JABŁECZNIK BEZGLUTENOWY

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 170 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 300 g masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 2 kg jabłek
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny

WYKONANIE

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta 2 równe kule, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około pół godziny. Wyjmij 1 kulę z lodówki zetrzyj na tarce na grubych oczkach na blaszkę o wymiarach 33 x 22 cm i wyrównaj palcami powierzchnię. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz do uzyskania złotego koloru.

Przygotuj nadzienie. Umyj, obierz i usuń gniazda nasienne z jabłek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż jabłka do rondla, dodaj cukier i cynamon i duś chwilę na małym ogniu ciągle mieszając, na koniec dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Jabłka wyłóż na upieczony wcześniej spód ciasta wyrównaj powierzchnię a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą kulę pozostałego ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut do uzyskania złocistego koloru.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »