PRODUKTY ZABRONIONE :
- Nabiał (sery, mleko, jogurty, śmietany, masło 82%) zaleca się stosowanie masła roślinnego
- Czekolada
- Cukier
- Pomidory, przeciery pomidorowe, koncentraty
- Kawa naturalna (kawa z mlekiem oraz bez mlekiem nasila bóle brzucha)
- Alkohol
- Chleb żytni
- Pikantne przyprawy
- Orzechy ziemne
PRODUKTY WSKAZANE
- Zupy (w stanach nasilenia problemów żołądkowych spożywaj zupy miksowane).
- Gotowane ziemniaki w mundurkach (łagodzą problemy żołądkowe).
- Wszystkie warzywa prócz pomidorów (w okresie nasilenia objawów należy je przyjmować w postaci soków świeżo wyciskanych, następnie w postaci surówek.
- Wszystkie owoce ( w stanach nasilenia zacznij od owoców gotowanych, pieczonych, następnie wprowadzaj surowe).
- Mięsa (w stanach nasilenia zrezygnuj ze smażonych mięs i potraw). Wybieraj mięsa drobiowe (kurczak, indyk). Zrezygnuj z mięsa wieprzowego i wołowego dłużej się trawi, będzie zalegać w żołądku. Mięso spożywaj w postaci klopsów do czasu poprawy stanu zdrowia. Zjadaj mięso nie częściej aniżeli 2 x w tygodniu
- Szynki gotowane
- Ogórki kiszone, małosolne
- Ryż (nie może być twardy)
- Makaron (nie może być twardy)
- Masło roślinne
- Zielenina: koper, zielona pietruszka
- Kawa 100% z cykorii
- Mleko sojowe, ryżowe, kozie (obserwuj samopoczucie po kozim mleku, gdy pojawi się ból brzucha, nadkwaśność nie spożywaj go).
- Kasze wszelkiego rodzaju np. jaglana działa kojąco na żołądek świetnie komponuje się z warzywami duszonymi.
- Soki warzywne (świeżo wyciskane) głównie na bazie marchewki, witamina A zawarta w sokach marchwiowych działa leczniczo na żołądek, chroni trzustkę przed nowotworem, jest niezbędna do prawidłowego widzenia,
- Soki owocowe lub owocowo-warzywne (świeżo wyciskane). W okresie nasilenia choroby zacznij od soków warzywnych, następnie dodawaj po jednym owocu wykluczając banany (banan zaraz po zjedzeniu daje uczucie złagodzenia objawów żołądkowych jednak po dłuższej chwili namnaża kwasowość w żołądku powodując ulewanie się treści żołądkowej).
- Zjadaj owoce sezonowe najbezpieczniej jest spożywać takie, które wywodzą się z kraju, w którym mieszkasz (nasz układ trawienny przystosowany jest do trawienia roślin uprawianych w terytorium, z którego się wywodzisz nie znaczy to, że owoców tropikalnych masz nie jeść wcale ale nie powinny one być podstawą w diecie. Zauważysz różnicę w samopoczuciu jeśli zwrócisz na to uwagę dotyczy to głównie alergików, osób wrażliwych, z rozregulowanym układem trawiennym. Układ odpornościowy bardzo często reaguje alergizująco na żywienie z dalekich upraw. Organizmy osób zdrowych nie są w stanie zaobserwować różnic.
- Dodawaj do każdego posiłku surowe warzywo, surówki, sałatki, wykańczaj zupy zieleniną (natką pietruszki, koperkiem). Warzywa zawierają naturalne enzymy trawienne. To właśnie ich brak w diecie powoduje problem z trawieniem pokarmów ciężkostrawnych, mięs, nabiałów. Owoce i warzywa są niezbędne by zachować równowagę kwasowo- zasadową.
KROK PIERWSZY
- Soki świeżo wyciskane warzywne i owocowo-warzywne spożywane 20 min. przed każdym posiłkiem lub 1-1,5 godziny po posiłku.
- Zupy z użyciem warzyw oraz z dodatkiem oliwy z oliwek (ziemniak, pietruszka, burak, cukinia, kalarepa, marchew, brokuł, kalafior, koper, natka pietruszki na wykończenie dania).
- Gotowane warzywa j/w.
- Ziemniaki w mundurkach złagodzą problemy żołądkowe, nadają sytości.
KROK DRUGI
- Rozszerz menu o warzywa surowe, dodawaj je do każdego posiłku lub jedz jako sam posiłek. Rozpocznij od tych najbardziej delikatnych (sałata zielona, masłowa następnie lodowa dobrze rozdrobniona, dozwolone są wszystkie rodzaje sałat) np. z dodatkiem ogórka zielonego startego na tarce, marchew zetrzyj na drobnych oczkach z dodatkiem kopru z sosem na bazie (oliwy z oliwek, przegotowanej wody, odrobiny soli himalajskiej lub morskiej, cytryny, 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę (nie stosuj pieprzu i ostrych przypraw).
- Nie rezygnuj z czosnku i cebuli dodawaj je do zup i do gotowanych potraw zaczynając od mniejszych ilości.
KROK TRZECI
- Wprowadzaj kolejne warzywa drobno posiekane lub starte na tarce, papryka bez skóry (piecz chwilę paprykę w piekarniku, po wyjęciu zawiń w folię stretch, gdy wystygnie skóra zdejmie się bardzo łatwo. Cebulę kroimy w półksiężyce, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na kilka minut (zmięknie i stanie się lekko strawna). Nie należy rezygnować z jej dobrodziejstwa zawiera dużo witamin i minerałów (zachowuje je nawet po obróbce termicznej, nie traci swoich właściwości).
- Wprowadź kasze wszelkiego rodzaju na zmianę.
KROK CZWARTY
- Wprowadź mięso drobiowe duszone, gotowane najlepiej w zupie (skrzydło z kurczaka, udo, indyk).
- Ryba duszona lub pieczona (możesz dodać do zupy).
KROK PIĄTY
Wprowadzaj po jednym produkcie przetworzonym np. Szynka gotowana, makaron, ogórek kiszony (bez skóry) i obserwuj samopoczucie.
JAK POSTĘPOWAĆ PRZY REFLUKSIE ŻOŁĄDKOWYM, WRZODACH ŻOŁĄDKA I H. PYLORI
- Całkowicie rezygnuj z nabiałów do czasu poprawy stanu zdrowia (suplementacja glutaminy wyeliminuje nietolerancje laktozy).
- Unikaj produktów kwasowych (nabiał, mięsko, kawa, chleb żytni, cukier, słodycze, słodkie napoje, napoje gazowane, alkohol).
- Pij codziennie soki warzywne 20 minut przed jedzeniem lub 1 – 1,5 h po posiłku.
- Nie popijaj podczas posiłku. Popijanie rozrzedza enzymy trawienne w żołądku, kwasy żołądkowe stają się mniej stężone i pokarmy dłużej się trawią, gdy poczujesz różnicę w samopoczuciu, lekkość w brzuchu w związku z łatwiejszym trawieniem pokarmów nie zechcesz już wrócić do złych nawyków.
- Z pieczywa wybieraj białą bułkę, baton ale nie spożywaj go przez cały dzień (zarezerwuj je wyłącznie na śniadania i kolacje).
- Postaw nacisk na gotowane potrawy lub pieczone, zjadaj dużo ciepłych posiłków, zup, nie oziębiaj żołądka.
- Stosuj witaminę C z bioflawonoidów 3 x dziennie po 500 mg o posiłku. Witamina C wspomaga pracę wątroby, jej niedobór odpowiedzialny jest za anemie, spadek odporności.
- Stosuj probiotyki.
- Wykonaj test samodzielnie w domu lub w laboratorium na obecność bakterii H. pylori i jeśli okaże się pozytywny rozpocznij terapię leczniczą równocześnie z dietą. Więcej na temat leczenia H. pylori znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/?p=1180
- Rozpocznij suplementacje glutaminy, działa wspomagająco w leczeniu bakterii H. Pylori, jej niedobór między innymi ma wpływ na nietolerancje laktozy. Po wprowadzeniu produktów białkowych organizm będzie je lepiej tolerował, następnie wprowadź do diety produkty bogate w glutaminę. Więcej na temat glutaminy znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/?p=1568