DIETA O KONTROLOWANEJ ZAWARTOŚCI KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

Celem diety o kontrolowanej zawartości tłuszczu jest obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz triglicerydów, a także zapobieganie rozwojowi chorób układu krążenia. Dieta ta jest podobna do podstawowej diety człowieka, jedyną zmianą jest ograniczenie podaży nasyconych kwasów tłuszczowych i częściowe zastąpienie ich jedno- i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Zawartość tłuszczy w takiej diecie nie powinna przekraczać 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Najwięcej energii powinny w tej diecie dostarczać jednonienasycone kwasy tłuszczowe bo około 14%, zaś nasycone kwasy 10% energii, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe 6-10% energii. Należy więc do jadłospisu wprowadzić różnorodne oleje. Źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych będą olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych będą oleje słonecznikowe, kukurydziane oraz sojowe. W diecie tej należy wyeliminować tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, czyli masło, smalec, łój, słoninę, boczek, tłuste mięsa, wędliny i tłuste sery. Do diety należy wprowadzić ryby bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które obniżają stężenie triglicerydów w surowicy i działają przeciwkrzepliwie. Ważny czynnikiem w diecie jest zastosowanie stosunku kwasów z grupy tłuszczów wielonienasyconych omega-6 do omega-3, który powinien wynosić 4-5 do 1. Przy tej diecie ważne jest ograniczenie produktów bogatych w cholesterol – jego ilość w ciągu dnia, nie powinna przekroczyć 300mg, a przy zaburzeniach lipidowych 200mg w ciągu dnia.

DLA KOGO WSKAZANA JEST DIETA O KONTROLOWANEJ ZAWARTOŚCI KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

  • Dla osób z hiperlipidemią
  • W chorobach miażdżycy
  • Dla osób z niedokrwienną chorobą serca
  • Dla osób po zawale i udarze mózgu
  • W profilaktyce chorób układu krążenia

CZYM JEST HIPERLIPIDEMIA


Hiperlipidemia to nieprawidłowe stężenie lipidów w surowicy krwi. Choć hiperlipidemia nie wywołuje żadnych zewnętrznych objawów, to może ujawnić się przy chorobach układu krążenia wyższym poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

PRZYCZYNY HIPERLIPIDEMII

  • Uwarunkowania genetyczne
  • Złe odżywanie
  • Siedzący tryb życia
  • Stres
  • Nadwaga
  • Niedoczynność tarczycy
  • Marskość wątroby
  • Żółtaczka
  • Cukrzyca
  • Choroby nerek
  • Nadużywanie alkoholu
  • Bulimia

DOZWOLONE TECHNIKI SPORZĄDZANIA POTRAW

  • Duszenie bez wstępnego obsmażania
  • Pieczenie w folii lub w pergaminie
  • Gotowanie w wodzie, na parze lub pod ciśnieniem
  • Smażenie na patelni teflonowej

ZALECENIA W DIECIE O KONTROLOWANEJ ZAWARTOŚCI KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

  • Spożywanie ryb i owoców morza.
  • wyeliminowanie lub ograniczenie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego.
  • Spożywanie różnych olejów roślinnych.
  • Wyeliminowanie produktów tłustych, odsmażanych na tłuszczu oraz bogatych w cholesterol.
  • Do gotowych potraw możesz dodawać oleje lub majonez domowej roboty na bazie białek jaj.
  • Dieta powinna zawierać co najmniej 700 g warzyw i owoców.
  • Należy uwzględnić większe ilości potasu, magnezu, wapnia i selenu w diecie.

PRODUKTY ZALECANE W DIECIE O KONTROLOWANEJ ZAWARTOŚCI KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

  • Pieczywo z pełnego ziarna, graham, chleb żytni, pieczywo jasne, ryż, makarony.
  • Chude mleko, chude mleczne napoje fermentowane, chudy ser biały.
  • Białko jaja.
  • Cielęcina, wołowina, wieprzowina, drób bez skóry, indyk, kurczaki, polędwica, szynka.
  • Ryby morskie oraz słodkowodne.
  • Olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek – na surowo i do przygotowania potrawy, olej sojowy, kukurydziany, słonecznikowy – do surówek.
  • Ziemniaki gotowane oraz pieczone.
  • Wszystkie warzywa świeże i mrożone.
  • Wszystkie owoce w ograniczonej ilości.
  • Warzywa suche strączkowe.
  • Miód lub dżem, cukier w ograniczonych ilościach.
  • Przyprawy łagodne: natka pietruszki, bazylia, kminek, wanilia, koperek, sok z cytryny, sól (w małej ilości), przyprawy korzenne.
  • Wszystkie zupy z dozwolonych warzyw bez zasmażki, śmietany, zupy można zagęszczać zawiesiną mąki w wodzie.
  • Leniwe pierogi na białku, budynie z kasz z dodatkiem chudego mięsa lub warzyw, lane kluski na białki jaja, kasz gotowane na sypko lub rozklejone.
  • Kompoty, kisiele, musy galaretki, suflety, sałatki owocowe.
  • Herbata, kawa zbożowa, kawa naturalna, soki warzywne, napoje bez cukru.

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE W DIECIE

  • Żółtka jaj.
  • Pieczywo cukiernicze, rogaliki francuskie, słone paluszki, knakersy.
  • Mleko tłuste, sery żółte i topione, śmietana, jogurt pełnotłusty.
  • Wszystkie tłuste mięsa, podroby.
  • Smalec, słonina, masło, łój, tran, olej palmowy.
  • Ziemniaki smażone na tłuszczu, frytki, placki ziemniaczane.
  • Warzywa konserwowe, smażone.
  • Orzechy solone, orzechy kokosowe.
  • Wszystkie słodycze (cukierki, czekolada, chałwa).
  • Ostre przyprawy, ocet, wszelkiego rodzaju pikle.
  • Zupy na wywarze z kości i tłustego mięsa, na podrobach, ze śmietaną lub żółtkiem.
  • Mięso i ryby smażone na tłuszczu.
  • Potrawy z dodatkiem żółtka jaja, smażone kotlety z kaszy, placki, bliny, ciastka francuskie, zacierki.
  • Pączki, faworki, ciastka z kremem, torty, bardzo słodkie desery.
  • Płynna czekolada, kakao, napoje alkoholowe, wszystkie słodkie napoje.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS DLA DIETY O KONTROLOWANEJ ZAWARTOŚCI KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

I śniadanie

  • Bułka żytnia z margaryną polędwicą, sałatą zieloną, ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami słonecznika
  • Sok jabłkowy

II śniadanie

  • Kisiel truskawkowy
  • Świeże truskawki

obiad

  • Zupa pomidorowa na wywarze warzywnym z zawiesiną z mąki
  • Kasza jęczmienna
  • Pulpety z cielęciny
  • Surówka z marchwi, jabłka, cykorii oraz czosnku z oliwą z oliwek
  • Kompot z wiśni

Kolacja

  • Sałatka warzywna na jogurcie naturalnym
  • Bułka graham
  • Arbuz (około 100 gram)
  • Herbata malinowa

Źródło: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska ” Zasady żywienia. Planowanie i ocena”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »