SKŁADNIKI NA CIASTO
- 170 g mąki ryżowej
- 150 g mąki gryczanej
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 300 g masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 2 kg jabłek
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta 2 równe kule, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około pół godziny. Wyjmij 1 kulę z lodówki zetrzyj na tarce na grubych oczkach na blaszkę o wymiarach 33 x 22 cm i wyrównaj palcami powierzchnię. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz do uzyskania złotego koloru.
Przygotuj nadzienie. Umyj, obierz i usuń gniazda nasienne z jabłek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż jabłka do rondla, dodaj cukier i cynamon i duś chwilę na małym ogniu ciągle mieszając, na koniec dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Jabłka wyłóż na upieczony wcześniej spód ciasta wyrównaj powierzchnię a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą kulę pozostałego ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!