DIETA PLAŻ POŁUDNIOWYCH NA CZYM POLEGA

Dieta plaż południowych, inaczej dieta South Beach – jej nazwa wywodzi się od słonecznych plaż Florydy – opiera się na indeksie glikemicznym produktów i potraw. Dieta ta składa się 3 etapów, w których to każda kolejna jest mniej restrykcyjna. Pomysłodawcą diety plaż południowych jest amerykański kardiolog Arthur Agatston. Stosując tą dietę nie musimy koncentrować się na liczeniu kalorii oraz ważeniu porcji, należy jeść tak aby zaspokoić głód, ale powinno się jednak trzymać zaleceń wskazujących produkty, które można jeść, oraz które należy eliminować lub unikać. Dieta ta w 2 i 3 fazie jest dobrze zbilansowana, gdyż przestrzega zasad racjonalnego żywienia z regularnością i częstotliwością spożywania posiłków.

Dr Agatston podczas praktyki lekarskiej rozczarował się rezultatami diet wysokowęglowodanowych, był również nieufny co do diet wysokotłuszczowych. Najlepszą dietą wydawała mu się dieta Montignaca, która jest oparta głównie na indeksie glikemicznym, lecz uznał ją jednak za zbyt skomplikowaną. Dr Agatston postanowił opracować łatwy w stosowaniu, zdrowy program żywienia, zapewniający szybkie i trwałe efekty. Program ten, czyli dieta plaż południowych, ogranicza spożycie przetworzonych i prostych węglowodanów, czyli głównie słodyczy, białego pieczywa, owoców, co przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt i usprawnia spalanie tłuszczu przez organizm.

I ETAP DIETY

Jest to najbardziej rygorystyczny etap diety, który uderza w problem. Etap ten trwa 2 tygodnie, a przez okres jego trwania można schudnąć od 4 do 6 kilogramów. Twój rozkład dań składa się z 6 posiłków dziennie, czyli 3 głównych dań i 3 przekąsek. W swoim jadłospisie możesz zjadać warzywa, chude mięso, ryby, sery oraz jajka. Nie możesz spożywać słodyczy, owoców, pieczywa i ziemniaków, gdyż zawierają wysoko przetworzone węglowodany, które wywołują huśtawkę glikemiczną, co powoduje niepohamowany głód i prowadzi do odkładania nadmiaru węglowodanów w postaci tkanki tłuszczowej. Zamiast pieczywa i ziemniaków, jako zamiennik polecane są babeczki jarzynowe quiche. Jadłospis I fazy może wydawać się dość monotonny, ale trwa tylko dwa tygodnie

UNIKAJ

  • mostka, wątroby i żeberek z wołowiny
  • gęsi, kaczki, przetworzonych produktów z drobiu, skrzydełek i udek z kurczaka
  • szynki pieczonej w miodzie, parówki, kiełbasy
  • cielęcego mostku
  • serów brie, edamskiego, pełnotłustych serów
  • warzyw takich, jak: buraki,  kukurydza, marchew, ziemniaki
  • wszystkich owoców
  • ryżu, kasz, mąk, pieczywa, płatków śniadaniowych, owsianki, wyrobów cukierniczych
  • jogurtów, lodów, mleka niskotłuszczowego, pełnotłustego oraz 0%, mleka sojowego, kefiru
  • alkoholu: wódki, wina, piwa,
  • napojów: kawy, herbaty, napojów gazowanych, soków owocowych

JEDZ

  • chudą wołowinę
  • drób bez skóry, pierś z kurczaka i indyka
  • owoce morza
  • wieprzowinę: chudy bekon, szynkę gotowaną, polędwicę
  • cielęcinę
  • sery beztłuszczowe lub niskotłuszczowe: cheddar, feta, mozzarella, parmezan, riccota, serek wiejski 2%, pleśniowe light serki topione light, serek homogenizowany light
  • orzechy pistacje 30 sztuk, włoskie 2 sztuki, orzeszki ziemne 20 sztuk
  • jajka
  • oliwę z oliwek, masło orzechowe (łyżeczka) tłuszcz roślinny w płynie
  • warzywa: pomidor (dopuszczony jest jeden dziennie), brokuły bakłażany cukinię fasolę białą, fasola czerwoną fasolkę szparagową, groch, grzyby, kalafior kapustę, kiełki, ogórki, rzepę, sałaty, seler, soczewicę szpinak, szparagi
  • słodkie przysmaki: (należy ograniczyć do 75 kalorii dziennie) galaretki bez cukru, kakao do pieczenia, lody beztłuszczowe z mrożonego soku bez cukru, słodzik
  • przyprawy: bulion warzywny, olejki zapachowe do ciasta, wszystkie przyprawy bez dodatku cukru, zioła,  pieprz (czarny, cayenne, czerwony, biały), sos chrzanowy.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

Śniadanie

  • omlet z pieczarkami
  • chudy ser
  • sok z jednego pomidora
  • kawa bezkofeinowa lub herbata ziołowa bezteinowa

Przekąska

  • garść pistacji

Obiad

  • Kawałki piersi kurczaka z grilla (ok. 100 g) z sałatą rzymską (lub inną) polaną 2 łyżkami balsamicznego sosu winegret

Przekąska

  • pomidor z mozzarellą

Kolacja

  • sola w marynacie pieczona w piekarniku
  • ugotowana fasolka szparagowa
  • sałatka z rzodkiewek, fety i ogórka

Deser

  • krem waniliowy

II ETAP DIETY

W tym etapie menu staje się bardziej urozmaicone. Choć ubytek masy następuje tutaj wolniej, niż w poprzednim etapie, nadal możesz zauważyć spadek masy. Tutaj już samemu ustalamy ile ma trwać dieta z etapu drugiego, a najlepiej – do utrzymania wymarzonej wagi. Do jadłospisu możesz wprowadzić już produkty takie jak owoce, jogurty niskotłuszczowe czy płatki owsiane. Są jednak produkty, które nadal powinno się unikać. Cały czas obserwuj swoją wagę. Jeśli dłuższy czas stoi w miejscu, zredukuj owoce do jednej sztuki dziennie, a chleb zastąp owsianką.

UNIKAJ

  • bułki z oczyszczonej mąki pszennej, pieczywa z białej mąki, ciasteczek, ciasteczek ryżowych, macy, makaronów z białej mąki, płatków kukurydzianych, ryżu białego, ziemniaków pieczonych białych
  • warzyw: buraka, kukurydzy, marchwi, ziemniaków
  • owoców: ananasa, arbuza, bananów, owoców z puszki w soku, rodzynek, soków owocowych
  • dżemów, miodów, lodów

JEDZ

  • produkty z fazy pierwszej oraz:
  • owoce: brzoskwinie, czarne jagody, grejpfruty, gruszki, jabłka, kantalupa, kiwi, mango, morele, pomarańcze, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie
  • nabiał: jogurty owocowe light, naturalne, niskotłuszczowe, lub 0%, mleko sojowe light odtłuszczone lub 1%
  • kuskus, angielskie muffiny z otrębami bez cukru i rodzynek, bułki małe z pełnego ziarna, makarony z pełnego ziarna, pieczywo wielozbożowe z owsa i otrębów owsianych, ryżowe z pełnej pszenicy, pita pieczona ze śruty mąki pszennej pełnego ziarna, płatki o wysokiej zawartości błonnika, płatki owsiane (nie błyskawiczne), płatki zbożowe, prażona kukurydza, ryż: brązowy i dziki, zielony groszek, ziemniaki małe, słodkie
  • warzywa i rośliny strączkowe: fasola „Czarne oczko”, fasola pinto, jęczmień
  • czekolada (rzadko) gorzka, pudding beztłuszczowy, wino czerwone.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

Śniadanie

  • jogurt z truskawkami i otrębami
  • kawa bezkofeinowa lub herbata ziołowa bezteinowa

Przekąska

  • jajko na twardo

Obiad

  • pieczony pstrąg
  • mieszanka wybranych warzyw polana sosem sojowym
  • sałata przyprawiona ocet winnym i oliwą

Przekąska

  • gruszka

Kolacja

  • filet z indyka
  • kasza kuskus
  • sałata z pomidorami koktajlowymi

Deser

  • truskawki(5 sztuk) polane łyżką rozpuszczonej gorzkiej czekolady

III ETAP DIETY

Trzeci etap tak naprawdę już nie jest dietą, a sposobem żywienia, które powinno stosować się przez całe życie. Na tym etapie możesz jeść wszystko co zawiera w sobie wartość indeksu glikemicznego poniżej 60 – więcej o indeksie glikemicznym i zawartości indeksu w wybranych produktach przeczytasz w tym poście https://blessyou.pl/dieta-oparta-na-niskim-indeksie-glikemicznym/. Trzeci etap diety wymaga systematycznej kontroli masy ciała. Oczywiście od czasu do czasu możesz sięgać po złe węglowodany, ale powinieneś nauczyć się je neutralizować. Jeśli masz ochotę np. na bagietkę czy marchewkę, jedz ją z dodatkiem sera lub oliwy z oliwek gdyż to spowolni przetwarzanie cukrów. Jeśli jednak zbyt często będziesz ulegać pokusie i zauważysz, że waga niebezpiecznie idzie w górę – wróć na tydzień do pierwszego etapu, a po odzyskaniu dawnej wagi łagodnie przejdź do trzeciego.

Źródło: splajna.box.pl, mojegotowanie.pl, fit.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »