KamienieNaturalne olejki zapachowe eteryczne Ancient Wisdom

DIETA NERKOWA DIETA W CHOROBACH NEREK NA CZYM POLEGA

Dieta nerkowa ma za zadanie zapobiegać nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu produktów przemiany białkowej, ochraniać zmienione chorobowo narządy – nerki, oraz utrzymać możliwie dobry stan zdrowia. Właściwa dieta łagodzi ponadto uciążliwe objawy mocznicy. Są to nudności, wymioty, bóle głowy oraz ogólne osłabienie. Podstawą diety jest kontrola zawartości w diecie białka, sodu, fosforu oraz potasu. Dopuszczalna ilość tych składników jest uzależniona od stopnia upośledzenia czynności nerek. Właściwa dieta w schorzeniach nerek ma ogromne znaczenie dla spowolnienia postępowania choroby i uchronienia przed całkowitym zniszczeniem nerek.

ZASADY DIETY

  • należy ograniczyć białko w diecie. Podawane białko powinno być głównie pochodzenia zwierzęcego, jednak jego źródła jednocześnie muszą zwierać mało fosforu
  • należy znacznie ograniczyć pokarmowe źródła fosforu w codziennej diecie. Do żywności bogatej w fosfor zalicza się podroby, sery żółte, sery topione, sery typu feta, żółtka jaj, śledzie, drobne ryby jedzone z ośćmi, rośliny strączkowe, kakao, czekolada, napoje typu cola, brązowy ryż, grube kasze, otręby
  • z diety należy wyeliminować produkty z dużą ilością soli, takie jak przetwory mięsne, kiszonki, zupy i sosy w proszku, gotowe mieszanki przypraw, kostki rosołowe, konserwy, marynaty, produkty wędzone, sery żółte, ser feta, przekąski takie jak krakersy, chipsy, solone orzeszki Sól do potraw należy ograniczyć, a najlepiej wyeliminować. Spożycie sodu nie powinno być większe niż 1800-2500 mg/dobę. Wszystkie posiłki przyrządza się bez dodatku soli, a dozwoloną jej ilość podaje się osobno
  • należy ograniczyć spożycie do potasu do 2000-2500 mg/dobę. Duże stężenie potasu we krwi zagraża życiu, ponieważ zaburza czynność serca. Wskazane jest wypłukiwanie potasu z warzyw i ziemniaków poprzez moczenie, odlewanie wody w trakcie gotowania i nie wykorzystywanie wywarów.
  • zalecana jest suplementacja witaminy D i preparatów wapnia, aby utrzymać optymalną gospodarkę wapniowo-fosforanową. Konieczne jest suplementowanie zarówno żelaza, jak i erytropoetyny.
  • ilość płynów w diecie nerkowej jest uzależniona od ilości wydalanego moczu, obrzęków i nadciśnienia. Dozwoloną ilość płynów na dobę oblicza się, dodając 500 ml do ilości wydalonego w ciągu doby moczu. Trzeba pamiętać, że do bilansu płynów zalicza się woda nie tylko w napojach, ale w zupach, sosach, warzywach i owocach
  • całkowicie należy zrezygnować z alkoholu i używek
  • potrawy przyprawiać należy sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem, majerankiem, kolendrą, tymiankiem, melisą, miętą, cynamonem, wanilią. Należy wykluczyć wegetę, pieprz czarny, ocet, musztardę
  • należy ograniczyć spożywanie zup
  • potrawy sporządza się poprzez gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w pergaminie i duszenie bez tłuszczu. Zabrania się podawania potraw smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Zupy i sosy podprawia się zawiesinami z mąki i wody lub mąki i śmietany, mleka, kefiru, jogurtu. Zabrania się używania zasmażek

SUPLEMENTACJA WITAMIN

  • witamina B1 – 1,1-1,2 mg
  • witamina B2 – 1,1-1,3 mg
  • witamina B5 – 5 mg
  • witamina B6 – 10 mg
  • witamina B12 – 2,4 µg
  • witamina PP -14-16 mg
  • witamina H – 30 µg
  • kwas foliowy – 1 mg
  • witamina C – 75-90 mg
  • witamina A – nie suplementować
  • witamina D – 0,25-1 µg
  • witamina E – 400-800 j.m.
  • witamina K – nie suplementować

ZALECENIA ŻYWIENIOWE W CZTERECH OKRESACH PRZEWLEKŁEJ NIEWYDOLNOŚCI NEREK

  • Okres I (niewydolność utajona) – brak specjalnych zaleceń żywieniowych, białko w normie fizjologicznej – od 0,8 do 1,0 g/kg należnej masy ciała
  • Okres II (niewydolność wyrównana) – ograniczenie białka do wartości 0,6 – 0,8 g/kg n.m.c., ograniczenie fosforu, suplementowanie witaminy D
  • Okres III (niewydolność niewyrównana) – dieta ubogobiałkowa, zawierająca 0,6 g/kg n.m.c. białka dziennie, ograniczenie fosforu, potasu, sodu
  • Okres IV (niewydolność schyłkowa) – ograniczenie białka do ilości 0,3 – 0,6 g/kg n.m.c., ograniczenie sodu, potasu, fosforu i płynów, wprowadzenie preparatów ketoaminokwasów egzogennych w ilości 15-20 g dziennie

PRODUKTY ZALECANE

  • białko: cielęcina chuda, wieprzowina chuda, wołowina chuda, kurczak bez skóry, królik, ryby, mleko, sery twarogowe, ziarniste, białko jaj
  • węglowodany: pieczywo niskobiałkowe, mąka pszenna typ 500 i 750, ryż biały, kasza manna, makaron dwujajeczny, chleb żytni jasny, bułki kajzerki, chleb pszenny, chleb baltonowski, chleb zwykły, chleb mazowiecki, chleb wiejski, ziemniaki
  • warzywa: cebula, ogórek świeży, sałata, kapusta pekińska, papryka zielona, brukselka, kalafior, kapusta biała, szpinak, rzodkiewka, por, cukinia, papryka czerwona, kapusta czerwona, dynia, rzepa, marchew, pomidor, kalarepa, kapusta włoska, cykoria, buraki
  • owoce: czarne jagody, gruszka, mango, cytryna, arbuz, truskawki, jabłko, winogrona, czereśnie, poziomki, wiśnie, pomarańcza, mandarynka, banan, brzoskwinia, maliny, kiwi, śliwki, nektarynka, ananas, agrest, papaja, porzeczki czerwone, porzeczki białe, morele, grejpfrut, melon
  • tłuszcze: oleje roślinne, margaryny miękkie, masło, majonez
  • produkty mleczne: mleko owcze, mleko krowie, maślanka, napoje mleczne, mleko zagęszczone niesłodzone, kefir, jogurty owocowe, jogurty naturalne, mleko w proszku
  • napoje: herbata,herbaty owocowe, kawa zbożowa, soki owocowe i warzywne, napoje i wody mineralne niegazowane
  • inne: dżem, miód naturalny, marmolada

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE

  • białko: podroby, sery żółte, sery topione, sery typu feta, żółtka jaj, śledzie, drobne ryby jedzone z ośćmi
  • węglowodany: ryż brązowy, chleb graham, mąka razowa, pełne ziarna zbóż, płatki owsiane, żytnie, mąka żytnia, grube kasze, muesli, chleb chrupki, pumpernikiel, chleb żytni razowy, chleb z ziarnami, zarodki, otręby
  • warzywa: kukurydza, kiełki, seler korzeniowy, groszek zielony, brokuły, korzeń pietruszki, czosnek, soczewica, groch, fasola, soja, ciecierzyca, pieczarki, grzyby suszone
  • owoce: porzeczki czarne
  • tłuszcze: margaryny twarde, smalec, słonina, łój
  • produkty mleczne: mleko kozie
  • napoje: płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane
  • inne: czekolada, kakao, orzechy, migdały, sezam, mak, pestki dyni, słonecznika, batony, czekolada, chałwa,lody

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

I Śniadanie

  • bułki kajzerki z polędwicą, sałatą, pomidorem
  • kawa zbożowa czarna

II Śniadanie

  • rogalik maślany, banan

Obiad

  • krem z dyni
  • kluski na parze z sosem jagodowym

Podwieczorek

  • galaretka owocowa

Kolacja

  • bułka graham, pasta warzywna

  • herbata owocowa

 

Źródło: medme.pl ”dieta nerkowa – co jeść na chore nerki?”, mp.pl ”dieta w przewlekłej niewydolności nerek”, medonet.pl ”dieta w chorobach nerek”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »