FASOLKA SZPARAGOWA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Fasola szparagowa jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych, a jej część jadalną stanowią strąki o żółtym lub zielonym zabarwieniu, będące niedojrzałymi strąkami fasoli, która nie wytworzyła jeszcze ziaren. Sezon na nią trwa od czerwca do końca września. Fasola szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie została udomowiona przez Indian, a do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. W Polsce fasolę zaczęto uprawiać na początku XVI w, lecz warzywo to nie występuje w naszym kraju w stanie dzikim i jest jedynie rośliną uprawną. Fasolka szparagowa od wieków ceniona jest za swoje prozdrowotne właściwości. Żółta jest bogatsza w potas i fosfor, odznacza się kremowym, delikatnym smakiem, a zielona bogata jest w kwas foliowy i prowitaminę A oraz ma bardziej wyrazisty smak.

FASOLKA SZPARAGOWA JEST ŹRÓDŁEM WITAMIN I MINERAŁÓW TAKICH JAK

  • witamina C
  • witamina A
  • witamina K
  • niacyna
  • kwas foliowy
  • wapń
  • magnez
  • potas

FASOLKA SZPARAGOWA JEST ŹRÓDŁEM CENNYCH ZWIĄZKÓW

  • flawonoidy
  • kwas szczawiowy
  • kwas cytrynowy
  • karoteny

WŁAŚCIWOŚCI

  • przeciwnowotworowe – fasolka szparagowa zawiera silne przeciwutleniacze, czyli flawonoidy, dzięki czemu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Szparagowa zawiera także witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

  • na zaparcia – ze względu na to, że fasolka jest bogata w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, pomocna jest więc w zmaganiu się z zaparciami
  • na obniżenie cholesterolu – zawarte w fasolce witaminy i sole mineralne takie jak potas, kwas foliowy, witamina B6, magnez i ryboflawina wspomagają obniżenie złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, dzięki czemu fasolka zapobiega miażdżycy i zawałom serca.
  • wzmocnienie układu odpornościowego – a to wszystko dzięki zawartości witaminy C w szparagowej, która wzmacnia układ odpornościowy, poza tym świeża fasolka zawiera aglutyninę, która pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu.
  • na artetyzm – strączki fasoli działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, przez co wspomaga ona leczenie artretyzmu, czyli skazy moczanowej, a także chorób nerek i pęcherza moczowego. Fasola stymuluje również prawidłowy przepływ moczu, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się toksyn z organizmu.
  • pomocny na PMS i menopauzę – witamina K znajdująca się w fasolce pomaga stymulować krzepliwość krwi, dzięki czemu spożywając ją zmniejszamy krwawienie podczas menstruacji. Dodatkowo fasolka może okazać się również pomóc w walce z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i złagodzić jego objawy, takie jak drażliwość i częste zmiany nastroju. Co ciekawe fasolka zawiera związek zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają częstotliwość uderzeń gorąca występujących podczas menopauzy.

  • dobra na kości – Jedna filiżanka zielonej fasolki szparagowej dostarcza nam prawie 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę K oraz 4% zapotrzebowania na wapń. Jak wiadomo odpowiednie spożycie witaminy K poprawia stan kości, zwiększając absorpcję wapnia i zmniejszając wydalanie z nich tego pierwiastka. Dlatego też warto spożywać fasolkę szparagową, aby zapewnić sobie zdrowe kości.
  • dodatkowo spożywanie fasolki szparagowej pozytywnie wpływa na wzmocnienie skóry, włosów i paznokci, dzięki zawartości cynku oraz krzemu.

JAK GOTOWAĆ FASOLKĘ SZPARAGOWĄ

Przed ugotowaniem fasolki, należy umyć ją pod bieżącą wodą, odcinając jej końcówki. Następnie do garnka należy wlać 4 litry wody, dodając po 1 łyżeczce cukru i soli. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy 1 kilogram fasolki i gdy woda ponownie się zagotuje fasolkę gotujemy przez około 5-15 minut (w przypadku fasolki żółtej) lub 15-20 minut (w przypadku fasolki zielonej).

CENNE UWAGI

  • fasolka szparagowa może powodować wzdęcia, więc by ich uniknąć nie należy gotować jej pod przykryciem
  • nie spożywaj surowej fasoli szparagowej, ponieważ zawiera fazynę (toksyczny glikozyd roślinny), która powoduje wymioty i biegunkę. Fazyna zostaje zneutralizowana dopiero podczas gotowania.
  • wybieraj fasolkę, która ma gładką powierzchnię i jednolity zielony lub żółty kolor, bez widocznych brązowych czy sinych plam. Konsystencja powinna być zwarta i jędrna.
  • przechowuj umyte świeże strąki fasolki szparagowej w plastikowej torbie lub pojemniku w lodówce. W ten sposób fasolka zachowa świeżość do około siedmiu dni.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH

  • wartość energetyczna 31 kcal/ 100 gram
  • białko 1,83 g/ 100 gram
  • tłuszcz 0,22 g/ 100 gram
  • węglowodany 6,97 g/ 100 gram
  • błonnik 2,7 g/ 100 gram
  • witamina C 12,2 mg/ 100 gram
  • tiamina 0,082 mg/ 100 gram
  • ryboflawina 0,104 mg/ 100 gram
  • niacyna 0,734 mg/ 100 gram
  • witamina B6 0,141 mg/ 100 gram
  • kwas foliowy 33 µg/ 100 gram
  • witamina A 690 IU/ 100 gram
  • witamina E 0,41 mg/ 100 gram
  • witamina K 43 µg/ 100 gram
  • wapń 37 mg/ 100 gram
  • żelazo 1,03 mg/ 100 gram
  • magnez 25 mg/ 100 gram
  • fosfor 38 mg/ 100 gram
  • potas 211 mg/ 100 gram
  • sód 6 mg/ 100 gram
  • cynk 0,24 mg/ 100 gram

Źródło: ekotarg.pl ”fasola szparagowa skład chemiczny”, ekologia.pl ” fasolka szparagowa warzywo”, odzywianie.info ”fasolka szparagowa kalorie, wartości odżywcze, ciekawostki.”

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »