BEZGLUTENOWY BARSZCZ CZERWONY

Święta coraz bliżej, tak więc czas i na przepisy świąteczne. Na pierwsze skrzypce idzie przepis na podstawową zupę wigilijną jaką jest barszcz. Jest to idealny przepis dla osób nie mogących jeść glutenu, ale także dla osób z podstawową dietą. Sam barszcz jest zdrową potrawą, bazującą na warzywach, tak więc dostarczy nam dużą dawkę witamin, między innymi witamin C i A, a także składników mineralnych takich jak żelazo, potas, magnez i fosfor.

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram buraczków
  • 3 małe cebule lub jedna duża
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 suszonych grzybów
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier
  • liście laurowe

Grzyby namocz w szklance przegotowanej wody, a następnie ugotuj je do miękkości. Buraki obierz, następnie pokrój i wrzuć do 1,5 litra zimnej wody. Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, cebulę i pieprz oraz liście laurowe. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Przestudź i przecedź. Następnie do przecedzonego barszczu wlej wywar z grzybów. Po wszystkim dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Barszczyk można podawać z uszkami, pasztecikami oraz gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą.”

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »