Niewiele osób wie, jak ważną rolę w walce z boreliozą odgrywa prawidłowa dieta. Długotrwała antybiotykoterapia stosowana przy boreliozie może prowadzić do rozwoju grzybicy, dlatego też dieta osoby chorej powinna być oparta na odpowiednich produktach, a jadłospis dopasowany do fazy choroby. Aby uniknąć powikłań związanych z leczeniem, można stosować również inne metody terapeutyczne – suplementację witaminową i ziołolecznictwo.
ZASADY DIETY
- w pierwszym etapie diety przy boreliozie zalecana jest dieta niskowęglowodanowa: restrykcyjne wyeliminowanie z codziennej diety cukru i produktów zawierających cukry proste, produktów o wysokim indeksie glikemicznym oraz wysokoprzetworzonych produktów zbożowych
- należy spożywać produkty białkowe wysokiej jakości, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego razem z warzywami gotowanymi lub surowymi, np. w postaci surówek
- do diety należy włączyć soki z warzyw, pieczywo z pełnego przemiału i inne produkty pełnoziarniste
- w jadłospisie należy uwzględnić także źródła kwasów omega 3, takie jak orzechy włoskie, olej rzepakowy, lniany, siemię lniane nieodtłuszczone, tłuste ryby
- zaleca się wypijanie ok. 7-8 szklanek wody na dobę
- mleko i jego przetwory można spożywać kilka godzin przed zażyciem lekarstwa lub po nim. Produkty te zawierają dużo wapnia, który utrudnia wchłanianie niektórych antybiotyków
PRODUKTY ZALECANE
I etap
- pieczywo z mąki z pełnego przemiału, żytnie, owsiane, bezglutenowe, najlepiej wypiekane samodzielnie
- kasze
- ryż brązowy lub dziki
- ryby i owoce morze
- mięso z drobiu, wołowinę, cielęcinę, chudą wieprzowinę, mięso królika, jagnięcinę
- jajka
- warzywa o niewielkiej zawartości skrobi, np. warzywa kapustne – każdy rodzaj kapusty, brokuły, kalafior, ponadto sałata, szpinak, rzodkiewki, seler, korzeń i natka pietruszki, szparagi, cukinia, a także cebula, czosnek, por
- kwaśne owoce – jabłka, grapefruity, kiwi
- ziarna, np. dyni, słonecznika, siemię lniane
- przyprawy i zioła, takie jak cynamon, goździki, imbir, kurkuma, tymianek, bazylia, czosnek niedźwiedzi
- napoje – woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców
II etap
- surowe warzywa fermentowane (np. kapustę, ogórki)
- napoje fermentowane, np. kefir, jogurt
- inne naturalne napoje fermentowane, np. kwas buraczany
PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE
- cukier we wszystkich postaciach, a więc miód, dżem, soki, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie
- mleko i produkty mleczne niefermentowane, śmietana, sery, napoje mleczne, np. maślanka
- produkty z białej mąki – białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku
- ocet i wszystkie produkty go zawierające
- drożdże i wszelkie produkty zawierające drożdże
- biały ryż
- alkohol
- słodkie owoce – banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty
- warzywa zawierające znaczne ilości skrobi: ziemniaki, bataty, warzywa strączkowe, gotowana marchew, gotowane buraki
- sery pleśniowe, sery żółte
- kawa, kawa zbożowa, herbata czarna
- produkty wysokoszczawianowe, jak szczaw, rabarbar, szpinak i inne
- przetwory mięsne, takie jak parówki, pasztety, wędliny niskiej jakości
- żywność wysokoprzetworzona typu fast food
SUPLEMENTACJA
Bardzo ważnym elementem leczenia boreliozy jest suplementacja witaminowa. Przy długotrwałej terapii organizmowi należy dostarczyć więcej witamin w postaci suplementów, gdyż antybiotyki mogą hamować przyswajanie witamin z pokarmu. Ważne jest głównie dostarczenie organizmowi witamin D, A, E, C i B12. Inne substancje wymagane w leczeniu uzupełniającym boreliozy to: koenzym Q10, magnez (minimalizuje drżenia, kurcze mięśniowe i bóle mięśni obecne w boreliozie), niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT
ZIOŁA W WALCE Z BORELIOZĄ
- w pierwszej fazie zakażenia zaleca się stosowanie przez 3 tygodnie jeżówki (Echinacea), która działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ odpornościowy
- olejek oregano – wzmacnia układ odpornościowy
- skuteczne są też napary ziołowe odtruwające organizm i usuwające toksyny, np. napar z pokrzywy, krwawnika, skrzypu polnego czy z liści brzozy
- inne zioła, które mogą wspomóc leczenie w przebiegu boreliozy, to rdest japoński, koci pazur, andrographis, żeń-szeń, kolcorośl, traganek błoniasty
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
I Śniadanie
- jajecznica z cebulką
- sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy
II Śniadanie
- jogurt
- ziarna dyni
Obiad
- zupa jarzynowa
- gulasz z mięsa wieprzowego z kaszą i surówką z sałaty
Kolacja
- pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonymi cebulką smażoną z sosem czosnkowym na samym jogurcie z ziołami prowansalskimi
- herbata ziołowa dowolna (np z pokrzywy)
Źródło: wylecz.to ”dieta przy boreliozie – przepisy, jadłospis, jaka jest optymalna dieta w boreliozie”, poradnikzdrowie.pl ”dieta przy boreliozie. Zasady, co można jeść?”
Posted by Ola