CYNAMON WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ZASTOSOWANIE

Cynamon  to zmielona kora cynamonowca cejlońskiego, która służy głównie jako przyprawa ale również jest pomocna w kosmetyce i lecznictwie. Cynamon bowiem ma w sobie pełno cennych składników, z których głównie wyróżnia się aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antygrzybiczne, antybakteryjne, antypasożytnicze, antymutagenne, antynowotworowe oraz zawiera epikatechinę, która wraz z aldehydem zapobiega rozwojowi chorób neurodegradacyjnych. Na dodatek cynamon przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Cynamon jest cennym źródłem wapnia, żelaza i manganu, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE CYNAMONU

  • Antynowotworowe – aldehyd cynamonowy, znajdujący się w samej przyprawie ma właściwości antynowotworowe i może pomóc w walce z rakiem jelita grubego. Podczas badań prowadzonych na myszach naukowcy zauważyli, że aldehyd cynamonowy dodawany do pożywienia gryzoni pomagał ich komórkom pozbywać się toksyn, zwiększał ich potencjał regeneracyjny oraz chronił je przed czynnikami rakotwórczymi.
  • Opóźnia i zapobiega chorobie Alzheimera oraz Parkinsona. Aldehyd cynamonowy może także opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera a nawet zapobiec jej powstaniu (zapobiega powstawaniu splątków neurofibrylarnych, które prowadzą do rozwoju choroby). Podczas badań na myszach, naukowcy odkryli także, że cynamon może odwrócić biomechaniczne, komórkowe oraz anatomiczne zmiany w mózgach osób cierpiących na Parkinsona a wszystko dzięki benzeosanie sodu, który znajduje się w cynamonie, jego substancje przenikające do mózgu chronią go przed niszczeniem ochronnych białek Parkin i DJ1.
  • Pomaga na dolegliwości żołądkowe – olejek cynamonowy może być stosowany w leczeniu biegunek i zatruć pokarmowych. Sam olejek cynamonowy dodatkowo pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega zaburzeniom jelit. Wyciąg z kory cynamonowca zapobiega wrzodom żołądka.
  • Obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi – sam olejek cynamonowy, jak i wyciąg z cynamonowca działają antymiażdżycowo dzięki przeciwutleniaczom, obniżając przy tym poziom złego cholesterolu we krwi, samo spożywanie cynamonu powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi, obniża też ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
  • Pomocny przy grypie i przeziębieniu – wyciągi otrzymywane z kory i liści cynamonowca cejlońskiego, z których jest robiony olejek cynamonowy, wykazują silną aktywność przeciwdrobnoustrojową, przeciwwirusową, przeciwbakteryjną oraz przeciwgrzybiczą. Olejek cynamonowy może być stosowany w aerozoloterapi oraz w zakażeniach dróg oddechowych.
  • Pomocny w odchudzaniu – wyciąg z kory cynamonu cejlońskiego pomaga regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie a także sprzyja pozbyciu się z organizmu nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcesz zredukować tkankę tłuszczową codziennie do potraw dodawaj pół łyżeczki cynamonu.
  • Pomocny w bólach reumatycznych – cynamon działa przeciwbólowo, jest składnikiem mieszanek ziołowych i maści rozgrzewających stosowanych w bólach reumatycznych.
  • Na pasożyty i komary – olejek cynamonowy działa przeciwpasożytniczo, w samej medycynie naturalnej jest używany do zwalczania świerzbu, wszawicy oraz pasożytów przewodu pokarmowego. Może być również stosowany jako środek insektobójczy oraz zapobiegacz ukłuciom przez kleszcze i komary.

  • Na trądzik – dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym dobrze radzi sobie z ropnymi wypryskami, cera zostaje rozjaśniona. Przepis na cynamonowy specyfik na wypryski podam niżej.

  • Na cellulit – masaż olejkiem cynamonowym może okazać się skuteczny ze względu na właściwości pobudzające krążenie i eliminację toksyn wywołujących cellulit. Wystarczy, że kupisz olejek cynamonowy i codziennie będziesz wykonywać nim masaż w miejscach, w których znajduje się cellulit, okrężnymi ruchami delikatnym naciskiem opuszkami palców (rozcieńcz olejek eteryczny z innym olejem roślinnym jego koncentrat może działać drażniąco na skórę). Nie naciskaj zbyt mocno, bo efekt może być odwrotny od zamierzonego. W czasie takich masażów warto pić także herbatę cynamonową, która pomoże dodatkowo w walce z cellulitem. Zagotuj szklankę wody i dodaj kilka laseczek cynamonu lub łyżeczkę sproszkowanego cynamonu. Pozostaw do zaparzenia na 5 minut. Pij kilka razy dziennie.

CYNAMONOWA MAŚĆ NA CERĘ TRĄZIKOWĄ

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 ml wody

Wymieszaj cynamon z woda na gładką konsystencję. Jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze troszkę wody, następnie nałóż punktowo na wypryski i trzymaj przez około 10 minut, następnie zmyj. Miejsca te mogą zacząć piec, po zmyciu mogą też być mocno zaczerwienione ale jest to stan przejściowy.

MIKSTURA MIODOWO- CYNAMONOWA

  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Wymieszaj na gładką konsystencje, jedz codziennie lub nakładaj miejscowo.
Taką papkę możesz stosować przy:

  • Wzdęciach – zjedz miksturę a pomoże Ci ona uwolnić zalegając gazy, przynosząc ulgę
  • Nadciśnieniu
  • Infekcjach skórnych (grzybiczych, drożdżycach, bakteryjnych) nałóż na zainfekowane miejsce, przykryj gazą i plastrem
  • Stanach zapalnych ( np. dróg oddechowych)
  • Przemęczeniu i stresie – spożywaj trzy razy dziennie przez okres 4 tygodni, taka kuracja wzmocni Twój system odpornościowy
  • Artretyzmie – jedz miksturę 2 razy dziennie. Według badań przeprowadzonych w Kopenhadze 47% osób chorych poczuło ustąpienie bólu już po miesiącu kuracji, ponad większość badanych mogła samodzielnie się poruszać bez bólu
  • Nowotworze żołądka i kości – spożywaj 3 razy dziennie

PRZECIWWSKAZANIA DO SPOŻYWANIA CYNAMONU

  • Choroby wrzodowe przewodu pokarmowego
  • Osoby ze skłonnością do krwotoków
  • Kobiety w ciąży – nadmierna ilość może prowadzić do poronienia
  • Alergia na cynamon

WARTOŚĆ ODŻYWCZA CYNAMONU W 100 G PRODUKTU / 10 G PRODUKTU (około 4 łyżeczki)

  • Wartość energetyczna 247 kcal / 24,7 kcal
  • Tłuszcze 1,2 g / 0,12 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,2 g / 0,02 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,1 g / 0,01 g
  • Węglowodany 81 g / 8,1 g
  • Białko 4 g / 0,4 g
  • Błonnik 53,1 g / 5,31 g
  • Witamina A 295 IU / 29,5 IU
  • Witamina C 3,8 mg / 0,38 mg
  • Witamina E 2,32 mg / 0,232 mg
  • Witamina K 31,2 uq / 3,12 uq
  • Witamina B6 0,2 mg / 0,02 mg
  • Magnez 60 mg / 6 mg
  • Żelazo 8,3 mg / 0,83 mg
  • Wapń 1002 mg / 100,2 mg
  • Fosfor 64 mg / 6,4 mg
  • Potas 431 mg 43,1 mg
  • Sód 10 mg / 1mg
  • Cynk 1,83 mg / 0,18 mg

UWAGA !

Z uwagi na zawartość kumaryn (związków rozrzedzających krew, mogących toksycznie oddziaływać na wątrobę) najbezpieczniejszy nawet do długoterminowego stosowania jest cynamon oryginalny, cejloński (Cinnamomum verum – jedynie 0,04% kumaryn). Ma on też łagodny i słodki smak w przeciwieństwie do popularnego, taniego i dostępnego w każdym sklepie spożywczym cynamonu odmiany Cassia (zwanego w krajach anglosaskich „bastard cinnamon” czyli „bękarcim cynamonem” – ma do 5% kumaryn), który ma smak ostry, drażniący, piekący i często jest powodem reakcji alergicznych.

Źródła: Akademiawitalności.pl ”walory zdrowotne cynamonu”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »