Grupa krwi A wymaga diety wegetariańskiej utrzymanie tej zasady sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki i dobrej aktywności fizycznej. Osoby z grupą krwi A posiadają wrażliwy przewód pokarmowy ale i tolerancyjny układ odpornościowy. Spożywanie mięsa przez osoby z grupą krwi ma toksyczny wpływ dla zdrowia wówczas dochodzi do zatrzymania wody w organizmie co w konsekwencji objawia poczuciem ociężałości oraz spadkiem sił witalnych a wyeliminowanie go z diety pozwoli na szybkie pozbycie się nadwagi. Dieta ta nie wymaga liczenia kalorii a jedynie trzymania się prostych zasad, które polegają na eliminacji produktów żywnościowych, które nie są wskazane dla osób o grupie krwi A sprzyjają tyciu oraz mają niekorzystny wpływ na zdrowie.
Schudniesz bardzo szybko jeśli przestaniesz jeść mięso, szczególnie w początkowym etapie utrata wagi będzie znaczna gdyż wyeliminujesz z diety toksyczne dla Ciebie produkty. Niektóre osoby z grupą krwi A doświadczają zatrzymania płynów w organizmie ponieważ ich przewód pokarmowy wolno przetwarza nieodpowiednie pożywienie. Grupy krwi O spalają mięso natomiast grupy krwi A odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Podobnie nabiał jest słabo trawiony i prowokuje reakcje insulinowe – kolejny czynnik spowalniający metabolizm, produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy. Pszenicę osoby z grupą krwi A mogą spożywać jednak nie w zbyt dużych ilościach, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa ulegnie zakwaszeniu.
ŻYWNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA PRZYROSTOWI WAGI
- Mięso – zwiększa ilość toksyn w organizmie, odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
- Nabiał – zwiększa produkcję śluzu w organizmie, spowalnia metabolizm
- Pszenica (gluten) – spowalnia przemianę materii i zakłóca wydolność insuliny
- Fasola (kidney) – pogarsza spalanie kalorii
ŻYWNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA UTRACIE WAGI
- Warzywa – poprawiają metabolizm poprzez przyspieszanie ruchu robaczkowego jelit.
- Produkty sojowe – poprawiają metabolizm.
- Ananas – poprawia metabolizm, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
- Oleje roślinne- zapobiegają zatrzymaniu wody, poprawiają trawienie.
MIĘSO
Osoby z grupą krwi A definitywnie powinny unikać mięs wędzonych oraz zawierających konserwanty, ta żywność może u nich powodować raka żołądka w związku z nikim poziomem kwasu żołądkowego.
DO MIĘS OBOJĘTNYCH ZALICZA SIĘ
- Kurczak
- Indyk
UNIKAJ
- Mięsa wieprzowego
- Mięsa wołowego
- Boczku (bekonu)
- Cielęciny
- Bażanta
- Gęsi
- Jagnięciny
- Kaczki
- Dziczyzny
- Królika
- Przepiórki
- Wątróbki
- Podrobów
RYBY I OWOCE MORZA
WYSOCE WSKAZANE
- Dorsz
- Karp
- Łosoś
- Makrela
- Okoń
- Sardynki
- Pstrąg
- Sieja
- Szczupak
- Ślimak
- Troć
OBOJĘTNE
- Tuńczyk
- Jesiotr
- Rekin
- Szczupak
- Włócznik
- Okoń
UNIKAJ
- Suma
- Śledzia marynowanego
- Łososia wędzonego
- Ośmiornicy
- Kawioru
- Kraba
- Flądry
- Halibuta
- Homara
- Kalmarów
- Krewetek
- Małży
- Morszczuka
- Ostryg
- Przegrzebka
- Raka
- Sardynki
- Soli
- Węgorza
- Żaby
NABIAŁ
Osoby z grupą krwi A powinny znacznie ograniczyć spożywanie produktów mlecznych dlatego, że organizm z grupą krwi A nie jest przystosowany do właściwego trawienia produktów z tych grup. Osoby z tą grupą krwi częściej chorują na alergie, nietolerancje pokarmowe na produkty mleczne ma to związek z tym, że produkty mleczne zwiększają wydzielanie śluzu powodując np. duszności. W tej grupie nie znajduje się nabiał wysoce wskazany co jedynie produkty obojętne i grupę produktów, której należy unikać. Należy unikać produktów zawierających pełne mleko i mocno ograniczyć spożywanie jaj. Jeśli cierpisz na problemy z drogami oddechowymi, infekcje uszu lub zatoki to znak, że w Twoim organizmie jest z dużo śluzu co ma związek ze spożywaniem dużej ilości produktów mlecznych.
WYSOCE WSKAZANE SĄ TYLKO PRODUKTY SOJOWE
- Produkty sojowe
- Ser sojowy
- Mleko sojowe
PRODUKTY MLECZNE OBOJĘTNE
- Jogurt
- Kefir
- Mleko kozie
- Ser feta
- Ser mozzarella
- Ser kozi
- Ser ricotta
- Serek farmer
PRODUKTY MLECZNE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ
- Jaj
- Mleka tłustego oraz chudego
- Masła
- Maślanki
- Sera białego
- Sera edamskiego ementalera, goudy
- Sera blue
- Sera brie
- Sera parmezanu
- Serka wiejskiego
- Lodów
- Sera kremowego
- Sera camembert
OLEJE I TŁUSZCZE
Grupa krwi A potrzebuje niewielkie ilości tłuszczu aby dobre funkcjonować ale łyżka dodanej oliwy codziennie do dań lub sałatek wspomoże trawienie i wydalanie. Oliwa z oliwek wywiera pozytywny wpływ na serce.
WYSOCE WSKAZANE:
- Oliwa z oliwek
- Olej z siemienia lnianego
OBOJĘTNE
- Olej z wątroby dorsza
- Olej rzepakowy
OLEJE I TŁUSZCZE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ:
- Oleju z orzechów ziemnych
- Oleju sezamowego
- Oleju kukurydzianego
- Oleju krokoszowego
- Oleju bawełnianego
ORZECHY I PESTKI
Orzechy i pestki mają korzystny wpływ dla grupy krwi A z uwagi na dostarczanie ważnych komponentów białkowych w związku z dietą ubogą w proteiny pochodzenia zwierzęcego.
WYSOCE WSKAZANE
- Orzechy ziemne
- Pestki dyni
- Masło orzechowe
OBOJĘTNE DLA ORGANIZMU
- Orzechy pini
- Orzechy makadamia
- Orzechy laskowe
- Orzechy pekan
- Kaszany jadalne
- Migdały (masło migdałowe)
- Sezam (masło sezamowe)
- Pestki słonecznika (masło ze słonecznika)
- Orzechy włoskie
UNIKAJ
- Orzechów pistacjowych
- Orzechów nerkowca
- Orzechów brazylijskich
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE
Osoby z grupą krwi A dobrze tolerują białka pochodzące z oślin strączkowych wraz z soją są doskonałym źródłem proteinowym.
WYSOCE WSKAZANE:
- Fasola czarna
- Czerwona soja
- Fasola azuki
- Fasola pinto
- Fasola zielona
- Groszek
OBOJĘTNE DLA ORGANIZMU
- Fasola biała
- Bób
- Fasola szparagowa
- Fasola zielona
- Groszek zielony
- Groszek cukrowy
- Fasola pnąca
UNIKAJ
- Ciecierzycy
- Fasoli nerkowatej kidney
- Fasoli copper
- Fasoli czerwonej
- Fasoli navy
PRODUKTY ZBOŻOWE
Osoby z grupą krwi A dobrze tolerują produkty zbożowe i mogą je spożywać jeden lub więcej razy na dobę. Z uwagi na zwiększoną skłonność do śluzu osoby powinny wyeliminować z diety produkty zawierające pszenicę gdyż sprzyja to zachorowaniu na astmę oraz na częste infekcji górnych dróg oddechowych. Produkty glutenowe sprzyjają tyciu, utrudniają proces trawienia co skutkuje nieprawidłowym wchłanianiem witamin i minerałów. Produkty pszenne utrudniają metabolizm, co w konsekwencji prowadzi do odkładania i magazynowania się tkanki tłuszczowej.
PRODUKTY WYSOCE WSKAZANE
- Gryka, kasza gryczana prażona i nieprażona
- Amarantus
- Mąka owsiana
- Mąka ryżowa
- Mąka żytnia
PRODUKTY ZBOŻOWE OBOJĘTNE
- Mąka orkiszowa, orkisz
- Mąka pszenna durum
- Mąka jęczmienna
- Mąka graham
- Ryż biały, brązowy, basmati, ryż dziki, mąka ryżowa, ryż dmuchany, otręby ryżowe
- Jęczmień, kasza jęczmienna (perłowa, pęczak, wiejska)
- Proso, kasza jaglana
- Mąka quinoa
UNIKAJ
- Mąki białej
- Mąki pełnoziarnistej
- Otrębów pszennych
- Kiełków pszenicy
CHLEB I MAKARONY
WYSOCE WSKAZANE
- Chleb / makaron gryczany
- Chleb / makaron owsiany
- Chleb / makaron ryżowy
- Chleb / makaron sojowy
OBOJĘTNE
- Chleb / makaron ryżowy
- Chleb / makaron graham
- Chleb / makaron orkiszowy
- Chleb / makaron z pszenicy durum
- Pieczywo wasa z w/w mąk
- Pieczywo z prosa (chleb jaglany)
- Chleb / makaron żytni
UNIKAJ
- Bułek, chleba z mąki pszennej
- Bułek, chleba wieloziarnistych
- Bułek, chleba kukurydzianego
- Chleba pumpernikiel
- Makronu z grysiku (semoliny)
OWOCE
OWOCE WYSOKO WSKAZANE
- Ananasy
- Borówki amerykańskie
- Jeżyny
- Morele
- Cytryny
- Figi świeże, suszone
- Grejpfruty
- Śliwki
- Wiśnie
- Żurawina
OWOCE OBOJĘTNE
- Agrest
- Arbuz
- Brzoskwinia
- Czerwona i czarna porzeczka
- Winogrono czerwone czarne, zielone
- Daktyle
- Gruszka
- Jabłko
- Granat
- Karambola
- Kiwi
- Maliny
- Melon (za wyjątkiem miodowego i kantalupa)
- Rodzynki
- Truskawki
OWOCE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ
- Bananów
- Mandarynek
- Pomarańczy
- Rabarbaru
- Papai
- Melona kantalupa
- Melona miodowego
- Mango
- Kokosu orzecha, wiórek kokosowych
WARZYWA
WYSOCE WSKAZANE
- Boćwina
- Brokuły
- Cebula czerwona, żółta
- Chrzan
- Cykoria
- Czosnek
- Dynia
- Kalarepa
- Kiełki lucerny
- Marchew
- Pietruszka, pasternak
- Mniszek lekarski
- Por
- Rzepa
- Szpinak
- Sałata rzymska
- Tofu
- Karczoch amerykański
WARZYWA OBOJĘTNE
- Awokado
- Cukinia
- Cebula zielona
- Szalotka
- Brukselka
- Ogórek
- Oliwki zielone
- Rzodkiewka, kiełki rzodkiewki
- Sałata lodowa
- Seler
- Szparagi
- Kminek
- Kolendra
- Koper włoski
- Kukurydza
- Glony morskie
- Gorczyca
- Kalafior
- Kapusta pekińska
- Rukiew wodna
- Grzyby shiitake
- Pędy bambusa
- Warzywa dyniowate
UNIKAJ
- Papryki czerwonej, jalapeno, zielonej, żółtej
- Bakłażana
- Kapusty białej
- Kapusty czerwonej
- Kapusty białej, czerwonej
- Czarnych oliwek hiszpańskich, greckich
- Pomidorów
- Ziemniaków białych , czerwonych, słodkich
- Pieczarek
SOKI, NAPOJE OWOCOWE, HERBATY, ALKOHOLE
WSKAZANE
- Sok ananasowy
- Sok z ciemnej wiśni
- Sok grejpfrutowy
- Sok marchwiowy
- Sok selerowy
- Sok morelowy
- Sok z suszonych śliwek
- Woda z cytryną
- Herbata imbirowa
- Herbata z dzikiej róży
- Rumianek
- Aloes
- Echinacea
- Głóg
- Kozłek lekarski
- Zielona herbata
- Czerwone wino
- Kawa z kofeiną lub bez
OBOJĘTNE
- Sok ogórkowy
- Sok winogronowy
- Soki warzywne z zalecanych warzyw
- Herbata z czarnego bzu,
- Napar z korzenia lukrecji
- Napar z kory dębu
- Herbata z mięty pieprzowej, zielonej
- Herbata z liści malin
- Herbata z liści truskawek
- Szałwia
- Senes
- Tymianek
- Lipa
- Wino białe
UNIKAJ
- Soku z papai
- Soków pomarańczowych
- Soku pomidorowego
- Napojów typu cola
- Piwa
- Wody sodowej
- Czarnej herbaty
- Alkoholi destylowanych
- Napojów gazowanych
PRZYPRAWY
WYSOCE WSKAZANE
- Czosnek
- Imbir
- Melasa
- Sos sojowy
- Słód jęczmienny
- Tamari
- Miso
OBOJĘTNE
- Bazylia
- Bergamotka
- Chrzan
- Cukier biały, cukier brązowy
- Curry
- Cynamon
- Miód
- Czekolada
- Syrop klonowy
- Cząber
- Mięta zielona, pieprzowa
- Papryka
- Pietruszka
- Czosnek
- Estragon
- Gałka muszkatołowa
- Gorczyca suszona
- Goździki
- Kardamon
- Kmin rzymski
- Kelp
- Kolendra
- Kurkuma
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Majeranek
- Szałwia
- Szafran
- Szczypiorek
- Tymianek
- Wanilia
- Sól
UNIKAJ
- Pieprzu cayenne
- Pieprzu białego, czarnego, czerwonego, ziarnistego
- Kaparów
- Octu balsamicznego
- Octu jabłkowego
- Octu białego
- Żelatyny
INNE DODATKI
OBOJĘTNE
- Dżemy z owoców wskazanych
- Galaretki z owoców wskazanych
- Sosy do sałatek ze wskazanych produktów
- Musztarda
UNIKAJ
- Ketchupu
- Potraw marynowanych
- Majonezu
- Octów
Źródło: Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney “Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”