DOMOWA ZAPIEKANKA

Jest to zapiekanka, którą na obiad robię już ponad dwa lata i, która jest bardzo lubiana przez domowników. Smaczna i pełna składników odżywczych a na dodatek sycąca. Zapiekankę robię w dużym żaroodpornym naczyniu w jej skład wchodzi makaron, kurczak, warzywa, sos czosnkowy i ser żółty. Dzięki zawartości cebuli, papryki i marchewki zapiekanka jest bogata w składniki odżywcze takie jak wapń, który zapewnia zdrowe kości i zęby, żelazo – które zapobiega anemii, magnez który wzmacnia nasze mięśnie i kości, kwas askorbinowy – który wspiera naszą odporność, witaminę A – która pomaga nam zachować zdrowy wzrok, witaminę B6 dzięki której nasz układ nerwowy funkcjonuje prawidłowo. Z zapiekanki wychodzi około 5-6 porcji, możesz też przygotować ją z połowy porcji w mniejszym naczyniu żaroodpornym.

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu świderki
  • 1 podwójna duża pierś z kury
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia papryka
  • 2 marchewki
  • Sos czosnkowy (przepis poniżej)
  • Ser żółty
  • Olej
  • Tłuszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego( ja wybieram masło)
  • Sól, pieprz
  • Przyprawa słodka papryka

PRZEPIS NA SOS CZOSNKOWY BEZ MAJONEZU

  • 195 g (13 łyżek) jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany 18%
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Zioła prowansalskie do smaku

Jogurt lub śmietanę dodaj do miski lub głębokiego naczynia, następnie dodaj czosnek, wymieszaj, dopraw ziołami prowansalskimi do smaku i gotowe.

lub

SOS CZOSNKOWY Z MAJONEZEM

  • 7 łyżek majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany 18%
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Zioła prowansalskie do smaku

Majonez wymieszaj z jogurtem lub śmietaną, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj, dodaj zioła prowansalskie do smaku.

PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI

Zagotuj wodę na makaron, wsyp makaron na gorącą wodę i gotuj według czasu podanego na opakowaniu. Cebulę, paprykę pokrój w kostkę, marchewki w talarki.

Pierś  z kurczaka lub indyka pokrój w kostkę, posól i popieprz. Przygotuj sos czosnkowy. Ser zetrzyj na małych oczkach. Zaczynamy smażenie – na oleju podsmaż cebulkę, następnie dodaj pokrojoną pierś z kury i smaż tak około 8-10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną paprykę i marchewkę, przypraw słodką papryką i smaż około 10-20 minut (do czasu aż marchewka nie zmięknie) na małym ogniu, często mieszając składniki. Przygotuj naczynie żaroodporne, rozetrzyj tłuszcz po całym naczyniu, następnie nałóż warstwowo składniki: makaron, przygotowane warzywa z kurczakiem, sos i starty ser.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C włączając funkcję góra-dół. Zapiekaj przez około 20 minut.

Smacznego!

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »