DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU NA CZYM POLEGA

Dieta ta jest modyfikacją diety łatwostrawnej, polega na dodatkowym ograniczeniu tłuszczu i cholesterolu. Zalecane spożycie tłuszczu w tej diecie powinno wynosić 45-50 gram na dobę, ze względu na upośledzone trawienie i wchłanianie, które powstały w wyniku zaburzeń chorobowych. W diecie tej, ze względu na niskie spożycie tłuszczu, należy zwrócić szczególną uwagę, na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A,D,E i K, należy więc w diecie spożywać dużą ilość warzyw i owoców, bogatych w wymienione wyżej witaminy. Należy także nie spożywać całych jaj, lecz jedynie same białka, zaś same posiłki powinny być małe objętościowo.

DLA KOGO WSKAZANA JEST DIETA ŁATWOSTRAWNA

  • w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego
  • w kamicy pęcherzyka żółciowego
  • w zapaleniu dróg żółciowych
  • w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby i trzustki
  • we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

CO TO JEST KAMICA ŻÓŁCIOWA

Kamica żółciowa to choroba polegająca na powstawaniu tzw. złogów, czyli kamieni żółciowych w drogach żółciowych. Kamienie mogą być pojedyncze lub mnogie, mogą powstawać w samym pęcherzyku żółciowym lub w przewodach żółciowych wskutek wytrącania się z żółci złogów cholesterolu, bilirubiny, białka, węglanu wapnia i bilirubinianu wapnia. Kamica pęcherzyka żółciowego prowadzi często do jego przewlekłego zapalenia. Kamica przewodów żółciowych może powodować ich częściowe lub całkowite zatkanie, co prowadzi do żółtaczki mechanicznej; bywa też przyczyną ostrego zapalenia trzustki w wyniku zatkania przewodu trzustkowego.

PRZYCZYNY KAMICY ŻÓŁCIOWEJ

  • zmniejszona zawartość kwasów żółciowych w żółci
  • utrudnienia odpływu żółci, wynikającego z zaburzeń perystaltyki, czyli opróżniania się pęcherzyka żółciowego.
  • zwiększona zawartość cholesterolu w żółci
  • przyjmowanie hormonów
  • otyłość
  • cukrzyca
  • mukowiscydoza

DOZWOLONE TECHNIKI SPORZĄDZANIA POTRAW

  • gotowanie w wodzie i na parze
  • pieczenie w folii aluminiowej lub w pergaminie
  • stosowanie do zagęszczania zawiesiny mąki w wodzie lub w mleku
  • spulchnianie potraw dzięki dodatkowi ubitych białek jaj lub bułki namoczonej w wodzie lub w mleku

ZALECENIA W DIECIE

  • spożywanie tylko chudych wędlin, ograniczenie wędlin mielonych
  • zakaz spożywania tłuszczów zwierzęcych tj. słonina,łój, masło, tran oraz smalec
  • wykluczenie z diety żółtek i całych jaj, dopuszczalne jest jedynie białko jaja
  • zakaz spożywania pełnego mleka i jego przetworów, słodkiej śmietanki oraz tłuszczu do smarowania pieczywa
  • tłuszcze należy podawać w bardzo ograniczonych ilościach, jedynie jako dodatek do gotowych potraw tj. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy oraz niskotłuszczowe margaryny
  • ze względu na skłonność do wzdęć należy unikać produktów bogatych w błonnik oraz wzdymających
  • przeciwwskazane są posiłki gorące, ich temperatura powinna wynosić maks 40 stopni Celsjusza

PRODUKTY ZALECANE W DIECIE

  • mleko do 2%, kefir naturalny, jogurt naturalny, maślanka naturalna, chudy twaróg, niskotłuszczowe serki do smarowania,
  • pieczywo jasne – chleb pszenny, chleb mieszany, bułki kajzerki, sucharki
  • margaryny miękkie kubkowe, chuda szynka – drobiowa, z indyka, polędwica, mięso gotowane chude jak indyk, kurczak, ścięte
  • białko jaja
  • rosół jarski, jarzynowa, ziemniaczana, przetarta owocowa, krupnik, podprawiane zawiesiną mąki i mleka, mleczne na mleku 0%–0,5%,
  • sosy łagodne – koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowe, zagęszczone zawiesina z mąki i mleka
  • bułka pszenna, grzanki, kasza manna, jęczmienna mazurska, wiejska, kasza krakowska, ryż biały, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron nitki, kluski biszkoptowe na białkach
  • ryby, chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg, sola, mintaj płoć, halibut, morszczuk, sandacz, szczupak, gotowane pulpety, budynie, potrawki, mięso duszone bez osmażania, gotowane w wodzie, gotowane na parze pieczone w folii, rękawie
  • oleje roślinne, margaryny miękkie kubkowe
  • młode i soczyste warzywa: marchew, buraczki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, seler, pomidor bez skórki, szpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, ogórek kwaszony bez skórki, cykoria, kapusta pekińska, koperek, natka, ziemniaki gotowane, pieczone
  • dojrzałe, soczyste: jagodowe i winogrona bez pestek, kiwi, melon, cytrusy, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane
  • kisiele, budynie, galaretki, kompoty, suflety, soki owocowe samodzielnie przygotowywane, przeciery owocowe
  • przyprawy łagodne – kwasek cytrynowy, sok z cytryny, zielona pietruszka, koperek, cynamon, majeranek, wanilia
  • herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowo-warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody niegazowane
  • dżemy bez pestek, marmolada, miód, pasty warzywne

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANIA W DIECIE

  • mleko 3,2%, kefir i jogurt pełnotłuste, tłuste sery, sery topione, typu Feta, typu Fromage,
  • chleb żytni, razowy, graham pszenny, pieczywo chrupkie, pszenne, razowe z dodatkiem słonecznika, z otrębami, pieczywo cukiernicze, biszkopty na całych jajach
  • tłuste wędliny, konserwy, smalec,
  • zupy tłuste zawiesiste na wywarach; mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, z warzyw wzdymających, sosy ostre, groszek ptysiowy, grube makarony, łazanki, jaja
  • kluski kładzione, grube makarony, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo, nasiona roślin strączkowych, kluski francuskie
  • wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, podroby, węgorz, tłusty karp, łosoś, śledzie, sardynki, potrawy smażone, marynowane, wędzone
  • pierogi, knedle, naleśniki z mięsem, potrawy smażone, placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku
  • smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
  • warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, szparagi, rzodkiewka, rzepa, surówki/sałatki z majonezem, marynowane, solone, seler
  • gruszki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane, śliwki, czereśnie
  • tłuste ciasta, torty, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze z kakao/orzechami
  • ostre przyprawy: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca
  • alkohole, kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, mocne wywary z herbat, wody gazowane, pepsi, coca-cola, napoje słodzone

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS DIETY ŁATWOSTRAWNEJ Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU

I Śniadanie

  • jajecznica z samych białek
  • 2 kromki chleba pszennego z białym chudym serem
  • dżem morelowy
  • jabłko
  • herbata miętowa

II Śniadanie

  • kisiel z owocami

Obiad

  • zupa ogórkowa
  • dorsz i ziemniaki na parze
  • surówka z marchwi na słodko
  • sok porzeczkowy

Kolacja

  • sałatka warzywna
  • bagietka pszenna nacierana czosnkiem
  • zielona herbata

Źródło: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska ” Zasady żywienia. Planowanie i ocena”, wikipedia.pl.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »