DIETA ŁATWOSTRAWNA NA CZYM POLEGA

Dieta łatwostrawna ma na celu wprowadzenie do diety produktów, które łatwo ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym, tym samym nie obciążając go. Celem tej diety jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych przy maksymalnym oszczędzaniu przewodu pokarmowego, przed czynnikami takimi jak mechaniczne, chemiczne i termiczne. W diecie tej należy ograniczyć produkty bogate w błonnik pokarmowy. Posiłki należy spożywać regularnie, 4-5 razy dziennie i nie powinny być duże objętościowo. W tej diecie nie można spożywać smażonych potraw, ponieważ są ciężkostrawne i wysokoenergetyczne. Poleca się więc potrawy gotowane na wodzie lub na parze, a także duszone bez obsmażania i pieczone w specjalnych rękawach. Posiłki powinny być przyprawiane tylko łagodnymi przyprawami (sokiem z cytryny, koperkiem, natką pietruszki).

DLA KOGO WSKAZANA JEST DIETA ŁATWOSTRAWNA

  • Dla osób cierpiących na schorzenia przewodu pokarmowego takie jak biegunki, zatrucia, wymioty
  • W chorobach przeziębieniowych
  • W chorobach przebiegających z gorączką
  • W nadmiernej pobudliwości jelita grubego
  • W stanach zapalnych jamy ustnej
  • Dla osób w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych
  • Dla osób chorych leżących
  • Dla osób w wieku podeszłym
  • Dla osób po zawale lub zagrożonych zawałem
  • W nowotworach przewodu pokarmowego

CZYM SĄ BIEGUNKI


Biegunką określa się oddawanie półpłynnego, płynnego lub wodnistego stolca – cztery lub więcej razy na dobę – o łącznej dobowej masie przekraczającej 200 g, przy czym stolcu może towarzyszyć nieprzyjemny zapach, a także może być on z domieszką krwi. Biegunkom towarzyszy również gorączka, bóle brzucha i wymioty.

PRZYCZYNY BIEGUNEK

  • Stres
  • Alergia
  • Problemy hormonalne
  • Zatrucie jelit
  • Zapalenie trzustki
  • Zatrucie lekami
  • Zatrucie rtęcią
  • Zapalenie bakteryjne w postaci Salmonelli
  • Zakażenie rota wirusami czyli grypa żołądka
  • Zatrucie środkami chemicznymi
  • Zatrucie endotoksynami bakteryjnymi
  • Zespół Leśniowskiego-Crohna

DOZWOLONE TECHNIKI SPORZĄDZANIA POTRAW

  • Gotowanie w wodzie oraz na parze
  • Pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie
  • Dodawanie tłuszczu do potraw po sporządzeniu
  • Do zagęszczania stosowanie zawiesiny z mąki w wodzie lub w mleku
  • spulchnianie potraw za pomocą ubitych białek jaj lub bułki namoczonej w wodzie lub w mleku

ZALECENIA W DIECIE ŁATWOSTRAWNEJ

  • zaprzestanie stosowania obróbek termicznych produktów takich jak smażenie. pieczenie tradycyjne, zapiekanie, sporządzanie zasmażek, odgrzewanie, odsmażanie.
  • Wyeliminowanie produktów tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, wzdymających, ostro przyprawionych, wędzonych.
  • Spożywanie posiłków o regularnych porach z 2 – 3 godzinnymi przerwami.

  • Między posiłkami można tylko pić wodę mineralną lub inne napoje obojętne.
  • Pierwszy posiłek należy spożywać w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu.
  • Ostatni posiłek należy spożywać około 2 – 3 godziny przed snem.
  • Potrawy należy bardzo dokładnie żuć.
  • Nie należy pić w trakcie posiłku.
  • Należy spożywać posiłki świeżo przygotowane – tego samego dnia.
  • Należy unikać spożywania owoców oraz słodyczy na ostatni posiłek.
  • Należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie.
  • Należy spożywać co najmniej 3 porcje ryb tygodniowo.
  • Słodycze należy ograniczyć do 1 – 2 małych porcji w ciągu tygodnia.

PRODUKTY ZALECANE PRZY DIECIE ŁATWOSTRAWNEJ

  • Pieczywo jasne, sucharki, kasza manna, kasza krakowska, kasza jęczmienna łamana, ryż biały drobne makarony, grube kasze przecierane.
  • Mleko słodkie i zsiadłe, ser biały, twaróg zwykły i homogenizowany, jogurt, kefir.
  • Jaja gotowane na miękko, ścięte na parze, w formie jajecznicy lub jaj sadzonych czy omletów.
  • Wołowina, cielęcina, mięso z królika, kurczak, indyk, chude mięso wieprzowe, szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa, wieprzowa i wołowa.
  • Dorsz, leszcz, sandacz, sola, szczupak.
  • Masło, śmietanka, oleje roślinne takie jak; rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, margaryna wysokogatunkowa.
  • Ziemniaki gotowane oraz w postaci puree.
  • Marchew, buraki, kalafior, szpinak, kabaczki, młoda fasolka szparagowa – wszystkie te warzywa powinny być gotowane i bez skóry, młode, rozdrobnione, z dodatkiem świeżego masła.
  • Sałata, cykoria, pomidor bez skóry i pestek – wszystkie warzywa na surowo.
  • Jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany – dojrzałe, bez skórek i pestek.
  • Truskawki, maliny i porzeczki – w formie przecieru lub soków.
  • Miód, dżemy bez pestek, dozwolony jest cukier.
  • Sól, sok z cytryny, koperek, kminek, wanilia, cynamon (w ograniczonej ilości).
  • Kleiki, zupy na słabych wywarach: krupnik z dozwoloną kaszą, zupy czyste: barszcz czerwony, pomidorowa, zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupy mleczne, zupa ziemniaczana, zupy owocowe.

Zupy należy doprawiać zawiesiną z mąki w wodzie, mleku, bez zasmażek, można dodawać żółtko, masło lub jogurt.

  • Pulpety, potrawki, budynie z dozwolonych mięs lub ryb.
  • Lane kluski, leniwe pierogi z małym dodatkiem mąki, budynie z kasz z dodatkiem mięsa, warzyw lub owoców.
  • Sosy o smaku łagodnym, zaprawiane słodką śmietanką, jogurtem, masłem lub żółtkiem, zaprawiane zawiesiną mąki w wodzie lub w mleku, sos koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, sosy owocowe, majonez tylko domowy z dodatkiem soku z cytryny.
  • Ciasto biszkoptowe, kompoty, galaretki, kisiele, musy, czerstwe ciasto drożdżowe.
  • Napary z ziół: rumianku, mięty, słaba herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, soki owocowe i warzywne.

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE W DIECIE ŁATWOSTRAWNEJ

  • Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony.
  • Przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte i topione.
  • Jaja gotowane na twardo i smażone w tradycyjny sposób.
  • Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki, wędliny tłuste: salami, schab karkowy, produkty mięsne wędzone, konserwowe i grillowane, mięso peklowane.
  • Węgorz, halibut, produkty rybne wędzona, konserwowe i grilowane.
  • Śmietana, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde.
  • Frytki, placki ziemniaczane.
  • Wszystkie odmiany kapusty, papryki, szczypior, cebula, czosnek, ogórki, brukiew, rzepa, rzodkiewka, warzywa z zasmażką, konserwowe.
  • Wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone, orzechy.
  • Groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca.
  • Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao.
  • Ostre przyprawy; ocet, papryka, pieprz, musztarda.
  • Kapuśniak, grzybowa, ogórkowa, fasolowa, grochowa, zupy zaprawiane zasmażką.
  • Wszystkie potrawy mięsne i rybne smażone, duszone, pieczone i grillowane.
  • Smażone placki, odsmażane kluski lub makarony, kluski kładzione francuskie, zacierki.
  • Sosy ostre, na zasmażkach, na mocnych wywarach mięsnych, sos majonezowy tradycyjny.
  • Torty, ciasta i ciastka z kremem, pączki, ciasto francuskie, ciasto parzone, ciasto piaskowe i kruche.
  • Mocne napary herbaty i kawy, płynna czekolada, napoje alkoholowe.

Ważne jest obserwowanie i słuchanie sygnałów swego organizmu. Należy wykluczać z diety te produkty i potrawy, które są przez organizm nieprzyswajalne, nawet jeżeli są z grupy produktów „zalecanych”.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS DIETY ŁATWOSTRAWNEJ

I śniadanie

  • 2 jaja gotowane na miękko
  • Kanapka z 2 kromek chleba pszennego, z masłem, 2 plasterki polędwicy, 2 plasterki pomidora bez skórki
  • Bawarka

II śniadanie

  • Jogurt
  • Banan

Obiad

  • Zupa pomidorowa
  • Kasza jęczmienna
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i pietruszką
  • Surówka z selera i jabłka
  • Kompot wiśniowy

Kolacja

  • 2 bułki pszenne, masło
  • Pasta z dorsza gotowanego z białym serem
  • Surówka z jabłka, marchwi i selera
  • Herbata owocowa

Źródła: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska ”Zasady żywienia. Planowanie i ocena.”, vitanatural.pl ”dieta łatwostrawna”

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »