DIETA SCD DIETA SPECYFICZNYCH WĘGLOWODANÓW NA CZYM POLEGA

Dieta SCD z ang. Specific carbohydrates diet, nazywana dietą specyficznych węglowodanów, jest to sposób odżywania skierowany do osób zmagających się z problemem nieswoistego zapalenie jelit, czyli np. z Chorobą Leśniowskiego-Crohna i polga na wykluczeniu z diety węglowodanów złożonych. Dieta SCD została opracowana przez amerykańskiego pediatrę dr Sidney’a Haas’a, w latach dwudziestych XX wieku, jako lek na celiakię. Dieta ta jest indywidualnym sposobem odżywiania się, gdyż jej zasady zmieniają się w zależności od indywidualnej tolerancji produktów. Dieta prowadzona jest etapami, rozpoczyna się od tzw. ”intra”, a następnie, kiedy organizm toleruje spożywane produkty, przechodzi się do kolejnych etapów.

NA CZYM POLEGA DIETA

Dieta SCD jest to dieta eliminacyjna, która opiera się na wykluczeniu węglowodanów złożonych tj. sacharoza, laktoza i skrobia dopuszczalne jest natomiast spożywanie monosacharydów – glukozy i fruktozy, których trawienie nie sprawia problemów u większości osób. Zgodnie z założeniem diety, w przypadku osób z nieswoistym zapaleniem jelit, spożywanie węglowodanów złożonych prowadzi do przerostu groźnych bakterii w jelicie cienkim, a w miarę ich wzrostu dochodzi do wytwarzania produktów ubocznych, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, ostatecznie doprowadzając do ograniczenia wchłaniania składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. W tym przypadku zastosowanie diety SCD ma na celu doprowadzenie do regeneracji jelit oraz przywrócenie im prawidłowej funkcji. Poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów złożonych możliwe jest zahamowanie wzrostu bakterii oraz przywrócenia funkcji trawiennych. Na czas stosowania diety odradzana jest aktywność fizyczna, zalecany jest natomiast odpoczynek i relaks. Tym bardziej, że podczas pierwszej fazy diety mogą pojawić się nieprzyjemne objawy typu zmęczenie, gorączka, bóle głowy, wysypki, bóle mięśni, zmiany nastroju, a także silna chęć spożycia czegoś słodkiego.

DLA KOGO JEST DIETA

  • osoby z chorobą Leśniowskiego-Crohna
  • osoby z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego
  • osoby z celiakią
  • osoby z zespołem jelita drażliwego
  • osoby z zapaleniem uchyłków
  • osoby z przewlekłymi biegunkami

ZASADY DIETY

  • rezygnacja ze spożywania di-, oligo- i polisacharydów, skrobi
  • dozwolone są wyłącznie węglowodany proste tzw. monosacharydy, które można znaleźć w owocach, niektórych warzywach i miodzie
  • zakazane są warzywa skrobiowe, zboża oraz błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie
  • należy zrezygnować z pieczywa, płatków śniadaniowych i płatków zbożowych, kasz i makaronów.
  • z diety należy wykluczyć produkty zawierające gluten tj. pszenica, żyto, owies i jęczmień
  • należy wykluczyć także produkty zawierające laktozę, czyli mleko i niektóre przetwory mleczne

ETAPY DIETY

Stosowanie diety rozpoczyna się od fazy wprowadzenia, nazywanej inaczej ”intro”, trwa ona około 5 dni i jest to najbardziej restrykcyjny moment diety, ponieważ dozwolone są tylko najbezpieczniejsze warianty produktów. Podczas tej fazy można spożywać tylko produkty takie jak: gotowane, opiekane, duszone lub grillowane mięso (drób, wołowina, chuda wieprzowina lub chuda dziczyzna), ryby oraz jaja, gotowane warzywa bez skórek, pestek, pod postacią puree – dynia, marchew, szpinak, cukinia, domowy rosół bez makaronu, owoce gotowane, bez skórki i pestek, pod postacią puree – banany, sos jabłkowy i gruszkowy.

Po etapie ”intro” rozpoczyna się kolejne 5 etapów, które różnią się wprowadzanymi w danym czasie produktami oraz sposobem ich przygotowania. Tempo zmian poszczególnych etapów może być powolne lub szybkie,wszystko zależy od chorego, jeśli dobrze toleruje on wprowadzane produkty, a organizm szybko się regeneruje.

Faza I – w tym etapie mięso można gotować, opiekać, grillować oraz dusić, warzywa i owoce muszą być ugotowane, bez skórki oraz bez pestek, w postaci puree. Można spożywać produkty takie jak: kurczak, indyk, wołowina, chuda wieprzowina, chuda dziczyzna, ryby, jaja, patisony, kabaczek, marchew, szpinak, cukinia, sos jabłkowy, sos gruszkowy, banan w postaci surowej oraz domowe mleko migdałowe.

Faza II – w tym etapie, podobnie jak w pierwszym, mięso można gotować, opiekać, grillować oraz dusić, warzywa i owoce muszą być ugotowane bez skórki oraz bez pestek, w postaci puree. Można spożywać kolejne produkty takie jak: bekon, czosnek, szparagi, grzyby, karczoch, papryka, brzoskwinia, ananas, śliwka, morela, awokado w postaci surowej, obrane orzechy, kokos, olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło orzechowe.

Faza III – w tej fazie mięso można gotować, opiekać, grillować, dusić oraz smażyć. Warzywa i owoce muszą być bez skórki i bez pestek. Dozwolone są kolejne produkty: brukselka, kapusta, seler, por, sałata, burak, kalafior, brokuł, bakłażan, oliwki, cebula, limonka, papaja, melon, wiśnie, figi, grejpfrut, cytryna, mango, arbuz, rabarbar, borówki, jeżyny, maliny, truskawki, gotowane suszone, owoce, jagody, pomarańcze, mandarynki, żurawina, mąki orzechowe.

Faza IV – w tej fazie mięso można gotować, opiekać, grillować oraz dusić i smażyć, warzywa mogą być gotowane lub surowe bez skórki, zaś owoce mają być surowe i bez skórki. W tym etapie do diety można dołączyć: orzechy ze skórką, suszony kokos (wiórki).

Faza V – w tym ostatnim etapie mięso można gotować, opiekać, grillować oraz dusić i smażyć, warzywa i owoce mogą być zarówno gotowane jak i surowe. Do diety można dołączyć pozostałe warzywa, suszone owoce i słonecznik.

PRODUKTY DOZWOLONE

  • owoce – większość nieprzetworzonych owoców, owoce mrożone i soki owocowe, ale nie z koncentratu
  • warzywa nieskrobiowe
  • niektóre rośliny strączkowe, w tym suszona fasola biała, czerwona, szparagowa, jaś, soczewica, groch
  • miód
  • mięso i ryby – świeże lub mrożone, nieprzetworzone
  • jaja
  • jogurty naturalny domowy, kefiry oraz chudy ser twarogowy, niektóre rodzaje serów żółtych, masło
  • produkty bogate w bakterie probiotyczne tj. ogórki i kapusta kiszona
  • orzechy i nasiona oraz masło orzechowe
  • niektóre gatunki fasoli
  • ghee, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy
  • świeże oraz suszone przyprawy i zioła
  • słabe napary z ziół, słaba herbata i kawa naturalna, cydr jabłkowy, herbata miętowa
  • soda oczyszczona, musztarda bez cukru, ocet jabłkowy, żelatyna

PRODUKTY ZAKAZANE

  • produkty zbożowe, ryż, pszenica, kukurydza, jęczmień, owies, kiełki pszenicy, komosa ryżowa, proso
  • ziemniaki, bataty, kukurydza, niektóre warzywa strączkowe, tj. soja, ciecierzyca, kiełki fasoli, warzywa konserwowe
  • owoce w puszkach
  • mięso i ryby przetworzone, z dodatkami, panierowane, konserwowe
  • produkty sojowe
  • mleko i produkty mleczne o wysokiej zawartości laktozy, jogurty sklepowe, śmietana, śmietanka, niektóre sery np. cheddar, parmezan, lody, serwatka w proszku, maślanka
  • cukier, melasa, syrop klonowy, sacharoza, syrop z agawy
  • mąka kukurydziana i z tapioki
  • pektyny w dżemach, proszek do pieczenia
  • margaryna, olej rzepakowy
  • musztarda, ketchup, majonez
  • czekolada i słodycze zawierające fruktooligosacharydy
  • herbata, kakao oraz kawa rozpuszczalna
  • produkty z wodorostów, agar i karagen

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

I Śniadanie

  • 2 jajka na miękko
  • serek twarogowy z miodem
  • słaba herbata

II Śniadanie

  • domowy jogurt naturalny
  • banan
  • garść orzechów

Obiad

  • domowy rosół na kościach z kury
  • łosoś gotowany na parze
  • fasolka szparagowa
  • jajko w koszulce

Podwieczorek

  • koktajl truskawkowy na kefirze

Kolacja

  • pieczona cukinia z mięsem mielonym, pomidorem i parmezanem
  • herbata miętowa

Źródło: tlustezycie.pl ”fazy diety eliminacyjnej SCD”, wylecz.to ”dieta SCD, czyli dieta specyficznych węglowodanów”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »