DIETA NISKOBIAŁKOWA NA CZYM POLEGA

Dieta ta polega głównie na dostarczeniu odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych przy zmniejszonej ilości spożycia białka w porównaniu do zaleceń dla osób zdrowych. Ilość białka ustala się indywidualnie do każdego pacjenta, zależnie od tolerancji białka przez organizm chorego. Przeciętna dawka białka w tej diecie to 0,6 g na 1 kilogram masy ciała. Wskazane jest spożycie 3/4 białka zwierzęcego i 1/4 białka roślinnego. Dietę niskobiałkową stosuje się w celu maksymalnego oszczędzania chorego narządu.

DLA KOGO WSKAZANA JEST DIETA NISKOBIAŁKOWA

  • w niewydolności nerek
  • w niewydolności wątroby

CZYM JEST NIEWYDOLNOŚĆ NEREK


Niewydolność nerek to stan, w którym dochodzi do upośledzenia licznych funkcji nerek, przede wszystkim wydalania szkodliwych produktów przemiany materii, regulacji ciśnienia tętniczego oraz równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Kiedy zatem przestają funkcjonować prawidłowo, bardzo szybko dochodzi do poważnych zaburzeń dotyczących całego organizmu. Więcej o niewydolności nerek dowiesz się tutaj https://blessyou.pl/niewydolnosc-nerek-przyczyny-zapobieganie/ . Możemy mieć także do czynienia z przewlekłą niewydolnością nerek, jej możliwe przyczyny wypisałam poniżej.

PRZYCZYNY PRZEWLEKŁEJ NIEWYDOLNOŚCI NEREK

  • cukrzyca
  • nadciśnienie tętnicze
  • choroby układowe
  • kłębuszkowe zapalenie nerek
  • szpiczak plazmocytowy
  • nefropatia w przebiegu HIV
  • zespoły uwarunkowane genetycznie

DOZWOLONE TECHNIKI SPORZĄDZANIA POTRAW

  • zagęszczanie za pomocą zawiesiny mąki w wodzie lub w mleku
  • spulchnianie potraw za pomocą ubitych białek jaj lub bułki namoczonej w wodzie lub w mleku
  • pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie
  • gotowanie w wodzie i na parze

ZALECENIA W DIECIE NISKOBIAŁKOWEJ

  • zachowaj cechy diety łatwostrawnej, a o niej przeczytasz w tym poście: https://blessyou.pl/dieta-latwostrawna-z-ograniczeniem-tluszczu-na-czym-polega/
  • kontroluj spożycie napojów, które pijesz
  • ogranicz spożycie soli do maksymalnie pięciu gramów na dobę
  • jeśli jesz produkty zawierające białko spożywaj je z produktami bogate w węglowodany
  • ogranicz produkty zawierające dużą ilość białka i zastąp je produktami niskobiałkowymi

PRODUKTY ZALECANE W DIECIE NISKOBIAŁKOWEJ

  • czerstwe pieczywo bezbiałkowe, skrobia ziemniaczana, skrobia pszenna.
  • mleko słodkie i zsiadłe 2%, jogurt, kefir, biały ser chudy lub półtłusty
  • chude mięso i wędliny, chude ryby
  • margaryny miękkie, oleje roślinne; rzepakowy, oliwa z oliwek, sojowy, słonecznikowy, kukurydziany
  • warzywa bogate w karoten: marchew, dynia, pomidory, zielona sałata, szpinak, szparagi, botwina, cykoria, papryka, selery, pietruszka, koperek, kukurydza, cebula, czosnek, ziemniaki gotowane w całości lub puree
  • owoce bogate w witaminę C: cytrusowe, jagodowe, winogrona, jabłka, brzoskwinie, morele, wiśnie, śliwki
  • przyprawy łagodne; koper, słodka papryka, sól do 5 gram
  • łagodne sosy
  • budynie z mięsa gotowanego, kasz, warzyw, risotto z mięsem i warzywami, ryż z jabłkami, ryż z warzywami, kluski śląskie, kopytka, knedle z owocami – z dodatkiem mąki niskobiałkowej
  • kisiele z dozwolonych owoców, galaretki, ciasta ze skrobi pszennej i ziemniaczanej
  • zupy zagęszczone skrobią pszenną lub ziemniaczaną
  • herbata, kawa w ograniczonych ilościach i za pozwoleniem dietetyka

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE W DIECIE NISKOBIAŁKOWEJ

  • zwykle pieczywo, kasze i mąki z wyjątkiem mąki ziemniaczanej
  • sery żółte i topione, sery pleśniowe, feta, serki typu fromage
  • jaja gotowane na twardo, smażone w tradycyjny sposób
  • mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki, wędliny tłuste i podrobowe
  • pasztety, mięsa peklowane, konserwy mięsne i rybne, ryby wędzone, owoce morza
  • śmietana, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
  • warzywa konserwowe z octem, ziemniaki smażone czyli frytki czy placki ziemniaczane, ogórki kiszone, kapusta kiszona
  • czereśnie, gruszki
  • wszystkie rośliny strączkowe
  • chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy
  • ocet, curry, ostra papryka, musztarda, maggi
  • ostre sosy na zasmażkach, na mocnych i tłustych wywarach mięsnych lub z kości z mąką
  • kapuśniak, ogórkowa, grzybowa
  • Bigos, fasolka po bretońsku, pierogi z serem, pierogi z mięsem
  • napoje alkoholowe, płynna czekolada, napoje gazowane
  • niektóre syropy lecznicze, tabletki i niektóre sztuczne słodziki

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS JEDNODNIOWY DLA DIETY NISKOBIAŁKOWEJ

I Śniadanie

  • pieczywo niskobiałkowe 4 kromki
  • miękka margaryna
  • pasta z twarogu półtłustego
  • dżem truskawkowy
  • herbata z cytryną

II Śniadanie

  • galaretka ze świeżymi owocami

Obiad

  • zupa krem z dyni
  • cukinia faszerowana mięsem z kurczaka, marchewką, pomidorem, papryką i kukurydzą z sosem koperkowym
  • grzanki z pieczywa niskobiałkowego
  • kompot jabłkowy

Kolacja

  • bułka niskobiałkowa
  • pasta warzywna
  • kisiel truskawkowy
  • bawarka

Źródło: Szpital Uniwersytecki w Krakowie ”dieta niskobiałkowa”, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska ” Zasady żywienia. Planowanie i ocena”, wikipedia.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »