DIETA WEDŁUG GRUPY KRWI A

Grupa krwi A wymaga diety wegetariańskiej utrzymanie tej zasady sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki i dobrej aktywności fizycznej. Osoby z grupą krwi A posiadają wrażliwy przewód pokarmowy ale i tolerancyjny układ odpornościowy. Spożywanie mięsa przez osoby z grupą krwi ma toksyczny wpływ dla zdrowia wówczas dochodzi do zatrzymania wody w organizmie co w konsekwencji objawia poczuciem ociężałości oraz spadkiem sił witalnych a wyeliminowanie go z diety pozwoli na szybkie pozbycie się nadwagi.

Dieta ta nie wymaga liczenia kalorii a jedynie trzymania się prostych zasad, które polegają na eliminacji produktów żywnościowych, które nie są wskazane dla osób o grupie krwi A sprzyjają tyciu oraz mają niekorzystny wpływ na zdrowie.

Schudniesz bardzo szybko jeśli przestaniesz jeść mięso, szczególnie w początkowym etapie urata wagi będzie znaczna gdyż wyeliminujesz z diety toksyczne dla Ciebie produkty. Niektóre osoby z grupą krwi A doświadczają zatrzymania płynów w organizmie ponieważ ich przewód pokarmowy wolno przetwarza nieodpowiednie pożywienie. Grupy krwi O spalają mięso natomiast grupy krwi A odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Podobnie nabiał jest słabo trawiony i prowokuje reakcje insulinowe – kolejny czynnik spowalniający metabolizm, produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy. Pszenicę osoby z grupą krwi A mogą spożywać jednak nie w zbyt dużych ilościach, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa ulegnie zakwaszeniu.

ŻWYNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA PRZYROSTOWI WAGI

  • Mięso – zwiększa ilość toksyn w organizmie, odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
  • Nabiał – zwiększa produkcję śluzu w organizmie, spowalnia metabolizm
  • Pszenica (gluten) – spowalnia przemianę materii i zakłóca wydolność insuliny
  • Fasola (kidney) – pogarsza spalanie kalorii

ŻYWNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA UTRACIE WAGI

  • Warzywa – poprawiają metabolizm poprzez przyspieszanie ruchu robaczkowego jelit.
  • Produkty sojowe – poprawiają metabolizm.
  • Ananas – poprawia metabolizm, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
  • Oleje roślinne- zapobiegają zatrzymaniu wody, poprawiają trawienie.

MIĘSO

Osoby z grupą krwi A definitywnie powinny unikać mięs wędzonych oraz zawierających konserwanty, ta żywność może u nich powodować raka żołądka w związku z nikim poziomem kwasu żołądkowego.

DO MIĘS OBOJETNYCH ZALICZA SIĘ:

  • Kurczak
  • Indyk

UNIKAJ:

  • Mięsa wieprzowego
  • Mięsa wołowego
  • Boczku (bekonu)
  • Cielęciny
  • Bażanta
  • Gęsi
  • Jagnięciny
  • Kaczki
  • Dziczyzny
  • Królika
  • Przepiórki
  • Wątróbki
  • Podrobów

RYBY I OWOCE MORZA

WYSOCE WSKAZANE

  • Dorsz
  • Karp
  • Łosoś
  • Makrela
  • Okoń
  • Sardynki
  • Pstrąg
  • Sieja
  • Szczupak
  • Ślimak
  • Troć

OBOJĘTNE

  • Tuńczyk
  • Jesiotr
  • Rekin
  • Szczupak
  • Włócznik
  • Okoń

UNIKAJ

  • Suma
  • Śledzia marynowanego
  • Łososia wędzonego
  • Ośmiornicy
  • Kawioru
  • Kraba
  • Flądry
  • Halibuta
  • Homara
  • Kalmarów
  • Krewetek
  • Małży
  • Morszczuka
  • Ostryg
  • Przegrzebka
  • Raka
  • Sardynki
  • Soli
  • Węgorza
  • Żaby

NABIAŁ

Osoby z grupą krwi A powinny znacznie ograniczyć spożywanie produktów mlecznych dlatego, że organizm z grupą krwi A nie jest przystosowany do właściwego trawienia produktów z tych grup. Osoby z tą grupą krwi częściej chorują na alergie, nietolerancje pokarmowe na produkty mleczne ma to związek z tym, że produkty mleczne zwiększają wydzielanie śluzu powodując np. duszności. W tej grupie nie znajduje się nabiał wysoce wskazany co jedynie produkty obojętne i grupę produktów, której należy unikać. Należy unikać produktów zawierających pełne mleko i mocno ograniczyć spożywanie jaj. Jeśli cierpisz na problemy z drogami oddechowymi, infekcje uszu lub zatoki to znak, że w Twoim organizmie jest z dużo śluzu co ma związek ze spożywaniem dużej ilości produktów mlecznych.

WYSOCE WSKAZANE SĄ TYLKO PRODUKTY SOJOWE

  • Produkty sojowe
  • Ser sojowy
  • Mleko sojowe

PRODUKTY MLECZNE OBOJĘTNE

  • Jogurt
  • Kefir
  • Mleko kozie
  • Ser feta
  • Ser mozzarella
  • Ser kozi
  • Ser ricotta
  • Serek farmer

PRODUKTY MLECZNE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ

  • Jaj
  • Mleka tłustego oraz chudego
  • Masła
  • Maślanki
  • Sera białego
  • Sera edamskiego ementalera, goudy
  • Sera blue
  • Sera brie
  • Sera parmezanu
  • Serka wiejskiego
  • Lodów
  • Sera kremowego
  • Sera camembert

OLEJE I TŁUSZCZE

Grupa krwi A potrzebuje niewielkie ilości tłuszczu aby dobre funkcjonować ale łyżka dodanej oliwy codziennie do dań lub sałatek wspomoże trawienie i wydalanie. Oliwa z oliwek wywiera pozytywny wpływ na serce.

WYSOCE WSKAZANE:

  • Oliwa z oliwek
  • Olej z siemienia lnianego

OBOJĘTNE

  • Olej z wątroby dorsza
  • Olej rzepakowy

OLEJE I TŁUSZCZE, KTÓYCH NAEŻY UNIKAĆ:

  • Oleju z orzechów ziemnych
  • Oleju sezamowego
  • Oleju kukurydzianego
  • Oleju krokoszowego
  • Oleju bawełnianego

ORZECHY I PESTKI

Orzechy i pestki mają korzystny wpływ dla grupy krwi A z uwagi na dostarczanie ważnych komponentów białkowych w związku z dietą ubogą w proteiny pochodzenia zwierzęcego.

WYSOCE WSKAZANE

  • Orzechy ziemne
  • Pestki dyni
  • Masło orzechowe

OBOJĘTNE DLA ORGANIZMU

  • Orzechy pini
  • Orzechy makadamia
  • Orzechy laskowe
  • Orzechy pekan
  • Kaszany jadalne
  • Migdały (masło migdałowe)
  • Sezam (masło sezamowe)
  • Pestki słonecznika (masło ze słonecznika)
  • Orzechy włoskie

UNIKAJ

  • Orzechów pistacjowych
  • Orzechów nerkowca
  • Orzechów brazylijskich

FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE

Osoby z grupą krwi A dobrze tolerują białka pochodzące z oślin strączkowych wraz z soją są doskonałym źródłem proteinowym.

WYSOCE WSKAZANE:

  • Fasola czarna
  • Czerwona soja
  • Fasola azuki
  • Fasola pinto
  • Fasola zielona
  • Groszek

OBOJĘTNE DLA ORGANIZMU

  • Fasola biała
  • Bób
  • Fasola szparagowa
  • Fasola zielona
  • Groszek zielony
  • Groszek cukrowy
  • Fasola pnąca

UNIKAJ

  • Ciecierzycy
  • Fasoli nerkowatej kidney
  • Fasoli copper
  • Fasoli czerwonej
  • Fasoli navy

PRODUKTY ZBOŻOWE

Osoby z grupą krwi A dobrze tolerują produkty zbożowe i mogą je spożywać jeden lub więcej razy na dobę. Z uwagi na zwiększoną skłonność do śluzu osoby powinny wyeliminować z diety produkty zawierające pszenicę gdyż sprzyja to zachorowaniu na astmę oraz na częste infekcji górnych dróg oddechowych. Produkty glutenowe sprzyjają tyciu, utrudniają proces trawienia co skutkuje nieprawidłowym wchłanianiem witamin i minerałów. Produkty pszenne utrudniają metabolizm, co w konsekwencji prowadzi do odkładania i magazynowania się tkanki tłuszczowej.

PRODUKTY WYSOCE WSKAZANE:

  • Gryka, kasza gryczana prażona i nieprażona
  • Amarantus
  • Mąka oswiana
  • Mąka ryżowa
  • Mąka żytnia

PRODUKTY ZBOŻOWE OBOJĘTNE:

  • Mąka orkiszowa, orkisz
  • Mąka pszenna durum
  • Mąka jęczmienna
  • Mąka graham
  • Ryż biały, brązowy, basmati, ryż dziki, mąka ryżowa, ryż dmuchany, otręby ryżowe
  • Jęczmień, kasza jęczmienna (perłowa, pęczak, wiejska)
  • Proso, kasza jaglana
  • Mąka quinoa

UNIKAJ

  • Mąki białej
  • Mąki pełnoziarnistej
  • Otrębów pszennych
  • Kiełków pszenicy

CHLEB I MAKARONY

WYSOCE WSKAZANE

  • Chleb / makaron gryczany
  • Chleb / makaron owsiany
  • Chleb / makaron ryżowy
  • Chleb / makaron sojowy

OBOJĘTNE

  • Chleb / makaron ryżowy
  • Chleb / makaron graham
  • Chleb / makaron orkiszowy
  • Chleb / makaron z pszenicy durum
  • Pieczywo wasa z w/w mąk
  • Pieczywo z prosa (chleb jaglany)
  • Chleb / makaron żytni

UNIKAJ

  • Bułek, chleba z mąki pszennej
  • Bułek, chleba wieloziarnistych
  • Bułek, chleba kukurydzianego
  • Chleba pumpernikel
  • Makronu z grysiku (semoliny)

OWOCE

OWOCE WYSOKO WSKAZANE

  • Ananasy
  • Borówki amerykańskie
  • Jeżyny
  • Morele
  • Cytryny
  • Figi świeże, suszone
  • Grejpfruty
  • Śliwki
  • Wiśnie
  • Żurawina

OWOCE OBOJĘTNE

  • Agrest
  • Arbuz
  • Brzoskwinia
  • Czerwona i czarna porzeczka
  • Winogrono czerwone czarne, zielone
  • Daktyle
  • Gruszka
  • Jabłko
  • Granat
  • Karambola
  • Kiwi
  • Maliny
  • Melon (za wyjątkiem miodowego i kantalupa)
  • Rodzynki
  • Truskawki

OWOCE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ

  • Bananów
  • Mandarynek
  • Pomarańczy
  • Rabarbaru
  • Papai
  • Melona kantalupa
  • Melona miodowego
  • Mango
  • Kokosu orzecha, wiórek kokosowych

WARZYWA

WYSOCE WSKAZANE

  • Boćwina
  • Brokuły
  • Cebula czerwona, żółta
  • Chrzan
  • Cykoria
  • Czosnek
  • Dynia
  • Kalarepa
  • Kiełki lucerny
  • Marchew
  • Pietruszka, pasternak
  • Mniszek lekarski
  • Por
  • Rzepa
  • Szpinak
  • Sałata rzymska
  • Tofu
  • Karczoch amerykański

 

WARZYWA OBOJĘTNE

  • Awokado
  • Cukinia
  • Cebula zielona
  • Szalotka
  • Brukselka
  • Ogórek
  • Oliwki zielone
  • Rzodkiewka, kiełki rzodkiewki
  • Sałata lodowa
  • Seler
  • Szparagi
  • Kminek
  • Kolendra
  • Koper włoski
  • Kukurydza
  • Glony morskie
  • Gorczyca
  • Kalafior
  • Kapusta pekińska
  • Rukiew wodna
  • Grzyby shiitake
  • Pędy bambusa
  • Warzywa dyniowate

UNIKAJ

  • Papryki czerwonej, jalapeno, zielonej, żółtej
  • Bakłażana
  • Kapusty białej
  • Kapusty czerwonej
  • Kapusty białej, czerwonej
  • Czarnych oliwek hiszpańskich, greckich
  • Pomidorów
  • Ziemniaków białych , czerwonych, słodkich
  • Pieczarek

SOKI, NAPOJE OWOCOWE, HERBATY, ALKOHOLE

WSKAZANE

  • Sok ananasowy
  • Sok z ciemnej wiśni
  • Sok grejpfrutowy
  • Sok marchwiowy
  • Sok selerowy
  • Sok morelowy
  • Sok z suszonych śliwek
  • Woda z cytryną
  • Herbata imbirowa
  • Herbata z dzikiej róży
  • Rumianek
  • Aloes
  • Echinacea
  • Głóg
  • Kozłek lekarski
  • Zielona herbata
  • Czerwone wino
  • Kawa z kofeiną lub bez

OBOJĘTNE

  • Sok ogórkowy
  • Sok winogronowy
  • Soki warzywne z zalecanych warzyw
  • Herbata z czarnego bzu,
  • Napar z korzenia lukrecji
  • Napar z kory dębu
  • Herbata z mięty pieprzowej, zielonej
  • Herbata z liści malin
  • Herbata z liści truskawek
  • Szałwia
  • Senes
  • Tymianek
  • Lipa
  • Wino białe

UNIKAJ

  • Soku z papai
  • Soków pomarańczowych
  • Soku pomidorowego
  • Napojów typu cola
  • Piwa
  • Wody sodowej
  • Czarnej herbaty
  • Alkoholi destylowanych
  • Napojów gazowanych

PRZYPRAWY

WYSOCE WSKAZANE

  • Czosnek
  • Imbir
  • Melasa
  • Sos sojowy
  • Słód jęczmienny
  • Tamari
  • Miso

OBOJĘTNE

  • Bazylia
  • Bergamotka
  • Chrzan
  • Cukier biały, cukier brązowy
  • Curry
  • Cynamon
  • Miód
  • Czekolada
  • Syrop klonowy
  • Cząber
  • Mięta zielona, pieprzowa
  • Papryka
  • Pietruszka
  • Czosnek
  • Estragon
  • Gałka muszkatołowa
  • Gorczyca suszona
  • Goździki
  • Kardamon
  • Kmin rzymski
  • Kelp
  • Kolendra
  • Kurkuma
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Majeranek
  • Szałwia
  • Szafran
  • Szczypiorek
  • Tymianek
  • Wanilia
  • Sól

UNIKAJ

  • Pieprzu cayenne
  • Pieprzu białego, czarnego, czerwonego, ziarnistego
  • Kaparów
  • Octu balsamicznego
  • Octu jabłkowego
  • Octu białego
  • Żelatyny

INNE DODATKI

OBOJĘTNE

  • Dżemy z owoców wskazanych
  • Galaretki z owoców wskazanych
  • Sosy do sałatek ze wskazanych produktów
  • Musztarda

UNIKAJ

  • Ketchupu
  • Potraw marynowanych
  • Majonezu
  • Octów

źródło zaczerpnięte z książki Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »