DIETA WEDŁUG GRUPY KRWI AB

Osoby z grupą krwi AB są silniejsze i bardziej aktywne aniżeli osoby z grupą krwi A, których przodkowie prowadzili osiadły tryb życia, charakteryzują się też dobrą pamięcią co zawdzięczają swoim przodkom z grupą krwi B zamieszkującym stepy. Problem tycia odzwierciedla mieszany wpływ grupy A i B i często przysparza problemów a dzieje się tak dlatego, że osoby z grupą krwi AB posiadają charakterystyczny jak osoby z grupą krwi A  niski poziom kwasu żołądkowego ale też typowe jak dla grupy krwi B przystosowanie do jedzenia mięsa oznacza to, że pomimo genetycznego zaprogramowania do jedzenia mięsa osoby z grupą krwi AB nie posiadają niedostateczną ilość kwasu żołądkowego do metabolizmu mięsa. Dlatego spożywanie mięsa jest magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Osoby, które chcą stracić na wadze powinny ograniczyć pożywanie mięsa i uzupełnić dietę warzywami i tofu. Grupa krwi AB nie reaguje źle na gluten jak to się ma u osób z grupą krwi 0 i B, ale jeśli planujesz schudnąć powinieneś unikać pszenicy, która powoduje, że tkanka mięśniowa staje się bardziej kwaśna.

Grupa krwi AB : Energia

  • Współczesne połączenie grupy A i B
  • Wrażliwy przewód pokarmowy
  • Zbyt tolerancyjny układ odpornościowy
  • Dobrze reaguje na stres duchowo z pomocą aktywności fizycznej i twórczej energii

Dieta ta nie wymaga liczenia kalorii a jedynie trzymania się prostych zasad, które polegają na eliminacji produktów żywnościowych, które nie są wskazane dla osób o grupie krwi B sprzyjają tyciu oraz mają niekorzystny wpływ na zdrowie.

ŻYWNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA PRZYROSTOWI WAGI

  • Czerwone mięso – jest słabo trawione i magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, zatruwa przewody jelitowe.
  • Fasola nerkowca (kidney)- zakłóca wydolność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, jest przyczyną hipoglikemii.
  • Fasola limeńska (ima) – zakłóca wydolność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, jest przyczyną hipoglikemii.
  • Nasiona kukurydzy- są przyczyną hipoglikemii, zakłóca wydolność insulinową.
  • Gryka- spowalnia tempo metabolizmu, jest przyczyną hipoglikemii.
  • Pszenica – spowalnia  tempo metabolizmu, zakłóca wydolność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.

ŻYWNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA UTRACIE WAGI

  • Tofu – wspomaga metabolizm
  • Ryby i owoce morza – wspomagają metabolizm
  • Produkty mleczne – regulują produkcje insuliny
  • Zielone warzywa – wspomagają metabolizm
  • Kelp (jod z alg) – reguluje produkcje insuliny
  • Ananas – pomaga w trawieniu, stymuluje ruchliwość jelit

MIĘSO

Osoby z grupą krwi AB definitywnie powinny zrezygnować z kurczaków , które zawierają szkodliwe lektyny i powodują zaburzenia krwi i przewodu pokarmowego. Unikaj mięs wędzonych oraz zawierających konserwanty taka żywność może spowodować raka żołądka u ludzi z niskim poziomem kwasu żołądkowego dokładnie tę cechę dzielisz z osobami o grupie krwi A.

DO MIĘS WYSOCE WSKAZANYCH ZALICZA SIĘ

  • Baraninę
  • Jagnięcinę
  • Indyk
  • Królik

DO MIĘS OBOJĘTNYCH ZALICZA SIĘ

  • Mięso bażanta
  • Wątrobę

UNIKAJ

  • Boczku (bekonu)
  • Cielęciny
  • Dziczyzny
  • Gęsi
  • Kaczki
  • Kuropatwy
  • Kurczaków
  • Mięsa bawołu
  • Przepiórek
  • Serc
  • Szynki
  • Wieprzowiny
  • Wołowiny
  • Wołowiny mielonej

RYBY I OWOCE MORZA

WYSOCE WSKAZANE

  • Aloza
  • Anioł morski
  • Dorsz
  • Jesiotr
  • Makrela
  • Morszczuk
  • Okoń oceaniczny
  • Szczupak
  • Sardynka
  • Pstrąg
  • Troć
  • Tuńczyk biały
  • Ślimak
  • Żaglica

OBOJĘTNE

  • Karp
  • Kałamarnica
  • Kawior
  • Sieja
  • Łosoś
  • Okoń
  • Przegrzebek
  • Płytecznik
  • Rekin
  • Sum
  • Sieja
  • Stynka
  • Śledzie świeże
  • Włócznik

UNIKAJ

  • Barakudy
  • Bielugi
  • Fladry
  • Halibuta
  • Homara
  • Kraba
  • Krewetek
  • Łososia wędzonego
  • Łupacza
  • Małży
  • Ostryg
  • Ośmiornicy
  • Raka
  • Sardeli
  • Soli
  • Śledzia marynowanego
  • Węgorza
  • Żab
  • Żółwi

NABIAŁ

Osoby z grupą krwi AB mogą korzystać z szerokiej gamy produktów mlecznych jak osoby z grupą krwi B, szczególnie polecane są skwaśniałe produkty mleczne takie, jak jogurt, kefir, niskotłuszczowa kwaśna śmietanka. Jedyny problem, jaki dotyka osoby z grupą krwi AB to, taki, że organizm produkuje dużą ilość śluzu jak u osób z grupą krwi A wówczas jeśli pojawia się problem z drogami oddechowymi, zatokami lub uszami powinieneś odstawić produkty mleczne.

WYSOCE WSKAZANE

  • Jogurt
  • Kefir
  • Kwaśna, chuda śmietanka
  • Mleko kozie
  • Ser farmer
  • Ser feta
  • Ser kozi
  • Se mozzarella
  • Ser ricotta
  • Serek wiejski

PRODUKTY MLECZNE OBOJĘTNE

  • Chude lub 2% mleko
  • Mleko sojowe
  • Ser biały
  • Ser cheddar
  • Ser colby
  • Ser edamski
  • Ser ementaler
  • Sr gouda
  • Ser jarslberg
  • Ser munster
  • Ser sojowy
  • Ser string
  • Ser szwajcarski
  • Serwatka
  • Ser śmietankowy

PRODUKTY MLECZNE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ

  • Lodów
  • Masła
  • Maślanki
  • Pełnego mleka
  • Sera amerykańskiego
  • Sera blue
  • Sera provolone
  • Sera sherbet

OLEJE I TŁUSZCZE

WYSOCE WSKAZANE

  • Oliwa z oliwek

OBOJĘTNE

  • Olej rzepakowy
  • Olej z orzeszków ziemnych
  • Olej z siemienia lnianego
  • Olej z wątroby dorsza

OLEJE I TŁUSZCZE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ

  • Oleju bawełnianego
  • Oleju krokoszowego
  • Oleju kukurydzianego
  • Oleju sezamowego
  • Oleju słonecznikowego

ORZECHY I PESTKI

Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy krwi AB z uwagi iż osoby te miewają tendencje do problemów związanych z pęcherzykiem żółciowym w związku z czym masło orzechowe jest bardziej preferowane od całych orzechów.

WYSOCE WSKAZANE

  • Kasztany
  • Masło z orzechów ziemnych
  • Orzechy włoskie
  • Orzeszki ziemne

OBOJĘTNE DLA ORGANIZMU

  • Makadamia
  • Migdały (masło migdałowe)
  • Orzeszki pini
  • Orzech brazylijski
  • Orzech nerkowca
  • Orzech hikorii
  • Orzeszki liczi
  • Orzeszki pistacjowe

UNIKAJ

  • Masła sezamowego (tachini)
  • Masła słonecznikowego
  • Maku
  • Nasion sezamu
  • Pestek dyni
  • Pestek słonecznika
  • Orzechów laskowych

FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE

WYSOCE WSKAZANE:

  • Fasolka czerwona
  • Fasola czerwonej soi
  • Fasolka navy
  • Fasolka pinto
  • Soczewica zielona

OBOJĘTNE DLA ORGANIZMU

  • Fasola biała
  • Bób
  • Fasola connelini
  • Fasola copper
  • Fasola pnąca
  • Fasola szparagowa
  • Fasola zielona
  • Soczewica amerykańska
  • Soczewica czerwona
  • Groszek zielony
  • Groszek w strąkach

UNIKAJ

  • Fasoli aduke
  • Fasoli azuke
  • Fasoli czarnej
  • Ciecierzycy
  • Fasoli nerkowatej (kidney)
  • Groszku czarne oczko

PRODUKTY ZBOŻOWE

PRODUKTY WYSOCE WSKAZANE:

  • Orkisz
  • Otręby owsiane
  • Otręby ryżowe
  • Owsianka
  • Proso
  • Ryz dmuchany
  • Żyto
  • Mąka z owsa
  • Mąka ryżowa
  • Makaron z mąki owsianej
  • Makaron z mąki żytniej
  • Makaron z mąki ryżowej
  • Makaron z mąki z kiełków pszenicy
  • Ryż basmati, biały, brązowy, dziki

PRODUKTY ZBOŻOWE OBOJĘTNE

  • Amarant
  • Granola
  • Farina
  • Pasta ryżowa
  • Płatki siedem zbóż
  • Płatki sojowe
  • Granulat sojowy
  • Jęczmień
  • Kiełki pszenicy
  • Otręby pszenicy
  • Przetwory z pszenicy
  • Makaron ze szpinaki
  • Makaron grysikowy (semolina)
  • Makaron szpinakowy
  • Mąka biała
  • Mąka graham
  • Mąka orkiszowa
  • Mąka glutenowa
  • Mąka pełnoziarnista
  • Mąka z pszenicy durum
  • Mąka pszenna bulgur
  • Mąka quinoa

UNIKAJ

  • Gryki
  • Kamutu
  • Kaszy gryczanej
  • Mąki kukurydzianej
  • Płatków kukurydzianych
  • Mąki jęczmiennej
  • Makaronu soba
  • Makaronu z karczocha

CHLEB I MAKARONY

WYSOCE WSKAZANE

  • Chleb / makaron z brązowego ryżu
  • Chleb esseński
  • Chleb Ezekiela
  • Chleb z kiełków pszenicy
  • Chleb / makaron z mąki sojowej
  • Chleb 100% żytni
  • Chrupki fin
  • Chrupki żytnie
  • Pieczywo chrupkie wasa
  • Pieczywo z prosa
  • Pieczywo rye vita
  • Wafle ryżowe

OBOJĘTNE

  • Bagietka pszeniczna
  • Bułka z otrębami owsa
  • Bułka z otrębami pszennymi
  • Chleb bezglutenowy
  • Chleb / makaron orkiszowy
  • Chleb / makaron pszenny macowy
  • Chleb / makaron wieloziarnisty
  • Pieczywo z mąki durum
  • Pumpernikiel
  • Wysokobiałkowy chleb

UNIKAJ

  • Bułek kukurydzianych

OWOCE

OWOCE WYSOKO WSKAZANE

Osoby z grupa krwi B powinny unikać niektórych tropikalnych owoców (mango i guawy), w szczególności należy unikać pomarańczy dlatego, że działają na żołądek drażniąco i wytrącają z organizmu ważne minerały, lektyny banana również działają niekorzystnie na żołądek u osób z grupą krwi AB.

  • Ananasy
  • Agrest
  • Cytryny
  • Figi suszone, świeże
  • Grejpfrut
  • Kiwi
  • Malinojeżyny
  • Śliwki ciemne, zielone
  • Winogrona czarne, czerwone, zielone, concord
  • Wiśnie
  • Żurawina

OWOCE OBOJĘTNE

  • Arbuz
  • Borówka amerykańska
  • Brzoskwinia
  • Daktyle
  • Gruszka
  • Guawa
  • Jabłko
  • Jerzyna
  • Kumkwat
  • Limony
  • Maliny
  • Mandarynka
  • Melon wszystkie rodzaje
  • Morele
  • Nektaryna
  • Jagody bzu czarnego
  • Papaja
  • Plantany
  • Porzeczki czarne, czerwone
  • Rodzynki
  • Śliwki suszone
  • Truskawki

OWOCE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ

  • Bananów
  • Granatów
  • Guawy
  • Karamboli
  • Mango
  • Opuncji
  • Persimonów
  • Pomarańczy
  • Rabarbaru
  • Kokosu orzecha, wiórek kokosowych

WARZYWA

Świeże warzywa są ważnym źródłem związków fitochemicznych, które mają korzystne działanie w zapobieganiu chorobom raka i serca, które najczęściej dotykają osoby z grupą krwi A i AB z uwagi na to, że ich układ odpornościowy jest słabszy. Dlatego osoby te powinny spożywać kilka porcji warzyw w ciągu dnia.

WYSOCE WSKAZANE

  • Bakłażan
  • Brokuły
  • Buraki czerwone i ich liście
  • Czosnek
  • Gorczyca zielona
  • Grzyby shitake
  • Kalafior
  • Kiełki lucerny
  • Mniszek lekarski
  • Ogórek
  • Pasternak
  • Pietruszka
  • Seler
  • Temph
  • Tofu
  • Słodkie ziemniaki

WARZYWA OBOJĘTNE

  • Boćwina (burak liściowy)
  • Brukiew
  • Brukselka
  • Cebula czerwona, zielona, żółta, hiszpańska
  • Chrzan
  • Cukinia
  • Cykoria
  • Dymka
  • Dynia
  • Fenkuł
  • Marchew
  • Oliwki hiszpańskie, greckie, zielone
  • Pędy bambusa
  • Pieczarki
  • Pomidor
  • Por
  • Glony morskie
  • Groszek cukrowy
  • Grzyby enoki, abalone, tree oyster, portobello, shiitake
  • Imbir
  • Japońska rzodkiew
  • Kalarepa
  • Kapusta biła, czerwona, pekińska, chińska
  • Kminek
  • Kolendra
  • Rukiew wodna
  • Rzepa
  • Sałata bibb, boston, iceberg, mesclun, rzymska
  • Szalotka
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Trybula ogrodowa
  • Wszystkie dyniowate
  • Ziemniaki białe, czerwone

UNIKAJ

  • Awokado
  • Fasoli limeńskiej
  • Karczocha amerykańskiego, jerozolimskiego
  • Kiełków mung
  • Kiełków rzodkiewki
  • Kukurydzy białej, żółtej
  • Oliwek czarnych
  • Papryki czerwonej, żółtej, zielonej, jalapeno
  • Rzodkiewki

SOKI, NAPOJE OWOCOWE, HERBATY, ALKOHOLE

Osoby z grupą krwi AB powinny zaczynać dzień od wypicia szklanki ciepłej wody z połową cytryny by oczyścić organizm ze śluzu zgromadzonego podczas snu.

WYSOCE WSKAZANE

  • Sok z czarnej wiśni
  • Sok z kapusty
  • Sok winogronowy
  • Sok marchwiowy
  • Sok żurawinowy
  • Sok z papai
  • Sok selerowy
  • Woda z cytryną
  • Herbata imbirowa
  • Herbata z dzikiej róży
  • Herbata zielona
  • Echinacea
  • Głóg
  • Lucerna
  • Liście truskawki
  • Łopian
  • Rumianek
  • Żeńszeń

OBOJĘTNE

  • Napój jabłkowy (cider)
  • Napój z suszonych śliwek
  • Sok ananasowy
  • Sok grejpfrutowy
  • Sok jabłkowy
  • Sok morelowy
  • Sok ogórkowy
  • Soki warzywne z zalecanymi warzywami
  • Bez czarny
  • Brzoza
  • Cayenne
  • Dziurawiec
  • Gwiazdnica pospolita
  • Gorzknik kanadyjski
  • Kocimiętka
  • Kora dębu
  • Krwawnik pospolity
  • Mięta zielona, pieprzowa
  • Morwa
  • Liście malin
  • Mniszek lekarski
  • Szałwia
  • Szczaw
  • Tymianek
  • Waleriana (kozłek lekarski)
  • Wino białe, czerwone
  • Woda sodowa, seltzera
  • Piwo

UNIKAJ

  • Aloesu
  • Chmielu
  • Czerwonej koniczyny
  • Dziewanny
  • Goryczki
  • Kozieradki pospolitej
  • Lipy
  • Podbiału
  • Rabarbaru
  • Senesu
  • Tasznika pospolitego
  • Coca-coli
  • Napojów gazowanych
  • Alkoholi destylowanych
  • Herbaty czarnej

PRZYPRAWY

WYSOCE WSKAZANE

  • Curry
  • Chrzan
  • Czosnek
  • Miso
  • Pietruszka

OBOJĘTNE

  • Agar
  • Ziele angielskie
  • Anyżek
  • Bazylia
  • Bergamotka
  • Chleb świętojański (karob)
  • Cukier biały, brązowy
  • Cząber
  • Czekolada
  • Czosnek
  • Estragon
  • Gałka muszkatołowa
  • Gorczyca suszona
  • Goździki
  • Kardamon
  • Kelp
  • Kmin rzymski
  • Kolendra
  • Koper
  • Kurkuma
  • Liść laurowy
  • Majeranek
  • Melasa
  • Mięta, mięta pieprzowa, zielona
  • Miód
  • Ocet balsamiczny, jabłkowy, winny czerwony
  • Papryka
  • Pieprz czerwony, ziarnisty
  • Rozmaryn
  • Rodymenia
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Syrop z brązowego ryżu, klonowy, ryżowy
  • Szafran
  • Szałwia
  • Szczypiorek
  • Tamari
  • Tamaryna
  • Trybula ogrodowa
  • Tymianek
  • Wanilia

UNIKAJ

  • Anyżu
  • Esencji migdałowej
  • Kaparów
  • Octu białego
  • Pieprzu białego, czarnego, cayenne, czerwonego, ziarnistego
  • Skrobi kukurydzianej
  • Syropu kukurydzianego
  • Słodu jęczmiennego
  • Syropu kukurydzianego
  • Tapioki
  • Żelatyny

INNE DODATKI

OBOJĘTNE

  • Dżemy z zalecanych owoców
  • Galaretki z zalecanych owoców
  • Majonez
  • Musztarda
  • Sosy do sałatek (dressingi) o niskiej zawartości tłuszczu z akceptowanych składników i przypraw

UNIKAJ

  • Ketchupu
  • Kwaśnych marynat
  • Marynat z koprem
  • Marynat koszernych, słodkich
  • Przypraw smakowych
  • Sosu Worcestershire

Źródło: Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »