DOMOWE ZUPKI I DESERKI DLA NIEMOWLĄT PO 5 MIESIĄCU

ZUPKA BURACZANA

Burak czerwony jest niedocenianym składnikiem w diecie dla niemowląt. Jest lekkostrawny, nie alergizuje i bogaty w cenne witaminy i minerały a należą do nich witaminy A,C,B,E,K, kwas foliowy oraz minerały żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, cynk i sód.

SKŁADNIKI

  • 1 mały burak czerwony
  • 1 ziemniak średniej wielkości
  • 1 mała marchew opcjonalnie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Kilka gałązek kopru

Włóż do rondla z zimną wodą umyty burak ze skórką z odciętymi końcami tak by cały był przykryty wodą (jeśli jest duży, przekrój go na pół), wstaw na gaz, przykryj i gotuj aż będzie miękki. W zależności od wielkości może to potrwać około 30-40 minut, gotuj do czasu, gdy widelec lekko wejdzie w miąższ. Młode buraczki gotują się bardzo szybko wówczas wkładamy je bezpośrednio do reszty warzyw. Wydłużony czas gotowania buraka bez skórki spowoduje utratę koloru oraz cennych składników odżywczych. Obierz pozostałe warzywa ze skórki pokrój na drobną kostkę, włóż do drugiego rondla, zalej odfiltrowaną wodą dodaj oliwę, kilka listków koperku odcinając twarde gałązki. Gotuj warzywa na bardzo małym ogniu około 15-20 minut pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie odlej wodę do osobnego naczynia (nie wylewaj zanim nie uzyskasz odpowiedniej konsystencji). Zmiksuj wszystkie warzywa dodając obrany burak podlewając wodą z warzyw do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak otrzymaną gorącą jeszcze zupkę przelej szybko do wyparzonych słoiczków, pozostawiając 1,5 cm od brzegu słoika, szybko zakręć i odwróć do góry dnem by wek zassał powietrze. Gdy zupki ostygną przełóż je do lodówki w takiej postaci możesz je bezpiecznie przechowywać 3-4 dni.

ZUPA JARZYNOWA Z KALAREPKĄ

  • 1 ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 kalarepka
  • Kilka gałązek świeżego kopru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Umyj, obierz i pokrój w kostkę warzywa, włóż do rondla, zalej odfiltrowaną wodą w ilości takiej, która je przykryje, dodaj oliwę i gałązki kopru bez twardych łodyg (twarde łodygi możesz dodać do gotowania ale należy je wyjąc przed miksowaniem). Gotuj około 15-20 minut, odlej wodę zmiksuj przełóż do wyparzonych słoiczków i odwróć do góry dnem. Jedną porcję podaj dziecku dziś jutro podaj tą odłożoną z wczoraj tak, by codziennie jego dieta była urozmaicona. Pozostałe słoiczki przechowuj w lodówce.

Do każdej z zup możesz dodać mięsko drobiowe (kurczak lub indyk) jednak należy je gotować osobno w wodzie do miękkości i odlać cały wywar mięsny. Ugotowane mięsko starannie obrane bez kości i skóry dodaj do warzyw i zmiksuj. Na pierwsze posiłki mięsne należy podać dziecku mięso z indyka lub z kurczaka z okolic skrzydełek (jest bardzo delikatne i soczyste).

ZUPA JARZYNOWA Z CUKINIĄ

Cukinia jest składnikiem bogatym w witaminy A,B,C, K, beta karoten oraz w minerały potas, wapń, magnez, żelazo. W późniejszych miesiącach jeśli masz dostęp do młodej cukinii z upraw ekologicznych nie musisz obierać jej ze skórki tylko odciąć końce i wydrążyć środek.

  • 1 młoda cukinia
  • 1 ziemniak
  • Kilka listków kopru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę, włóż do rondla dodaj oliwę i koper. Gotuj przez około 15-20 minut. Możesz dodać ugotowane wcześniej mięso drobiowe w osobnym garnku.

WERSJA Z MIĘSKIEM – ZUPA CUKINIOWA Z MIĘSKIEM DROBIOWYM

Do odcedzonych warzyw dodaj 1 łyżkę stołową wcześniej ugotowanego do miękkości w osobnym garnku posiekanego mięska ze skrzydła kurczaka lub indyka zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.

ZUPA DYNIOWO-MARCHEWKOWA

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 marchew średniej wielkości
  • 1 mały ziemniak
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • Kilka gałązek kopru

Wszystkie składniki dokładnie umyj, pokrój w kostkę, włóż do rondla, zalej odfiltrowaną wodą i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 15-20 minut. Odlej wodę zmiksuj, przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć odwróć do góry dnem i przechowuj w lodówce przez 3-5 dni.

WARZYWA Z ZIELONYM GROSZKIEM

  • 1 marchew
  • 1 ziemniak średniej wielkości
  • 1 garść zielonego groszku mrożonego lub świeżego
  • Kilka gałązek kopru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Ugotuj najpierw groszek. Na gotującą się wodę wsypujemy zamrożony groszek, od momentu ponownego zagotowania się wody odmierzamy czas 5 minut. Ugotowany groszek przecieramy przez drobne sito i przekładamy do miski. Osobno gotujemy umyte i pokrojone warzywa w kostkę z dodatkiem oliwy i kopru przez około 15-20 minut pod przykryciem. Warzywa przekładamy do odłożonego groszku, następnie odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

WARZYWA Z ZIELONYM GROSZKIEM I INDYKIEM

Zupa j/w z dodatkiem mięsa z indyka lub kurczaka ugotowane osobno.

MORELA Z JABŁKIEM

  • 1 jabłko
  • 3-4 morele

Owoce obierz ze skórki, pokrój na mniejsze cząstki, zalej niewielką ilością wody i gotuj przez około 5 minut od zagotowania. Odlej nadmiar wody, zmiksuj na odpowiednią konsystencję, przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem, po wystygnięciu przechowuj w lodówce przez 3-5 dni.

DESER JABŁKOWO- WINOGRONOWY

  • 1 jabłko
  • 1 garść winogrona

Umyj dokładnie owoce, jabłko obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, winogrona przekrój na pół usuń pestki, obierz skórę. Włóż do rondla zalej niewielką ilością wody zagotuj na małym ogniu i gotuj około 5 minut od zagotowania. Odcedź wodę do osobnego naczynia (woda będzie potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji musu). Miksuj owoce na odpowiednią konsystencję, przełóż gorący mus do wyparzonych słoiczków, zakręć, obróć do góry dnem i przechowuj w lodówce przez około 3-5 dni.

DESER JABŁKOWO – BANANOWY

  • 1 jabłko
  • 1 banan

Dokładnie umyte owoce obierz ze skóry, pokrój w mniejsze cząstki, zalej niewielką ilością wody, postaw na gaz i gotuj około 5 minut od zagotowania, zmiksuj na odpowiednią konsystencje.

Udostępnij!

  1. Ula
    Wrzesień 5, 2018

    Super, przepisy i dokładnie opisane (zawsze mam z tym problem 😉 ) Dziękuję!

    Odpowiedz
    1. blessyou
      Wrzesień 7, 2018

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »