GOFRY BEZGLUTENOWE

Wakacje tuż za rogiem, a jak wiadomo, kojarzą nam się one z wieloma przysmakami idealnie wpasowującymi się letnie dni, do których należą np. gofry. Uwielbiamy jeść gofry, szczególnie przebywając na urlopie nad morzem, urlop jednak szybko mija, dlaczego by więc nie zatrzymać wspomnień lata jak najdłużej i nie zrobić przepysznych gofrów w domowym zaciszu? Przepis na gofry jest uniwersalny, więc można go przygotować na tradycyjnej mące glutenowej lub bezglutenowej, można również zmodyfikować go i przyrządzić gofry bez mleka przez co będzie to danie idealne dla osób z nietolerancją laktozy.

SKŁADNIKI

  • 250 gram mąki (ekstra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej)
  • 30 gram mąki kukurydzianej
  • 3 jaja
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mleka (zamiast mleka można dodać wodę)
  • olej do wysmarowania gofrownicy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Obie mąki oraz proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą, następnie dodaj resztę składników i miksuj wszystko razem przez 10 minut.
  2. Gdy ciasto na gofry będzie gotowe, nagrzej gofrownicę i nasmaruj ją olejem, po czym porcję ciasta rozprowadź łyżką.
  3. Gofry piecz do momentu, aż staną się rumiane.
  4. Można je jeść same, z cukrem pudrem lub z dodatkami np. posypane świeżymi sezonowym owocami.
  5. Gofry najlepiej jeść zaraz po upieczeniu, gdyż jak przestygną przestają być chrupiące.

Smacznego! 🙂

Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą”.

Posted by Ola

Udostępnij!

1 Komentarz

  1. Kinia
    Czerwiec 18, 2018

    mmmm…. uwielbiam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »