DROŻDŻE WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które rozmnażają się przez pączkowanie. Drożdże znane były już 6 000 lat p.n.e. Sumeryjczycy używali ich do wyrabiania piwa. Oprócz swojej roli, którą odgrywają w produkcji piwa oraz żywności, stanowią one także element badań nad wieloma schorzeniami oraz suplement diety. Regularne spożywanie napoju z drożdży może dostarczyć organizmowi licznych zdrowotnych korzyści, lecz nieodpowiednio przygotowane zamiast pomóc mogą nam zaszkodzić. Co ciekawe są one bogate w witaminy z grupy B i w tym przypadku nie mają konkurentów.

DROŻDŻE SĄ BOGATE W WITAMINY I MINERAŁY TAKIE JAK

  • witaminy z grupy B
  • fosfor
  • cynk
  • magnez
  • żelazo
  • potas

DROŻDŻE SĄ BOGATE W CENNE ZWIĄZKI

  • beta-glukany
  • L – karnityna
  • malucidin (naturalny antybiotyk)

WŁAŚCIWOŚCI DROŻDŻY

  • działają przeciwtrądzikowo – drożdże pomagają w pielęgnowaniu cery trądzikowej oraz skłonnej do wyprysków, gdyż regulują wydzielanie sebum i zmniejszają liczbę zaskórników. Osoby ze skórnymi problemami powinny używać toników, kremów, pilingów, maseczek właśnie z dodatkiem drożdży. Pomocne mogą okazać się kąpiele drożdżowe- kostkę drożdży piekarniczych należy zalać wrzątkiem i dodać do wanny z ciepłą wodą.
  • pomagają przywrócić naturalną florę bakteryjną jelit – gdy w naszym organizmie występują niedobory substancji odżywczych albo gdy jesteśmy po kuracji antybiotykami nasza flora bakteryjna jelit ulega osłabieniu, a wraz z nią następuje obniżenie wydajności podstawowych funkcji naszego organizmu. Aby zapobiec utracie cennych bakterii z naszych jelit, warto spożywać od jednej do trzech łyżeczek drożdży piwnych dziennie. Nie zaszkodzi spożywanie drożdży codziennie, by zapobiec wszelkiego rodzaju zaburzeniom flory bakteryjnej jelit.
  • regulują funkcję tarczycy – dietetycy zalecają spożywanie drożdży piwnych osobom z niedoczynnością tarczycy, gdyż pomagają one w naturalny sposób odzyskać równowagę hormonów w organizmie oraz wspomagają naturalne funkcje tarczycy.
  • zwalczają zaparcia – drożdże zawierają w sobie sporą ilość błonnika, który zapewnia prawidłową pracę jelit oraz pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych substancji z przemiany materii. Wystarczy dodawać łyżeczkę drożdży piwnych codziennie do swoich potraw, aby zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią ilość błonnika.

  • pomagają dbać o zdrową skórę – a to dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, cynku i naturalnej biotyny w drożdżach. To właśnie te witaminy i minerały są odpowiedzialne ze naturalną regenerację komórek skóry i tkanek naszego organizmu. Wystarczy regularnie spożywać drożdże piwne, aby nasza skóra stała się pełna blasku i witalności.
  • pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi – dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny, drożdże piwne bardzo skutecznie wspomagają naturalną regulację poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Wystarczy łyżka drożdży piwnych dziennie, aby zapobiec chorobom układu sercowo-naczyniowego.
  • pomagają w walce z zajadami – zajady są jednym z głównych objawów braku witamin z grupy B oraz mikroelementów, a jak wiadomo drożdże piwne są bogate w owe witaminy, więc będą idealnym wspomagaczem w walce z zajadami.
  • poprawiają stan włosów – dzięki drożdżom nasze włosy bujniej rosną, są bardziej lśniące oraz nie wypadają już w dużych ilościach. Może pojawić się nawet silny wzrost nowych włosów tzw. baby hair. W ciągu siedmiu dni, podczas kuracji drożdżowej, może dojść do wypadania włosów. Jest to normalne zjawisko, gdyż podczas tej kuracji osłabione włosy wypadają na skutek ”wypychania” ich przez nowe, rosnące włosy.

CENNE UWAGI

  • drożdże należy ”zabić” przed wypiciem, gdyż w przeciwnym razie podczas ich fermentacji w naszym brzuchu mogą wywoływać przykre dolegliwości żołądkowo- jelitowe. Nadal wiele osób uważa, że przed wypiciem drożdży wystarczy zalać je ciepłą wodą lub mlekiem z dodatkiem cukru. Dodatkowo żywe komórki drożdży „kradną” z naszego organizmu witaminy z grupy B, szczególnie B1 i biotynę. Tak więc robiąc napój drożdżowy, drożdże należy zalać wrzątkiem wody lub mleka przed ich wypiciem.
  • drożdże można zakupić w formie tabletek – jest to ciekawa alternatywa dla osób, którzy nie lubią smaku drożdży w postaci napoju lub dodawaniu ich do potraw.
  • najzdrowsza dzienna dawka drożdży piwnych to około 2-3 łyżek, przyjmowanych w ciągu całego dnia.

MASECZKA Z DROŻDŻY

  • 50 gram drożdży piekarniczych
  • letnie mleko do rozprowadzenia drożdży
Drożdże rozprowadź letnim mlekiem. Powstałą papkę nałóż na twarz na 20 minut. Maseczka ta idealnie nada się do cery tłustej i zanieczyszczonej wągrami. Do cery suchej zamiast mleka dodaj do drożdży oliwy. Maseczkę zmyj gorącą wodą, a na koniec spłucz buzię zimną wodą.

DROŻDŻOWY NAPÓJ

  • 10 gram drożdży
  • dwie łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżki wrzącej wody
  • szklanka gorącego mleka

Drożdże wrzuć do naczynia, dodaj cukier i zamieszaj do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu drożdży zalej je wrzątkiem, zamieszaj i dodaj gorące mleko. Napój pij małymi łykami, póki jeszcze jest ciepły, najlepiej rano, przed śniadaniem. W przeciwieństwie do maseczki drożdżowej, napój trzeba obowiązkowo zalać wrzątkiem. Wysoka temperatura zabija  drożdże, równocześnie nie niszcząc znajdujących się w nich witamin. Dzięki temu unikniemy wzdęć w przewodzie pokarmowym. Zalanie samym gorącym mlekiem nie wystarcza do zabicia drożdży i powstrzymania ich fermentacji, dlatego należy zalać je wrzątkiem.

PASTA Z DROŻDŻY NA KANAPKI

Pokruszone drożdże piekarnicze należy usmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju bądź oliwy, dodając przyprawy, np. czosnek, paprykę, oregano, curry czy tymianek. Tak powstałą pastą można smarować pieczywo.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA DROŻDŻY W 100 GRAMACH PRODUKTU

  • wartość energetyczna 92 kcal/ 100 gram
  • białko 11,3 g/ 100 gram
  • węglowodany 14,5 g/ 100 gram
  • nasycone kwasy tłuszczowe 0,26g/ 100 gram
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe 0,34 g/ 100 gram
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe 0,99g/ 100 gram
  • błonnik 7,4 g/ 100 gram
  • witamina B1 0,77 mg/ 100 gram
  • witamina B2 1,06 mg/ 100 gram
  • witamina B3 8,27 mg/ 100 gram
  • witamina B6 0,42 mg/ 100 gram
  • witamina E 0,81 mg / 100 gram
  • wapń 30 mg/ 100 gram
  • żelazo 5 mg/ 100 gram
  • magnez 61 mg/ 100 gram
  • fosfor 272 mg/ 100 gram
  • potas 592 mg/ 100 gram
  • sód 41 mg/ 100 gram
  • cynk 2,79 mg/ 100 gram
  • jod 0,6 µg / 100 gram

Źródło: krokdozdrowia.com, medico.seomex.pl.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »