Dieta zupowa, znana również pod nazwą souping, to program oparty na jedzeniu wyłącznie różnych zup przez okres kilku dni, zazwyczaj 1 tygodnia. Dieta zupowa narodziła się wśród celebrytów, pragnących zaskoczyć świat spektakularną utratą kilogramów. Efekty tej diety obejmują nie tylko spadek masy ciała, ale także oczyszczenie organizmu z toksyn czy usunięcie nadmiaru wody z organizmu. Nie powinno się jej jednak przedłużać, gdyż to może doprowadzić do niedoborów pokarmowych.
ZASADY DIETY

- na diecie zupowej nie liczy się kalorii i je się do syta, ale w świadomy sposób – jedząc powoli i słuchając sygnałów organizmu
- zupy muszą być bardzo różnorodne, aby dostarczać wszystkich składników odżywczych
- jeśli zupa ma być daniem odchudzającym, zrezygnuj z makaronu i białego ryżu
- zupy należy przyrządzać na wywarze jarskim, czyli bez dodatku mięsa oraz kości
- są dwa warianty diety. Pierwszy z nich to 7 dniowy post, polegający na spożywaniu 5 rodzajów zup w ciągu dnia, gdzie każda z nich zastępuje jeden posiłek. Taka dieta trwać może jedynie tydzień, jest więc odpowiednia dla wszystkich, którym zależy na oczyszczeniu organizmu. Drugi wariant to zastąpienie tylko 2-3 posiłków zupą , np. obiadu i kolacji. Jedząc w ten sposób, nie ma żadnych ograniczeń jak długo powinna trwać dieta
- dania muszą być różnorodne, stąd przy wariancie z 5 zupami zalecenie jedzenia 3 innych zup dziennie
- raz dziennie jako przekąskę należy zjeść porcję świeżych owoców, które dostarczają witamin i błonnika
WSKAZANIA ZDROWOTNE
- ból gardła
- trudności z przełykaniem
- zatrucie
- osoby z problemami stomatologicznymi np. noszenie aparatu czy afty
EFEKTY

- poprawa wypróżniania
- polepszenie metabolizmu
- dobre samopoczucie
- poczucie lekkości
- energia
- brak senności
- ograniczenie zatrzymywania wody w organizmie
- oczyszczenie organizmu z toksyn
- utrata wagi ok. 1,2 kg w tydzień
WAŻNE DODATKI
Do zup warto dodawać przyprawy takie jak:
- chili – pobudza spalanie tłuszczu
- imbir – łagodzi ból
- cynamon – na pamięć
- kolendrę – poprawia nastrój
- pieprz cayenne -wspomaga leczenie infekcji
Inne ważne lub pomocne produkty:
- wszelkie zioła – ułatwią trawienie
- jogurt (kleks) – dodatek wapnia
- pestki i orzechy – źródło witamin z grupy B i nienasyconych kwasów omega
- dodatek tłuszczu np. oliwy czy masła – bez jego dodatku organizm nie wykorzysta witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
- porcja kaszy bądź ciemnego ryżu – wzbogacenie o węglowodany złożone
- rośliny strączkowe, chude mięso lub ryba – solidna porcja białka
Zupa powinna być zrobiona bez:

- soli
- tłustej śmietany
- zasmażki z mąki
- kostek rosołowych obfitujących w tłuszcze utwardzane
WADY
- ważne jest aby dieta na samych zupach nie trwała dłużej niż tydzień, gdyż przedłużające się stosowanie jej przyczynia się do powstawania niedoborów pokarmowych, które mogą prowadzić do rozwoju różnych schorzeń
- nasz układ pokarmowy potrzebuje stałych pokarmów, gdyż podczas żucia rusza produkcja enzymów trawiennych, a do mózgu dochodzi sygnał, który pobudza działanie kolejnych odcinków przewodu pokarmowego, a jak wiadomo jedząc zupę, nie żujemy jej
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
I Śniadanie

- Zupa mleczna z zacierką
II Śniadanie
- Zupa mleczna z zacierką lub zupa krem z dyni
Obiad

- Zupa jarzynowa
Podwieczorek
- Zupa krem z pomidorów lub zupa krem z cukinii
Kolacja

- Zupa krem z pomidorów
Przekąska między posiłkami
- gruszka z jogurtem naturalnym
Źródło: wylecz.to ”dieta zupowa – zasady, efekty, jadłospis diety opartej na zupach”, poradnikzdrowie.pl ”dieta zupowa, czyli jedz zupy i chudnij”
Posted by Ola