Dr Dean Ornish to amerykański kardiolog jego pacjentami byli głównie pacjenci cierpiący na otyłość i nadwagę, co skłoniło go do zainteresowania się wpływem żywienia na ich zdrowie i stąd powstała dieta dr Ornisha wegetariańska, wysokowęglowodanowa i niskotłuszczowa. W USA dieta dr Ornisha stosowana jest jako alternatywny sposób leczenia nie tylko otyłości ale także chorób serca ponieważ przeciwdziała chorobom układu krążenia, dr Ornish udowodnił skuteczność leczenia dietą przy jej zastosowaniu u swoich pacjentów bez żadnych leków i operacji udało się zredukować u pacjentów otyłość, nadwagę, cukrzycę, miażdżycę tętnic.
W USA otrzymała miano jednej z najbardziej skutecznych diet odchudzających. Jest to dieta niskotłuszczowa i niskocholesterolowa w związku z czym nadaje się też do stosowania przy redukcji złego cholesterolu. Wymaga włączenia umiarkowanego wysiłku fizycznego (spokojne ćwiczenia np. joga, pilates), jest skuteczniejsza od stosowanych głodówek czy diet tysiąc kalorii i obiecuje utratę wagi 5 kg miesięcznie. Jeśli chcesz by dieta przyniosła lepsze rezultaty ogranicz się do spożywania posiłków w pierwszych trzech grup. Książkę dr Ornisha można kupić pod tytułem “Jedz więcej waż mniej” lub “Każdego dnia gotuj z Dr Dean Ornish”.
KTO NIE POWINIEN STOSOWAĆ DIETY DR ORNISHA
- dzieci
- młodzież
- kobiety w ciąży
- osoby chorujące na osteoporozę
- osoby chorujące na anemię
DLA KOGO WSKAZANA JEST DIETA DR ORNISHA
Dieta została opracowana w szczególności dla osób otyłych oraz z nadwagą, nadciśnieniem tętniczym, z chorobą wieńcową, miażdżycą tętnic, chorobami krążenia, cukrzycą, oraz pacjentów borykających się z chorobą nowotworową np. chłoniakiem, nowotworem prostaty, piersi, płuc.
ZASADY DIETY DR ORNISHA
Dieta dzieli się na 5 grup i nie wymaga liczenia kalorii (zjadamy tyle, na ile mamy ochotę ale tylko z zalecanych grup produktów).
I Grupa produktów to produkty najzdrowsze i możemy je jeść bez ograniczeń należą do niej owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, ziarna zbóż, białko jaja, produkty sojowe oaz wszystkie produkty białkowe zawierające 0% tłuszczu świeże, sezonowe bogate w węglowodany, białka i tłuszcze, do produktów tych należą :
Owoce: świeże owoce (z wyłączeniem awokado i oliwek) jabłka, banany, czarne jagody, czereśnie, wiśnie, żurawina, porzeczki, figi, winogrono, kiwi, mango, melon, arbuz, pomarańcze, mandarynki, mango, melon, papaja, granat, rabarbar, pigwa, daktyle, owoce suszone bez dodatku cukru.
Warzywa: ziemniaki, marchew, seler, papryka, brokuły, kalafior, karczochy, szparagi, szpinak, pędy bambusa, kapusta, boćwina, ogórek, bakłażan, koper włoski, mniszek lekarski, czosnek, cebula, imbir, zielona fasola, kapusta pekińska, algi morskie, pomidory, kasztany jadalne, rzeżucha.
Produkty zbożowe: chleb pełnoziarnisty, jęczmień, kasza gryczana, ryż brązowy, ryż dziki, amarant, płatki owsiane, kuskus, owies, makaron pełnoziarnisty, spęczniała kukurydza.
Rośliny strączkowe: groch, ciemna fasola, soczewica, soja, kiełki
Białko: białko jaja, białko sojowe, tofu
Nabiał: mleko krowie, ryżowe, sojowe, owsiane o obniżonej zawartości tłuszczu do 0.5%, maślanka bez tłuszczu, jogurt niskotłuszczowy, maślanka, chudy ser, odtłuszczone mleko w proszku
Tłuszcze orzechy: olej rybny
Zioła i przyprawy: bulion warzywny domowy, wszystkie świeże i suszone zioła, pieprz jasny i smakowy, ziele angielskie, chili płatki, kminek, curry w proszku, ocet, musztarda, nasiona kopru, nasiona lnu, kapary, kiełki pszenicy, drożdże, mak, cynamon, wanilia naturalna.
Napoje: herbata zielona, owocowa, soki owocowe (około 1 szklanki), piwo (około 1.5 szklanki), wino (około 3/4 szklanki)
II Grupa produktów to również produkty zdrowe pochodzenia roślinnego z zawartością jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych i możemy je jeść z umiarem, należą do niej:
Owoce: mrożone, konserwowane w sosie własnym bez dodatku cukru,
Warzywa w puszkach, orzechy, oleje w tym rzepakowy, napoje bezkofeinowe
Produkty zbożowe : pszenna tortilla z obniżoną zawartością cukru
Rośliny strączkowe: fasola, soczewica w puszkach o obniżonej zawartości sodu
Nabiał: produkty mleczne do 1% tłuszczu, parmezan małe ilości, budyń odtłuszczony.
Tłuszcze i orzechy: oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej lniany, szafranowy, rzepakowy, masło orzechowe, nasiona dyni, sezamu i słonecznika, migdały i orzeszki ziemne niesolone, orzechy nerkowca.
Zioła i przyprawy: ocet winny, sos sojowy z obniżoną ilością sodu, kostki rosołowe roślinne z obniżoną ilością sodu, sezam, niewielka ilość gorzkiej czekolady.
Napoje: herbata czarna, coca cola bez cukru, wszystkie napoje bez kofeiny w tym gazowane bez cukru.
III grupa to produkty, których nie powinno się jeść codziennie, są to produkty o zawartości rafinowanych węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych i olejów należą do nich:
Owoce: owoce suszone z dodatkiem cukru, owoce puszkowane w syropie.
Produkty zbożowe: odtłuszczone herbatniki, krakersy ryżowe, biała mąka, biały makaron, białe bułki, ryż biały, chleb pita.
Źródło białka: tuńczyk w puszce, ryba maślana, dorsz, okoń, halibut, łosoś, pstrąg, łosoś, tilapia, jesiotr, sum, sardynki, śledzie, krewetki, małże, kalmary, przegrzebki, langustynki, krab.
Nabiał: sery o obniżonej zawartości tłuszczu, produkty mleczne do 2%.
Tłuszcze, orzechy : margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu i niską zawartością tłuszczy trans, majonez niskotłuszczowy, olej kukurydziany, olej sojowy, olej arachidowy.
Zioła i przyprawy: sól kuchenna
Grupa IV zawiera produkty, które możesz jeść sporadycznie i należą do niej:
Produkty zbożowe: ciastka, ciasta, placki
Produkty białkowe: mięso z kurczaka, mięso z indyka, makrela, ostrygi, anchois, tuńczyk w oleju.
Nabiał: nbiał pełnotłusty, pełnotłuste mleko kozie, mleko kokosowe.
Tłuszcze: margaryny, majonez.
Grupa V zawiera produkty, których należy unikać i są to :
Produkty zbożowe: smażone desery, smażone kluski, ryż biały, tortille, rogaliki
Źródło białka: masło, śmietana, wędlina wołowa, wieprzowa, mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina, ryba smażona, dziczyzna, podroby, żółtko jaj
Tłuszcze: olej, kokosowy, palmowy, tłuszcze trans
Przyprawy: mieszanki przypraw z zawartością sodu
Napoje: inne alkohole
Zasada stosowania diety dr Ornisha polega na zjadaniu produktów tylko dozwolonych z w/w grup w ilości takiej, jaką potrzebujesz by poczuć sytość. Zaleca się spożywanie częste małych porcji, to właśnie duża ilość błonnika powoduje sytość i nie pojawia się tak często uczucie głodu. W związku z ograniczeniem produktów mięsnych zaleca się suplementacje witamin z grupy B głównie witaminy B12 oraz wapnia. Więcej o suplementacji wapnia znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/wapn-wlasciwosci-i-zastosowanie-zrodla-wystepowania/
Źródło: www.zdrowie.gazeta.pl