GRYPA JELITOWA, GRYPA ŻOŁĄDKOWA – ROTAWIRUSY OBJAWY, PRZYCZYNY, JAK SOBIE RADZIĆ

Grypa jelitowa, żołądkowa to zakażenie przewodu pokarmowego wywołane rotawirusami. Objawia się wymiotami, biegunką często towarzyszy jej podwyższona temperatura ciała, dreszcze, ogólne osłabienie organizmu, zawroty i bóle głowy.

JAK DOCHODZI DO ZARAŻENIA

Do zarażenia dochodzi poprzez brak higieny rąk, kontakt z wirusem, który został wprowadzony do jamy ustnej a następnie do przewodu pokarmowego. Najczęstszym źródłem zakażenia jest kontakt z jednej toalety poprzez wdychanie oparów przez drogi oddechowe, zaraz po tym, jak osoba zarażona wymiotowała, lub oddawała rozwolniony stolec.

OBJAWY

Objawy zarażenia rotawirusem bywają różne u jednych obawiają się tylko wymiotami, u drugich wyłącznie rozwolnieniem a u jeszcze innych wymiotami i rozwolnieniem jednocześnie. Bardziej lub mniej nasilony stan zdrowia podczas zarażenia rotawirusami ma związek z tym, jaką odporność ma dana osoba. Jeżeli dopadło Ciebie zakażenie i tylko wymiotujesz mówi się wtedy o grypie żołądkowej i świadczy to o tym, że Twoje jelita są w bardzo dobrym stanie odpornościowym skoro nie dały się rotawirusom ale żołądek Twój jest osłabiony. Jeżeli dopadło Ciebie zarażenie rotawirusami i objawia się rozwolnieniem mówi się wtedy o grypie jelitowej a oznacza to, że Twoje jelita są osłabione.

Rozwolnienie jest bardzo niebezpieczne zwłaszcza u niemowląt, dzieci, kobiet w okresie ciąży, u osób starszych i schorowanych. Przy rozwolnieniu tracimy odporność organizmu te złe i te dobre bakterie, które mieszkają w naszych jelitach. Przede wszystkim podczas rozwolnienia tracimy wodę i sole mineralne (elektrolity), wiązać się to może z osłabieniem organizmu, spadkiem ciśnienia krwi (na skutek spadku minerałów takich jak: potas, sód i magnez). Osoby chore na serce mogą odczuwać objawy sercowe takie jak arytmia serca, kołatanie ma to związek z osłabieniem pracy serca na skutek niedoboru magnezu i potasu.

Osoby zdrowe nie chorują na zakażenie rotawirusami gdyż w ich jelitach zawarta jest równowaga jelitowa i dobre baterie, których ilość przewyższa radzą sobie z rotawirusami. Osoby mniej zdrowe mogą mieć łagodniejszy przebieg choroby np. niestrawność, zmniejszony apetyt, tak zwany jednodniowy dyskomfort pokarmowy.

JAK SIĘ UCHRONIĆ PRZED GRYPĄ JELITOWĄ

  • Myj dokładnie ręce przy korzystaniu z toalety, zwłaszcza gdzie mogą mieć kontakt osoby zarażone używaj mydła antybakteryjnego szczególnie wtedy, gdy sama zmagasz się z wirusem, by chronić domowników, wietrz toaletę jeśli masz okno.
  • Przed jedzeniem myj dokładnie ręce by nie wprowadzić rotawirusa do przewodu pokarmowego.
  • Przyjmuj probiotyki codziennie w dużej dawce, zwłaszcza w okresie zagrożenia zarażeniem rotawirusami (np. Puritan`s Pride 20 miliardów żywych kultur bakterii 1 kapsułka dziennie cena około 60 zł 120 tabl.). Probiotyki znajdziemy w soku z kiszonej kapusty czego nie stosują kobiety karmiące, niemowlęta (probiotyki w kroplach można kupić dla niemowląt w aptece) i dzieci dlatego niezbędna jest wtedy suplementacja (dawka dla dzieci  1/3 kapsułki, otwórz i wsyp do jedzenia lub picia). Jeśli Twoja dieta będzie bogata w probiotyki a będziesz mieć kontakt z rotawirusem nie dojdzie u Ciebie do rozwolnienia co jedynie może skończyć się niestrawnością lub wymiotami.
  • Przyjmuj witaminę C z bioflawonoidów w dawce minimum 3 x 500 mg.
  • Utrzymuj równowagę kwasowo-zasadową stosując odpowiednią dietę 50 % produkty kwasotwórcze /50 % produkty zasadotwórcze.

JAK SOBIE RADZIĆ Z GRYPĄ ŻOŁĄDKOWĄ

  • Nie jedz, jeśli wymiotujesz, musisz odczekać aż objawy wymiotne uspokoją się, pij małymi łyczkami, herbatki ziołowe bez cukru, wodę.
  • Nawodnij się. Wraz z moczem, potem, stolcem wyzbywamy się minerałów, mając na myśli nawodnij się nie o picie samej wody chodzi (woda nie zawiera elektrolitów a picie wyłącznie wody doprowadza do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej). Pij wodę z solą (miarka soli szczypta ile zmieści się pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym. Najlepsza jest sól himalajska zawiera ponad 80 minerałów i substancji śladowych potem sól morska, celtycka.
  • Pierwszy posiłek. Najlepszy czas na pierwszy posiłek to dzień drugi po zarażeniu chyba, że pod koniec dnia pierwszego czujesz się lepiej spróbuj coś zjeść  np:                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Zagotuj kisiel w garnku według przepisu (z cukrem czy bez nie ma znaczenia) i wyłącz ogień, obierz jedno średniej wielkości jabłko, pokrój w małe cząstki i wsyp do garnka z kisielem zamieszaj i pozostaw przez kilka minut, przelej do salaterki i zjadaj małymi porcjami.
  •                                                                                                                                          Zaparz herbatę z kopru włoskiego (nie może być granulowana) do miski połam sucharki (opcjonalnie dodaj 1 łyżeczkę masła 82%), zalej herbatą z kopru włoskiego, wyciśnij kilka kropel cytryny (możesz posłodzić), jedz bardzo pomału.
  • Pij napar z szałwii lekarskiej 3 x dziennie małymi łyczkami. Łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego, nudności, wymioty, bóle brzucha.
  • Dobrze sprawdza się też kieliszek wódki żołądkowej gorzkiej wypity małymi łyczkami.

  • Przyjmuj probiotyki 3 x dziennie by zabezpieczyć jelita przed grypą jelitową, wybieraj probiotyki o dużych dawkach i z większą ilością szczepów bakterii np. Puritan`s Pride.
  • Przyjmuj witaminę C 500 mg 3 x dziennie. Ma działanie przeciwwirusowe.
  • Pilnuj diety zasadowej. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej nie tylko spowoduje szybsze pozbycie się wirusa z uwagi iż nie jest to środowisko sprzyjające mu ale także zabezpieczy Cię przed kolejnymi nawrotami rotawirusa oraz innych chorób o podłożu wirusowym. Więcej o diecie zasadowej przeczytasz tutaj: http://blessyou.pl/jak-zachowac-rownowage-kwasowo-zasadowa/
  • Uzupełnij potas zjadając 2 pestki moreli gorzkiej na dobę lub zawartość pestek z jednego jabłka. To dobowa dawka potasu.

UNIKAJ

  • Napojów typu Cola. Napoje te zakwaszają organizm mają bardzo niskie pH (około 2,3) co stworzy wirusowi środowisko sprzyjające do życia, pozostanie u nas na dłużej i przewędruje wraz z pokarmem do jelit. Niewiarygodne jest to, że niektórzy lekarze zalecają ten napój małym dzieciom w celu poprawy zdrowia co dla mnie jest niezrozumiałe. Osłabiony wymiotami żołądek, podrażniony, wyzbyty z treści żołądkowej potraktowany napojem typu cola obniża poziom pH co skutkuje zachorowaniem na bakterię H. pylori, ponadto cola zawiera duże ilości cukru, który wiąże wapń i rozmięka kości i zęby oraz kofeinę, która nie jest wskazana dla dzieci (podnosi ciśnienie we krwi, przyspiesza akcję serca i rozszerza źrenice).

JAK SOBIE RADZIĆ Z GRYPĄ JELITOWĄ

  • Przyjmuj probiotyki.
  • Uzupełnij potas (najlepszy w postaci pestek moreli gorzkiej 2-3 szt /dobe, cena 1 kg około 30 zł). Jeśli wystąpią kolejne rozwolnienia niezbędne będzie dodatkowe uzupełnienie potasu o kolejną porcję dobową. Utrata potasu z organizmu osłabia serce prowadząc do zaburzeń jego pracy, arytmii serca, może też skończyć się zatrzymaniem akcji serca. Objawy wskazujące niedobór potasu to : skurcze mięśni, drżenia, słabość w mięśniach, ogólne osłabienie organizmu, nadmierna senność, stany podłamania, spadku nastroju, wycofania się, stany depresyjne. Długotrwały niedobór potasu objawia się obrzękiem w okolicach dłoni oraz stóp w okolicach kostek.
  • W przypadku silnego rozwolnienia przyjmuj leki hamujące rozwolnienie np. Enterol cena około 16 zł 10 szt., Smecta lub po prostu węgiel.

  • Sok z jagód hamuje rozwolnienie, przyjmuj go po 1 łyżce małymi łyczkami co 30 minut (jagody też możesz zjeść). Jeśli będzie sezon na jagody zrób słoiki w domu i zawsze miej na czarną godzinę pod ręką. Jagody dobrze przelej przez sito, wsyp do słoiczków 2/3 jagód i 1/3 zasyp cukrem zakręć i pozostaw na kilka godzin aż jagody puszczą sok. Następnie wstaw słoiki do garnka z wodą (2/3 powinny być zanurzone w wodzie) i gotuj od zagotowania się wody przez około 20-30 minut na bardzo małym ogniu. Po wyłączeniu dokręć zakrętki i odwróć do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
  • Nawodnij się wodą z solą morską lub himalajską j/w
  • Stosuj dietę hamującą rozwolnienie. Gotowany ryż, marchewkę gotowaną np. zupę marchewkową, sucharki, suchą bułkę, banany. Dieta jak najmniej przetworzona jest wskazana, unikaj przez kilka dni spożywania produktów białkowych i mięsa.
  • Przyjmuj witaminę C 2 x dziennie po 500-1000 mg
  • Stosuj dietę zasadową by utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, nie zalecam spożywania napojów typu cola (silnie zakwaszają).
  • Jeśli dokucza Ci twardy, wzdęty, tkliwy brzuch (często pojawia się ból jelit podczas siadania) zrób sobie zabieg akupresury w domu. Wokół pępka znajdują się punkty wzmacniające pracę jelit, możesz masować wewnętrzną stroną nadgarstka od siebie w lewą stronę omijając okolice pępka zataczając koło (zachowując ruchy według wskazówek zegara nigdy odwrotnie) lub przycisnąć jednym palcem w odległości od pępka 2 palcy nad pępkiem i kręć w lewą stronę patrząc od siebie w kierunku ruchu wskazówek zegara około 20 x  (by nie pomylić stron stań przed lustrem i sprawdź czy dobrze kręcisz), następnie w odległości od pępka 2 palcy pod pępkiem, następnie w odległości od pępka 2 palcy z prawej strony pępka i 2 palcy z lewej strony pępka. W przypadku problemów jelitowych będziesz odczuwać ból w tych punktach czasami tkliwy tak bardzo, że nie będziesz móc się tam dotknąć ale masując te punkty usprawnisz prace jelit. Podczas wykonywania zabiegu pojawi się bulgotanie, przelewanie w jelitach, poprawi się perystatyka jelit a gazy, które się nagromadziły przejdą niżej w kierunku wyjścia.

JAK ZADBAĆ O JELITA I WZMOCNIĆ ICH FUNKCJE

  • Przyjmuj dobrej jakości probiotyki
  • Przeprowadź oczyszczanie jelit (jednorazowy cykl oczyszczania a następnie 1 x w tygodniu wg. Michała Tombaka)
  • Zredukuj spożywanie produktów rafinowanych, wysoko przetworzonych i cukrów.

JAK WZMOCNIĆ ŻOŁĄDEK I USPRAWNIĆ JEGO FUNKCJE

  • Przeprowadź 1 x w roku oczyszczanie (odrobaczanie) pozwoli to na pozbycie się bakterii (helikobakter), grzybów, pasożytów (np. Paraprotex Callivita cena około 160 zł 100 tabl), Parazyt cena około 30 zł 100 ml) więcej o odrobaczaniu w kolejnych postach.
  • Zwiększ ilość spożywanych enzymów trawiennych zawartych w surowych warzywach, dodatkowo w postaci soków 20 min przed posiłkiem. Dodawaj warzywo do każdej potrawy.
  • Przeżuwaj dokładnie kęsy jedzenia (Twój żołądek nie ma zębów).
  • W okresie wiosny i jesieni żołądek jest szczególnie osłabiony dlatego spożywaj dużo ciepłych posiłków, zup (np. zupy krem miksowane).
  • By chronić się przed wirusami w tym rotawirusem należy utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Więcej o problemach żołądkowych i bakterii helikobakter znajdziesz w kolejnych postach.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »