DOMOWE ZUPKI I DESERKI DLA NIEMOWLĄT PO 4 MIESIĄCU

Czwarty miesiąc życia niemowlaka to czas na rozszerzenie diety. Są dwie szkoły jedna mówi o rozszerzaniu diety niemowlaka od 4 miesiąca karmionego i butelką i piersią a druga o karmionych niemowlętach wyłącznie piersią by pierwsze pokarmy wprowadzać dopiero po 6 miesiącu. Często podważa się tę teorie by niemowlę było wyłącznie karmione piersią przez pierwsze 6 miesięcy dlatego, że mleko matki nie uzupełnia diety niemowlaka na żelazo, więc jeśli zdecydujesz się na karmienie wyłącznie piersią przez pierwsze 6 mieś niezbędne jest monitorowanie poziomu żelaza we krwi dziecka i najprawdopodobniej niezbędna będzie suplementacja żelaza. Szybsze wprowadzanie posiłków bo już po 4 miesiącu życia ma pozytywny wpływ nie tylko na uzupełnienie diety w żelazo ale także jeśli chodzi o alergie pokarmowe. Mówi się, że w tym okresie dziecko nie ma jeszcze ukształtowanego układu immunologicznego co ma pozytywny wpływ na nietolerancje pokarmowe. Wprowadzanie pokarmów zaczynamy od soków przecierowych bez dodatku cukru w ilości 1-2 łyżeczek należą do nich: sok marchwiowy, jabłkowy, marchew z jabłkiem , jabłko-malina, jabłko wiśnia, jabłko winogron.

Kolejnym etapem wprowadzania pokarmu są zupki. Komponuj jadłospis tak, by nie mieszać zbyt dużo składników na raz 2-3 maksymalnie na początek, niemowlak poznaje smaki, podawaj też tą samą zupkę nie dłużej jak 2 dni. Ważne jest urozmaicenie, dieta monotonna nie tylko jest nudna ale nie jest zdrowa gdyż może doprowadzić do niedoborów witamin i minerałów. Komponuj zupki zgodnie ze składnikami przeznaczonymi według wieku dziecka. Fajne jest wekowanie zupek pozwoli na to byś każdego dnia podawała dziecku inną zupkę, zostaw tyle ile na dzisiaj a resztę zawekuj do słoiczków i podmieniaj. Gotujesz 3 dni pod rząd, kolejne 3 dni podajesz zupki zawekowane.

MOJA PIERWSZA ZUPKA MARCHEWKOWA

carrot-1031389_1920

  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy
  • woda przefiltrowana

Pokrój marchewkę w kostkę i dodaj do gotującej się wody wraz z oliwą, gotuj na małym ogniu około 20 minut. Odcedź część wywaru do miseczki, resztę wywaru zmiksuj z marchewką do uzyskania prawidłowej konsystencji(w razie potrzeby dodaj odlany wcześniej wywar). Gorącą zmiksowaną zupkę przełóż do wyparzonych słoików 1,5 cm od brzegu słoika, zakręć odwróć dnem do dołu. Tak przygotowaną zupkę możesz przechowywać w lodówce 3-4 dni.

ZUPKA DYNIOWA

pumpkin-1678889_1920-1-1

  • Dynia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Woda przefiltrowana

Pokrój dynie w kawałki, zalej wodą, dodaj oliwę z oliwek i gotuj około 20 minut.

ZUPKA Z CUKINI

zucchini-605636_1280

  • 1 Cukinia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Woda przefiltrowana

Cukinie umyj i obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój w kostkę i wrzuć na gorącą wodę, dodaj oliwę, gotuj około 20 min.

ZUPKA JARZYNOWA

  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka

Pokrój ziemniaka w kostkę razem z marchewką i wrzuć na gotującą się wodę, dodaj oliwy, gotuj około 20 min.

ZUPKA DYNIOWA Z CUKINIĄ

pumpkin-1666458_1920

  • 1 Cukinia
  • Dynia około 1 garści
  • Woda przefiltrowana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Cukinię obierz ze skórki, usuń nasiona, wrzuć do gotującej się wody dodaj oliwę, zmiksuj na jednolitą masę.

ZUPKA MARCHEW Z DYNIĄ

  • Marchew
  • Dynia około 1 garści

Pokrój marchew, dynię i wrzuć na gorącą wodę, dodaj oliwę i gotuj około 20 min.

DESER JABŁKOWY

apple-661726_1920

Pokrój jabłko w kostkę bez skórki włóż do ronda zalej niewielką ilością wody, mieszaj aż będzie miękkie, zblenduj na gładką masę.

DESER JABŁKOWO JAGODOWY

berries-184449_1920

  • 1 jabłko
  • 1 garść jagód

Jabłko obierz pokrój w kostkę, włóż do rondla, dodaj jagody i zalej niewielką ilością wody, gotuj  pod przykryciem około 15 minut, zblenduj na jednolitą masę.

JABŁKO Z DYNIĄ

  • 1 jabłko
  • Dynia około 1 garści

Jabłko z dynią pokrój w kostkę zalej niewielką ilością wody, gotuj pod przykryciem około 15 min.

JABŁKO Z MARCHEWKĄ

  • 1 mała marchewka
  • 1 jabłko
  • odrobina oliwy z oliwek

Marchew pokrój w kostkę , wrzuć na gorącą wodę z oliwą po upływie 10 minut dodaj jabłko i gotuj około 10 min. Zblenduj na gładką masę.

JABŁKO Z BRZOSKWINIĄ

nectarine-1074997_1920

  • 1 Jabłko
  • 1 brzoskwinia bez skórki

Pokrój jabłko i brzoskwinię w kostkę, włóż do rondla i gotuj około 15 minut

JABŁKO Z MALINĄ

raspberry-427390_1920

  • 1 Jabłko
  • Garść malin

Zagotuj maliny z niewielką ilością wody, przetrzyj przez gęste sito. Zagotuj jabłko w niewielkiej ilości wody dodaj maliny zmiksuj na jednolitą masę.

Wstrzymaj się z owocami egzotycznymi do 5-6 mieś

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »