DOMOWA PIZZA BEZGLUTENOWA

Pizza jest to jeden z naszych ulubionych przysmaków jednak ta dostępna w restauracji nie gwarantuje nam wysokogatunkowych dodanych składników dlatego warto pizzę przygotować w domu ze składników najwyższej jakości, możesz też zaangażować dzieci do przygotowania ich własnej wersji. Dziś przedstawię przepis na domową pizzę bezglutenową, pełną witamin i składników mineralnych! Same drożdże są bogate w witaminy z grupy B takie, jak witamina B2, która wzmacnia odporność organizmu oraz witaminę H, która poprawia wygląd cery, skóry, włosów i paznokci. Drożdże dostarczają także składniki mineralne a należą do nich potas i sód, które regulują ciśnienie krwi, ponadto wapń, fosfor, które wzmacniają strukturę kości oraz magnez, który wspomaga walkę ze stresem i żelazo dla osób zmagających się z anemią. Drożdże bogate są również w cynk, który wspomaga odporność organizmu, walkę z procesami zapalnymi a szczególne swe zastosowanie znajduje w diecie mężczyzn gdyż zapobiega prostacie.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 200 g mąki (koncentratu mąki bezglutenowej do wypieku chleba, drożdżówek)
  • 10 świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, cukier
  • Olej do posmarowania stołu

Drożdże rozpuść w lekko ciepłej wodzie, gdy drożdże się rozpuszczą wsyp do miski mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże oraz szczyptę soli i cukru. Wszystko wymieszaj, dodaj olej i wyrób ciasto łyżką. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie wyłóż je na posmarowany olejem stół i szybko zagnieć, następnie podziel na 3 części i z każdej z nich uformuj kulkę. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i z każdej kulki uformuj na papierze cienkie płaty ciasta. Odstaw aby wyrosły a w tym czasie przygotuj składniki do wyłożenia pizzy.

SKŁADNIKI DO WYŁOŻENIA NA PIZZĘ

  • Sos pomidorowy
  • Pieczarki
  • Papryka
  • Pomidorki
  • Żółty ser
  • Wędzony serek sojowy
  • Cebulka
  • Zioła

Umyj warzywa i pokrój w plasterki lub paski, ser zetrzyj na tarce lub pokrój. Blat pizzy posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na niej ulubione składniki. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY DO PIZZY

  • 200 ml passaty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • Zioła (majeranek, oregano, bazylia)
  • Sól, pieprz cukier

Na patelni lub w garnku podsmaż czosnek na oliwie, następnie wlej passatę i wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, cukier, zioła i wymieszaj. Zagotuj a następnie duś na małym ogniu przez około 15 minut.

Źródło: ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą” Beata Połatyńska .

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »