papierówki posiadają drobnoziarnisty, soczysty, kwaskowaty miąższ, o barwie zielonobiałej. Nadają się do spożywania na surowo, używa się je również na marmolady, przetwory i do ciast. Papierówki nie nadają się do długiego przechowywania, maksymalnie di 2 tygodni.
  • inne: Jonatan, Jonagold, Malinówka, Granny Smith, Pink Lady, Lobo, Spartan, Koksa Pomarańczowa, Kronselska.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA JABŁKA ZE SKÓRKĄ W 100 GRAMACH

  • wartość energetyczna 52 kcal/ 100 gram
  • białko 0,26 g/ 100 gram
  • tłuszcz 0,17 g/ 100 gram
  • węglowodany 13,81 g/ 100 gram
  • witamina C 4,6 mg/ 100 gram
  • tiamina 0,017 mg/ 100 gram
  • ryboflawina 0,026 mg/ 100 gram
  • niacyna 0,091 mg/ 100 gram
  • witamina B6 0,041 mg/ 100 gram
  • kwas foliowy 3 µg/ 100 gram
  • witamina A 54 IU/ 100 gram
  • witamina E 0,18 mg/ 100 gram
  • witamina K 2,2 µg/ 100 gram
  • wapń 6,5 mg/ 100 gram
  • żelazo 0,12 mg/ 100 gram
  • magnez 5 mg/ 100 gram
  • fosfor 11 mg/ 100 gram
  • potas 107 mg/ 100 gram
  • sód 1 mg/ 100 gram
  • cynk 0,04 mg/ 100 gram

Źródło: ekologia.pl ”jabłko owoc –  właściwości, witaminy i wartości odżywcze jabłka”, odzywianie.info.pl ”Jabłka – kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki”, krokdozdrowia.com ”Jabłka – 9 niezwykłych właściwości”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »