GRZYBICA UKŁADU POKARMOWEGO PRZYCZYNY OBJAWY ZAPOBIEGANIE

Grzybica układu pokarmowego, która może obejmować obszar jelit, przełyku, ust czy żołądka, to efekt zakażenia grzybami Candida albicans, a sama choroba pojawia się zazwyczaj u osób z obniżoną odpornością. Częste objawy drożdżycy przewodu pokarmowego tj: zajady, nalot na języku, ból przy przełykaniu, nudności, zgaga, wodniste biegunki – mogą być one mylone z innymi schorzeniami układu pokarmowego, więc przy takich objawach warto wziąć pod uwagę możliwość grzybicy naszego układu pokarmowego. Odpowiednia dieta jest kluczowa i pomaga zapobiegać, a także leczyć kandydozę obszaru pokarmowego.

CZYM JEST

Grzybica układu pokarmowego,nazywana także kandydozą przewodu pokarmowego, to nic innego jak grzybica jamy ustnej i gardła, grzybica przełyku, grzybica żołądka i jelit oraz kandydoza skóry okolic odbytu. Zmiany zazwyczaj lokalizują się w obrębie powierzchownych warstw nabłonka i towarzyszy im przewlekły proces zapalny.

PRZYCZYNY

  • antybiotykoterapia
  • obniżona odporność
  • niedożywienie
  • przyjmowanie steroidów i cytostatyków
  • przewlekłe choroby tj. nowotwory, niewyrównana cukrzyca, wirusowe i bakteryjny choroby zakaźne, toczeń, niedrożność przełyku
  • zaburzenia ze strony układu immunologicznego tj. AIDS, białaczka, chłoniaki, przeszczep szpiku, chemioterapia i radioterapia
  • alkoholizm
  • zabiegi – cewnikowanie, transplantacje, stan po implantacji protez
  • rany pooperacyjne i pourazowe
  • podeszły wiek
  • dieta bogata w węglowodany
  • niedobór żelaza, witamin tj. A, B1, B2
  • nieodpowiednia higiena jamy ustnej, smoczków (w przypadku dzieci), źle dopasowane protezy zębowe
  • niska masa urodzeniowa u noworodków

OBJAWY

  • grzybica jamy ustnej i gardła – zaczerwienienie wnętrza jamy ustnej z białawymi płytkami i błonami rzekomymi na powierzchni błon śluzowych gardła, języka i dziąseł; biały nalot na języku, podniebieniu i dziąsłach; suchość w jamie ustnej i gardle; owrzodzenia; pieczenie; nieprzyjemny zapach z ust; ból przy przełykaniu; pęknięcia w kącikach ust oraz nadżerki
  • grzybica przełyku – ból przy przełykaniu; zaburzenia połykania, bóle zamostkowe, okolicy przykręgosłupowej, około-łopatkowej i bóle pleców; krwawienie z przewodu pokarmowego, zazwyczaj z górnego odcinka; nudności oraz zgaga
  • grzybica żołądka – są skutkiem powstania nadżerki, która pojawia się w wyniku uszkodzenia przez grzyby błony śluzowej żołądka, pojawiają się objawy takie jak: pieczenie za mostkiem; bóle brzucha, nudności, wymioty; zapalenie otrzewnej; niespecyficzne gorączki; nasilony refluks żołądkowo-jelitowy; obecność białych nalotów w jamie ustnej; obecność krwi w stolcu
  • grzybica jelit – bóle brzucha; zaparcia; biegunki; wzdęcia; odbijanie; bóle mięśniowe; uczucie stałego zmęczenia; uczucie pełności; śluzowe stolce; zespół jelita drażliwego; alergie pokarmowe; żylaki odbytu; nietolerancja mleka i glutenu; wrzodziejące zapalenie jelita grubego; zwiększona ochota na węglowodany

GRZYBICA UKŁADU POKARMOWEGO U DZIECI

Grzybicę jamy ustnej u dziecka można rozpoznać po charakterystycznych objawach tj. zaczerwienienie gardła i dziąseł, utrata apetytu. Dziecko staje się marudne, może mieć problemy ze snem. Charakterystyczne są odparzenia i czerwone krostki na skórze. Dieta podczas grzybicy u dzieci wygląda nieco inaczej niż u dorosłych, ponieważ nie można wykluczyć aż tylu pokarmów, żeby nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych i budulcowych. Z diety należy natomiast całkowicie wykreślić cukier oraz przetwory mleczne. Zwiększyć należy spożycie warzyw, tłuszczów roślinnych, dobrego gatunkowo mięsa, kasz.

ZAPOBIEGANIE

  • należy unikać cukrów i produktów, które go zawierają tj. czekolada, cukierki, dżem, soki owocowe, gdyż to właśnie one są idealną pożywką dla grzybów
  • unikać powinno się również produktów z mąki pszennej tj. białe pieczywo, naleśniki, pierogi, ciasta, serów pleśniowych oraz owoców zawierających dużo cukru np. pomarańcze, banany, śliwki, suszone owoce
  • warto jeść warzywa tj. marchew, seler, pietruszka, brokuły, kapusta, kalafior, fasola oraz produkty bogate w białko m.in, mleko, sery żółte, sery białe, jaja, drób, jogurty naturalne
  • ważne jest  aby pić minimum 2 litry wody każdego dnia, aby ułatwić usuwanie z organizmu toksyn, które produkowane są przez grzyby
  • posiłki powinny być gotowane, należy unikać smażenia, pieczenia oraz wędzenia

Źródło: wylecz.to ”grzybica układu pokarmowego-przyczyny objawy leczenie”, poradnikzdrowie.pl ”grzybica układu pokarmowego – objawy, badania, leczenie i leki”

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »