DIETA WEDŁUG GRUPY KRWI 0

Grupa krwi 0 otrzymała miano „myśliwego”, osoby z tą grupą krwi charakteryzują się silnym układem odpornościowym i zdrowym układem pokarmowym, efektywnym metabolizmem przystosowanym do trawienia mięsa z uwagi na wysoki poziom soków żołądkowych w żołądku, który dzięki temu świetnie sobie radzi z pokarmami pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym najbardziej odpowiednią dietą dla osób o grupie krwi 0 jest dieta wysokobiałkowa w skład której wchodzi mięso, ryby. Obserwuje się u tych osób lepszą reakcję na stres przy intensywnej aktywności fizycznej a ma to związek z niewystępującymi niedoborami witamin z grupy B, co zawdzięcza się diecie bogatej w pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Osoby z grupą krwi 0 wykazują dużą wytrzymałość fizyczną (na skutek diety wysokobiałkowej są obdarzone w silnie rozbudowaną tkankę mięśniową) co sprzyja intensywnym ćwiczeniom fizycznym dlatego dla tych osób wysoko wskazane są ćwiczenia aerobowe (aerobik, jogging). Dieta ta nie wymaga liczenia kalorii a jedynie trzymania się prostych zasad, które polegają na eliminacji produktów żywnościowych, które nie są wskazane dla osób o grupie krwi 0 sprzyjają tyciu oraz mają niekorzystny wpływ na zdrowie.

ŻYWNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA PRZYROSTOWI WAGI

  • Pszenica (gluten)- spowalnia przemianę materii i zakłóca wydolność insuliny
  • Kukurydza – spowalnia metabolizm i zakłóca wydolność insuliny
  • Soczewica – hamuje metabolizm
  • Fasola (kidney)- pogarsza spalanie kalorii
  • Kapusta – hamuje wydzielanie hormonu tarczycy
  • Brukselka – hamuje wydzielanie hormonu tarczycy
  • Kalafior – hamuje wydzielanie hormonu tarczycy
  • Gorczyca – hamuje wydzielanie hormonu tarczycy

ŻYWNOŚĆ, KTÓRA SPRZYJA UTRACIE WAGI

  • Algi morskie , kelp –  zawierają jod, który sprzyja wydzielaniu hormonów tarczycy.
  • Ryby i owoce morza- zawierają jod w związku z czym zwiększają wydzielanie hormonu tarczycy.
  • Sól jodowana – zawiera jod, który zwiększa wydzielanie hormonu tarczycy (zaleca się spożywanie sodu w małych ilościach, gdyż większe jej ilości nie są wskazane ze względu na zawartość sodu, który w dużych ilościach ma wpływ na wzrost ciśnienia tętniczego krwi).
  • Czerwone mięso- zwiększ metabolizm.
  • Szpinak- zwiększa metabolizm.
  • Brokuły – zwiększają metabolizm.

MIĘSO

DO MIĘS WYSOCE WSKAZANYCH ZALICZA SIĘ

  • Wołowinę
  • Baraninę
  • Cielęcinę
  • Jagnięcinę
  • Dziczyznę
  • Wątróbkę wołową
  • Serce wołowe

DO MIĘS OBOJĘTNYCH ZALICZA SIĘ

  • Kurczak
  • Indyk
  • Królik
  • Przepiórka
  • Kuropatwa
  • Kaczka
  • Bażant

DO MIĘS NIEWSKAZANYCH ZALICZA SIĘ:

  • Mięso wieprzowe
  • Mięso od szynki
  • Boczek (bekon)
  • Gęś

RYBY I OWOCE MORZA

WSKAZANE

  • Dorsz
  • Halibut
  • Łosoś
  • Makrela
  • Jesiotr
  • Morszczuk
  • Szczupak
  • Sola
  • Okoń
  • Śledź
  • Pstrąg
  • Sardynka

OBOJĘTNE

  • Tuńczyk
  • Flądra
  • Karp
  • Węgorz
  • Homar
  • Rekin
  • Troć
  • Okoń
  • Kalmary
  • Krab
  • Krewetki
  • Małże
  • Przegrzebki
  • Ostrygi
  • Ślimaki
  • Rak
  • Żaba

UNIKAJ

  • Suma
  • Śledzia marynowanego
  • Łososia wędzonego
  • Ośmiornicy
  • Kawioru

NABIAŁ

Osoby z grupą krwi 0 powinny znacznie ograniczyć spożywanie produktów mlecznych dlatego, że organizm z grupą krwi 0 nie jest przystosowany do właściwego trawienia produktów z tych grup. Dlatego w tej grupie nie znajduje się nabiał wysoce wskazany co jedynie produkty obojętne dla organizmu oraz grupę produktów, które należy unikać.

PRODUKTY MLECZNE OBOJĘTNE

  • Ser mozarella
  • Ser feta
  • Ser kozi
  • Ser farmer
  • Masło
  • Ser sojowy Tofu jako alternatywa dla nabiału
  • Mleko sojowe jako alternatywa dla mleka

PRODUKTY MLECZNE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ

  • Jogurty wszystkich rodzajów
  • Maślanki
  • jaj
  • Sera białego
  • Sera cheddar
  • Sera edamskiego ementalera, goudy
  • Sera blue
  • Sera brie
  • Sera parmezanu
  • Serka wiejskiego
  • Lodów
  • Mleka pełnego, chudego
  • Mleka koziego

OLEJE I TŁUSZCZE

WYSOCE WSKAZANE

  • Oliwa z oliwek
  • Olej z siemienia lnianego

OBOJĘTNE

  • Olej z wątroby dorsza
  • Olej sezamowy
  • Olej rzepakowy

OLEJE I TŁUSZCZE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ

  • Oleju z orzechów ziemnych
  • Oleju kukurydzianego
  • Oleju krokoszowego
  • Oleju bawełnianego
  • Oleju kokosowego

ORZECHY I PESTKI

Orzechy i pestki powinny być spożywane jako dodatek dodatkiem do żywienia u osób, które zamierzają zredukować wagę z uwag na ich kaloryczność. Spożywaj je w formie mielonej jako dodatek do potraw, koktajli staną się wtedy lekkostrawne i bardziej przyswajalne.

WYSOCE WSKAZANE

  • Orzechy włoskie
  • Pestki dyni

OBOJĘTNE DLA ORGANIZMU

  • Orzeszki pini
  • Orzechy makadamia
  • Orzechy laskowe
  • Orzechy pekan
  • Kaszany jadalne
  • Migdały (masło migdałowe)
  • Sezam (masło sezamowe)
  • Pestki słonecznika (masło ze słonecznika)

UNIKAJ

  • Orzechów pistacjowych
  • Orzechów nerkowca
  • Orzechów ziemnych (masła z orzechów ziemnych)
  • Orzechów brazylijskich

FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE

WYSOCE WSKAZANE

  • Fasola azuki
  • Fasola aduke
  • Fasola pinto
  • Groch

OBOJĘTNE DLA ORGANIZMU

  • Fasola czerwona
  • Fasola biała
  • Ciecierzyca
  • Bób
  • Fasola szparagowa
  • Fasola zielona
  • Groszek zielony
  • Fasola pnąca

UNIKAJ

  • Fasoli nerkowatej kidney
  • Soczewicy czerwonej, zielonej amerykańskiej
  • Fasoli copper
  • Fasoli navy

PRODUKTY ZBOŻOWE

 

Osoby z grupą krwi 0 nie tolerują produktów glutenowych dlatego należy je całkowicie wyeliminować z diety. Sprzyjają tyciu,  utrudnia proces trawienia co skutkuje nieprawidłowym wchłanianiem witamin i minerałów. Gluten zawarty w zarodkach pszennych  utrudnia metabolizm co w konsekwencji prowadzi do odkładania i magazynowania tkanki tłuszczowej.

PRODUKTY ZBOŻOWE OBOJĘTNE:

  • Mąka orkiszowa, orkisz
  • Gryka, kasza gryczana prażona i nieprażona
  • Amarantus
  • Ryż biały, brązowy, basmati, ryż dziki, mąka ryżowa, ryż dmuchany, otręby ryżowe
  • Jęczmień, kasza jęczmienna (perłowa, pęczak, wiejska)
  • Proso, kasza jaglana
  • Mąka quinoa

UNIKAJ

  • Mąki z owsa, kaszy owsianej, otrębów z owsa, owsianki
  • Mąki pszennej, bulgar, durum, otrębów z pszenicy, zarodków pszennych,
  • Maki kukurydzianej, płatków kukurydzianych, kaszy kukurydzianej
  • Mąki glutenowej
  • Mąki graham
  • Mąki z owsa, płatków owsianych

CHLEB I MAKARONY

OBOJĘTNE

  • Chleb / makaron bezglutenowy
  • Chleb / makaron ryżowy
  • Chleb / makaron sojowy
  • Chleb / makaron orkiszowy
  • Chleb / makaron żytni
  • Pieczywo wasa z w/w mąk
  • Pieczywo z prosa (chleb jaglany)

UNIKAJ

  • Bułek, chleba z mąki pszennej
  • Bułek, chleba wieloziarnistych
  • Bułek, chleba kukurydzianego
  • Pieczywa, makaronu z mąki durum
  • Chleba pumpernikel
  • Bułek,  chleba graham

OWOCE

OWOCE WYSOKO WSKAZANE

  • Figi świeże, suszone
  • Śliwki białe, zielone, czerwone, suszone

OWOCE OBOJĘTNE

  • Agrest
  • Ananas
  • Arbuz
  • Banan
  • Borówka amerykańska
  • Brzoskwinia, morela, nektaryna
  • Czerwona i czarna porzeczka
  • Winogrono czerwone czarne, zielone
  • Cytryna, limonka
  • Daktyle
  • Gruszka
  • Jabłko
  • Granat
  • Karambola
  • Kiwi
  • Maliny
  • Melon (za wyjątkiem miodowego i kantalupa)
  • Papaja
  • Rodzynki
  • Żurawina
  • Wiśnie
  • Grejpfrut

OWOCE, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ

  • Jerzyn
  • Mandarynek
  • Pomarańczy
  • Rabarbaru
  • Truskawek
  • Melona kantalupa
  • Melona miodowy
  • Kokosu orzecha, wiórek kokosowych

WARZYWA

WYSOCE WSKAZANE

  • Boćwina
  • Brokuł
  • Cebula czerwona, żółta, biała
  • Czosnek
  • Cykoria
  • Chrzan
  • Papryka czerwona
  • Dynia
  • Algi morskie (wodorosty, glony)
  • Kalarepa
  • Pietruszka, pasternak
  • Por
  • Rzepa
  • Ziemniak słodki
  • Sałata rzymska
  • Karczochy
  • Mniszek lekarski

WARZYWA OBOJĘTNE

  • Burak czerwony
  • Cebula dymka, szalotka, zielona
  • Cukinia
  • Fenkuł
  • Groszek cukrowy
  • Imbir
  • Kapusta pekińska
  • Marchew
  • Ogórek
  • Oliwki zielone
  • Rzodkiewka, kiełki rzodkiewki
  • Pomidor
  • Papryka żółta, zielona , jalapeno
  • Sałata lodowa
  • Seler
  • Szparagi
  • Kminek
  • Kolendra
  • Koper

UNIKAJ

  • Awokado
  • Bakłażana
  • Brukselki
  • Kalafiora
  • Kapusty białej, czerwonej
  • Czarnych oliwek hiszpańskich, greckich
  • Kukurydzy
  • Ziemniaków białych , czerwonych
  • Pieczarek
  • Gorczycy czerwonej
  • Kiełków lucerny
  • Grzybów shiitake

SOKI, NAPOJE OWOCOWE, HERBATY, ALKOHOLE

WSKAZANE

  • Sok ananasowy
  • Sok z ciemnej wiśni
  • Sok z suszonych śliwek
  • Herbata z mięty pieprzowej
  • Herbata imbirowa
  • Napar z lipy
  • Napar z mniszka, morwy
  • Herbata z dzikiej róży

OBOJĘTNE

  • Sok grejpfrutowy
  • Sok marchewkowy
  • Sok ogórkowy
  • Sok z papai
  • Sok pomidorowy
  • Sok winogronowy
  • Soki warzywne z zielonych warzyw
  • Sok selerowy
  • Herbata z czarnego bzu,
  • Napar z korzenia lukrecji
  • Napar z kory dębu,
  • Napar z brzozy,
  • Napar z głogu
  • Herbata z mięty zielonej,
  • Herbata z liści malin
  • Herbata z rumianku, szałwii, tymianku
  • Herbata zielona,
  • Napar z kozłka lekarskiego (waleriana)
  • Piwo
  • Wino czerwone, białe

UNIKAJ

  • Soków jabłkowych
  • Soków pomarańczowych
  • Soku z kapusty oraz z kapusty kiszonej
  • Aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca echinacei, liścia truskawki, rabarbaru, liścia senesu, podbiału, lucerny,
  • Napojów typu cola
  • Czarnej herbaty
  • Kawy bezkofeinowej
  • Kawy kofeinowej
  • Napojów gazowanych
  • Alkoholi destylowanych

PRZYPRAWY

WSKAZANE

  • Curry
  • Kurkuma
  • Pieprz cayenne
  • Pietruszka

OBOJĘTNE

  • Bazylia
  • Bergamotka
  • Chrzan
  • Cukier biały, cukier brązowy
  • Miód
  • Słód jęczmienny
  • Melasa
  • Syrop klonowy
  • Cząber
  • Mięta zielona, pieprzowa
  • Papryka
  • Pierz ziarnisty, czerwony
  • Czosnek
  • Estragon
  • Gorczyca biała suszona
  • Goździki
  • Kardamon
  • Kmin rzymski
  • Kolendra
  • Liść laurowy
  • Majeranek
  • Mięta
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Szałwia
  • Szafran
  • Szczypiorek
  • Tymianek
  • Tamari
  • Żelatyna

UNIKAJ

  • Cynamonu
  • Gałki muszkatołowej
  • Kaparów
  • Octu balsamicznego, jabłkowego, białego, winnego
  • Pieprzu białego, czarnego
  • Skrobi kukurydzianej
  • Wanilii

INNE DODATKI

OBOJĘTNE

  • Dżemy z owoców wskazanych
  • Galaretki z owoców wskazanych
  • Mus jabłkowy
  • Musztarda

UNIKAJ

  • Ketchupu
  • Potraw marynowanych

źródło zaczerpnięte z książki Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »