Fasola szparagowa jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych, a jej część jadalną stanowią strąki o żółtym lub zielonym zabarwieniu, będące niedojrzałymi strąkami fasoli, która nie wytworzyła jeszcze ziaren. Sezon na nią trwa od czerwca do końca września. Fasola szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie została udomowiona przez Indian, a do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. W Polsce fasolę zaczęto uprawiać na początku XVI w, lecz warzywo to nie występuje w naszym kraju w stanie dzikim i jest jedynie rośliną uprawną. Fasolka szparagowa od wieków ceniona jest za swoje prozdrowotne właściwości. Żółta jest bogatsza w potas i fosfor, odznacza się kremowym, delikatnym smakiem, a zielona bogata jest w kwas foliowy i prowitaminę A oraz ma bardziej wyrazisty smak.
FASOLKA SZPARAGOWA JEST ŹRÓDŁEM WITAMIN I MINERAŁÓW TAKICH JAK
- witamina C
- witamina A
- witamina K
- niacyna
- kwas foliowy
- wapń
- magnez
- potas
FASOLKA SZPARAGOWA JEST ŹRÓDŁEM CENNYCH ZWIĄZKÓW
- flawonoidy
- kwas szczawiowy
- kwas cytrynowy
- karoteny
WŁAŚCIWOŚCI
- przeciwnowotworowe – fasolka szparagowa zawiera silne przeciwutleniacze, czyli flawonoidy, dzięki czemu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Szparagowa zawiera także witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
- na zaparcia – ze względu na to, że fasolka jest bogata w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, pomocna jest więc w zmaganiu się z zaparciami
- na obniżenie cholesterolu – zawarte w fasolce witaminy i sole mineralne takie jak potas, kwas foliowy, witamina B6, magnez i ryboflawina wspomagają obniżenie złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, dzięki czemu fasolka zapobiega miażdżycy i zawałom serca.
- wzmocnienie układu odpornościowego – a to wszystko dzięki zawartości witaminy C w szparagowej, która wzmacnia układ odpornościowy, poza tym świeża fasolka zawiera aglutyninę, która pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu.
- na artetyzm – strączki fasoli działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, przez co wspomaga ona leczenie artretyzmu, czyli skazy moczanowej, a także chorób nerek i pęcherza moczowego. Fasola stymuluje również prawidłowy przepływ moczu, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się toksyn z organizmu.
- pomocny na PMS i menopauzę – witamina K znajdująca się w fasolce pomaga stymulować krzepliwość krwi, dzięki czemu spożywając ją zmniejszamy krwawienie podczas menstruacji. Dodatkowo fasolka może okazać się również pomóc w walce z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i złagodzić jego objawy, takie jak drażliwość i częste zmiany nastroju. Co ciekawe fasolka zawiera związek zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają częstotliwość uderzeń gorąca występujących podczas menopauzy.
- dobra na kości – Jedna filiżanka zielonej fasolki szparagowej dostarcza nam prawie 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę K oraz 4% zapotrzebowania na wapń. Jak wiadomo odpowiednie spożycie witaminy K poprawia stan kości, zwiększając absorpcję wapnia i zmniejszając wydalanie z nich tego pierwiastka. Dlatego też warto spożywać fasolkę szparagową, aby zapewnić sobie zdrowe kości.
- dodatkowo spożywanie fasolki szparagowej pozytywnie wpływa na wzmocnienie skóry, włosów i paznokci, dzięki zawartości cynku oraz krzemu.
JAK GOTOWAĆ FASOLKĘ SZPARAGOWĄ
Przed ugotowaniem fasolki, należy umyć ją pod bieżącą wodą, odcinając jej końcówki. Następnie do garnka należy wlać 4 litry wody, dodając po 1 łyżeczce cukru i soli. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy 1 kilogram fasolki i gdy woda ponownie się zagotuje fasolkę gotujemy przez około 5-15 minut (w przypadku fasolki żółtej) lub 15-20 minut (w przypadku fasolki zielonej).
CENNE UWAGI
- fasolka szparagowa może powodować wzdęcia, więc by ich uniknąć nie należy gotować jej pod przykryciem
- nie spożywaj surowej fasoli szparagowej, ponieważ zawiera fazynę (toksyczny glikozyd roślinny), która powoduje wymioty i biegunkę. Fazyna zostaje zneutralizowana dopiero podczas gotowania.
- wybieraj fasolkę, która ma gładką powierzchnię i jednolity zielony lub żółty kolor, bez widocznych brązowych czy sinych plam. Konsystencja powinna być zwarta i jędrna.
- przechowuj umyte świeże strąki fasolki szparagowej w plastikowej torbie lub pojemniku w lodówce. W ten sposób fasolka zachowa świeżość do około siedmiu dni.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH
- wartość energetyczna 31 kcal/ 100 gram
- białko 1,83 g/ 100 gram
- tłuszcz 0,22 g/ 100 gram
- węglowodany 6,97 g/ 100 gram
- błonnik 2,7 g/ 100 gram
- witamina C 12,2 mg/ 100 gram
- tiamina 0,082 mg/ 100 gram
- ryboflawina 0,104 mg/ 100 gram
- niacyna 0,734 mg/ 100 gram
- witamina B6 0,141 mg/ 100 gram
- kwas foliowy 33 µg/ 100 gram
- witamina A 690 IU/ 100 gram
- witamina E 0,41 mg/ 100 gram
- witamina K 43 µg/ 100 gram
- wapń 37 mg/ 100 gram
- żelazo 1,03 mg/ 100 gram
- magnez 25 mg/ 100 gram
- fosfor 38 mg/ 100 gram
- potas 211 mg/ 100 gram
- sód 6 mg/ 100 gram
- cynk 0,24 mg/ 100 gram
Źródło: ekotarg.pl ”fasola szparagowa skład chemiczny”, ekologia.pl ” fasolka szparagowa warzywo”, odzywianie.info ”fasolka szparagowa kalorie, wartości odżywcze, ciekawostki.”
Posted by Ola