Grupa krwi zero otrzymała miano “myśliwego”, osoby z tą grupą krwi charakteryzują się silnym układem odpornościowym i zdrowym układem pokarmowym, efektywnym metabolizmem przystosowanym do trawienia mięsa z uwagi na wysoki poziom soków żołądkowych w żołądku, dzięki temu świetnie sobie radzą z pokarmami pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym najbardziej odpowiednią dietą dla osób o grupie krwi zero jest dieta wysokobiałkowa, w skład której wchodzi mięso, ryby. Osoby z grupą krwi zero wykazują dużą wytrzymałość fizyczną na skutek diety wysokobiałkowej są obdarzone w silnie rozbudowaną tkankę mięśniową, co sprzyja intensywnym ćwiczeniom fizycznym dlatego dla tych osób wysoko wskazane są ćwiczenia aerobowe. Dieta ta nie wymaga liczenia kalorii, a jedynie trzymania się prostych zasad, które polegają na eliminacji produktów żywnościowych, które nie są wskazane dla osób o grupie krwi zero i sprzyjają tyciu oraz mają niekorzystny wpływ na zdrowie.
ŻYWNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA PRZYROSTOWI WAGI
- Pszenica (gluten)- spowalnia przemianę materii i zakłóca wydolność insuliny
- Kukurydza – spowalnia metabolizm i zakłóca wydolność insuliny
- Soczewica – hamuje metabolizm
- Fasola (kidney)- pogarsza spalanie kalorii
- Kapusta – hamuje wydzielanie hormonu tarczycy
- Brukselka – hamuje wydzielanie hormonu tarczycy
- Kalafior – hamuje wydzielanie hormonu tarczycy
- Gorczyca – hamuje wydzielanie hormonu tarczycy
ŻYWNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA UTRACIE WAGI
- Algi morskie , kelp – zawierają jod, który sprzyja wydzielaniu hormonów tarczycy.
- Ryby i owoce morza- zawierają jod w związku z czym zwiększają wydzielanie hormonu tarczycy.
- Sól jodowana – zawiera jod, który zwiększa wydzielanie hormonu tarczycy (zaleca się spożywanie sodu w małych ilościach, gdyż większe jej ilości nie są wskazane ze względu na zawartość sodu, który w dużych ilościach ma wpływ na wzrost ciśnienia tętniczego krwi).
- Czerwone mięso- zwiększ metabolizm.
- Szpinak- zwiększa metabolizm.
- Brokuły – zwiększają metabolizm.
MIĘSO
DO MIĘS WYSOCE WSKAZANYCH ZALICZA SIĘ
- Wołowinę
- Baraninę
- Cielęcinę
- Jagnięcinę
- Dziczyznę
- Wątróbkę wołową
- Serce wołowe
DO MIĘS OBOJĘTNYCH ZALICZA SIĘ
- Kurczak
- Indyk
- Królik
- Przepiórka
- Kuropatwa
- Kaczka
- Bażant
DO MIĘS NIEWSKAZANYCH ZALICZA SIĘ
- Mięso wieprzowe
- Mięso od szynki
- Boczek (bekon)
- Gęś
RYBY I OWOCE MORZA
WSKAZANE
- Dorsz
- Halibut
- Łosoś
- Makrela
- Jesiotr
- Morszczuk
- Szczupak
- Sola
- Okoń
- Śledź
- Pstrąg
- Sardynka
OBOJĘTNE
- Tuńczyk
- Flądra
- Karp
- Węgorz
- Homar
- Rekin
- Troć
- Okoń
- Kalmary
- Krab
- Krewetki
- Małże
- Przegrzebki
- Ostrygi
- Ślimaki
- Rak
- Żaba
UNIKAJ
- Suma
- Śledzia marynowanego
- Łososia wędzonego
- Ośmiornicy
- Kawioru
NABIAŁ
Osoby z grupą krwi zero powinny znacznie ograniczyć spożywanie produktów mlecznych dlatego, że organizm z tą grupą krwi nie jest przystosowany do właściwego trawienia produktów z tych grup. Dlatego w tej grupie nie znajduje się nabiał wysoce wskazany a co jedynie produkty obojętne dla organizmu oraz grupa produktów, które należy unikać.
PRODUKTY MLECZNE OBOJĘTNE
- Ser mozarella
- Ser feta
- Ser kozi
- Ser farmer
- Masło
- Ser sojowy Tofu jako alternatywa dla nabiału
- Mleko sojowe jako alternatywa dla mleka
PRODUKTY MLECZNE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ
- Jogurty wszystkich rodzajów
- Maślanki
- Jaj
- Sera białego
- Sera cheddar
- Sera edamskiego ementalera, goudy
- Sera blue
- Sera brie
- Sera parmezanu
- Serka wiejskiego
- Lodów
- Mleka pełnego, chudego
- Mleka koziego
OLEJE I TŁUSZCZE
WYSOCE WSKAZANE
- Oliwa z oliwek
- Olej z siemienia lnianego
OBOJĘTNE
- Olej z wątroby dorsza
- Olej sezamowy
- Olej rzepakowy
OLEJE I TŁUSZCZE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ
- Oleju z orzechów ziemnych
- Oleju kukurydzianego
- Oleju krokoszowego
- Oleju bawełnianego
- Oleju kokosowego
ORZECHY I PESTKI
Orzechy i pestki powinny być spożywane jako dodatek do żywienia u osób, które zamierzają zredukować wagę z uwagi na ich kaloryczność. Spożywaj je w formie mielonej jako dodatek do potraw, koktajli staną się wtedy lekkostrawne i bardziej przyswajalne.
WYSOCE WSKAZANE
- Orzechy włoskie
- Pestki dyni
OBOJĘTNE DLA ORGANIZMU
- Orzeszki pini
- Orzechy makadamia
- Orzechy laskowe
- Orzechy pekan
- Kaszany jadalne
- Migdały (masło migdałowe)
- Sezam (masło sezamowe)
- Pestki słonecznika (masło ze słonecznika)
UNIKAJ
- Orzechów pistacjowych
- Orzechów nerkowca
- Orzechów ziemnych (masła z orzechów ziemnych)
- Orzechów brazylijskich
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE
WYSOCE WSKAZANE
- Fasola azuki
- Fasola aduke
- Fasola pinto
- Groch
OBOJĘTNE DLA ORGANIZMU
- Fasola czerwona
- Fasola biała
- Ciecierzyca
- Bób
- Fasola szparagowa
- Fasola zielona
- Groszek zielony
- Fasola pnąca
UNIKAJ
- Fasoli nerkowatej kidney
- Soczewicy czerwonej, zielonej amerykańskiej
- Fasoli copper
- Fasoli navy
PRODUKTY ZBOŻOWE
Osoby z grupą krwi zero nie tolerują produktów glutenowych dlatego należy je całkowicie wyeliminować z diety. Sprzyjają tyciu, utrudniają proces trawienia, co skutkuje nieprawidłowym wchłanianiem witamin i minerałów. Gluten zawarty w zarodkach pszennych utrudnia metabolizm, co w konsekwencji prowadzi do odkładania i magazynowania się tkanki tłuszczowej.
PRODUKTY ZBOŻOWE OBOJĘTNE
- Mąka orkiszowa, orkisz
- Gryka, kasza gryczana prażona i nieprażona
- Amarantus
- Ryż biały, brązowy, basmati, ryż dziki, mąka ryżowa, ryż dmuchany, otręby ryżowe
- Jęczmień, kasza jęczmienna (perłowa, pęczak, wiejska)
- Proso, kasza jaglana
- Mąka quinoa
UNIKAJ
- Mąki z owsa, kaszy owsianej, otrębów z owsa, owsianki
- Mąki pszennej, bulgar, durum, otrębów z pszenicy, zarodków pszennych,
- Maki kukurydzianej, płatków kukurydzianych, kaszy kukurydzianej
- Mąki glutenowej
- Mąki graham
- Mąki z owsa, płatków owsianych
CHLEB I MAKARONY
OBOJĘTNE
- Chleb / makaron bezglutenowy
- Chleb / makaron ryżowy
- Chleb / makaron sojowy
- Chleb / makaron orkiszowy
- Chleb / makaron żytni
- Pieczywo Wasa z w/w mąk
- Pieczywo z prosa (chleb jaglany)
UNIKAJ
- Bułek, chleba z mąki pszennej
- Bułek, chleba wieloziarnistego
- Bułek, chleba kukurydzianego
- Pieczywa, makaronu z mąki durum
- Chleba pumpernikiel
- Bułek i chleba graham
OWOCE
OWOCE WYSOKO WSKAZANE
- Figi świeże, suszone
- Śliwki białe, zielone, czerwone, suszone
OWOCE OBOJĘTNE
- Agrest
- Ananas
- Arbuz
- Banan
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinia, morela, nektaryna
- Czerwona i czarna porzeczka
- Winogrono czerwone czarne, zielone
- Cytryna, limonka
- Daktyle
- Gruszka
- Jabłko
- Granat
- Karambola
- Kiwi
- Maliny
- Melon (za wyjątkiem miodowego i kantalupa)
- Papaja
- Rodzynki
- Żurawina
- Wiśnie
- Grejpfrut
OWOCE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ
- Jerzyn
- Mandarynek
- Pomarańczy
- Rabarbaru
- Truskawek
- Melona kantalupa
- Melona miodowy
- Kokosu orzecha, wiórek kokosowych
WARZYWA
WYSOCE WSKAZANE
- Boćwina
- Brokuł
- Cebula czerwona, żółta, biała
- Czosnek
- Cykoria
- Chrzan
- Papryka czerwona
- Dynia
- Algi morskie (wodorosty, glony)
- Kalarepa
- Pietruszka, pasternak
- Por
- Rzepa
- Ziemniak słodki
- Sałata rzymska
- Karczochy
- Mniszek lekarski
WARZYWA OBOJĘTNE
- Burak czerwony
- Cebula dymka, szalotka, zielona
- Cukinia
- Fenkuł
- Groszek cukrowy
- Imbir
- Kapusta pekińska
- Marchew
- Ogórek
- Oliwki zielone
- Rzodkiewka, kiełki rzodkiewki
- Pomidor
- Papryka żółta, zielona , jalapeno
- Sałata lodowa
- Seler
- Szparagi
- Kminek
- Kolendra
- Koper
UNIKAJ
- Awokado
- Bakłażana
- Brukselki
- Kalafiora
- Kapusty białej, czerwonej
- Czarnych oliwek hiszpańskich, greckich
- Kukurydzy
- Ziemniaków białych , czerwonych
- Pieczarek
- Gorczycy czerwonej
- Kiełków lucerny
- Grzybów shiitake
SOKI, NAPOJE OWOCOWE, HERBATY, ALKOHOLE
WSKAZANE
- Sok ananasowy
- Sok z ciemnej wiśni
- Sok z suszonych śliwek
- Herbata z mięty pieprzowej
- Herbata imbirowa
- Napar z lipy
- Napar z mniszka, morwy
- Herbata z dzikiej róży
OBOJĘTNE
- Sok grejpfrutowy
- Sok marchewkowy
- Sok ogórkowy
- Sok z papai
- Sok pomidorowy
- Sok winogronowy
- Soki warzywne z zielonych warzyw
- Sok selerowy
- Herbata z czarnego bzu,
- Napar z korzenia lukrecji
- Napar z kory dębu,
- Napar z brzozy,
- Napar z głogu
- Herbata z mięty zielonej,
- Herbata z liści malin
- Herbata z rumianku, szałwii, tymianku
- Herbata zielona,
- Napar z kozłka lekarskiego (waleriana)
- Piwo
- Wino czerwone, białe
UNIKAJ
- Soków jabłkowych
- Soków pomarańczowych
- Soku z kapusty oraz z kapusty kiszonej
- Aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca echinacei, liścia truskawki, rabarbaru, liścia senesu, podbiału, lucerny,
- Napojów typu cola
- Czarnej herbaty
- Kawy bezkofeinowej
- Kawy kofeinowej
- Napojów gazowanych
- Alkoholi destylowanych
- Piwa
PRZYPRAWY
WSKAZANE
- Curry
- Kurkuma
- Pieprz cayenne
- Pietruszka
OBOJĘTNE
- Bazylia
- Bergamotka
- Chrzan
- Cukier biały, cukier brązowy
- Miód
- Słód jęczmienny
- Melasa
- Syrop klonowy
- Cząber
- Mięta zielona, pieprzowa
- Papryka
- Pierz ziarnisty, czerwony
- Czosnek
- Estragon
- Gorczyca biała suszona
- Goździki
- Kardamon
- Kmin rzymski
- Kolendra
- Liść laurowy
- Majeranek
- Mięta
- Sos sojowy
- Sól
- Szałwia
- Szafran
- Szczypiorek
- Tymianek
- Tamari
- Żelatyna
UNIKAJ
- Cynamonu
- Gałki muszkatołowej
- Kaparów
- Octu balsamicznego, jabłkowego, białego, winnego
- Pieprzu białego, czarnego
- Skrobi kukurydzianej
- Wanilii
INNE DODATKI
OBOJĘTNE
- Dżemy z owoców wskazanych
- Galaretki z owoców wskazanych
- Mus jabłkowy
- Musztarda
UNIKAJ
- Ketchupu
- Potraw marynowanych
Źródło: Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney “Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”