DIETA WARZYWNO-OWOCOWA DR EWY DĄBROWSKIEJ NA CZYM POLEGA

Detoks owocowo-warzywny (post Daniela)  jest znacznie łatwiejszy do przeprowadzenia aniżeli głodówka i daje niemalże identyczne rezultaty. Detoks warzywno-owocowy dostarcza mało kalorii bo około 800 kcal / dobę pomimo najadania się do syta. podczas postu organizm uruchamia proces odżywiania endogennego, co również ma miejsce podczas przeprowadzania głodówki. Na szczęście po kilku dniach nie odczuwamy głodu a dzieje się tak dlatego, że ośrodek głodu wyłącza się automatycznie w przypadku, gdy dostarczana wartość kaloryczna spada nieco poniżej 800 kcal / dobę. Detoks owocowo-warzywny został opracowany przez panią dr Ewę Dąbrowską, która zaleca by okres trwania diety trwał 14 dni lub więcej jednak by nie przekraczał 40 dni. Pozytywnym efektem przeprowadzenia Postu Daniela jest nie tylko poprawa zdrowia i sił witalnych ale również pozbycie się zbędnego tłuszczyku.

Odżywianie endogenne – to termin, który uruchamia się w przypadku, gdy organizm nie otrzymuje pożywienia z zewnątrz, wówczas przełącza się na odżywianie wewnętrzne, podczas którego trawi uboczne produkty przemiany materii, kwasy tłuszczowe zawarte w tkance tłuszczowej. Podczas odżywiania endogennego dochodzi do lepszego samopoczucia i do samo uzdrowienia ponieważ organizm trawi zbędny cholesterol, niepożądane powstałe guzy, polipy i twory, oczyszcza się krew z toksyn a organy wewnętrzne zaczynają sprawniej funkcjonować. Podczas odżywiania wewnętrznego włącza się proces autografii, podczas którego zdrowe komórki ciała żywią się obumarłymi komórkami, komórkami nieprawidłowymi czy nowotworowymi. Wiele osób stosujących tę dietę doznało powrotu do zdrowia, pojawiała się możliwość odstawienia leków. Po przeprowadzeniu postu odczuwamy więcej sił witalnych, poprawę libido, lepszy wygląd skóry, włosów i paznokci a także poprawę pamięci i koncentracji.

DIETA WSKAZANA JEST GŁÓWNIE

  • w niedoczynności tarczycy, w zapaleniu tarczycy w chorobie Hashimoto, w guzkach tarczycy
  • w obniżonej odporności
  • w częstych infekcjach bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych
  • w problemach z zajściem w ciążę, w zaburzeniach miesiączkowania, w nadmiarze estrogenów, w wysokim poziomie prolaktyny
  • w torbielach jajników
  • w przeroście prostaty
  • w otyłości, nadwadze
  • w dolegliwościach związanych z menopauzą
  • w chorobach z autoagresją jak gościec reumatoidalny
  • w chorobach skóry (trądzik, AZS, ŁZS, skórna porfiria)
  • w problemach skórnych (suchość)
  • w otyłości
  • w nadciśnieniu
  • w miażdżycy
  • w chorobie wrzodowej żołądka
  • w stanach przedrakowych (polipy, guzki, torbiele)
  • w nadciśnieniu
  • przy podwyższonym poziomie cholesterolu
  • w alergii (katar sienny, nietolerancja pokarmowa, astma)
  • w bólach głowy i migrenie
  • w zaburzeniach pamięci i koncentracji
  • w nerwicy
  • w chorobie Parkinsona
  • w stwardnieniu rozsianym (SM)
  • bólach mięśni
  • chorobach stawów (RZS)
  • zapaleniu wątroby
  • zespole suchego oka (RZS)
  • ponadto zaćma, żylaki, paradontoza,

KIEDY DIETA NIE JEST WSKAZANA

  • w ciężkiej depresji
  • w okresie ciąży i karmienia piersią
  • po przeszczepie narządu
  • w okresie dużego wyniszczenia organizmu np. w zaawansowanych nowotworach
  • dializa nerek
  • niewydolność nadnerczy
  • krańcowa marskość wątroby
  • nowotwory w trakcie chemioterapii i zaawansowane stadia nowotworów
  • nadczynność tarczycy
  • lęk prze ograniczeniem pożywienia
  • przyjmowanie leków obniżających odporność (sterydy, cytostatyki)

ZŁE SAMOPOCZUCIE PODCZAS ODŻYWIANIA ENDOGENNEGO

Podczas oczyszczania mogą wystąpić nieprzyjemne odczucia takie, jak:

  • bóle głowy
  • senność
  • uczucie zimna
  • osłabienie

Złe samopoczucie ma związek z uwalnianiem się do krwi zalegających toksyn w tkankach i narządach, przez co organizm odczuwa osłabienie. Objawy te jednak mijają po kilku dniach, a jeśli przed postem Daniela lub w trakcie jego trwania zdecydujesz się na przeprowadzenie oczyszczania jelita grubego wówczas negatywne skutki postu nie będą odczuwalne.

WARZYWA DOZWOLONE W DIECIE

Kapustne:

  • kapusta biała
  • czerwona
  • pekińska
  • włoska
  • kapusta kiszona
  • brokuł
  • brukselka
  • kalafior
  • jarmuż
  • kalarepa

Korzeniowe:

  • marchew
  • burak
  • rzodkiew
  • pietruszka korzeń
  • seler
  • rzepa
  • chrzan

Cebulowe:

  • cebula
  • czosnek
  • por
  • szczypiorek

Dyniowate:

  • dynia
  • cukinia
  • kabaczek
  • bakłażan
  • ogórki świeże
  • ogórki kiszone

Psiankowate:

  • pomidor
  • papryka

Liściaste:

  • sałata wszystkie rodzaje (rukola, roszponka, rzymska, lodowa, czerwona)
  • botwinka
  • szpinak
  • seler naciowy
  • natka pietruszki
  • mniszek
  • pokrzywa
  • natka pietruszki
  • rzeżucha
  • kiełki lucerny, brokuła
  • zioła liściaste np. kolendra, bazylia, mięta)
  • trawa pszeniczna

OWOCE DOZWOLONE W DIECIE

  • cytryny
  • grejpfruty
  • jabłka
  • kiwi
  • granat
  • pomarańcza
  • owoce sezonowe (porzeczki, wiśnie, jagody, maliny, śliwki, borówka amerykańska)

NAPOJE DOZWOLONE W DIECIE

  • herbaty ziołowe
  • woda mineralna niegazowana z podwyższoną zawartością magnezu
  • herbaty owocowe
  • herbata zielona
  • kompot z owoców bez cukru również z suszonych
  • rozcieńczone soki

SUPELEMNTACJA

  • magnez
  • witamina D3
  • glony (wakame, agar)

PRZYPRAWY

  • sól
  • pieprz
  • zioła

W JAKIEJ POSTACI MOŻNA SPOŻYWAĆ WSKAZANE PRODUKTY

  • surowe
  • gotowane do 30 minut (jeśli to możliwe nie obieraj warzyw i owoców przed ich gotowaniem) wówczas zachowają więcej witamin i składników mineralnych. Najwartościowsze są te przygotowane al. dente. Po gotowaniu, pieczeniu czy parowaniu warto zahartować rośliny w zimnej wodzie wówczas będą miały doskonały smak, będą lekko twarde i chrupiace
  • pieczone
  • na parze
  • duszone
  • suszone (owoce, warzywa)
  • kiszonki
  • kiełki
  • w formie zup krótko gotowanych do 30 minut
  • w formie potrawek
  • w formie soków do picia
  • w formie przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców (jarmuż, burak, jabłko, suszona śliwka)

MYCIE OWOCÓW I WARZYW W WODZIE Z DODATKIEM SODY OCZYSZCZONEJ

5 minutowa kąpiel z dodatkiem sody oczyszczonej (2 płaskie łyżki na litr wody) to doskonały sposób na usuniecie pestycydów z roślin, następnie wystarczy opłukać ich pod bieżącą wodą

POKARMY ZAKAZANE W POŚCIE

  • mięso
  • nabiał
  • ziemniaki
  • zboża i ich przetwory
  • rośliny strączkowe
  • tłuszcze
  • orzechy
  • używki (kawa, papierosy, alkohol)

PRZYKŁADOWE MENU I

Start

  • szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do temp. 40 stopni Celsjusza z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i mjerankiem
  • świeżo wyciśnięty sok z marchwi (200 ml)

Śniadanie

  • 1/2 grejpfruta
  • surówka: kapusta kiszona, jabłko, marchew
  • surówka: sałata lodowa i pomidor
  • cukinia gotowana na parze
  • napar z ulubionych ziół

Obiad

  • surówka: pomidor ze szczypiorkiem, koperkiem i kiełkami rzodkiewki
  • surówka: papryka czerwona, ogórek, cebula czerwona, ogórek kiszony
  • kalafior pieczony w curry
  • sok wielowarzywny

Kolacja

  • jabłko
  • surówka: marchewka z brokułem i kawałkami świeżego imbiru
  • kapusta kiszona pieczona w piekarniku
  • napar z ulubionych ziół

PRZYKŁADOWE MENU II

Start

  • szklanka zakwasu z buraków podgrzanych do temperatury 40 stopni Celsjusza z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i majerankiem
  • koktajl: jarmuż, jabłko, (około 200 ml)

Śniadanie

  • surówka fitness
  • leczo jarskie
  • herbata z rumianku

SURÓWKA FITNESS

  • kilka liści sałaty masłowej
  • kilka sztuk pomidorów koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki opłucz, pomidory pokrój w ćwiartki, sałatę porwij na części przypraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny

Obiad

  • kiszony burak z zakwasu starty na grubych oczkach, przyprawiony natką pietruszki
  • zielona sałata z koperkiem doprawiona sokiem z cytryny
  • pieczone jarzyny z pieca (marchew, jarmuż, papryka, biała rzepa)

  • zupa warzywna

Kolacja

  • sok pomidorowy (200 ml)
  • sałatka z buraków gotowanych na parze z jabłkiem i cebulą
  • jabłko pieczone (około 30 min. w 180 stopni)
  • herbata miętowa lub z melisy

 

Źródło „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej” przepisy Beata Anna Dąbrowska

Udostępnij!

1 Komentarz

  1. Gunia
    Czerwiec 8, 2018

    Warto spróbować. Obiecuję podzielić się doświadczeniami.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »