DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO

Dieta ta jest dietą należącą do grupy diet bardzo rygorystycznych i oszczędzających. Jej zadaniami są oszczędzanie przewodu pokarmowego, ograniczenie wydzielania soku żołądkowego, wiązanie kwasu solnego oraz niedrażnienie chemiczne, termiczne oraz mechaniczne błony śluzowej żołądka. Tak więc dieta ta powinna być komponowana tak, aby realizować zapotrzebowanie chorego na wszystkie składniki odżywcze oraz energię. Należy podawać maksymalnie do 7 posiłków w ciągu dnia, ale bardzo małych objętościowo, tak aby nie pobudzać żołądka do wydzielania soków, przy czym ważna jest temperatura posiłków, powinny być one lekko ciepłe, gdyż posiłki gorące lub zimne spowodują przekrwienie błony śluzowej. Posiłki należy podawać co 2-3 godziny. W stanie zaostrzenia choroby wrzodowej należy jeść tylko kleiki, lecz gdy choroba osłabnie, można spożywać produkty wskazane poniżej.

DLA KOGO WSKAZANA JEST DIETA

  • Przy wrzodach żołądka i dwunastnicy
  • W chorobie refluksowej żołądka
  • W przewlekłym zapaleniu przełyku
  • W zespołach po wycięciu żołądka lub jelit

DOZWOLONE TECHNIKI SPORZĄDZANIA POTRAW

  • Dodawanie tłuszczu do potraw przy przyrządzaniu
  • Spulchnianie potraw za pomocą ubitych białek jaj lub bułki namoczonej w wodzie lub mleku
  • Zagęszczanie za pomocą zawiesiny mąki w wodzie lub w mleku
  • Gotowanie w wodzie lub na parze
  • Pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie

ZALECENIA W DIECIE

  • Spożywaj ograniczone ilości surowych warzyw i owoców.
  • Wyeliminuj produkty powodujące wydzielanie się soku żołądkowego, czyli produkty tłuste z zasmażką, wzdymające, ostro przyprawione, wędzone, mocne wywary mięsne i warzywne, galarety mięsne i rybne, mocną kawę, mocną herbatę.
  • Nie smaż potraw, nie piecz ich tradycyjnie, nie zapiekaj, nie odgrzewaj, nie odsmażaj, nie sporządzaj zasmażek.
  • W miarę ustępowania dolegliwości, przechodź powoli do zwykłej diety łatwostrawnej.

PRODUKTY ZALECANE W DIECIE

  • Pieczywo jasne, sucharki, namoczone w mleku, bułki, słodkie rogaliki, drobne kasze podawane w formie kleików: kasza manna, krakowska, jęczmienna łamana; ryż, kleik owsiany, drobne makarony.
  • Mleko słodkie i zsiadłe nieprzekwaszone, ser biały, jogurty.
  • Jaja gotowane na miękko, ścięte na parze w formie jajecznicy.
  • Mięso chude: wołowina, cielęcina, mięso z królika, kurczaka, indyka; chude mięso wieprzowe w ograniczonej ilości;ryby chude: dorsz, leszcz, sandacz, sola, szczupak; wędliny chude: szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa, wieprzowa, wołowa.
  • Masło, śmietanka słodka, oleje roślinne: rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek; margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej ilości.
  • Ziemniaki gotowane, w postaci puree.
  • Marchew, buraki, kalafior, szpinak, kabaczki, młoda fasolka szparagowa – wszystkie z tych warzyw gotowane, rozdrobnione, z dodatkiem świeżego masła; sałata pomidor bez skórki i pestek na surowo.
  • Jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany -dojrzałe, bez skórki i pestek; truskawki, maliny, porzeczki – w formie rozcieńczonych przecierów lub soków – jeśli są tolerowane.
  • Cukier dozwolony, ale w ograniczonych ilościach, miód, dżemy bez pestek.
  • Sól, sok z cytryny lub pomarańczy, koperek, wanilia – łagodne w ograniczonej ilości.
  • Kleiki, zupy na słabych wywarach: krupnik z dozwoloną kaszą, zupy czyste: barszcz czerwony, pomidorowa, zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy mleczne, zupy owocowe. Do zup można dodawać żółtko, masło lub jogurt, zaś należy doprawiać zawiesiną mąki w wodzie lub w mleku, bez zasmażki.
  • Potrawy mięsne i rybne gotowane, pieczone w folii aluminiowej lub pergaminie- pulpety, potrawki, budynie z dozwolonych mięs lub ryb.
  • Kasze gotowane na sypko, przecierane lub rozklejane, budynie z kasz z dodatkiem mięsa, warzyw lub owoców, drobne lane kluski.
  • Ciasto biszkoptowe, kompoty, galaretki, kisiele, musy, ciasta czerstwe drożdżowe.
  • Słaba herbata, bawarka mleko.

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE W DIECIE

  • Pieczywo razowe żytnie i pszenne, pieczywo świeże, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony.
  • Przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte i topione.
  • Gotowane na twardo i smażone w tradycyjny sposób, sadzone.
  • Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki; ryby tłuste: węgorz halibut; wędliny tłuste: salami, pieczony schab karkowy; produkty mięsne i rybne wędzone oraz konserwowe grillowane, mięso peklowane.
  • Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny.
  • Ziemniaki odsmażane, frytki, placki ziemniaczane, pyzy.
  • Wszystkie odmiany kapusty, papryka, szczypior, cebula, czosnek, ogórki, brukiew, rzepa, rzodkiewka; warzywa z zasmażką, konserwowane.
  • Wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone, orzechy.
  • Groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca.
  • Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao.
  • Ostre przyprawy: ocet, papryka, pieprz, musztarda, mieszanki przypraw gotowych.
  • Kapuśniak, grzybowa, ogórkowa, fasolowa, grochowa, zupy zaprawiane zasmażką.
  • Potrawy mięsne i rybne smażone, duszone, pieczone, grillowane.
  • smażone placki, odsmażane kluski lub makarony, kluski kładzione francuskie, zacierki.
  • Torty, ciasta i ciastka z kremem, pączki; ciasto francuskie, parzone, piaskowe i kruche.
  • Mocne napary herbaty i kawy, płynna czekolada, napoje alkoholowe, napoje gazowane.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS DIETY ŁATWOSTRAWNEJ Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO

I śniadanie

  • bułka pszenna czerstwa z masłem i polędwicą drobiową
  • marchew starta na drobnych oczkach
  • bawarka

II śniadanie

  • Jogurt naturalny
  • Słodki rogalik

Obiad

  • Rosół jarski z dodatkiem drobnego makaronu
  • Chude mielone gotowane mięso 80 gram
  • Ziemniaki puree 100 gram
  • Buraczki puree 100 gram
  • Rozcieńczony sok bananowy

Kolacja

  • Ryż z białym serem 150 gram
  • Jabłko gotowane
  • Herbata zielona

Źródło: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska ” Zasady żywienia. Planowanie i ocena”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »