GRYPA JELITOWA GRYPA ŻOŁĄDKOWA ROTAWIRUSY OBJAWY PRZYCZYNY JAK SOBIE RADZIĆ

Grypa jelitowa, żołądkowa to zakażenie przewodu pokarmowego wywołane rotawirusami. Objawia się wymiotami, biegunką często towarzyszy jej podwyższona temperatura ciała, dreszcze, ogólne osłabienie organizmu, zawroty i bóle głowy. To bardzo nieprzyjemna dolegliwość, odbiera nam energie i siły witalne, nic więc dziwnego a to dlatego, że wraz z opróżnieniem jelit tracimy cenne mikroskładniki, elektrolity, których niedobór może zagrażać naszemu zdrowiu i życiu.

JAK DOCHODZI DO ZARAŻENIA

Do zarażenia dochodzi poprzez brak higieny rąk, kontakt z wirusem, który został wprowadzony do jamy ustnej, a następnie do przewodu pokarmowego. Najczęstszym źródłem zakażenia jest kontakt z jednej toalety poprzez wdychanie oparów przez drogi oddechowe, zaraz po tym, jak osoba zarażona wymiotowała, lub oddawała rozwolniony stolec.

OBJAWY

Objawy zarażenia rotawirusem bywają różne u jednych obawiają się tylko wymiotami, u drugich wyłącznie rozwolnieniem, a jeszcze u innych wymiotami i rozwolnieniem jednocześnie. Bardziej lub mniej nasilony stan zdrowia podczas zarażenia rotawirusami ma związek z tym, jaką odporność ma dana osoba. Jeżeli dopadło Ciebie zakażenie i tylko wymiotujesz mówi się wtedy o grypie żołądkowej i świadczy to o tym, że Twoje jelita są w bardzo dobrym stanie odpornościowym skoro nie dały się rotawirusom ale żołądek Twój jest osłabiony. Jeżeli dopadło Ciebie zarażenie rotawirusami i objawia się rozwolnieniem mówi się wtedy o grypie jelitowej a oznacza to, że Twoje jelita są osłabione.

Rozwolnienie jest bardzo niebezpieczne zwłaszcza u niemowląt, dzieci, kobiet w okresie ciąży, u osób starszych i schorowanych. Przy rozwolnieniu tracimy odporność organizmu te złe i te dobre bakterie, które mieszkają w naszych jelitach. Przede wszystkim podczas rozwolnienia tracimy wodę i sole mineralne (elektrolity), wiązać się to może z osłabieniem organizmu, spadkiem ciśnienia krwi (na skutek spadku minerałów takich jak: potas, sód i magnez). Osoby chore na serce mogą odczuwać objawy sercowe takie jak arytmia serca, kołatanie, ma to związek z osłabieniem pracy serca na skutek niedoboru magnezu i potasu.

Osoby zdrowe nie chorują na zakażenie rotawirusami gdyż w ich jelitach zawarta jest równowaga jelitowa i dobre baterie, których ilość przewyższa radzą sobie z rotawirusami. Osoby mniej zdrowe mogą mieć łagodniejszy przebieg choroby np. niestrawność, zmniejszony apetyt, tak zwany jednodniowy dyskomfort pokarmowy.

JAK SIĘ UCHRONIĆ PRZED GRYPĄ JELITOWĄ

  • Myj dokładnie ręce przy korzystaniu z toalety, zwłaszcza gdzie mogą mieć kontakt osoby zarażone używaj mydła antybakteryjnego szczególnie wtedy, gdy sama zmagasz się z wirusem, by chronić domowników, wietrz toaletę jeśli masz okno.
  • Przed jedzeniem myj dokładnie ręce by nie wprowadzić rotawirusa do przewodu pokarmowego.
  • Przyjmuj probiotyki codziennie w dużej dawce, zwłaszcza w okresie zagrożenia zarażeniem rotawirusami (np. Puritan`s Pride 20 miliardów żywych kultur bakterii 1 kapsułka dziennie cena około 60 zł 120 tabl.). Probiotyki znajdziemy w soku z kiszonej kapusty czego nie stosują kobiety karmiące, niemowlęta (probiotyki w kroplach można kupić dla niemowląt w aptece) i dzieci dlatego niezbędna jest wtedy suplementacja (dawka dla dzieci  1/3 kapsułki, otwórz i wsyp do jedzenia lub picia). Jeśli Twoja dieta będzie bogata w probiotyki a będziesz mieć kontakt z rotawirusem nie dojdzie u Ciebie do rozwolnienia co jedynie może skończyć się niestrawnością lub wymiotami.
  • Przyjmuj witaminę C z bioflawonoidów w dawce minimum 3 x 500 mg.
  • Utrzymuj równowagę kwasowo-zasadową stosując odpowiednią dietę 60 % produkty kwasotwórcze /40 % produkty zasadotwórcze.

JAK SOBIE RADZIĆ Z GRYPĄ ŻOŁĄDKOWĄ

  • Nie jedz, jeśli wymiotujesz, musisz odczekać aż objawy wymiotne uspokoją się, pij małymi łyczkami, herbatki ziołowe bez cukru lub wodę.
  • Nawodnij się. Wraz z moczem, potem, stolcem wyzbywamy się minerałów, mając na myśli nawodnij się nie o picie samej wody chodzi (woda nie zawiera elektrolitów a picie wyłącznie wody doprowadza do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej). Pij wodę z solą (miarka soli szczypta ile zmieści się pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym. Najlepsza jest sól himalajska zawiera ponad 80 minerałów i substancji śladowych potem sól morska, celtycka.
  • Pierwszy posiłek. Najlepszy czas na pierwszy posiłek to dzień drugi po zarażeniu chyba, że pod koniec dnia pierwszego czujesz się lepiej spróbuj coś zjeść  np:                                                                                                                                                                                                                                                                                   Zagotuj kisiel w garnku według przepisu (z cukrem czy bez nie ma znaczenia) i wyłącz ogień, obierz jedno średniej wielkości jabłko, pokrój w małe cząstki i wsyp do garnka z kisielem zamieszaj i pozostaw przez kilka minut, przelej do salaterki i zjadaj małymi porcjami.
  •                                                                                                                               Zaparz herbatę z kopru włoskiego (nie może być granulowana) do miski połam sucharki (opcjonalnie dodaj 1 łyżeczkę masła 82%), zalej herbatą z kopru włoskiego, wyciśnij kilka kropel cytryny (możesz posłodzić), jedz bardzo pomału.
  • Pij napar z szałwii lekarskiej 3 x dziennie małymi łyczkami. Łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego, nudności, wymioty, bóle brzucha.
  • Dobrze sprawdza się też kieliszek wódki żołądkowej gorzkiej wypity małymi łyczkami.

  • Przyjmuj probiotyki 3 x dziennie by zabezpieczyć jelita przed grypą jelitową, wybieraj probiotyki o dużych dawkach i z większą ilością szczepów bakterii np. Puritan`s Pride.
  • Przyjmuj witaminę C 500 mg 3 x dziennie. Ma działanie przeciwwirusowe.
  • Pilnuj diety zasadowej. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej nie tylko spowoduje szybsze pozbycie się wirusa z uwagi iż nie jest to środowisko sprzyjające mu ale także zabezpieczy Cię przed kolejnymi nawrotami rotawirusa oraz innych chorób o podłożu wirusowym. Więcej o diecie zasadowej przeczytasz tutaj: http://blessyou.pl/jak-zachowac-rownowage-kwasowo-zasadowa/
  • Uzupełnij potas zjadając 2 pestki moreli gorzkiej na dobę lub zawartość pestek z jednego jabłka. To dobowa dawka potasu.

UNIKAJ

  • Napojów typu Cola. Napoje te zakwaszają organizm mają bardzo niskie pH (około 2,3) co stworzy wirusowi środowisko sprzyjające do życia, pozostanie u nas na dłużej i przewędruje wraz z pokarmem do jelit. Niewiarygodne jest to, że niektórzy lekarze zalecają ten napój małym dzieciom w celu poprawy zdrowia co dla mnie jest niezrozumiałe. Osłabiony wymiotami żołądek, podrażniony, wyzbyty z treści żołądkowej potraktowany napojem typu cola obniża poziom pH, co skutkuje zachorowaniem na bakterię H. pylori, ponadto cola zawiera duże ilości cukru, który wiąże wapń i rozmięka kości i zęby oraz kofeinę, która nie jest wskazana dla dzieci (podnosi ciśnienie we krwi, przyspiesza akcję serca i rozszerza źrenice).

JAK SOBIE RADZIĆ Z GRYPĄ JELITOWĄ

  • Przyjmuj probiotyki.
  • Uzupełnij potas (najlepszy w postaci pestek moreli gorzkiej 2-3 szt /dobe, cena 1 kg około 30 zł). Jeśli wystąpią kolejne rozwolnienia niezbędne będzie dodatkowe uzupełnienie potasu o kolejną porcję dobową. Utrata potasu z organizmu osłabia serce prowadząc do zaburzeń jego pracy, arytmii serca, może też skończyć się zatrzymaniem akcji serca. Objawy wskazujące niedobór potasu to : skurcze mięśni, drżenia, słabość w mięśniach, ogólne osłabienie organizmu, nadmierna senność, stany podłamania, spadku nastroju, wycofania się, stany depresyjne. Długotrwały niedobór potasu objawia się obrzękiem w okolicach dłoni oraz stóp w okolicach kostek.
  • W przypadku silnego rozwolnienia przyjmuj leki hamujące rozwolnienie np. Enterol cena około 16 zł 10 szt., Smecta lub po prostu węgiel.

  • Sok z jagód hamuje rozwolnienie, przyjmuj go po 1 łyżce małymi łyczkami co 30 minut (jagody też możesz zjeść). Jeśli będzie sezon na jagody zrób słoiki w domu i zawsze miej na czarną godzinę pod ręką. Jagody dobrze przelej przez sito, wsyp do słoiczków 2/3 jagód i 1/3 zasyp cukrem zakręć i pozostaw na kilka godzin aż jagody puszczą sok. Następnie wstaw słoiki do garnka z wodą (2/3 powinny być zanurzone w wodzie) i gotuj od zagotowania się wody przez około 20-30 minut na bardzo małym ogniu. Po wyłączeniu dokręć zakrętki i odwróć do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
  • Nawodnij się wodą z solą morską lub himalajską j/w
  • Stosuj dietę hamującą rozwolnienie. Gotowany ryż, marchewkę gotowaną np. zupę marchewkową, sucharki, suchą bułkę, banany. Dieta jak najmniej przetworzona jest wskazana, unikaj przez kilka dni spożywania produktów białkowych i mięsa.
  • Przyjmuj witaminę C 2 x dziennie po 500-1000 mg
  • Stosuj dietę zasadową by utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, nie zalecam spożywania napojów typu cola (silnie zakwaszają).
  • Jeśli dokucza Ci twardy, wzdęty, tkliwy brzuch (często pojawia się ból jelit podczas siadania) zrób sobie zabieg akupresury w domu. Wokół pępka znajdują się punkty wzmacniające pracę jelit, możesz masować wewnętrzną stroną nadgarstka od siebie w lewą stronę omijając okolice pępka zataczając koło (zachowując ruchy według wskazówek zegara nigdy odwrotnie) lub przycisnąć jednym palcem w odległości od pępka 2 palce nad pępkiem i kręć w lewą stronę patrząc od siebie w kierunku ruchu wskazówek zegara około 20 x  (by nie pomylić stron stań przed lustrem i sprawdź czy dobrze kręcisz), następnie w odległości od pępka 2 palce pod pępkiem, następnie w odległości od pępka 2 palcy z prawej strony pępka i 2 palce z lewej strony pępka. W przypadku problemów jelitowych będziesz odczuwać ból w tych punktach czasami tkliwy tak bardzo, że nie będziesz móc się tam dotknąć ale masując te punkty usprawnisz prace jelit. Podczas wykonywania zabiegu pojawi się bulgotanie, przelewanie w jelitach, poprawi się perystaltyka jelit, a gazy, które się nagromadziły przejdą niżej w kierunku wyjścia.

JAK ZADBAĆ O JELITA I WZMOCNIĆ ICH FUNKCJE

  • Przyjmuj dobrej jakości probiotyki
  • Przeprowadź oczyszczanie jelit (jednorazowy cykl oczyszczania a następnie 1 x w tygodniu wg. Michała Tombaka)
  • Zredukuj spożywanie produktów rafinowanych, wysoko przetworzonych i cukrów.

JAK WZMOCNIĆ ŻOŁĄDEK I USPRAWNIĆ JEGO FUNKCJE

  • Przeprowadź 1 x w roku oczyszczanie (odrobaczanie) pozwoli to na pozbycie się bakterii (helikobakter), grzybów, pasożytów (np. Paraprotex Callivita cena około 160 zł 100 tabl), Parazyt cena około 30 zł 100 ml) więcej o odrobaczaniu w kolejnych postach.
  • Zwiększ ilość spożywanych enzymów trawiennych zawartych w surowych warzywach, dodatkowo w postaci soków 20 min przed posiłkiem. Dodawaj warzywo do każdej potrawy.
  • Przeżuwaj dokładnie kęsy jedzenia (Twój żołądek nie ma zębów).
  • W okresie wiosny i jesieni żołądek jest szczególnie osłabiony dlatego spożywaj dużo ciepłych posiłków, zup (np. zupy krem miksowane).
  • By chronić się przed wirusami w tym rotawirusem należy utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Więcej o problemach żołądkowych i bakterii helikobakter znajdziesz w kolejnych postach.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »