KamienieNaturalne olejki zapachowe eteryczne Ancient Wisdom

GARBNIKI CZYM SĄ WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Garbniki to substancje pochodzenie roślinnego, nazywane także taninami, znajdujące się w zewnętrznych częściach roślin, a ich naturalną rolą jest ochrona przed szkodnikami. Nazwa garbniki pochodzi z języka starołacińskiego, a dokładnie od wyrazu ”tannum” i w wolnym tłumaczeniu oznacza korę dębową. Garbniki stanowią często występujący składnik aktywny wielu różnych surowców zielarskich, naparów i herbat, czy też ekstraktów roślinnych. Pochodzące z roślin taniny sprawdzają się zarówno w celach leczniczych, jak i pielęgnacyjnych.

CZYM SĄ GARBNIKI

Garbniki są to substancje chemiczne, możemy rozróżnić te naturalne – mineralne, zwierzęce i roślinne – oraz syntetyczne, stanowią one pochodne fenoli. Należą one do składników soku komórkowego wielu odmian roślin, znajdują się one w korzeniach, korze, liściach oraz owocach. Ich główną funkcją jest ochrona roślin przed drobnoustrojami i pasożytami. Chronią również liście i owoce przed atakiem bakterii i grzybów. Posiadają zdolność łączenia się z kolagenem zawartym w skórze i tworzenia z nim nieodwracalnych połączeń nierozpuszczalnych i nie podlegających gniciu, przez co początkowo używane były do wyprawiania skór zwierzęcych. W kontekście ochrony zdrowia i urody szczególne znaczenie mają jednak garbniki naturalne, określane jako taniny.

WŁAŚCIWOŚCI

  • antybakteryjne oraz przeciwzapalne – garbniki są pomocne podczas gojenia różnego typu ran
  • pozytywne i szerokie działanie na układ pokarmowy – garbiki są wprost niezastąpione, zwłaszcza w przypadku uporczywych dolegliwości trawiennych, jak chociażby biegunki
  • pomoc przy chorobach układu pokarmowego – podczas choroby wrzodowej żołądka, przy nieżycie, delikatnych krwawieniach z przewodu pokarmowego oraz w czasie zatruć – pomogą, ponieważ wykazują właściwości przeciwzapalne i tworzą ochronną powłokę
  • właściwości ściągające skórę – pomagają w walce z dolegliwościami skórnymi w postaci wyprysków, neutralizują pieczenie i swędzenie oraz działają osłaniająco na rany
  • przeciwnowotworowe – jako związki polifenolowe garbniki ograniczają rakotwórcze działanie wolnych rodników oraz mają zdolność do hamowania rozwoju guzów. Mogą one wspomagać w walce z nowotworem piersi, jelita grubego, płuc, prostaty, a także białaczki
  • napary i nalewki z roślin zawierających taniny pomagają w: łagodzeniu biegunki, leczeniu nieżytów błon śluzowych żołądka i jelit, walczą ze szkodliwymi mikrobami, jak np. Helicobacter phylori i mogą chronić układ pokarmowy przed rozwojem wrzodów. Zewnętrzne stosowanie tych roztworów leczy uszkodzoną skórę, oparzenia, owrzodzenia, czyraki

DZIAŁANIE

  • antybakteryjne
  • ochronne
  • nawilżające
  • przeciwpotne
  • wzmacniające skórę
  • przeciwzapalne
  • ściągające

GDZIE WYSTĘPUJĄ GARBNIKI

  • fasola
  • groch
  • ziarna jęczmienia
  • winogrono
  • granat
  • żurawina
  • czarne jagody
  • truskawki
  • orzechy włoskie
  • orzechy laskowe
  • dziurawiec
  • szałwia
  • kawa
  • herbata
  • wino

ZASTOSOWANIE GARBNIKÓW

  • szampony do włosów – normalizują pracę gruczołów łojowych, zapobiegają przetłuszczaniu się włosów i zapewniają im blask
  • toniki do twarzy – działają ściągająco, nawilżająco i wytwarzają na skórze powłokę ochronną, łagodzą obrzęki, opuchliznę
  • płyny do higieny intymnej – działają łagodząco, przeciwbakteryjnie, likwidują nadmierne upławy i stany zapalne
  • środki łagodzące ukąszenia komarów – minimalizują uczucie swędzenia i pieczenia, łagodzą obrzęki i stany zapalne
  • preparaty na nadmierną potliwość – usprawniają pracę gruczołów potowych

CENNA UWAGA:

Z nieznanego naukowcom powodu część ludzi cierpi na nadwrażliwość na garbniki i może wymagać diety całkowicie pozbawionej produktów je zawierających. Nietolerancja na garbniki najprawdopodobniej wynika z potencjalnie negatywnego wpływu, jaki mogą one wywierać na system przemiany materii, zwłaszcza w kontekście trawienia białek. Reakcja alergiczna może pojawić się dość niespodziewanie jako zaburzenie układu immunologicznego, nawet po wielu latach nałogowego picia herbaty bez żadnych skutków ubocznych.

Do objawów wrażliwości na garbniki należą:

  • silne, napadowe bóle głowy
  • poczucie zmieszania i oszołomienia
  • stany niepokoju

Niektórzy ludzie obserwują wręcz u siebie charakterystyczne epizody gwałtowności i nerwowości po spożyciu herbaty lub czerwonego wina. Z poważniejszych objawów można wyróżnić:

  • kilkudniowe migreny utrudniające codzienne funkcjonowanie
  • mdłości
  • biegunki
  • ogólne dolegliwości ze strony układu pokarmowego
  • reakcje alergiczne ze strony dróg oddechowych przypominające uczulenie na pyłki

Wszystkie osoby cierpiące na powtarzające się, niewyjaśnione objawy wymienione powyżej powinny w ramach diagnostyki spróbować diety beztaninowej – pozbawionej wina, piwa, herbaty, kawy, roślin strączkowych i wspomnianych wyżej owoców.

Źródło: ekologia.pl ”właściwości, działanie i występowanie garbników”, olej.edu.pl ”garbniki w ochronie zdrowia i kosmetyce”, spirulina.pl ”garbniki – rodzaje i właściwości”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »