Glutamina jest aminokwasem występującym w krwioobiegu człowieka, zapewnia produkcje tlenku azotu we krwi, jest niezbędna do budowy mięśni. Zasoby glutaminy w organizmie stanowią ponad 60 % i jej rezerwy znajdują się w mięśniach szkieletowych. Organizm produkuje jej małe ilości, zapotrzebowanie na glutaminę wzrasta podczas intensywnych wysiłków fizycznych, choroby, stresu, pracy umysłowej a gdy nie jest dostarczana w odpowiednich dawkach organizm pozyskuje ją z zapasów mięśni w wyniku reakcji katabolicznych.
WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE GLUTAMINY
- Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
- Jest niezbędna przy budowie tkanki mięśniowej, zapobiega zanikowi mięśni szkieletowych.
- Wspomaga wydolność organizmu podczas ćwiczeń wytrzymałościowych.
- Wspomaga proces przemiany materii.
- Pozytywny wpływ odgrywa w leczeniu jelita drażliwego. Osoby chorujące na zespół jelita drażliwego wykazują niedobory glutaminy (jej niedobór objawia się między innymi nietolerancją laktozy).
- W leczeniu bakterii helicobacter pylori oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy, chroni żołądek przed uszkodzeniem (do uszkodzeń żołądka dochodzi, gdy H pylori osłabia śluzowatą warstwę ochronną żołądka) glutamina wspomaga dezaktywacje amoniaku, który jest produkowany przez bakterię H pylori. Jej przyjmowanie zapobiega przelewaniu, bulgotaniu i wzdymaniu, które to objawy są charakterystyczne, przy H. pylori.
- Normalizuje poziom cukru we krwi.
- Reguluje wydzielanie śluzu w organizmie. Nadmiar śluzu w organizmie szczególnie daje się we znaki powodując częste nawracające infekcje górnych dróg oddechowych, infekcje uszu, astmę, a u osób z zespołem jelita drażliwego nadmiar gromadzonego śluzu prowadzi do śluzowatych stolców.
- Wzmacnia szczelność jelit co ma szczególne znaczenie do prawidłowego wchłaniania składników pokarmowych, witamin i minerałów.
- Wzmacnia układ odpornościowy jest substratem w bioscynezie limfocytów i makrofagów.
- Działa wspomagająco w poprawie pamięci i koncentracji. Glutamina przyczynia się do usuwania amoniaku z mózgu, którego kumulacja w mózgowiu przyczynia się do pogłębiania się problemów z pamięcią, co ma pozytywny wpływ w leczeniu choroby Alzheimera.
- Glutamina jest neuroprzekaźnikiem co ma kluczowe znaczenie w leczeniu choroby Alzheimera i Parkinsona.
- Działa wspomagająco w leczeniu depresji, odkładający się amoniak w obrębie mózgu przyczynia się do zachorowania na depresję. Z kwasu glutaminowego powstaje GABA, która ma pozytywne działanie na układ nerwowy, łagodzi objawy lękowe, rozluźnia, uspokaja.
DLA KOGO SUPLEMENTACJA GLUTAMINY
- Dla sportowców by zwiększyć wydolność organizmu podczas treningów oraz w budowaniu masy mięśniowej.
- Da osób odchudzających się, wspomaga proces przemiany materii oraz redukcję tkanki tłuszczowej.
- Dla osób wykonujących ciężkie prace fizyczne.
- Dla osób wykonujących prace umysłowe.
- Dla osób z nietolerancją laktozy.
- Dla diabetyków.
- Dla osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego, działa uszczelniająco na jelita.
- Dla osób z grupą krwi A, osoby te zmagają się z nadprodukcją śluzu, glutamina reguluje wydzielanie śluzu (wydzielanie śluzu wzmaga dodatkowo dieta bogata w produkty mleczne).
- Dla osób po ciężkich chorobach w okresie rekonwalescencji po radio i chemioterapii.
- Dla osób zmagających się z bakterią H. pylori.
- Dla chorych na depresję.
- Dla cierpiących na bezsenność.
PRODUKTY BOGATE W GLUTAMINĘ
Bogatym źródłem glutaminy są wodorosty Kombu
- Żelatyna 9 277 mg / 100 g
- Ser parmezan 8 706 mg / 100 g
- Mąka sojowa pełnotłusta 8 330 mg / 100 g
- Mleko odtłuszczone w proszku 6 951 mg / 100 g
- Zarodki pszenne 6 164 mg / 100 g
- Nasiona słonecznika 5 442 mg / 100 g
- Orzechy arachidowe 5 399 mg /100 g
- Mleko pełne w proszku 5 258 mg / 100 g
- Łosoś wędzony 5 141 mg / 100 g
- Migdały 5 102 mg / 100 g
- Len nasiona 4 913 mg / 100 g
- Ser twarogowy chudy 4 345 mg / 100 g
- Orzechy pistacjowe 4 333 mg /100 g
- Soczewica czerwona nasiona suche 4 308 mg / 100 g
- Mak niebieski 4 205 mg / 100 g
- Sezam nasiona 4 200 mg / 100 g
- Groch nasiona suche 4 107 mg / 100 g
- Kabanosy 4 094 mg / 100 g
- Pestki dyni 3 756 mg / 100 g
- Mąka pszenna typ 500 3 632 mg / 100 g
- Szynka wołowa gotowana 3 337 mg / 100 g
- Otręby pszenne 3 336 mg / 100 g
- Kakao 16% proszek 3 278 mg / 100 g
- Jaja kurze całe 1 648 mg / 100 g
- Chleb żytni 1 252 mg / 100 g
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu 885 mg / 100 g
- Brukselka 616 mg / 100 g
- Morele suszone 568 mg / 100 g
SUPLEMENTACJA GLUTAMINY, W JAKICH POSTACIACH WYSTĘPUJE
- W postaci proszku do rozpuszczenia w wodzi lub soku (cena około 49 zł za 500 g)
- W postaci kapsułek (cena około 30 zł 150 kapsułek)
- Traganek astragalus jest bogatym źródłem kwasu glutaminowego (suszony korzeń mielony cena około 22 zł za 100 g). Więcej o tej roślinie znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/traganek-astragalus-wlasciwosci-zastosowanie/
Źródło: www.udietetykow.pl, www.wikipedia.pl