DIETA PRZY BORELIOZIE NA CZYM POLEGA

Niewiele osób wie, jak ważną rolę w walce z boreliozą odgrywa prawidłowa dieta. Długotrwała antybiotykoterapia stosowana przy boreliozie może prowadzić do rozwoju grzybicy, dlatego też dieta osoby chorej powinna być oparta na odpowiednich produktach, a jadłospis dopasowany do fazy choroby. Aby uniknąć powikłań związanych z leczeniem, można stosować również inne metody terapeutyczne – suplementację witaminową i ziołolecznictwo.

ZASADY DIETY

  • w pierwszym etapie diety przy boreliozie zalecana jest dieta niskowęglowodanowa: restrykcyjne wyeliminowanie z codziennej diety cukru i produktów zawierających cukry proste, produktów o wysokim indeksie glikemicznym oraz wysokoprzetworzonych produktów zbożowych
  • należy spożywać produkty białkowe wysokiej jakości, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego razem z warzywami gotowanymi lub surowymi, np. w postaci surówek
  • do diety należy włączyć soki z warzyw, pieczywo z pełnego przemiału i inne produkty pełnoziarniste
  • w jadłospisie należy uwzględnić także źródła kwasów omega 3, takie jak orzechy włoskie, olej rzepakowy, lniany, siemię lniane nieodtłuszczone, tłuste ryby
  • zaleca się wypijanie ok. 7-8 szklanek wody na dobę
  • mleko i jego przetwory można spożywać kilka godzin przed zażyciem lekarstwa lub po nim. Produkty te zawierają dużo wapnia, który utrudnia wchłanianie niektórych antybiotyków

PRODUKTY ZALECANE

I etap

  • pieczywo z mąki z pełnego przemiału, żytnie, owsiane, bezglutenowe, najlepiej wypiekane samodzielnie
  • kasze
  • ryż brązowy lub dziki
  • ryby i owoce morze
  • mięso z drobiu, wołowinę, cielęcinę, chudą wieprzowinę, mięso królika, jagnięcinę
  • jajka
  • warzywa o niewielkiej zawartości skrobi, np. warzywa kapustne – każdy rodzaj kapusty, brokuły, kalafior, ponadto sałata, szpinak, rzodkiewki, seler, korzeń i natka pietruszki, szparagi, cukinia, a także cebula, czosnek, por
  • kwaśne owoce – jabłka, grapefruity, kiwi
  • ziarna, np. dyni, słonecznika, siemię lniane
  • przyprawy i zioła, takie jak cynamon, goździki, imbir, kurkuma, tymianek, bazylia, czosnek niedźwiedzi
  • napoje – woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców

II etap

  • surowe warzywa fermentowane (np. kapustę, ogórki)
  • napoje fermentowane, np. kefir, jogurt
  • inne naturalne napoje fermentowane, np. kwas buraczany

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE

  • cukier we wszystkich postaciach, a więc miód, dżem, soki, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie
  • mleko i produkty mleczne niefermentowane, śmietana, sery, napoje mleczne, np. maślanka
  • produkty z białej mąki – białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku
  • ocet i wszystkie produkty go zawierające
  • drożdże i wszelkie produkty zawierające drożdże
  • biały ryż
  • alkohol
  • słodkie owoce – banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty
  • warzywa zawierające znaczne ilości skrobi: ziemniaki, bataty, warzywa strączkowe, gotowana marchew, gotowane buraki
  • sery pleśniowe, sery żółte
  • kawa, kawa zbożowa, herbata czarna
  • produkty wysokoszczawianowe, jak szczaw, rabarbar, szpinak i inne
  • przetwory mięsne, takie jak parówki, pasztety, wędliny niskiej jakości
  • żywność wysokoprzetworzona typu fast food

SUPLEMENTACJA

Bardzo ważnym elementem leczenia boreliozy jest suplementacja witaminowa. Przy długotrwałej terapii  organizmowi należy dostarczyć więcej witamin w postaci suplementów, gdyż antybiotyki mogą hamować przyswajanie witamin z pokarmu. Ważne jest głównie dostarczenie organizmowi witamin D, A, E, C i B12. Inne substancje wymagane w leczeniu uzupełniającym boreliozy to: koenzym Q10, magnez (minimalizuje drżenia, kurcze mięśniowe i bóle mięśni obecne w boreliozie), niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT 

ZIOŁA W WALCE Z BORELIOZĄ

  • w pierwszej fazie zakażenia zaleca się stosowanie przez 3 tygodnie jeżówki (Echinacea), która działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ odpornościowy
  • olejek oregano – wzmacnia układ odpornościowy
  • skuteczne są też napary ziołowe odtruwające organizm i usuwające toksyny, np. napar z pokrzywy, krwawnika, skrzypu polnego czy z liści brzozy
  • inne zioła, które mogą wspomóc leczenie w przebiegu boreliozy, to rdest japoński, koci pazur, andrographis, żeń-szeń, kolcorośl, traganek błoniasty

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

I Śniadanie

  • jajecznica z cebulką
  • sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy

II Śniadanie

  • jogurt
  • ziarna dyni

Obiad

  • zupa jarzynowa
  • gulasz z mięsa wieprzowego z kaszą i surówką z sałaty

Kolacja

  • pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonymi cebulką smażoną z sosem czosnkowym na samym jogurcie z ziołami prowansalskimi
  • herbata ziołowa dowolna (np z pokrzywy)

Źródło: wylecz.to ”dieta przy boreliozie – przepisy, jadłospis, jaka jest optymalna dieta w boreliozie”, poradnikzdrowie.pl ”dieta przy boreliozie. Zasady, co można jeść?”

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »