DIETA PRZY CHOROBIE WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA, REFLUKSIE, BAKTERII HELICOBACTER PYLORI

PRODUKTY ZABRONIONE :

  • Nabiał (sery, mleko, jogurty, śmietany, masło 82%) zaleca się stosowanie masła roślinnego
  • Czekolada
  • Cukier

  • Pomidory, przeciery pomidorowe, koncentraty
  • Kawa naturalna (kawa z mlekiem oraz bez mlekiem nasila bóle brzucha)
  • Alkohol
  • Chleb żytni
  • Pikantne przyprawy
  • Orzechy ziemne

PRODUKTY WSKAZANE

 

  • Zupy (w stanach nasilenia problemów żołądkowych spożywaj zupy miksowane).
  • Gotowane ziemniaki w mundurkach (łagodzą problemy żołądkowe).
  • Wszystkie warzywa prócz pomidorów (w okresie nasilenia objawów należy je przyjmować w postaci soków świeżo wyciskanych, następnie w postaci surówek.
  • Wszystkie owoce ( w stanach nasilenia zacznij od owoców gotowanych, pieczonych, następnie wprowadzaj surowe).
  • Mięsa (w stanach nasilenia zrezygnuj ze smażonych mięs i potraw). Wybieraj mięsa drobiowe (kurczak, indyk). Zrezygnuj z mięsa wieprzowego i wołowego dłużej się trawi, będzie zalegać w żołądku. Mięso spożywaj w postaci klopsów do czasu poprawy stanu zdrowia. Zjadaj mięso nie częściej aniżeli 2 x w tygodniu
  • Szynki gotowane
  • Ogórki kiszone, małosolne
  • Ryż (nie może być twardy)
  • Makaron (nie może być twardy)
  • Masło roślinne
  • Zielenina: koper, zielona pietruszka
  • Kawa 100% z cykorii
  • Mleko sojowe, ryżowe, kozie (obserwuj samopoczucie po kozim mleku, gdy pojawi się ból brzucha, nadkwaśność nie spożywaj go).
  • Kasze wszelkiego rodzaju np. jaglana działa kojąco na żołądek świetnie komponuje się z warzywami duszonymi.
  • Soki warzywne (świeżo wyciskane) głównie na bazie marchewki, witamina A zawarta w sokach marchwiowych działa leczniczo na żołądek, chroni trzustkę przed nowotworem, jest niezbędna do prawidłowego widzenia,
  • Soki owocowe lub owocowo-warzywne (świeżo wyciskane). W okresie nasilenia choroby zacznij od soków warzywnych, następnie dodawaj po jednym owocu wykluczając banany (banan zaraz po zjedzeniu daje uczucie złagodzenia objawów żołądkowych jednak po dłuższej chwili namnaża kwasowość w żołądku powodując ulewanie się treści żołądkowej).
  • Zjadaj owoce sezonowe najbezpieczniej jest spożywać takie, które wywodzą się z kraju, w którym mieszkasz (nasz układ trawienny przystosowany jest do trawienia roślin uprawianych w terytorium, z którego się wywodzisz nie znaczy to, że owoców tropikalnych masz nie jeść wcale ale nie powinny one być podstawą w diecie. Zauważysz różnicę w samopoczuciu jeśli zwrócisz na to uwagę dotyczy to głównie alergików, osób wrażliwych, z rozregulowanym układem trawiennym. Układ odpornościowy bardzo często reaguje alergizująco na żywienie z dalekich upraw. Organizmy osób zdrowych nie są w stanie zaobserwować różnic.
  • Dodawaj do każdego posiłku surowe warzywo, surówki, sałatki, wykańczaj zupy zieleniną (natką pietruszki, koperkiem). Warzywa zawierają naturalne enzymy trawienne. To właśnie ich brak w diecie powoduje problem z trawieniem pokarmów ciężkostrawnych, mięs, nabiałów. Owoce i warzywa są niezbędne by zachować równowagę kwasowo- zasadową.

KROK PIERWSZY

  • Soki świeżo wyciskane warzywne i owocowo-warzywne spożywane 20 min. przed każdym posiłkiem lub 1-1,5 godziny po posiłku.
  • Zupy z użyciem warzyw oraz z dodatkiem oliwy z oliwek (ziemniak, pietruszka, burak, cukinia, kalarepa, marchew, brokuł, kalafior, koper, natka pietruszki na wykończenie dania).
  • Gotowane warzywa j/w.
  • Ziemniaki w mundurkach złagodzą problemy żołądkowe, nadają sytości.

KROK DRUGI

  • Rozszerz menu o warzywa surowe, dodawaj je do każdego posiłku lub jedz jako sam posiłek. Rozpocznij od tych najbardziej delikatnych (sałata zielona, masłowa następnie lodowa dobrze rozdrobniona, dozwolone są wszystkie rodzaje sałat) np. z dodatkiem ogórka zielonego startego na tarce, marchew zetrzyj na drobnych oczkach z dodatkiem kopru z sosem na bazie (oliwy z oliwek, przegotowanej wody, odrobiny soli himalajskiej lub morskiej, cytryny, 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę (nie stosuj pieprzu i ostrych przypraw).
  • Nie rezygnuj z czosnku i cebuli dodawaj je do zup i do gotowanych potraw zaczynając od mniejszych ilości.

KROK TRZECI

  • Wprowadzaj kolejne warzywa drobno posiekane lub starte na tarce, papryka bez skóry (piecz chwilę paprykę w piekarniku, po wyjęciu zawiń w folię stretch, gdy wystygnie skóra zdejmie się bardzo łatwo. Cebulę kroimy w półksiężyce, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na kilka minut (zmięknie i stanie się lekko strawna). Nie należy rezygnować z jej dobrodziejstwa zawiera dużo witamin i minerałów (zachowuje je nawet po obróbce termicznej, nie traci swoich właściwości).
  • Wprowadź kasze wszelkiego rodzaju na zmianę.

KROK CZWARTY

  • Wprowadź mięso drobiowe duszone, gotowane najlepiej w zupie (skrzydło z kurczaka, udo, indyk).
  • Ryba duszona lub pieczona (możesz dodać do zupy).

KROK PIĄTY

Wprowadzaj po jednym produkcie przetworzonym np. Szynka gotowana, makaron, ogórek kiszony (bez skóry) i obserwuj samopoczucie.

JAK POSTĘPOWAĆ PRZY REFLUKSIE ŻOŁĄDKOWYM, WRZODACH ŻOŁĄDKA I H. PYLORI

  • Całkowicie rezygnuj z nabiałów do czasu poprawy stanu zdrowia (suplementacja glutaminy wyeliminuje nietolerancje laktozy).
  • Unikaj produktów kwasowych (nabiał, mięsko, kawa, chleb żytni, cukier, słodycze, słodkie napoje, napoje gazowane, alkohol).
  • Pij codziennie soki warzywne 20 minut przed jedzeniem lub 1 – 1,5 h po posiłku.
  • Nie popijaj podczas posiłku. Popijanie rozrzedza enzymy trawienne w żołądku, kwasy żołądkowe stają się mniej stężone i pokarmy dłużej się trawią, gdy poczujesz różnicę w samopoczuciu, lekkość w brzuchu w związku z łatwiejszym trawieniem pokarmów nie zechcesz już wrócić do złych nawyków.
  • Z pieczywa wybieraj białą bułkę, baton ale nie spożywaj go przez cały dzień (zarezerwuj je wyłącznie na śniadania i kolacje).
  • Postaw nacisk na gotowane potrawy lub pieczone, zjadaj dużo ciepłych posiłków, zup, nie oziębiaj żołądka.
  • Stosuj witaminę C z bioflawonoidów 3 x dziennie po 500 mg o posiłku. Witamina C wspomaga pracę wątroby, jej niedobór odpowiedzialny jest za anemie, spadek odporności.
  • Stosuj probiotyki.
  • Wykonaj test samodzielnie w domu lub w laboratorium na obecność bakterii H. pylori i jeśli okaże się pozytywny rozpocznij terapię leczniczą równocześnie z dietą. Więcej na temat leczenia H. pylori znajdziesz tutaj: http://blessyou.pl/?p=1180

  • Rozpocznij suplementacje glutaminy, działa wspomagająco w leczeniu bakterii H. Pylori, jej niedobór między innymi ma wpływ na nietolerancje laktozy. Po wprowadzeniu produktów białkowych organizm będzie je lepiej tolerował, następnie wprowadź do diety produkty bogate w glutaminę. Więcej na temat glutaminy znajdziesz tutaj: http://blessyou.pl/?p=1568

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »